To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Gran Turismo Polonia

RalfPi - 10-07-2013, 08:12

Kaucz napisał/a:
tu się bardzo mylisz. Wiedziec co się może stac to mogę wiedziec ja, jako akredytowany fotoreporter. Cała reszta to głupi motłoch, który głupieje wprost proporcjonalnie do jego ilości i litrów wypitego alkoholu.

Głupota i alkohol nie zwalnie z odpowiedzialności...
Przecież w szkole uczą fizyk, mama mówi, że trzeba się rozejrzeć na pasach, a Tata, żeby nie ufać obcym - nie róbmy z ludzi bezmózgów!
Pełna zgoda z i9i.

Kaucz - 10-07-2013, 12:30

krzychu napisał/a:
tak moim skromnym zdaniem to GT było lepiej przygotowane.

w jaki niby sposób ? stali wszyscy na cm od trasy. w Karpaczu w miejsach szczególnie niebezpiecznych była jednak zrobiona fosa. Inna sprawa, że wiara miała gdzieś służby porządkowe.
krzychu napisał/a:
Ja stawiając się na miejscu organizatora nie przewidziałbym, że właściciel super samochodu może mieć problem z prostym przyśpieszeniem na prostej.

Zrozum, że to co było na GTP to totalna amatorka. To co ja pokazałem to profesjonalni kierowcy, którzy mają w tych autach więcej koni niż większośc aut z GTP.
Cytat:
Głupota i alkohol nie zwalnie z odpowiedzialności...

nie zwalnia, ale organizator musi brac to pod uwagę
RalfPi napisał/a:
nie róbmy z ludzi bezmózgów!

nikt nie robi - dawno nie ma takiej potrzeby

krzychu - 10-07-2013, 12:36

Kaucz napisał/a:

Inna sprawa, że wiara miała gdzieś służby porządkowe.

Że się publiczność nie rozbiegała, a co kawałek był porządkowy.

Kaucz napisał/a:

Zrozum, że to co było na GTP to totalna amatorka. To co ja pokazałem to profesjonalni kierowcy, którzy mają w tych autach więcej koni niż większośc aut z GTP.

No dokładnie. Tylko Ci pierwsi mieli po prostu przejechać, Ci drudzy rywalizowali. To (dla mnie) zasadnicza różnica w niebezpieczeństwie oglądających i podjętych środków do zabezpieczenia.

Kaucz - 10-07-2013, 14:21

I właśnie dlatego Ci na GTP dużo bardziej byli narażeni na niebezpieczeństwo.
mkm - 25-09-2013, 21:06

A aparat sprawiedliwości sobie pmalutku działa...
Cytat:
Biegły ocenił, że wina leży po stronie kierowcy.

Więcej:
http://motoryzacja.interi...igsegga,1951573

Lucas123w - 27-09-2013, 20:23

Zwalanie winy tylko na kierowce typowe podejście. Jak najmniejsza linia oporu a organizator kaskę wziął, zabezpieczenia wytrzasnął z pobliskiego marketu a niewinni ludzie ucierpieli a odszkodowania zapewne dostaną znikome.

Kierowce jak będzie miał dobrego prawnika to się wybroni i jak dobrze rozegra sprawę to kasę zgarnie. Organizator oraz kierowca powinni zapłacić karę i po sprawie. to była impreza o wysokim stopniu ryzyka więc trzeba było przewidzieć że takie cuda mogą się dziać.

Z całym szacunkiem do polskie Policji ale im to ja bym nawet zwierzaka domowego pod opiekę nie powierzył a co dopiero wierzyć w opinie przez ich wydaną w temacie zabezpieczenia.

Batmanikus - 28-09-2013, 08:56

Było ograniczenie prędkości do 50 km/h? No nie. Impreza polegała, na tym, żeby wsiąść do samochodu i zrobić geriatryczną rundkę po okolicy? No nie. Barierki były odpowiednie? No nie. Ludzie powinni tam stać? No nie. Odpowiedź już znana. Kierowca miał prawo pałować i to wina organizatora, że pozwolił na to aby kierowca amator nie miał miejsca na błąd. Widowisko wymaga by oglądać bliska. Organizator wolał położyć większy nacisk na widowisko niż bezpieczeństwo. I tyle. Winny organizator i w pewnej mierze ci ludzie, którzy tam stanęli...
mkm - 30-12-2013, 14:41

hmmm... :doubt:
Cytat:
Organizator nie popełnił błędu przy szacowaniu potencjalnego zagrożenia podczas imprezy. Odpowiedzialność za spowodowanie wypadku ponosi kierujący Morten N., przeciwko któremu skierowano akt oskarżenia - informuje Magdalena Mazur-Prus z Prokuratury Okręgowej w Poznaniu.

http://www.gloswielkopols...t.html?cookie=1

mjsystem - 30-12-2013, 14:53

No właśnie słuchałem na TVN24 i zdziwiłem się. Czy celem jest totalne odstraszenie potencjalnych uczestników, bo nie będą wiedzieć, czy organizator spełnił wszystkie wymogi bezpieczeństwa? Nawet jeśli potencjalnie wina leży po stronie kierowcy to odpowiedzialność powinien ponieść ubezpieczony organizator :?
mkm - 26-03-2014, 21:36

:shock: Jeżeli to prawda z tymi poszkodowanymi to bezczelność jednak nie zna granic :roll:
Cytat:
Norweg - oskarżony o nieumyślne spowodowanie katastrofy komunikacyjnej - wniósł o możliwość dobrowolnego poddania się karze. Chciał dla siebie 1 roku i 4 miesięcy więzienia w zawieszeniu na trzy lata. Chciał też zapłacić 45 tys. zł grzywny oraz odszkodowanie każdemu z poszkodowanych. Na to nie zgodziła się część pokrzywdzonych.

Z częścią z nich Morten N. już wcześniej zawarł ugodę.

http://poznan.naszemiasto.pl/artykul/galeria/wypadek-na-gran-turismo-w-poznaniu-bedzie-proces,2195890,t,id.html

JCH - 26-03-2014, 21:40

mkm napisał/a:
Jeżeli to prawda z tymi poszkodowanymi....
Tak, prawda. Jakiś czas słyszałem newsa w radiu :?
Tomek - 26-03-2014, 21:59

Cytat:

:shock: Jeżeli to prawda z tymi poszkodowanymi to bezczelność jednak nie zna granic :roll:

mkm napisał/a:
oraz odszkodowanie każdemu z poszkodowanych. Na to nie zgodziła się część pokrzywdzonych.

może mało chciał zapłacić ??
może chcą więcej ??