To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - KEYLESS OPERATION SYSTEM - KOS

grzesiopol - 28-09-2017, 13:45

Duża tylna 100 zł, mała trójkątna 70 zł. , można znaleźć taniej. Wiem bo kupowałem, a i w piwnicy mam dwa komplety po wymianie na przyciemniane jakby ktoś chciał. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
BodzioBDG - 30-09-2017, 01:14

tyku napisał/a:
[url=https://images82.fotosik.pl/828/cc8298185c6549e9med.jpg]Obrazek[/URL]
Jeżeli nie ma żadnej reakcji to spadło cięgno. Trzeba rozebrać tapicerkę drzwi i zobaczyć. :roll:

Dysponuje ktoś dokładniejszym schematem tego cięgna, co i jak?
Jakiś rysunek/zdjęcie jak powinno ono być złożone w drzwiach?

grzesiopol - 30-09-2017, 22:18

Rysunek

i możesz sobie pobrać to i zobaczyć http://mmc-manuals.ru/man...9539AI00ENG.pdf
Numer 14 na rysunku.

howardo2 - 08-11-2017, 16:33

Ostatnio przeglądając Aliexpress natknąłem się na taki wynalazek:

https://www.aliexpress.co...7460.0.0.y4pGKY

Czy uważacie że będzie to jakoś rozsądnie i w miarę bezpiecznie działać ?

Esperal - 24-03-2018, 14:07
Temat postu: Lancer nie odpala z Keyless
Padł mi akumulator - chyba. Piszę chyba, bo jak próbowałem auto odpalić to tak:
- nie mogłem tego zrobić bezkluczykowo, bo nie mogłem przekręcić stacyjki, jakby blokada nie chciała ustąpić
- kiedy próbowałem kluczykiem pomocniczym, rozrusznik obrócił z pół obrotu i nic

Nie dało się go odpalić z kabli, objawy takie same. Dziś kupiłem nowy akumulator i to samo, jakby nie widział kluczyka. Zapasowym też sprawdzałem i nic. Jakieś pomysły?

olosoft - 25-04-2018, 19:38

Mam Sportbacka z KOS-em, do tej porty bez problemu od nowości auta ale od wczoraj sam otwiera mi się bagażnik, wygląda to tak jakby klamka została wielokrotnie dotknięta (a tak nie jest), co kilka sekund losowo, słychać przekaźnik i zamek.

Jak auto jest zaryglowane podczas jazdy lub zamknięte na postoju problem nie występuje. Tylko kiedy jest otwarte, bez znaczenia czy stoi czy jedzie.

Ktoś miał podobnie? Jakieś pomysły? tokyo? ;)

[ Dodano: 26-04-2018, 21:26 ]
Odpowiem sam sobie ale może się komuś przyda, problem leżał poza KOS-em (co w sumie nie łapie się na ten wątek ale objawy były jak od KOS-a), zgniła wtyczka od mikroprzełącznika klamki, rozebrane, oczyszczone, zlutowane i zaizolowane. Brawo ja! :)

https://photos.app.goo.gl/HRliwQUqb24N1TSq2

tyku - 26-04-2018, 21:57

O tym już było na forum :roll: Trzeba poszukać :wink:
tokyo - 28-04-2018, 08:00

zamykanie otwieranie ruszenia klamka, piszczenie na liczniku o zalaczonym zaplonie oraz i otwieranie klapy jest spowodowane tak jak u kolegi wtyczka, peknietya gumka na mikroprzelaczniku gdzie dostaje sie woda i dostaje sie woda oraz wyrobieniem mikrostyku
carlo72 - 14-10-2020, 10:07

Witam wszystkich forumowiczów.
Od niedawna jestem posiadaczem Sportbacka z KOS-em i widzę, że na forum użytkownicy opisują masę problemów związanych z tym dodatkiem.
Pierwotnie sądziłem, że mam coś z akumulatorem, który po trzech dniach postoju nie pozwalał na odpalenie samochodu. Zrobiłem pomiary poboru prądu na postoju, wyszło około 0,038, tak więc w normie. Sam akumulator ma odpowiednie ładowanie oraz napięcie. Ostatnio jednak po takim postoju zostałem totalnie uziemiony a mianowicie nie mogłem otworzyć samochodu z pilota dotykając klamki mając pilota w kieszeni a co najgorsze kluczyk, który jest w pilocie nie otwiera drzwi. Jest tutaj na forum opisane masę propozycji w takich przypadkach co zrobić. Osobiście w ostateczności rozważałem bicie szyb i szukałem osób do tgz. „awaryjnego otwarcia auta”. Ktoś tutaj wcześniej wspomniał o otwarciu auta poprzez otwarcie maski.

I tak udało się poprzez odkręcenie osłony dolnej silnika. Wystarczyło odkręcenie 4 śrub klucz 10 i wciśnięciu łapy w celu wyszukania zamka. Nie jest to takie proste, bo poharatałem bicki😊, bo łapa trochę krótka, ale udało się złapać linkę od otwierania maski. Tym sposobem ładując akumulator dostałem się do środka.

Problem jednak dalej jest i proszę podpowiedzcie co zrobić.
Po pierwsze prawdopodobnie chyba spadło cięgno od klamki?
Co z modułem KOS-a czy on może być w jakiś sposób uszkodzony jest wymienialny?

Wiem, że jest gdzieś za schowkiem.

Dajcie znać proszę, jak ogarnąć temat, bo akumulator nie problem kupić.
Pozdrawiam Wszystkich

tyku - 14-10-2020, 12:44

carlo72 napisał/a:

Tak, zdarzało się to. Trzeba rozebrać drzwi od środka.
carlo72 napisał/a:
Co z modułem KOS-a czy on może być w jakiś sposób uszkodzony jest wymienialny?
W tej sprawie napisz do tokyo,
carlo72 napisał/a:
ale udało się złapać linkę od otwierania maski. Tym sposobem ładując akumulator dostałem się do środka.
Proponuję wyprowadzić przewody od akumulatora, aby móc w łatwy sposób naładować akumulator (może koło halogenów, ja tak mam). :roll:
Bizi78 - 14-10-2020, 12:57

tyku napisał/a:
Proponuję wyprowadzić przewody od akumulatora, aby móc w łatwy sposób naładować akumulator (może koło halogenów, ja tak mam).

A nie obawiasz się wjazdu do głębszej wody, czy masz jakoś zabezpieczone wodoszczelnie podpięcia :?: .

grzesiopol - 14-10-2020, 13:22

Drzwi kierowcy posiadają zamek którym otworzysz auto w przypadku braku prądu :( :( :( po co tak się męczyłeś

[ Dodano: 14-10-2020, 13:26 ]

tyku - 14-10-2020, 13:40

carlo72 napisał/a:
a co najgorsze kluczyk, który jest w pilocie nie otwiera drzwi.

carlo72 napisał/a:

grzesiopol, Dzięki za schemat, ale kolega nie mógł otworzyć drzwi kluczykiem. :wink:
Bizi78, Zabezpieczone, klasa wodoszczelności IPX 7 :wink:

carlo72 - 14-10-2020, 16:21

Panowie
Bardzo dziękuje za informacje.
Dzisiaj zabieram się za zdjęcie tapicerki drzwi. W życiu bym nie pomyślał, że nie otworze drzwi kluczykiem a jakoś tą gablotę muszę otworzyć. Docieramy się w końcu może miesiąc go mam.

@Tyku Tak zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem i chyba nawet auta szwedzkie mają jakieś takie gniazdko. Gdzieś to widziałem…
Z tym KOS-em poczytam jeszcze i ewentualnie podbije do kolegi @Tokyo.

Bizi78 - 14-10-2020, 17:23

Ale Skandynawia to raczej ma podpięcie do podgrzewania płynu.