[97-04]Galant EAxA/W - Głosniki wysokotonowe w EA
tomo_n - 18-05-2011, 11:21
A powiedz jakiej grubości te dystanse dać, 20mm?
JaGrab3 - 18-05-2011, 11:32
Ja kupiłem na alledrogo, z mdf były coś koło 14mm, o ile pamiętam.
Rozbierz sobie drzwi, wyjmij standardowy głośnik, i dopasuj nowy, zobaczysz ile trzeba odsunąć. Jak dasz za duże dystanse, to później może ci się głośnik oprzeć o tapicerkę, ale z tego co pamiętam, to miejsca było dość. Ja mam wsadzone Helix Dark Blue, 16,5cm, bez problemu się zmieściły.
SnowDevil - 18-05-2011, 12:18
to podłącze się pod temat. Mam Gala z tweeterami w lusterkach. Gra to bardzo ładnie ale będę przekładał radio Alpine do niego wraz z zestawem Focal A1. Czy nie będzie problemu z podmianką tweetera? i gdzie najlepiej schować zwrotnicę? w bagażniku wyjąduje też mój Sub DLS + wzmak JBL Decade ale to akurat jest banalnie proste.
JaGrab3 - 18-05-2011, 12:50
Tweetera musisz zmierzyć, zeby nowy tam ci się zmieścił, z nim nie ma problemu, bo nie musi być jakoś ekstramocowany, byle sie nie ruszał w mieścił pod zasłonką słupka.
Ja nie rozbierałem takiego teetera, bo nie miałem tam orygilanie nic, i nowe teety założyłem na stara zasłonkę słupka.
Co do zwrotnicy, to mi udało sie zmieścić, na ściance drzwi ( nie od wewnątrz) i przykrywa ja tylko tapicerka. Zrobiłem to tak, ze przyłozyłem sobie tapicerkę, i szukałem miejsca gdzie jest największa przestrzeń, znalazłem gdzieś pomiędzy głośnikiem a uchwytem do zamykania drzwi. Co ciekawe, po lewej stronie zmieściła mi sie cała zwrotnica, a po prawej zwrotnica bez obudowy.
SnowDevil - 18-05-2011, 15:25
ok, dzięki za info (szczególnie z tymi zwrotnicami). Jak juz ogarnę biurokrację związaną z rejestracją auta to zabiorę się za modyfikacje dźwięku ale to już będzie w moim, oddzielnym temacie. Wg tego co piszecie to nie powinno być problemów. Dzięki jeszcze raz.
m6riano - 18-05-2011, 20:42
tomo_n napisał/a: | A powiedz jakiej grubości te dystanse dać, 20mm? |
A ja myśle że wcale nie musisz dawać żadnych dystansów..najlepiej najpierw zdejmij boczek wykręć stary głośnik i przymierz...z tego co pamiętam do głębokość montażowa jest 8cm a ten głośnik z allegro ma 6 coś, więc sie spokojnie powinien zmieścić.
Jeśli chodzi o gwizdki to wydaje mi się że są troche większe i będziesz musiał przykombinować z ich montażem..ale to pryszcz..możesz przykleić na taśme dwustronną lub jakiś dobry klej.
Anonymous - 18-05-2011, 21:57
m6riano napisał/a: | A ja myśle że wcale nie musisz dawać żadnych dystansów.. |
I tu jest błąd. Jeśli chcesz, żeby głośniczki zagrały porządnie to załóż mdf i wygłusz drzwi. Czymkolwiek ale wygłusz.
Pzdr
gruchol - 18-05-2011, 22:37
Jeśli chodzi o wmontowanie 16 bez dystansów to wejdzie bez problemu ( u mnie weszło jak przymierzałem), jeśli natomiast chcesz żeby to w miarę jakoś fajnie zagrało to tak jak wyżej koledzy piszą dystanse i wygłuszenie!
Ja mam zwrotnice akurat schowane w środku samochodu, bo w drzwiach wilgoć raz większa raz mniejsza...
Orginalne głośniki tak naprawde nadają się jężeli napędzamy je samym radiem, ja moje jak podpiąłem do wzmacniacza ( około 90W na kanał) to woofery przy głośniejszym graniu przypierdywały, a bas był jak klepanie desek. Tweetery też nieźle cieły po uszach także nie polecam
Tych Helixow akurat nie słyszałem, ale jeśli grają podobnie jak db62.1 to muzyka napewno zagra czyściej i bardziej detalicznie(nie spodziewajmy się nie wiadomo jakiego basu), chodź widząc te niby zwrotki to widzę, że helix oszczędza na maksa
m6riano - 18-05-2011, 23:16
AnoniM79 napisał/a: | m6riano napisał/a: | A ja myśle że wcale nie musisz dawać żadnych dystansów.. |
I tu jest błąd. Jeśli chcesz, żeby głośniczki zagrały porządnie to załóż mdf i wygłusz drzwi. Czymkolwiek ale wygłusz.
Pzdr |
Przy założeniu że podłączamy wzmacniacz...jeśli tylko radio...to można..ale nie trzeba...oryginalne głośniki maja chyba nawet 170 mm..przynajmniej większy rozstaw śrub niż zwykłe 165mm
tomo_n - 19-05-2011, 19:09
Cytat: | Ja kupiłem na alledrogo, z mdf były coś koło 14mm, o ile pamiętam. |
Będę miał do wyboru 8mm lub 18mm. Głębokość montażowa moich wooferów 61mm
Które wybrać?
m6riano - 19-05-2011, 20:48
Tańsze...;-)
tomo_n - 20-05-2011, 00:01
Różnica 50gr za sztukę, więc finanse odchodzą na dalszy plan
milo - 26-11-2012, 15:40
Odkopie trochę temat odnośnie tweeterów montaż i lokalizacja tak aby zbytnio nie rzezbić i ładnie wyglądało najlepiej chyba w miejsce zaślepek lusterek w drzwiach może inne pomysły mile widziane fotki
major - 26-11-2012, 16:07
milo napisał/a: | lokalizacja tak aby zbytnio nie rzezbić i ładnie wyglądało |
Moim zdaniem to jest najrozsądniejsze miejsce. Morze trafisz gdzieś oryginalne maskownice
Wiadomo można jeszcze wrzucić wysokotonowce w słupek ale to już więcej zabawy
m6riano - 26-11-2012, 16:59
milo, kup ori "zaślepki"do gwizdków,tylko gwizdki wstaw jakieś lepsze bo te seryjne są raczej słabe...z resztą robione w technologii 15 lat temu..więc nie ma sie co dziwić..;-)
|
|
|