To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Zapłon elektroniczny w V6

Owczar - 03-01-2013, 16:30

Bartek napisał/a:
http://allegro.pl/elmag-a...2901321254.html

Pierwszy raz widzę coś takiego :)

Bartek napisał/a:
Nie lepiej pojechać pod hutę

Gdzie pod hutę?

W AVT też go maja. Muszę kupić trochę rzeczy typu koszulki, kwas do lutowania, płytkę uniwersalną, oscyloskop do karty dźwiękowej itp.

To też się programuje w asemblerze? Trzeba by dać układ stabilizujący na 5V. Jeśli masz programator to rzeczywiście bez sensu kupować płytkę z wbudowanym interfejsem USB. Ja aż tak biegły w tym nie jestem. W zasadzie z elektroniką zaczynam zabawę ;)

Bartek - 03-01-2013, 16:55

Owczar napisał/a:
oscyloskop do karty dźwiękowej itp.

Nie zawracaj sobie tym głowy - to rozwiązanie ma tylko jedną cechę - jest tanie, a i tak, żeby coś zobaczyć kupisz oscyloskop ;) Polecam:
http://allegro.pl/oscylos...2900861643.html

mam starszy model z mniejszym wyświetlaczem, jakbyś chciał urwać jeszcze coś z tej ceny, to możemy ponegocjować ;)

Owczar - 03-01-2013, 17:05

Chętnie bym kupił coś profi, ale nie siedzę w elektronice ani mechanice aż tak zaawansowanie żeby inwestować w narzędzia. Bardziej chodzi mi o to by chociaż zobaczyć kształt sygnału czy korelację z innym. Wiem, że podstawy czasu czy amplitudy nie odczytam.

Przeglądam właśnie kartę tego attiny. Znasz może kogoś kto wykonuje płytki PCB na zlecenie? Dzisiaj siądę i spróbuję coś narysować z tym prockiem.
Czy zrobić samemu płytkę przewlekaną? Z tym mikroprocesorem układ powinien być raczej prosty...

Czy program w asemblerze dla tego kontrolera pisze się podobnie do atmegi?
Warto chyba kupić podstawkę pod niego? Żeby w razie czego wyjąć do przeprogramowania.

Bartek - 03-01-2013, 17:13

Nie ma potrzeby wyjmowania do programowania, a płytka uniwersalna przy takim Tiniaku rulez..... Asembler jest prawie identyczny jak w Atmega. W AVR Studio ustawiasz docelową kostkę i nie martwisz się, że napiszesz coś czego Tiniak nie zdzierży ;)

Owczar napisał/a:
Chętnie bym kupił coś profi, ale nie siedzę w elektronice ani mechanice aż tak zaawansowanie żeby inwestować w narzędzia

to odpuść wogóle ;)

m6riano - 03-01-2013, 22:41

Owczar, w AVT drożyzna..już lepiej pochodzić w niedziele po wolumenie..;-)
Bartek - 04-01-2013, 00:56

Dla relaksu machnąłem wsadzik ;)

Godzinka z okładem, pozostała kalibracja czasu pętli opóźniającej i procedury antystresowe na wypadek zawalenia się tiniaka, żeby nie stanął motor, tylko najwyżej przerwał na 2 obroty wału

Owczar - 04-01-2013, 09:17

Bartek napisał/a:
Dla relaksu machnąłem wsadzik ;)

Ładny wariat :) To ja tu czytam o assemblerze, o programowaniu, mikrokontrolerach od 2 dni, narzeczona się do mnie już nie odzywa, a Ty sobie w godzinkę machnąłeś wsad ;)

W sobotę kupię płytkę i będę działał. Jeśli będzie w sklepie jakiś zestaw do trawienia to coś zaprojektuję. Jeśli nie to na uniwersalnej pyknę. Tylko pozostaje kwestia tych impulsów, czy rzeczywiście one są 12V.

Bartek - 04-01-2013, 09:28

Co tu dużo mówić kodowałem w asemblerze w czasie gdy miałeś zmieniane pieluchy :twisted: - jest to umiejętność którą się zapomina, ale przypomnienie nie trwa długo. W ostatnich 10 latach popełniłem kilka projektów, ostatni ze 3 lata temu, więc nie było źle ;) - trudno było wrócić do kodowania po 10 latach przerwy....
Owczar - 04-01-2013, 10:45

Bartku możesz napisać jak wykorzystałeś poszczególne piny? Siądę do schematu.

Stabilizator dam 7805 będzie z dużym zapasem.

No i pytanie czy robić z impulsami wejsciowymi i wyjsciowymi na 12v czy 5v?

Bartek - 04-01-2013, 11:21

; Pinout

.equ TDC = 0 ; PB0 = TDC in
.equ PT = 1 ; PB1 = PT in
.equ ADCin = 2 ; PB2 = ADC in
.equ OUT14 = 3 ; PB3 = OUT14
.equ OUT25 = 4 ; PB4 = OUT25
.equ OUT36 = 5 ; PB5 = OUT36

PS. 2 sprawy trzeba doprecyzować:

- czy dajesz tranzystory na wyjściach (wtedy pewnie wygodnie będzie zanegować wyjścia)
- poproszę złączkę do SPI na płytce - podeślę Ci jej pinout z domu

Owczar - 04-01-2013, 11:40

Bartek napisał/a:
- czy dajesz tranzystory na wyjściach (wtedy pewnie wygodnie będzie zanegować wyjścia)

Tak. Nawet jeśli impulsy mają być 5V to prąd bazy będzie za duży dla uC.
A może dać taki układ?

Źródło: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1757419.html

Bartek napisał/a:
- poproszę złączkę do SPI na płytce - podeślę Ci jej pinout z domu

Ok. to będą 2 rzędy po 4 piny?

Bartek - 04-01-2013, 11:42

2 rzędy po 5 pin jak dobrze pamiętam - do procka idą stąd zasilanie, masa, reset, zegar i 2 szyny danych - w sumie 6 kabli

na 99% będzie tak wyglądać:

mszolc - 04-01-2013, 13:09

Cytat:
A może dać taki układ?

Ja jestem bardziej programistą niż elektronikiem, ale jak dla mnie ten układ nie ma szans działać.
Napięcie 0V na bazie tranzystora wysteruje go na maxa i wtedy będzie 12V na wyjściu, ale jak podasz 5V to tranzystor się nie 'zatka'. Będzie płynął prąd i napięcie na wyjściu nie będzie zerowe.
Trzeba dać jeszcze jeden tranzystor npn sterujący bazą tego pnp, i dopiero jego bazę podpiąć pod nogę uC.

Tak wogóle, to staram się unikać tranzystorów bipolarnych bo zawsze mam problem z prądami sterowania. Polecam unipolarne - tu jest 'czyste' 'cyfrowe' sterowanie napięciowe.
Zerknij do not katalogowych takich tr.: BSS138, BSS84, IRLML2502, IRLML6402.

Owczar - 04-01-2013, 13:12

Właśnie czytam o tych pnp i rzeczywiście nie wiem czy nie lepiej iść w negację sygnałów tak jak pisał Bartek. Zna ktoś jakiś układzik z >3 bramkami działającymi jako NOT które opędzą prądy do 150mA?
Owczar - 04-01-2013, 14:25

Czyli trzeba by dać taki układ?

mszolc napisał/a:
BSS138, BSS84, IRLML2502, IRLML6402.

A są tego odpowiedniki do montażu przewlekanego?

Źródło: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1727626.html