To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mój pierwszy galant...

Witek vel Mysza - 03-01-2014, 21:20

Jutro poprawiam bo mnie to zagotowało :) Dzięki wielkie!
robertdg napisał/a:
sruba na klucz 14, trzeba ja wykrecić, ma wejśc pręt na conajmniej 60mm
I dotąd kręcić wałkiem pompy oleju aż trafi na znak i pręt będzie wchodził?
robertdg - 03-01-2014, 21:46

Dokładnie tak, zgodnośc na wale korbowym, wałku rozrządu, na wałku balansowym i wtedy ustawiasz Wałek pompy olejowej na znak i sprawdzasz czy pręt o średnicy 8mm wchodzi na głebokośc conajmnniej 60mm, trochę jest utrudniony dostęp, więc można to zrobić przy użyciu np śruby 8 mm (dostęp ogranicza dwururka)
Witek vel Mysza - 03-01-2014, 22:20

Szkoda że nie mam tego czujnika i najlepiej obudowy rozrządu, bo wiem że jak zdobędę te części to będę musiał rozbierać to jeszcze raz, ehh... ale nie mogę się doczekać usłyszenia prawidłowo pracującego 4g63 :)
robertdg - 03-01-2014, 23:29

Może warto się wstrzymać
Witek vel Mysza - 03-01-2014, 23:33

A nic mu nie będzie? Normalnie jeżdżę nie przekraczając 3 tys obrotów. W sumie tyle czasu jeździł z ustawionym źle wałkiem i bez paska na drugim...
robertdg - 03-01-2014, 23:54

Dla spokoju ducha możesz to poprawić, najlepiej byłoby odrazu zmień ten czujnik położenia wału bo obudowa rozrządu to już mniejszy problem, ale rozkrecania trochę jest ;-)
Tomii - 04-01-2014, 08:53

robertdg napisał/a:
Witek vel Mysza, widocznie źle ustawione, to, że na znaki, nie oznacza, że prawidłowo, trzeba jeszcze sprawdzić w otworze inspekcyjnym czy prawidlowo ustawiony jest wałek balansowy

dokładnie,
ma się kręcić płynnie i równiutko do 6,5tyś ;) mój na źle ustawionym balansie jeździł co najmniej z 2 lata napewno i nic się nie stało. Takiego już kupiłem, też na początku myślałem że to wydech gdzieś wpada w wibracje czy jakaś osłona przy 4500obr/min. Ale nie dawało mi to spokoju i wymieniłem wcześniej rozrząd, został prawidłowo ustawiony wałek balansowy i szok :shock: nie ten silnik,

Witek vel Mysza - 11-01-2014, 17:34

robertdg napisał/a:
Dla spokoju ducha możesz to poprawić, najlepiej byłoby odrazu zmień ten czujnik położenia wału

No właśnie znalazłem dziś chwilę i rozebrałem. Od Hugo przyszedł czujnik z miśka 2.4 GDI. Wiedza dla potomnych: jest taki sam jak od 2.0i, z tą różnicą że ma dłuższy kabel, ale to w niczym nie przeszkadza. Wałek balansowy pędzony głównym paskiem ustawiłem na znak, ale w ten sposób, że w otwór inspekcyjny w bloku (nad miską na wysokości końca rozrusznika) dało się włożyć śrubę M8 o długości 60mm.

Charakterystyka silnika zmieniła się nie do poznania. Nareszcie chodzi tak jak to sobie wyobrażałem i jest jak być powinno :) Nie ma znaczenia - 2, 4 czy 6 tys RPM. Jest tylko pomruk. O to szło :)

robertdg - 11-01-2014, 19:25

Gitara :mrgreen:
Witek vel Mysza - 25-01-2014, 15:40

Takie jedno spod maski ;)

Witek vel Mysza - 01-02-2014, 15:16

Dziś doszli następne zabawki.

Wahacze banany z OYODO, tuleje tylnych wahaczy wzdłużnych OYODO, filtr kabinowy.

Filtr znajduje się tu i wymienia się teoretycznie jak w instrukcji www.mann-hummel.com/mf_pr...au/HBZ74pR7.pdf W praktyce musiałem wygiąć blachę trzymającą skrytkę, gdyż nowy filtr nie był tak elastyczny jak oryginalny i montaż wg instrukcji groził całkowitym połamaniem. Wahacze wymieniam za tydzień, bo przyjdzie czas i na olej to zrobię razem.

Tak więc kolejne 500 wydane, nie wiadomo na ile to wystarczy. Chyba za dużo inwestuję w tego grata, nie wiem co ja w nim widzę. Jest przecież japoński i ma przedni napęd... Ciekawe czy golfa trójkę też bym pokochał?

bbandi - 01-02-2014, 15:28

Te listwę metalową wystarczy odkręcić z jednej strony (musisz wcześniej odkręcić te plastikową zaślepke przy drzwiach i masz dostęp do śrub), odchylasz (obracasz) i montujesz filterek bez żadnego problemu.

Poszukaj na forum jest filmik jak to się robi...

Witek vel Mysza - 01-02-2014, 15:37

Ja bym se to zrobił, ale na ałtsajdzie wymieniałem przy -12 i uwierz mi że chciałem już mieć to za sobą ;)
Witek vel Mysza - 19-02-2014, 20:30

Wczoraj wskoczyła stacja multimedialna. Ciężka china, ale działa. Muszę zakupić kamerkę cofania i podłączyć.
Hugo - 19-02-2014, 20:45

Witek vel Mysza napisał/a:
Wczoraj wskoczyła stacja multimedialna
Foty!