Chcę kupić Lancera! - Zniechęćcie / zachęćcie mnie do diesla
Hubeeert - 06-06-2014, 11:31
tyku napisał/a: | to naprawdę masz dużo szczęścia, |
Oprócz Hyundaia, Puga i Tourana pozostałe były samochodami firmowymi i nie bardzo miałem wybór - takie dali, takimi jeździłem.
Użytkowałem wszystkie zgodnie z moim przyzwyczajeniem mówiącym, że samochód ma być naprawiany i przeglądany na czas, oraz, że silnik turbo ma swoje wymagania typu studzenie silnika po jeździe, brak pałowania na zimnym, dobry olej, paliwo w baku uzupełnione zanim pokaże się dno itp. Jednocześnie używałem ich dość "intensywnie" o ile wiecie co mam na myśli, zresztą przebiegi typu 100kkm rocznie mówią same za siebie.
Awarie miałem w sumie dwie - obie w Astrze z silnikiem Y17DT - jedna to rozrząd i wynikające z tego konsekwencje, druga to wymiana wtryskiwaczy i naprawa pompy po tym jak poprzedni użytkownik zalał jakiejś berbrluchy, która spowodowała awarię zaworu w pompie oraz jej korozję wewnątrz i zniszczenie końcówek wtrysków, które sikały zamiast rozpylać paliwo - tyle, że to nie był common rail.
Hyundaiem jeździłem mniej (bo był firmowy Szkodnik Fabia) ale chwalę go sobie jako bardzo przyzwoite auto do miasta i w trasę. W tej chwili robię jakieś 1-1,5kkm miesięcznie.
Co do pasji - wolę benzyniaki, ale więcej palą a LPG nie widze jako opcji.
tyku - 06-06-2014, 12:22
Hubeeert napisał/a: | Co do pasji - wolę benzyniaki, ale więcej palą a LPG nie widze jako opcji. | - Z lpg to się nawet w kuchni wycofują (szkodzi zdrowiu podczas gotowania, a do tego opary tłuszczu na meblach i okapie).
Hubeeert, No to lubimy to samo
Ciekawe co zrobi miksell, , bo cwaniak, już kupił
madź - 06-06-2014, 13:13
tyku napisał/a: | Hubeeert napisał/a: | Co do pasji - wolę benzyniaki, ale więcej palą a LPG nie widze jako opcji. | - Z lpg to się nawet w kuchni wycofują (szkodzi zdrowiu podczas gotowania, a do tego opary tłuszczu na meblach i okapie). |
Pierwszy raz słyszę by ktoś miał LPG w kuchni...
Gaz ziemny to CNG...
krzychu - 06-06-2014, 13:17
Ale ten w butli do kuchenki to LPG
plecho1 - 06-06-2014, 13:18
Niektórzy używają gazu z butli czyli popularnego "propan/butan".
tyku - 06-06-2014, 15:26
madź napisał/a: | Pierwszy raz słyszę by ktoś miał LPG w kuchni... | - tzn. nie wiesz jakie rodzaje dysz występują w kuchence gazowej.
Ja tu małe OT o gazie w kuchni (bez obrazy), a LPGowcy zaraz pewnie zaczną pisać:
-jak to ich samochody na gazie super chodzą (lepiej niż na benzynie) itp. i itd.
Powróćmy do tematu: Zniechęćcie / zachęćcie mnie do diesla
miksell, cwaniak, - nie zniechęci was to, że diesel kopci z rury Nawet nowe super diesle, za którymi czasami przyjdzie wam jeździć
Hubeeert - 06-06-2014, 15:41
tyku napisał/a: | nie zniechęci was to, że diesel kopci z rury | Rura kończy się z tyłu samochodu. Nie widać w czasie jazdy
cwaniak - 06-06-2014, 17:46
Przez 14lat kupowałem jedynie benzyniaki (126p, 125p, Golf I, Laguna, Thema, Aerostar, Aerostar Long, Sierra, Carisma II, 16 miesięcy temu kupiłem Carismę II DI-D juz mam przejechane ja ponad 27-tys (210000km na liczniku) i jakoś nie mam problemu z turbina czy z pompa. A tyle złych opinii krąży na temat DI-Dka i to najgorsze jest ze się wypowiadają ci którzy nie maja nic wspólnego z ta jednostką. Tak samo mówicie kup benzyniaka i se zagazuj, a butle w przyczepie czy na dachu wozić.
Fragu - 06-06-2014, 18:07
cwaniak napisał/a: | kup benzyniaka i se zagazuj, a butle w przyczepie czy na dachu wozić |
..w miejscu na zapas
cwaniak - 06-06-2014, 18:17
A zapas podepnij pod spód
juar_78 - 06-06-2014, 20:55
[quote="tyku"] madź napisał/a: | a LPGowcy zaraz pewnie zaczną pisać:
-jak to ich samochody na gazie super chodzą (lepiej niż na benzynie) itp. i itd.
|
Jak tak napiszą, to znaczy - kłamią. Auto na LPG ma chodzić tak samo jak na Pb.
madź - 06-06-2014, 21:22
tyku napisał/a: | -jak to ich samochody na gazie super chodzą (lepiej niż na benzynie) [b]itp. i itd. |
Oczywiście, że jest to możliwe, choć głównie w starych, z dużymi przebiegami lub po prostu zaniedbanych autach, gdzie układ paliwowy jest w kiepskim stanie.
Drugi przypadek to po prostu instalacja LPI (V generacji, gaz w fazie ciekłej), gdzie mamy osobną pompę paliwową, całkowicie odrębne ustawienia komputera i dzięki wyższej liczbie oktanowej możemy zyskać kilka procent więcej mocy niż w przypadku jazdy na PB95.
Ot w taki sposób chciałam wyjaśnić co nieco.
cwaniak - 06-06-2014, 21:31
A może niech się wypowie na temat tej jednostki osoba co jeździ 1.8 DI-D
tyku napisał/a: | nie zniechęci was to, że diesel kopci z rury |
Nie bo ja mam do setki 10,2s a Ty
tyku - 07-06-2014, 11:04
cwaniak napisał/a: | Nie bo ja mam do setki 10,2s a Ty | - chętnie bym się zmierzył z takim DIDkiem (oczywiście w miejscu do tego przeznaczonym).
cwaniak, Lancer nie jest cichym samochodem w środku jeśli chodzi o wersję benzynowe, a teraz wyobraźcie sobie wsiąść do diesla Kiedyś w ASO miałem porównanie mojej benzyny z 1.8 DID . Pracowały na biegu jałowym. Mojego z 3 metrów nie słyszałem,a co mi się nie spodobało to, że go siepało jakby miał jakieś triki nerwowe (nie sądzę aby był uszkodzony, był to tylko przegląd gwarancyjny). Nie chciałem się pakować gościowi do środka, bo tyle mi wystarczyło wrażeń. Jak to mówią mniej wrażliwi na hałas, można podkręcić radio na 25 i jest cicho.
madź napisał/a: | Drugi przypadek to po prostu instalacja LPI (V generacji, gaz w fazie ciekłej) | - Trzeci przypadek to podtlenek azotu NOS - to naprawdę daje kopa(azot to też gaz, o wzorze chemicznym N2O i do tego niepalny). Mam nadzieję, że temat instalacji gazowych jest już wyczerpany i skupimy się na DIESLU
pablo diablo - 07-06-2014, 12:31
Ja też w trące kilka słów z swojego doświadczenia ale większość już było poruszane przez was koledzy.
jeżeli robisz nie wiele km w roku to nie diesla
jeżeli już diesla to nie z silnikiem TDI to naprawdę nie udana jednostka nawet jeżeli komuś się nie psuje to narzekających na tą jednostkę jest bardzo dużo wręcz więcej.
Jak diesla to polecam DID bo choć w miarę nowy silnik który na rynku jest 4-5 lat na ten właśnie czas jest to jednostka już sprawdzona i wręcz można powiedzieć bez awaryjna i oszczędna
Mój od nowości 1.8 DID 66 tysięcy przebiegu bez żadnego problemu. znam gościa w ASX z tym silnikiem przebieg 400 tys i żadnego problemu tylko regularny serwis i dobry olej.
To silniki którymi się źle jeździ po mieście one są naprawdę dedykowane w trasę.
Kup benzynę która jest lepsza w eksploatacji
|
|
|