[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Zdechł i nie chce zapalić.
arturj123 - 27-08-2013, 21:22
Carollus napisał/a: | Ok to według tego mam dwa błędy. 21 i 22. Czyli miernik temperatury silnika i czujnik położenia wału. |
Czyli tak jak większość Ci podpowiadało.
Na sam początek do wymiany czujnik położenia wału, pewnie pasek balansowy, wypadałoby wymienić pasek rozrządu. Tylko znajdź kogoś komu można zaufać, a nie tym mechanikom od aparatu zapłonowego.
Tak z ciekawości, rozrząd wymieniałeś?
21- miernik temperatury silnika To czujnik, który m.in. włącza ssanie i jest obecny przy ustalaniu składu mieszanki. Kosztuje w ASO 180 zł, ale jest bardzo ważny, gdyż jeśli padnie to często nie można uruchomić silnika gdy temperatura spadnie do kilku stopni.
Ten od czujnika temperatury to warto skasować (odłączyć klemę z aku) i sprawdzić czy wyskoczy jeszcze raz.
ivan1977 - 27-08-2013, 22:08
Czyli jak pisaliśmy wcześniej do rozebrania obudowa rozrządu i wymiana pasków wymień obydwa balansowy i rozrządu nie oszczędzaj bo sie zemsci 2 krotnie ponadto do wymiany czujnik i auto bedzie hulać
narazie zignoruj czujnik temp. zobaczysz pózniej czy wyskoczy ci bład po uruchomieniu auta
Carollus - 27-08-2013, 22:12
Wszystko jasne byłem na kanale i mam wszystko rozebrane... Pasek i czujnik jak mówiliście. Dziękuję wam bardzo za pomoc. Mam tylko jeszcze pytanie czy tą blaszkę za kołem pasowym co ścina czujnik trzeba wymienić czy jakoś ją nagiąć na swoje miejsce? A i ile by kosztował rozrząd bo może przy okazji bym też zmienił?
OBERST - 27-08-2013, 22:44
Tu masz rozrząd na polecanych częściach http://allegro.pl/orygina...3496144462.html
Jeszcze pompę wody musisz doliczyć , z tego co pamiętam to polecana jest AISIN-GMB w granicach 150 zł.
Krzyzak - 28-08-2013, 08:30
Carollus napisał/a: | czy jakoś ją nagiąć na swoje miejsce? | nagiąć? - raczej wyprostować
jak się "wygła" to trzeba ją wyklepać, żeby była płaska
a czujnik temp. silnika też zmień - już nie jest taki drogi jak dawniej, można zamiennik ogarnąć za 20 zł
tylko pamiętaj i powiedz mechanikowi: czujnik z 2-ma!!! stykami a nie z 1
Carollus - 28-08-2013, 10:17
Tak wiem czujnik obowiązkowo zmienię. Mam nowy za 60zł.
|
|
|