Nasze Miśki - Mój Galant EA3W
Kofi - 08-05-2013, 14:08
Krzyzak napisał/a: | Kofi, to dokładnie to miejsce - wyczyść rdzę, odkurz, wytrzyj szmatką, odtłuść acetonem i daj uszczelniacz |
A jak poradziłeś sobie od tyłu?
Uszczelniałeś ręką?
sveno - 08-05-2013, 17:18
tomek84 napisał/a: | użyłbym tego do sklejenia halogena ? | idź do pierwszego lepszego sklepu motoryzacyjnego i poproś o klej/silikon do lamp. Mała tubka kosztuje 5-10zł a starczy na kilka halogenów, ja u siebie tak kleiłem szkiełka od dalekosiężnych.
Krzyzak - 09-05-2013, 08:13
Kofi napisał/a: | Uszczelniałeś ręką? | dokładnie
zresztą od tyłu nie musi być super szczelna - zauważ, że podszybie jest wyprofilowane i zabezpiecz miejsca, gdzie woda grawitacyjnie spływa i napotyka przeszkodę - czyli górę (od szyby) i bok (od kierowcy); reszta już nie musi być tak super dokładnie
Krzyzak - 09-05-2013, 08:15
tomek84 napisał/a: | ale elastyczny tak jak np. klej którym są sklejone lampy przednei w Galu ??
bo użyłbym tego do sklejenia halogena ? | niestety nie bardzo się nadaje - tzn. będzie lampa szczelna, bo sam tym zrobiłem, ale gdyby nie klipsy, to by się mogła rozpaść
czym są sklejone lampy to szczerze nie wiem
Kofi - 09-05-2013, 10:27
Krzyzak napisał/a: | Kofi napisał/a: | Uszczelniałeś ręką? | dokładnie |
Kto ma wypożyczyć dziecko w wieku 3-4 lat na kilka godzin w weekend
Moje łapsko się tam nie zmieści aby wyczyścić tylną część.
Bartek - 09-05-2013, 13:04
Maro ma złodziejskie rączki - może w czasie ogarniania pompy wody namówisz go na szybką pomoc
Kofi - 09-05-2013, 15:38
Bartek napisał/a: | Maro ma złodziejskie rączki - może w czasie ogarniania pompy wody namówisz go na szybką pomoc |
Dobry pomysł. Na razie jednak muszę poczekać, aż mi zamówione gluty przyjdą.
W międzyczasie powalczę sam bo już mam wszystko rozebrane.
Co sądzicie aby po odczyszczeniu zamalować to miejsce hammeraidem i dopiero na to rzucić płynną uszczelkę?
A właśnie.... pompa zamówiona - odbiorę dziś lub jutro rano.
Na kiedy się umawiamy?
Kofi - 12-05-2013, 01:34
Krzyzak napisał/a: | płynna uszczelka Boll - rozsmarowana wokół wlotu gdzie się da (na styku z podszybiem)
a wcześniej szczotka druciana + odkurzacz do sprzątnięcia luźnej rdzy... |
Bardzo dziękuję za podpowiedzi.
Po obczyszczeniu zamalowałem całość Hammeraidem.
Jak przyjdzie paczka z uszczelką bolla to dadatkowo zasmaruję łączenie komina z podszybiem.
Mam nadzieję, że już nie będzie ciekło.
Przy ładnej pogodzie rozkręcę błotnik bo jednak mam sporo liści w kanale odpływowym.
Wydaje mi się, że na wysokości komina jest jakaś dziura ok 2-3 cm - może przez nią uda się trochę obrobić komin od tylnej strony.
Kofi - 13-05-2013, 22:30
Przypomniało mi się, że mam jeszcze jednego Galanta:
Dostałem go kiedyś na urodziny, ale jakoś nie mogłem się zebrać aby go zmontować.
Leżał tak 8 lat i dopiero w zeszłym roku coś mnie tchnęło, przysiadłem i poskładałem.
Piękny.
Krzyzak - 14-05-2013, 07:12
5+
byłaby 6-tka za hatchbacka...
Kofi - 22-05-2013, 07:58
Wracając do tematu uszczelnienia komina:
Podejścia od tyłu w zasadzie nie ma. Przyjrzałem się dokładnie jednemu z galantów pod SMM, który miał rozebrany błotnik. Przez te dziury można by trochę kijem podłubać, ale nic konkretnego się nie zrobi.
Od tyłu bbczyściłem ile mogłem przy pomocy małej zagiętej szczotki drucianej przymocowanej do kija za pomocą drutu a uszczelniłem tak:
Rurka idealnie trafia w w miejsce za tylną ścianką.
Krzyzak - 22-05-2013, 08:29
i gitara - teraz tylko czekać na ulewy
Kofi - 22-05-2013, 16:17
Idzie burza!
Kofi - 23-06-2013, 20:42
Aktualizacja. Galant stoi w SMM. Alternator, wahacze, przegub, łożysko.
Wcześniej dostał nowy rozrząd.
Na początku tygodnia jedzie do lakiernika.
Mam dylemat związany z felgami. Czy regenerować stare, ale bardzo pasujące do niego i w całkiem dobrym stanie Borbety czy może kupić coś nowego, a Borbety przerzucić na zimówki.
16?
17?
Raczej 16. Wyrosłem z chęci posiadania dużych felg z małym profilem. Wolę coś bardziej komfortowego.
Kofi - 12-08-2013, 10:25
Galant po odwiedzinach u lakiernika i firmie zajmującej się polerowaniem i cardetalingiem w zasadzie wygląda jak nowy.
|
|
|