Forum ogólne - Silniki benzynowe bez turbo, kompresorów w Polsce
krzychu - 22-02-2014, 12:08
pancure napisał/a: | krzychu - nie miałem akurat styczności z silnikami FSI, to trudno mi cokolwiek powiedzieć. Teraz już wycofali z produkcji te silniki i zastąpili je silnikami TSI (dawniej TFSI) z doładowaniem dwusystemowym (turbo + kompresor)
|
Oznaczenie TSI i TFSI jest używane zamienne zależnie w jakiej marki samochodzie jest montowany silnik. A jeśli chodzi o turbo+kompresor to takie rozwiązanie jest stosowane chyba tylko w 1,4 TSI TwinCharger. Reszta silników TSI/TFSI ma zwykła turbinę...
pancure - 22-02-2014, 15:32
http://mojafirma.infor.pl...wincharger.html
Według tego artykułu to jednostka 1.4 TSI o mocach 160KM, 140KM, 122KM jest wyposażona w turbosprężarkę i kompresor (Twincharger)
Mniejszy silnik w nowym Golfie VII generacji 1.2 TSI 85KM oraz 1.2 TSI 105KM posiada tylko turbo? a te większe 1.8 TSI 160KM i 2.0 TSI 210KM?
Ale nie tylko VW poszedł w ta drogę, słynna marka Premium jak BMW mnie zniszczyła jak zobaczyłem nowy test Serii 3, a dokładnie F30 z silnikiem 328i. W poprzedniej generacji E90 był silnik rzędowy 6 cylindrowy (R6) bez turbo, a teraz w nowej? EKO pajace tak wymusiły swoje przepisy, że BMW musiało zamontować silnik 4 cylindrowy + doładowanie (Twinscroll). Gratulacje
Spoko, jak się kupuje nowe z salonu to wszystko cacy, gwarancja jest, ale nie wszystkich stać na nówkę z salonu i taki F30 3-5 letni ciekaw jestem jak się spisuje, a już nie mówię 10 letni
krzychu - 22-02-2014, 16:03
pancure napisał/a: |
Mniejszy silnik w nowym Golfie VII generacji 1.2 TSI 85KM oraz 1.2 TSI 105KM posiada tylko turbo? a te większe 1.8 TSI 160KM i 2.0 TSI 210KM?
|
Tak, też (tylko) turbo.
Misiek :) - 22-02-2014, 16:40
Ja osobiście uważam, że silniki turbo są bardzo fajne... Segment C i silnik turbo ponad 300KM.
A teraz pomyślmy co się stanie, jak kowalski kupi taki silniczek turbo i będzie traktował jak stary silnik wolno ssący... Zaraz będzie to padło...
Ja u siebie nie mam żadnego turbo, tylko 2,6 V6 i jestem mega happy... Nie mam żadnej turbo dziury, nie ma co się psuć co chwilę... Silnik mało wysilony i trwały... (nie kłóćmy się czy 6a13 jest trwałe, bo porównując z nowymi silnikami są).
Boli mnie, że klasyczne Vki są wypierane przez eko-rozwolnienie co w praktyce potrafi spalić tyle co klasyczny silnik
wojzi - 22-02-2014, 22:24
Ja ostatnio czytałem w TopGear na temat Hyundaia i10 i Golfa Cross Up i okazało się, że te dwa auta z silnikami trzycylindrowymi o pojemności poniżej litra i mocy ok 70 km może i w mieście palą mniej niż moja Cari, ale już na autostradzie podobnie a może i więcej. I się pytam, gdzie ta oszczędność tych nowych rozwiązań .
Misiek :) - 22-02-2014, 23:10
wojzi napisał/a: | I się pytam, gdzie ta oszczędność tych nowych rozwiązań . |
W laboratoryjnych warunkach dla potrzeb homologacji/PR/Katalogów/EkoIdiotów
mjsystem - 23-02-2014, 00:56
wojzi napisał/a: | I się pytam, gdzie ta oszczędność tych nowych rozwiązań |
Oszczędność jest spora. Dla producenta. My kupujemy coraz bardziej wybrakowane, awaryjne i krótko żywotne produkty ale za to płacimy jak za najnowszą technologię z jakością lat minionych.... Poza tym współczesny silnik trzylitrowy nie wydala więcej substancji szkodliwych niż 1.2 turbo doładowany.
pancure - 23-02-2014, 12:14
A wytłumaczcie mi po jaką cholerę, ktoś kto chce mieć większy silnik niż 2.0 musi płacić aż 18,6% za podatek akcyzowy?
A jak wygląda sytuacja w innych krajach? Też tyle muszą płacić?
mjsystem - 23-02-2014, 14:06
pancure napisał/a: | A wytłumaczcie mi po jaką cholerę, ktoś kto chce mieć większy silnik niż 2.0 musi płacić aż 18,6% za podatek akcyzowy? |
http://wyborcza.biz/bizne...__Samochod.html
pancure napisał/a: | A jak wygląda sytuacja w innych krajach? Też tyle muszą płacić? |
Tak. I to zazwyczaj dużo więcej. Artykuł powyżej Ci wszystko wyjaśni.
pancure - 24-02-2014, 13:08
Dzięki za artykuł
Chciałem sobie znów przeczytać dzisiaj o podatku akcyzowym, wchodzę na stronę i?
W tym miesiącu wyczerpałeś już limit artykułów dostępnych bezpłatnie
Zmieniliśmy zasady dostępu do artykułów w serwisach wyborcza.pl, wyborcza.biz, wysokieobcasy.pl i 22 serwisach lokalnych. W każdym miesiącu możesz bezpłatnie przeczytać do 10 artykułów. Aby czytać bez ograniczeń, kup prenumeratę cyfrową Gazety Wyborczej.
Wypróbuj już od 0,99 zł za miesiąc
Czy oni są normalni? Mam płacić za przeczytanie artykułu?
Tomek - 24-02-2014, 13:17
pancure napisał/a: |
Czy oni są normalni? Mam płacić za przeczytanie artykułu? |
a gazety w sklepie to za darmo są??
[ Dodano: 24-02-2014, 13:18 ]
mjsystem napisał/a: | Zmieniliśmy zasady dostępu do artykułów w serwisach wyborcza.pl, wyborcza.biz, wysokieobcasy.pl i 22 serwisach lokalnych. W każdym miesiącu możesz bezpłatnie przeczytać do 10 artykułów. Aby czytać bez ograniczeń, kup prenumeratę cyfrową Gazety Wyborczej. |
w praktyce "wyczyść cookies", albo zmień IP
[ Dodano: 24-02-2014, 13:19 ]
Cytat: |
Podatki to ponad jedna piąta ceny detalicznej popularnego nowego auta. Łatwo uniknąć takich wydatków, importując weterana szos - bo nasz system podatkowy promuje taki import.
Read more: http://wyborcza.biz/bizne...l#ixzz2uF1WxQaC
|
ponad 1/5 ??
no w sumie racja
jeśli to jest np. 60%, to też ponad 1/5
mjsystem - 24-02-2014, 14:54
Chodzi tez o to, że auta z silnikiem ponad 2 litry są dużo bardziej wyposażone i dużo bezpieczniejsze. Tam nie ma problemu z oszczędnością na bezpieczeństwie. Zazwyczaj mają większą ilość poduszek powietrznych i aktywnych systemów bezpieczeństwa ogólnie.
Nie zużywają sporo większej ilości paliwa a wydalanie cząstek szkodliwych jest takie samo jak w małolitrażowych turbobenzynach... Ale przyjęło się już, że 2.0 l i więcej to burżuazja i co poradzisz...
Marcino - 24-02-2014, 15:00
A moja firma się cieszy.. bo robimy prawdziwy biznes na kompresorach dla VW, Audi i Nissana.
Niebawem będzie tez kompresor do Diesla i ciężarówek...:)
mjsystem - 24-02-2014, 15:08
Cytat: |
A moja firma się cieszy.. bo robimy prawdziwy biznes na kompresorach |
Znak, że 20 osób za 10000 ojro się cieszy, że 1000000 osób zapłaci miliony i jak za zboże za błędy ekonomów i ekologów...
Marcino - 24-02-2014, 16:21
"Klient nasz Pan" chcą to dostają niezawodny kompresor.... swego czasu Mercedes też brał od nas, i niestety na czesciach nic nie zarobiliśmy bo się nie psuły, ale to inne czasy i inne silniki:).
Jeżdziłem Octavią 1.4 z turbinką, nie gorzej chodziła niż moj galant..:) tylko własnie jak długo?
|
|
|