To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problem z alarmem, immobilizerem - Lancer CYxA

RYBOSTWOR - 08-03-2013, 06:59

Alarm jaki mam zamontowany to META SYSTEM typ HPA, i nie wiem jak go uzbroić po awaryjnym rozbrojeniu.
Elaith - 15-04-2013, 19:51
Temat postu: Problem z alarmem
W ostatnią niedzielę sfiksował mi alarm w Miśku.

Po wciśnięciu przycisku w kluczyku, otwiera się jedynie centralny zamek, natomiast alarm w dalszym ciągu pozostaje uzbrojony.

Ktoś z Was spotkał się z czymś takim?

Pozdrawiam

Luk - 15-04-2013, 20:47

Spróbuj otwierać z bardzo bliska, wydaje mi się, że parę razy mi się zdarzyło, że zamki otworzył, ale syreną nie pisnął... To chyba zdarzało się przy otwieraniu gdzieś od tyłu. Sprawdź też drugi kluczyk.
Elaith - 15-04-2013, 21:47

Wszystko to przetestowalem. Niestety bez efektu.
Luk - 15-04-2013, 21:58

Kupiłeś nowy, czy używany? Jak nowy, to podjedź do dilera i pogadaj (bo to oni zapewne zakładali), jak używany, to do dowolnego speca od alarmów, powinni mieć to w małym palcu. Pewnie po prostu centralka wysiadła, na szczęście to nie są drogie rzeczy. Oczywiście mówię o prostych alarmach, a moim zdaniem inwestowanie w drogi alarm nie ma większego sensu. Nowoczesne samochody kradną teraz fachowcy, dla nich dowolny alarm to pestka.
Elaith - 15-04-2013, 22:05

Alarm zakładali w ASO przy zakupie. Jutro podrzucę im auto i zobaczymy, jak to się dalej potoczy. Najprawdopodobniej wypięła się centralka.
RalfPi - 06-05-2013, 19:48

Witam - podłączę się do tematu - otóż kolejny raz sfiksował mi alarm...
Schodzę rano do samochodu - światła się palą... i wyje w środku brzęczek/
"piszczek" (tak jak się wysiada z samochodu i jest informacja, o tym, że się światła palą)..
1) Otwieram drzwi z pilota - brzęczy
2) Zamykam mechanicznie drzwi - brzęczy
3) Otwieram drzwi, wyłączam światła.. po chwili zapalam - brzęczy!
4) Zamykam drzwi, zamykam samochód z pilota... otwieram z pilota - brzęczy!
5) wsiadam do samochodu, włączam podawanie napięcia do świateł i innych układów, wyłączam odcięcie zapłonu.. i dopiero przestał brzęczeć...

I tak już mi się to stało.. ja wiem.. z trzeci raz.. (dzisiaj na parkingu pod pracą :( - pracownik techniczny powiedział, że mi się światła palą.. reszta jak wyżej).
Co może być nie tak ?
Dzięki i pozdrowienia!

Lucas123w - 06-05-2013, 20:11

RalfPi napisał/a:
Witam - podłączę się do tematu - otóż kolejny raz sfiksował mi alarm...
Schodzę rano do samochodu - światła się palą... i wyje w środku brzęczek/
"piszczek" (tak jak się wysiada z samochodu i jest informacja, o tym, że się światła palą)..
1) Otwieram drzwi z pilota - brzęczy
2) Zamykam mechanicznie drzwi - brzęczy
3) Otwieram drzwi, wyłączam światła.. po chwili zapalam - brzęczy!
4) Zamykam drzwi, zamykam samochód z pilota... otwieram z pilota - brzęczy!
5) wsiadam do samochodu, włączam podawanie napięcia do świateł i innych układów, wyłączam odcięcie zapłonu.. i dopiero przestał brzęczeć...

I tak już mi się to stało.. ja wiem.. z trzeci raz.. (dzisiaj na parkingu pod pracą :( - pracownik techniczny powiedział, że mi się światła palą.. reszta jak wyżej).
Co może być nie tak ?
Dzięki i pozdrowienia!

Miałem dokładnie tą samą sytuacje, ponoć był to problem opcji skandynawskiej. Światła się same włączały w nocy. Pomagało tylko za każdym razem wyłączanie świateł po przez przekręcenie manetki na off. Teraz już nie pamiętam co w ASO zrobili ale teraz mam tak że światła się wyłączają po otwarciu drzwi kierowcy i od półtorej roku nie mam z tym problemu.

Trik - 06-05-2013, 20:27

Na moje oko to nie opcja skandynawska jest przyczyną tego zajścia, tylko pozostawienie świateł na ON w tzw. trybie automatycznym. W opcji skandynawskiej nie ma potrzeby włączania świateł manetką na ON lub na AUTO. Światła startują po starcie silnika i gasną po wyłączeniu silnika. Nie towarzyszy temu jakikolwiek brzęczek/pipczek. To co opisał Lucas123w, to zwykłe pozostawienie świateł włączonych na ON lub w pozycji AUTO, w zależności od wersji, na manetce. Tu powinniście szukać przyczyny, może sterownik. Prosty przykład. Otwierasz drzwi i przy otwartych przełączasz manetkę na światła pozycyjne lub na ON, brzęczek się uruchamia, wyłączasz na OFF brzęczek milknie.
Lucas123w - 06-05-2013, 20:46

Teraz cały czas mam światła w pozycji ON i wszystko jest w porządku. Nie przełączam na OFF po wyłączeniu silnika. Opcji auto nie używam z przyczyn braku opcji świateł dziennych.
RalfPi - 06-05-2013, 20:53

Dzięki Chłopaki - generalnie mam zawsze pokrętło w trybie on..
ale numer z tymi światłami :(
Czyli rozumiem, że mogę coś mieć "nie halo" ze sterownikiem?
czy jest to jakiś osobny sterownik? czy jest to sterownik "główny"?
Nie mam pojęcia co Lancelot ma "w bebechach"..

Lucas123w - 06-05-2013, 21:41

Ja też miałem zawsze na on i taki problem był, bodajże coś w ustawieniach poprzestawiali i teraz nie ma mam już problemu samo włączających się świateł.

Objawy były takie jak piszesz RalfPi, rano wychodzę i w Lancelocie światła się palą, dopiero pomogła wizyta w ASO i jakieś zmiany systemowe. Problem był im znany więc w Szczecinie nie powinno być problemu z diagnozą raczej.

Trik - 06-05-2013, 22:40

Lucas123w, Nie musisz posiadać trybu auto by światła się aktywowały, to samo dzieje się automatycznie przy zwykłym ON. Ja też tak mam, ale od kiedy mam tryb skandynawski (5 lat) nie muszę ich włączać manualnie. To normalna funkcja świateł w każdym Lancerze. Przy okazji odpowiedziałeś koledze na problem i co było jego przyczyną, na pewno nie tryb skandynawski. :mrgreen:
po.miras - 18-05-2013, 15:37

Czy alarm gemini 933 ma możliwość otwierania/zamykania szyb z pilota ?
Luk - 18-05-2013, 18:15

po.miras napisał/a:
Czy alarm gemini 933 ma możliwość otwierania/zamykania szyb z pilota ?

Alarm to może mieć funkcję domykania szyb po uzbrojeniu.
Jeżeli chodzi o otwieranie i zamykanie szyb z pilota, to jest to funkcja komputera Lancera i trzeba to uaktywnić (jeżeli masz nieaktywne) w ASO, albo innym miejscu gdzie mają komputer serwisowy.
Rozumiem, że wiesz jak otwierać i zamykać szyby z pilota, tylko u Ciebie nie działa, tak?