To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - ETACS - Opcje komputera pokładowego.

Lobuz33 - 06-06-2013, 12:05

Może coś gdzieś przeoczyłem ;) . Czytam ze zrozumieniem, tylko szukam optymalnego rozwiązania, a wychodzi na to że takiego nie ma
Luk - 06-06-2013, 12:16

Lobuz33 napisał/a:
Czytam ze zrozumieniem, tylko szukam optymalnego rozwiązania, a wychodzi na to że takiego nie ma

No to jednak nie czytasz ze zrozumieniem, bo w trybie skandynawskim właśnie światła włączają się PO ODPALENIU silnika. Jeżeli u Ciebie tak nie jest, to znaczy, że nie masz włączonego trybu skandynawskiego.

Lobuz33 - 06-06-2013, 12:20

no o tym już nie pisałem, bo prosiłem w ASO o opcje skandynawską (a nie jestem specjalista więc nie wiem kto ma rację i jak powinna działać opcja skandynawska)

Może można ustawić opcję skandynawska na różne tryby działania.

michaello - 06-06-2013, 13:31

Mozliwe, ze jest to kwestia rocznika i oprogramowania. Kiedy odbieralem auto w 2008 r. wyjechalem z salonu juz w "opcji skandynawskiej". Dziala ona w polozeniu przelacznika swiatel na OFF, niestety ma jedna wade, przy uruchomionym silniku nie ma mozliwosci calkowitego wylaczenia swiatel.
Luk - 06-06-2013, 13:33

Lobuz33, Czyli jak teraz masz? Gałka świateł na off, przekręcasz kluczyk na on i już się zapalają? Przed odpaleniem silnika? Gaszą się wraz ze zgaszeniem silnika?
Lobuz33 - 06-06-2013, 13:43

Luk napisał/a:
Lobuz33, Czyli jak teraz masz? Gałka świateł na off, przekręcasz kluczyk na on i już się zapalają? Przed odpaleniem silnika? Gaszą się wraz ze zgaszeniem silnika?

Właśnie tak mam jak kolega opisał. Auto rocznik 2009 i świateł nie da się zgasić jak silnik działa

Luk - 06-06-2013, 13:48

Lobuz33, No to moim zdaniem coś nie halo jest. Wygląda, jak by światła były po prostu podpięte pod zapłon, a nie sterowane z komputera... Może ktoś zrobił sobie opcję dziennych nie wiedząc, że można to ustawić z komputera..?
Trik - 06-06-2013, 16:48

Cytat:

Kluczyk na ON i start sinika, a dopiero potem światła się włączają.
Gasisz silnik i wyłączają się światła.

[ Dodano: 06-06-2013, 16:54 ]
Lobuz33 napisał/a:
Właśnie tak mam jak kolega opisał. Auto rocznik 2009 i świateł nie da się zgasić jak silnik działa

Weź kolego zejdź do samochodu ustaw wajchę na OFF i uruchom silnik i niczego nie dotykaj, będziesz wtedy wiedział czy Ci się światła uruchomiły czy nie. Bo mi wygląda, że masz włączone cały czas na ON.

adiks7 - 01-10-2013, 14:42

Witam koledzy. Jestem nowy na forum. Zakupiłem ostatnio Citroena c-crossera. Chciałbym zakodować sobie światła do jazdy dziennej i parę innych funkcji. Przeczytałem że ktoś na forum ma kontakt do kogoś kto to ogarnia. Podacie mi do niego namiary? Jeszcze pytanie czy c-crosser ma taki sam moduł komfortu co outlander II, bo poza przodem i silnikiem to wszystko to samo. Pozdrawiam
Trik - 01-10-2013, 23:07

Kolega TOKYO gdzieś w Katowicach. Wróć do 1 strony i ta czytaj. Owszem był tam też wskazany jakiś magik, ale wynikła z tego powodu "awantura" i ten co go tak "promował" został obdarowany RB.
Poza tym, każde ASO z kumatym od MUT-III. Możesz to sobie zlecić przy okazji przeglądu gdy podpięty jest MUT-III (jedna cena). W sytuacji na życzenie ASO liczy 150pln za podpięcie kompa.

adiks7 - 02-10-2013, 17:18

Trik napisał/a:
Kolega TOKYO gdzieś w Katowicach. Wróć do 1 strony i ta czytaj. Owszem był tam też wskazany jakiś magik, ale wynikła z tego powodu "awantura" i ten co go tak "promował" został obdarowany RB.
Poza tym, każde ASO z kumatym od MUT-III. Możesz to sobie zlecić przy okazji przeglądu gdy podpięty jest MUT-III (jedna cena). W sytuacji na życzenie ASO liczy 150pln za podpięcie kompa.

Właśnie, tylko znaleźć porządne ASO z kimś kumatym to nie łatwa sprawa. Ale spróbuje poszukać. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

Może ktoś już to robił w warszawie lub bliskiej okolicy? Jeśli tak to może poleci mi konkretny serwis.

Trik - 03-10-2013, 00:31

W Grafix-ie elektryk kilka drobiazgów mi przestawił, ale to trochę dalej niż Ty szukasz.
Ostatnio zauważyłem że ASX ma zbiornik płynu spryskiwaczy z czujnikiem w dolnej części. Ciekawe czy pasował by taki zbiornik lub sama czujka do lancera, żeby uruchomić sygnalizację poziomu płynu?

tyku - 03-10-2013, 10:28

Trik napisał/a:
Ostatnio zauważyłem że ASX ma zbiornik płynu spryskiwaczy z czujnikiem w dolnej części. Ciekawe czy pasował by taki zbiornik lub sama czujka do lancera, żeby uruchomić sygnalizację poziomu płynu?
- ciekawy temat wrzuciłeś Trik. :shock:
Muszę zapytać mojego Guru elektryki mitsubishi motors :wink:

tokyo - 03-10-2013, 22:37

Witam
PANOWIE :) wszystko w lancerku da sie zrobic tylko trzeba chciec.
Pozdrawiam

raqu - 05-10-2013, 14:07

tokyo napisał/a:
Witam
PANOWIE :) wszystko w lancerku da sie zrobic tylko trzeba chciec.
Pozdrawiam

tokyo, to może ty mi pomożesz bo włączyłem tryb skandynawski aby swiatla nie wlaczaly sie po przekreceniu zaplonu tylko po zapaleniu silnika, i wszystko jest ok, tylko jest jedno ale :) , jak otwieram samochód to zapalają mi się swiatla pozycyjne i podswietlanie rejestracji oraz galki w środku na jakieś 30 sekund ( bez względu czy mam przełącznik na off, auto, czy na on). Pytałem w serwisie i mi powiedzieli żę w trybie skandynawskim nie da się tego wyłączyć, w sumie bez sensu, bo w zimie po otwarciu samochodu z pilota zapala mi postojówki i podświetlenia środka , rejestracji i w sumie zanim zapalę samochód akumlator "cierpi".lancer my2013. Czy faktycznie nie da się tego podświetlania przy otwieraniu samochodu wyłączyć w trybie skandynawskim?
dzięki.