[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przeglądy pogwarancyjne ( 4+ )
pinki1986 - 30-01-2015, 18:28
To ja może podzielę się swoimi, niezbyt bogatymi doświadczeniami z ASO.
Niedawno kupiłem swojego Lancera (pierwsze mitsubishi). Samochód od pierwszego właściciela i od początku serwisowany tylko w aso. Zbliża mu się 100k przebiegu więc trzeba było podjechać na regulację luzów zaworowych i wymianę świec. Zadzwoniłem do ASO, cena jaką podali to 900 zł - myślę sporo, ale się zdecydowałem.
Pojechałem z myślą aby przy okazji poprosić o wycenę mankamentów które miał mój samochód a które chciałem zrobić (porysane progi od strony kierowcy, mocne obtarcie przedniego zderzaka, oberwany tylni zderzak - delikatnie, ale jednak + jeszcze kilka mniejszych czy większych rysek).
Panowie w ASO nie tylko przyjrzeli się wskazanym mankamentom, ale również je usunęli - i to bez dodatkowych kosztów!
Dociągneli zderzak, porobili zaprawki na grubszych rysach i zapolerowali mniejsze - aż się micha cieszyła jak odbierałem samochód. Nie wiem czy miało to na celu złapanie stałego nowego klienta czy takie mają standardy - ale zapewne tam wrócę
A... i jeszcze jedno - na koniec dostałem bon rabatowy 15% na kolejną wizytę.
Lucas123w - 31-01-2015, 10:40
tyku, dla Twojego modelu wymiany płynów są częstsze, u mnie ponoć płyn chłodzący silnik co 9 lat się wymienia.
Czyżby te auta aż tak po pierwszych zmianach się różniły od siebie ?
tyku - 31-01-2015, 13:20
Lucas123w napisał/a: | Czyżby te auta aż tak po pierwszych zmianach się różniły od siebie ? | Tego to ja nie wiem.
Lucas123w napisał/a: | u mnie ponoć płyn chłodzący silnik co 9 lat się wymienia | Razem z z całym układem chłodzenia.
Lucas123w - 31-01-2015, 15:18
tyku napisał/a: | Razem z z całym układem chłodzenia. |
Tego to już nie wiem tak jest w instrukcji i na papierach do przeglądu
W tym roku mam duży przegląd, czwarty już więc coś tam będzie trzeba porobić.
Jedna wymiana płynu wspomagania kierownicy odpadła, okazało się że mam wspomaganie elektryczne.
tyku ile oleju wchodzi do układu hamulcowego ? 0,5l czy cały litr w instrukcji napisali że wg. potrzeb (nie wiem co to ma oznaczać)
tyku - 31-01-2015, 16:27
Lucas123w napisał/a: | ile oleju wchodzi do układu hamulcowego |
Wchodzi 0,5L , ale lepiej kupić 1L, aby dobrze przepłukać cały układ.
http://forum.mitsumaniaki...mulcowy&start=0
Lucas123w napisał/a: | okazało się że mam wspomaganie elektryczne. | Dlatego masz alternator 130A - pamiętasz
jarmat62 - 20-03-2015, 16:33
Podzielę się swoimi spostrzeżeniami co do obsługi serwisowej.
Nowy samochód kupiony u dilera w Zabrzu.Przeglądy gwarancyjne też tam robione za kasę niemałą bo to ASO
Każdego roku zgrzyty w serwisie naciąganie klienta na kasę (dolano 1-2 litry płynu do spryskiwacza cena 45 zł ) itp.Na ostatni przegląd przed wjazdem na stację zalałem płyn pod sam korek .Jakie było zdziwienie gdy odbierałem fakturę
Dolano 1 litr płynu do spryskiwacza .
Po tym incydencie zrezygnowałem z ich usług i zacząłem serwisować w Mikołowie w nieautoryzowanym serwisie Mitsubishi.
Tu dowiedziałem się całej prawdy jak działało ASO na przeglądach corocznych.
Co rok miały być sprawdzone hamulce ,czyszczone ,smarowane.
Przeżyłem szok jak przy wymianach oleju,filtrów i przeglądzie zgłosiłem reg ręcznego hamulca.
po rozebraniu wszystkiego jak się okazało , wszystko było zapieczone i nie uwierzył bym w tą diagnozę gdybym nie był ma miejscu przy naprawie. Od nowości nikt tam nawet nie zaglądał,co dopiero mówić o jakimkolwiek przeglądzie i smarowaniu.Nie wiem czy wszystkie ASO maja takie podejście czy tylko Serwis z Zabrza ?Teraz nawet nie jestem pewny czy aby co roku wymieniali olej i cokolwiek robili.
mjsystem - 20-03-2015, 16:59
jarmat62 napisał/a: | .Nie wiem czy wszystkie ASO maja takie podejście czy tylko Serwis z Zabrza ?Teraz nawet nie jestem pewny czy aby co roku wymieniali olej i cokolwiek robili. | Tak jest prawie wszędzie. Ja miałem to samo w Tychach. Dobry serwis poza ASO zrobi lepiej i taniej. Smutna prawda.
bouli1978 - 20-03-2015, 17:51
kurcze a ja znowu z Zabrza jestem bardzo zadowolony. Byłem tam po 60 000 i zrobili na medal. Hamulce były nasmarowane, ręczny podciągnięty, nawet zmierzyli bieżnik we wszystkich 5 kołach. Naprawdę byłem bardzo zadowolony. Test akumulatora też zrobiony i wydruk. Płynu do pryskaczy nie dolewali mi.
tyku - 08-06-2015, 19:39
Przegląd po pięciu latach - ASO AUTO KRAK.
Lista czynności przeglądowych:
Materiały własne:
Protokół badania pojazdu:
Faktura:
michal84 - 21-10-2015, 00:02
jarmat62 napisał/a: | Podzielę się swoimi spostrzeżeniami co do obsługi serwisowej.
Nowy samochód kupiony u dilera w Zabrzu.Przeglądy gwarancyjne też tam robione za kasę niemałą bo to ASO
Każdego roku zgrzyty w serwisie naciąganie klienta na kasę (dolano 1-2 litry płynu do spryskiwacza cena 45 zł ) itp.Na ostatni przegląd przed wjazdem na stację zalałem płyn pod sam korek .Jakie było zdziwienie gdy odbierałem fakturę
Dolano 1 litr płynu do spryskiwacza .
Po tym incydencie zrezygnowałem z ich usług i zacząłem serwisować w Mikołowie w nieautoryzowanym serwisie Mitsubishi.
Tu dowiedziałem się całej prawdy jak działało ASO na przeglądach corocznych.
Co rok miały być sprawdzone hamulce ,czyszczone ,smarowane.
Przeżyłem szok jak przy wymianach oleju,filtrów i przeglądzie zgłosiłem reg ręcznego hamulca.
po rozebraniu wszystkiego jak się okazało , wszystko było zapieczone i nie uwierzył bym w tą diagnozę gdybym nie był ma miejscu przy naprawie. Od nowości nikt tam nawet nie zaglądał,co dopiero mówić o jakimkolwiek przeglądzie i smarowaniu.Nie wiem czy wszystkie ASO maja takie podejście czy tylko Serwis z Zabrza ?Teraz nawet nie jestem pewny czy aby co roku wymieniali olej i cokolwiek robili. |
Każdy serwis nie tylko Mitsubishi robi takie numery, np. miałem takie przygody w Fiacie, nawet lepsze, dlatego co możesz to rób sam, zawsze lepiej bo wiesz co zrobiłeś i masz pewność, że będzie działać. Cóż takie czasy kapitalizmu . Może brak klientów nauczy coś takie firmy, ale nie liczyłbym na to bo zawsze ktoś znajdzie się i skorzysta z ASO.
seweryn - 03-12-2015, 08:49
ja tez już po przeglądzie w ASO. Sam przegląd + wymiana oleju + filtr oleju + filtr kabinowy + odkażanie klimy + robocizna = 700 PLN
do tego doszła wymiana tarcz i klocków hamulcowych -Bosch - 900 PLN
I to by było na tyle. Od przyszłego roku zaczynam jeździć do stacji kontroli pojazdów. Będzie troszkę taniej a w ASO tylko przegląd nadwozia. Nie mam zastrzeżeń do swojego ASO. Wszystko w porządku tyle, że auto z 2009 roku wg może być już serwisowane u pana Mietka. Sumarycznie - taniej. Pozdrawiam
tyku - 02-06-2016, 17:49
Przegląd po sześciu latach - ASO AUTO KRAK.
Materiały własne:
Protokół badania pojazdu:
Faktura:
Mam wrażenie, że potaniały przeglądy w ASO.
janek68 - 13-09-2016, 10:19
Ja niestety co do obsługi w Zabrzu też mam mieszane uczucia. Po wymianie klocków miałem ciągłe stuki podczas hamowania i klocki za każdym razem piszczały. Po kilku wizytach , które nie przynosiły rezultatu pojechałem do zaprzyjaźnionego warsztatu w którym okazało się , że nie założono blaszek , które trzymają klocki na swoim miejscu i nie dopuszczają do stuków podczas hamowania. Wymieniłem jeszcze raz poza ASO tym razem cały zestaw łącznie z tarczami i jest ok. Co do przeglądów okresowych , wczoraj dzwoniłem z pytaniem o cenę przeglądu z materiałami czyli olejem , filtrami oleju i powietrza oraz kabinowym i dostałem odpowiedź 1000 złotych za Lancera 5 letniego. Takie same czynności serwisowe w innym warsztacie z zachowaniem takich samych części to koszt do 400 złotych.
tyku - 13-09-2016, 12:25
janek68 napisał/a: | z zachowaniem takich samych części to koszt do 400 złotych | Co
Filtry oryginalne i lista czynności od a-z za 400 zł to się nie zastanawiaj.
Dopiszę tylko, że mój przegląd w ASO trwa zazwyczaj ok. 5 godzin (nikt nie siedzi i nie pije kawy).
brylekVFR - 13-09-2016, 12:59
tyku napisał/a: |
Dopiszę tylko, że mój przegląd w ASO trwa zazwyczaj ok. 5 godzin (nikt nie siedzi i nie pije kawy). |
No to mają się z Tobą
|
|
|