Outlander I GEN Techniczne - Kolektor z Evo do Outlandera Turbo.
W@sio - 03-07-2017, 11:12
Mi jak spawali w FW Motorsport wzięli mój, żeby złapać odległości i kąty. Musiał byś do nich zadzwonić i zapytać czy jeszcze mają stelaż :)ode mnie wzięli 1800 za wyspawanie z montażem. Jedyne co im dałem to flansza do głowicy
poszukuje - 08-07-2017, 10:23
Czy ktoś przymierzał kolektor od Evo? Wiem że się różni flanszą pod turbo, ale czy czymś jeszcze? Bo może samą flansze dałoby się przespawać od swojego do np. http://allegro.pl/kolekto...5516968254.html
Popisałem z paroma firmami tuningowymi, każda chce auto mieć do przymiarek i żadna nie daje gwarancji dłuższej niż rok. Na razie czekam na informacje czy mój dało się pospawać. A w międzyczasie szukam innej alternatywy, i znalazłem albo w kraju za 2250zł, w niemczech czas oczekiwania 3tyg. za 1850, lub na amayama z Japonii ale to by się opłacało chyba tylko przy zakupie grupowym.
W@sio - 08-07-2017, 10:56
W kolektorze EVO wyjście na turbinę jest pod innym kątem i dalej od bloku silnika efektem czego po poskładaniu do kupy turbina będzie siedziała w wentylatorze i chłodnicy. Zwierzu u siebie ma to poskładane w taki sposób, że wywalono jeden wentylator, ale o konkrety pytaj już jego.
I jeszcze jedno, w EVO turbina wisi symetrycznie na kolektorze, w outku niesymetrycznie bliżej lewej strony auta.
ledziu - 09-07-2017, 11:17
poszukuje napisał/a: | Czy ktoś przymierzał kolektor od Evo? Wiem że się różni flanszą pod turbo, ale czy czymś jeszcze? Bo może samą flansze dałoby się przespawać od swojego do np. http://allegro.pl/kolekto...5516968254.html
Popisałem z paroma firmami tuningowymi, każda chce auto mieć do przymiarek i żadna nie daje gwarancji dłuższej niż rok. Na razie czekam na informacje czy mój dało się pospawać. A w międzyczasie szukam innej alternatywy, i znalazłem albo w kraju za 2250zł, w niemczech czas oczekiwania 3tyg. za 1850, lub na amayama z Japonii ale to by się opłacało chyba tylko przy zakupie grupowym. |
Chyba z takimi wyliczeniami nie zrobisz udanego montażu kolektora Tak naprawdę co to za różnica 300-400zł. przy elemencie którego każda awaria to kupa roboty i kasy żeby go doprowadzić do używalności. Do tego ten element bedzie miał bezpośredni wpływ na jazdę w Twoim aucie więc oszczędności z nim związane są delikatnie mówiąc śmieszne.
Co do firm które potrzebują auta na przymiarkę i dają 12miesięcy gwarancji to jest jak najbardziej normalne a przymiarka obowiązkowa. Więc dalsza próba dłubania żeby było taniej i bez przymiarki jest czystym sknerowaniem które zwiększa prawdopodobieństwo wtopy x10.
A pytałeś w tych wysyłkowych kolektorkach o grubość ścianek, o uszczelki, o bandaż, o śruby montażowe, o otwory, splanowanie flansz itd... jeżeli nie to zapytaj
poszukuje - 09-07-2017, 20:45
Po pierwsze W@sio, dzięki za rzeczowe i konkretne odpowiedzi, oby więcej taki postów które coś wnoszą na każdym forum
Po drugie ledziu, nie wiem po co twoje wywody, skoro to oczywista oczywistość. Ale ok uściślę: Temat kolektorów wydechowych dotyczy myślę większości właścicieli O1T, zarówno tych którzy są właścicielami od lat, jak i tych którzy dopiero co nabyli. A skoro problem jest masowy, to chyba na forum, w temacie o kolektorach posty w których są informacje są przydatne, bo nie trzeba powielać pytań.
Tak więc nie wystarczy dać starego kolektora na wzór tunerowi, tylko trzeba przymierzać na aucie i odstawić "na tydzień" samochód. Ceny od 1600 do 2300netto, a i tak odpowiadają że nie dają dłuższej gwarancji, bo mówią że "kolektor z kwasiaka przy turbinie prędzej czy później szlak trafi, niezależnie od grubości." Choć na przykładzie W@asia widać, że jak coś jest solidnie zrobione to będzie trzymać, a oni się po prostu wolą ubezpieczyć. Kolejna kwestia te ceny które podałem we wcześniejszym poście dotyczą tylko i wyłącznie oryginalnego kolektora żeliwnego Mitsubishi o nr. części 1555A223, w źródłach innych niż Serwis Ja swój stary spawam, a w międzyczasie szukam najlepszej alternatywy na nowy, a nie jak burżuj ledziu napisał/a: | Tak naprawdę co to za różnica 300-400zł | płacić więcej za to samo.
W@sio - 10-07-2017, 10:15
poszukuje napisał/a: | Po pierwsze W@sio, dzięki za rzeczowe i konkretne odpowiedzi, oby więcej taki postów które coś wnoszą na każdym forum |
No problem, po prostu jako chyba jedyny przechodziłem tą drogę i dzięki temu trochę wiedzy złapałem
lolo.lolo - 19-04-2018, 22:50
Bzyk_R1 napisał/a: | Z tą rurką to jest tak nie do końca 100% jasności. Może być 26cm a może 30cm. Ja mam 28cm ale różnie możesz schować w łącznikach i wyjdzie inna długość. Dodatkowo rurka w linii prostej nie trafia idealnie w łączniki tylko opiera się o pokrywę zaworów. Musisz ją wygiąć w lekkiego banana a to jest problem na tak małej długości, ja mam po prostu załamaną w miejscu gdzie mogłaby dotykać pokrywy i jest okej. A że rozmawiamy rzeczowo to powiem że strasznie mnie wkurza ta rurka już, bo spełnia swoją rolę super ale przez to załamanie (chyba) strasznie szumi powyżej 0,7 bara. I nie wiem czy ulepszyć to wszystko i dać rurkę dobrze wygiętą czy poczekać na montaż FMIC i to olać. Jak Ci się nie spieszy to poczekaj może mój gotowy zestaw weźmiesz a jak nie chcesz czekać to wbijaj na carstuff.pl i kupuj kolanko 90st 51/63 i prosty łącznik 57/63mm. Opaski kupisz w większości motoryzacyjnych sklepów. |
czyli róreczkę trzeba będzie zmierzyć samemu podczas montażu
Koledzy na stronie podanej przez "Bzyka" znalazłem kolektor wydechowy o taki:
https://www.sklep.carstuf...wy-p-24890.html
czy będzie pasował do naszych O1T ???
Bzyk_R1 - 19-04-2018, 23:13
Nie ma tak lekko. Tak to każdy by jeździł na kwasiaku za 650zł nie pasuje nasz jest inny i ma inne wymiary/flansze. Da się go przerobić na nasz, tylko ciekawe jak z jakością i gruboścą ścianek. Pewnie jest słabo.
lolo.lolo - 19-04-2018, 23:16
Bzyk_R1 napisał/a: | tylko ciekawe jak z jakością i gruboścą ścianek. Pewnie jest słabo. |
no właśnie nigdzie nie pisze ...
A to szkoda, bo już miałem chytry plan aby wymienić swój pęknięty
W@sio - 20-04-2018, 08:02
1. Kupiłem taki kolektor używany sądząc, że coś z niego chłopaki w FW Motorsport wyrzeźbią. Wykorzystali tylko flanszę do głowowicy - i to też niechętnie, bo dość cienka. Same rurki mają ścianki grubości 2mm - czyli jak na kolektor wydechowy cieniutko. Mój wyspawany przez nich ma 3,2mm.
2. Nawet jeśli się uprzesz to i tak flansza turbo jest inna.
3. Nawet jeśli kupisz turbo z E7-9 to i tak będziesz musial wywalić lewy wentylator chłodnicy bo turbo nie wejdzie przez kształt kolektora - sprawdź w temacie Zwierza jak to wygląda.
lolo.lolo - 20-04-2018, 14:02
W@sio napisał/a: | 1. Kupiłem taki kolektor używany sądząc, że coś z niego chłopaki w FW Motorsport wyrzeźbią. Wykorzystali tylko flanszę do głowowicy - i to też niechętnie, bo dość cienka. Same rurki mają ścianki grubości 2mm - czyli jak na kolektor wydechowy cieniutko. Mój wyspawany przez nich ma 3,2mm.
2. Nawet jeśli się uprzesz to i tak flansza turbo jest inna.
3. Nawet jeśli kupisz turbo z E7-9 to i tak będziesz musial wywalić lewy wentylator chłodnicy bo turbo nie wejdzie przez kształt kolektora - sprawdź w temacie Zwierza jak to wygląda. |
NIE mija się to z celem,
na razie pewnie pospawam swój, a trzeba się rozglądać za jakimś z nierdzewki tylko w rozsądnych pieniądzach
W@sio - 20-04-2018, 21:28
Kiedyś znalazłem gdzieś na ali albo innym chinskim serwisie, jak przejrzysz temat to znajdziesz moze linka
lolo.lolo - 22-04-2018, 22:18
W@sio napisał/a: | Kiedyś znalazłem gdzieś na ali albo innym chinskim serwisie, jak przejrzysz temat to znajdziesz moze linka |
jakoś nie udało mi się znaleźć linka
ale czy z tych którys pasuje do naszych O1T:
1. https://www.aliexpress.co...iceBeautifyAB=0
2. https://www.aliexpress.co...4ac215e01&tpp=1
3. https://www.aliexpress.co...4ac215e01&tpp=1
Bzyk_R1 - 22-04-2018, 22:36
No popatrz a ja szybko znalazłem dwa linki od W@sia. Leniwy jesteś bo tylko 4 strony niecałe do szukania. A ja będę niedobry i nie ułatwię Ci Napiszę tylko że żaden z Twoich linków nie pasuje. Musisz patrzeć na kolektory do Airtreka nie do Evo
lolo.lolo - 22-04-2018, 23:45
Bzyk_R1 napisał/a: | No popatrz a ja szybko znalazłem dwa linki od W@sia. Leniwy jesteś bo tylko 4 strony niecałe do szukania. A ja będę niedobry i nie ułatwię Ci Napiszę tylko że żaden z Twoich linków nie pasuje. Musisz patrzeć na kolektory do Airtreka nie do Evo |
leniwy nie jestem, bo przeszukałem cały temat "Wasia" i tam nic nie znalazłem
a okazuje się, że to chodziło o ten temat ...
|
|
|