Space Star Ogólne - [MSS ALL] Spalanie
Anonymous - 31-05-2006, 10:18
a mi z jazdą na gazie komputerek niezmiennie pokazuje 8.6 litra/100km
Anonymous - 31-05-2006, 10:57
JCH napisał/a: | igi napisał/a: | Lampka mi się zapaliła jakieś 4-5 km przed stacją i wskazywała zero. Wlałem 54 litry z małym hakiem |
igi... widać Twój typ ma inaczej. Dziś jadąc do pracy miałem trochę czasu to myślę sobie zatankuję. 3-4 km przed stacją zapaliła mi się kontrolka rezerwy. Do baku weszło 45,74 litra .... czyli jeszcze dyszka w środku. |
i ten mój MAX był taki dzołkowaty
sie zapala myslę jeszcze z 50 km i wszystko - patrząc na wskazania kompa, a tu taki uj - komp kłamie, oszukał mnie
arek 69 napisał/a: | a mi z jazdą na gazie komputerek niezmiennie pokazuje 8.6 litra/100km |
no tak ale gaz nie kosztuje 4,18 pln za litr
Anonymous - 07-01-2007, 01:45 Temat postu: [MSS ALL] Spalanie witam
od niedawna mam MSS 1,3 zrobilem nim jakies 2000 km i wydaje mi sie ze duzo pali ostatno na trasie wypil prawie 7.5 literka na 100. wydawalo mi sie ze ten silnik powinien palic mniej. jak jest u was?
Anonymous - 07-01-2007, 13:24
Tez mam MSS 1.3 od niedawna, ale z moim jest lepiej.
Tyle bierze w miescie, a w trasie bylo 5,8-5,9.
Wskazania komputerka mniej wiecej sie zgadzaja z rzeczywistoscia.
Anonymous - 09-01-2007, 07:50 Temat postu: Re: Spalanie
LISEK.LUBLIN napisał/a: | witam
od niedawna mam MSS 1,3 zrobilem nim jakies 2000 km i wydaje mi sie ze duzo pali ostatno na trasie wypil prawie 7.5 literka na 100. wydawalo mi sie ze ten silnik powinien palic mniej. jak jest u was? |
Może masz poprostu ciężką nóżke?
2 dni temu jechałem na śląsk i w tamtą strone
przejechałem na baku gazu jakieś 250 km (spalanie ok. 13l/100)
a na powrocie dałem prowadzić koledze i autko przejechało
380 km czyli jakieś 8,5l/100 km. Wsumie ta sama droga, tylko
że ja się spieszyłem a kolega wracał już spokojnie.
Anonymous - 09-01-2007, 22:23
wydaje mi sie, ze masz racje. na trasie jeżdżę dosyć szybko (130-160) jakoś zawsze mi się spieszy . teraz spróbuje troszkę spokojniej zobaczymy.....
vaciok - 03-06-2009, 19:56
Trasa Katowice - Warszawa, na odcinku 150 km jazda praktycznie bez użycia hamulca.
Prędkość od 80 km/h (przy ograniczeniach prędkości).
Poza ograniczeniami non stop 130 km/h.
Spalanie wskazane przez komputer 5,6l.
Ta sama trasa powrotna z jazdą dynamiczną- hamowanie, energiczne przyspieszanie.
Prędkość do 170km/h.
Spalanie wskazane przez komputer 6,9l.
Osiągnąłem prędkość max 180 km/h i autko rozpędzało się dalej, ale brakło drogi.
Przy tej prędkości obroty silnika na poziomie 5400.
Teoretycznie powinien się rozpędzić do 200 km/h (obroty 6000) potem chyba nastąpi odcięcie paliwa.
Ale jazda tym autkiem powyżej 170km/h to już lekka przesada.
JCH edit:
vaciok, jazda tym samochodem po naszych drogach powyżej 130 km/h to juuuuż lekka przesada
Proponuję RB o wartości 1 bo nie propagujemy jazdy niezgodnej z przepisami.
[ Dodano: 04-06-2009, 18:48 ]
Kto z Was jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamień.
[ Dodano: 05-06-2009, 01:44 ]
Ja również nie preferuje szybkiej jazdy, ale któż z nas choć raz nie chciał wypróbować swojej maszynki ile wyciąga. Raz spróbowałem i na tym koniec.
Może nie w tym temacie, ale jedną rzecz którą muszę przetestować to przyspieszenie (oczywiście nie łamiąc przepisów). Źródła podają że silnik 1.3 przyspiesza do 100 w ponad 14s. Wydaje mi się że do trzeciego biegu uzyskam czas o 2s. lepszy.
Gabriel68 - 05-06-2009, 20:03
Vaciok a tak z ciekawości na jakim paliwie jeździsz? Też mam 1,3 , ale żeby osiągnąć wyniki chociaż zbliżone do twoich to musiałem zalać vpowera racinga. A i tak okazało sie , ze komp pokazywał mi mniej niż wyszło z przeliczenia po ponownym zalaniu pod korek. Komp - 5,9 l , w rzeczywistości 6,5l. ( porównanie do twojego pierwszego przykładu, u mnie 100 km nasza autostrada plus 100 km po drogach w terenie niezabudowanym-przeważnie)
Powiedzmy, że uważam ze jest nie najgorzej choć nie tak dobrze jak u Ciebie.
Jednak jazda po mieście to już inna bajka, a wręcz rozpacz ,przejeżdżam krótkie odcinki po 3 km max przeważnie 4 takie odcinki dziennie i spalanie mam na pb95 z 9,5l a na wspomnianym vpower racingu mniej ale szału nie ma. W mieście chyba przesiądę się na rower
I tak na marginesie mimo, że mamy niby ten sam silnik 4g13, to twój z 1999 jest odrobinę mocniejszy od mojego z 2001. (wg mojego rozeznania twój 86kM , mój 82kM)
vaciok - 05-06-2009, 23:28
Ja tankuje BP 95, czasami stosuje dodatki do paliw STP Formuła do benzyny (czerwone opakowanie) i przy wymianie oleju w silniku STP Formuła do wtryskiwaczy (czarne opakowanie). Strona producenta http://www.stp.com.pl/produkty/paliwa.html
Niestety na zimnym silniku spalanie jest duże, właśnie po przejechaniu ok. 3 km staje się dopiero ekonomiczny. Latem jest znośnie, ale zimą jazda na krótkich odcinkach to już makabra. Jeżdżę codziennie do pracy w pięć osób 30km. (tryb mieszany) średnie spalanie to 6,8l (wskazanie komputera) i faktycznie na pełnym baku robię ok. 800 km. Czyli komputer nie kłamie.
W twoim przypadku rower to dobre rozwiązanie. Sam mam ochotę przesiąść się choćby dla zdrowia, no ale do pracy mam za daleko.
Pozdrawiam.
irekmiecz - 06-06-2009, 18:19
Drugim postem vaciok ostudziłeś mnie bo też często myślę że z moim misiem jest nie do końca tak jak trzeba. Uważam że jeżdżę mało w rok 6tyś.km. około 70 może nawet 80% miasto i szacuje że średni odcinek jaki przejeżdżam to około 10km. nie więcej niż 15km. Po dwóch miesiącach gdy uznałem że już "wyczułem misia" policzyłem spalanie na kilku tankowaniach i wahało się od 6,8 do 7,2 W tym momencie potwierdzę że z Statojl-a zwykła 95 pozwalała przejechać nieco więcej ale że nie bardzo mi po drodze i nieco drożej to sporadycznie tam tankuje a wynalazki jak Vpawer czy 98 były nie odczuwalne. Dało mi nieco do myślenia gdy na poprzednim tankowaniu do pełna i zaliczeniu trasy 520km. po przeliczeniu wyszło 7,1. Przyznam że w trasie tam gdzie według mnie warunki na to pozwalały jechaliśmy (żona i dwie pociechy + kilkanaście kg. bagażu) szybciej niż zezwala minister komunikacji (260km. w czasie 2:55 krajowa nr.7 Gdynia-Mława). Na liczniku mam 182tyśące i dopiero teraz mam zalany produkt STP Formuła do czyszczenia wtryskiwaczy i planuję do następnego tankowania dolać Preparat czyszczący cały układ paliwowy. Gabriel68 nasze mają 86KM/117Nm a Twój ma 82KM za to więcej bo 120Nm . Nigdy nie testowałem ile maksymalnie pociągnie.
Pozdrawiam
vaciok - 06-06-2009, 19:11
W czasopiśmie "Motor" 8/2009 było napisane, cytuję:
"Żadnego pożytku nie przynosi kupowanie paliwa o wyższej liczbie oktanowej niż sugerowana
przez producenta. Jeżeli wytwórca rekomenduje stosowanie tylko paliwa 95, to nalanie
benzyny o liczbie oktanowej 98 nie podniesie mocy silnika.(...)
Im wyższa liczba oktanowa benzyny, tym niższa wartość energetyczna. Jeżeli samochód nie jest przystosowany do pracy na paliwie 98, to jego używanie może spowodować nawet minimalny wzrost zużycia paliwa."
To opinie expertów.
Tego się nie spodziewałem.
jacek11 - 08-06-2009, 16:27
vaciok napisał/a: | Jeżeli samochód nie jest przystosowany do pracy na paliwie 98, to jego używanie może spowodować nawet minimalny wzrost zużycia paliwa." |
Coś w tym jest,bo na werwie mój galant spalił 15,5 litra,a na zwykłej 95 spala 13,5.
I po co przepłacać?
Pozdro.
osiem - 15-06-2009, 20:38 Temat postu: Spalanie Witam.
Przejrzałem szukajke 9mam nadzieje, ze w miare dokładnie) i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie - ile udaje sie Wam przejechać km na jednym zbiorniku w cyklu mieszanym. Pytanie kieruje tylko do posiadaczy silnika 1.6
xjacobs - 15-06-2009, 21:01
nie wiem ile na zbiorniku, bo nigdy nie zalewamy do pełna, ale spalanie mogę powiedzieć jeśli Ciebie interesuje
osiem - 15-06-2009, 21:21
xjacobs napisał/a: | nie wiem ile na zbiorniku, bo nigdy nie zalewamy do pełna, ale spalanie mogę powiedzieć jeśli Ciebie interesuje |
poprosze
|
|
|