Nasze nieMiśki ;-) - Niebieska Kawa
mjsystem - 27-10-2014, 10:44
Tomek napisał/a: | mały serwis typu: regulacja zaworów, gaźników, wymiana oleju, świec |
Tak właściwie to obligatoryjna obsługa coroczna. Myślałem, że coś się sypnęło.
Tomek - 27-10-2014, 11:03
mjsystem napisał/a: | Tak właściwie to obligatoryjna obsługa coroczna. Myślałem, że coś się sypnęło. |
dokładnie
źle się wyraziłem
na szczęście nic się nie sypnęło i mam nadzieje nie sypnie
a po wywrotce śladów to całe pasmo nieszczęść, jeśli chodzi o zakup części, miałem kupić lewe lusterko i lewy kierunkowskaz przedni. A lusterka mam od modelu ER-6
No i tak:
- kupiłem używane lusterko za 49zł + przesył, przyszło, ale niestety okazuje się, że ma lewy gwint, a w manetce mam gwint prawy. Bardzo logiczne jest, że powinien być gwint lewy w lewym lusterku, ale jednak u mnie jest prawy. Na szczęście kupiłem z w pełni legalnego źródła z opcją zwrotu, więc to oddam.
Ale nadal nie ma lusterka lewego (tzn jest, ale wygięte), więc kminiłem co tu zrobić, myślałem o spawaniu itp. Ale popatrzyłem jeszcze raz na allegro i są, nowe lusterka do Er-6, oba w prawym gwintem. Komplet za 51 zł - więc kupiłem i czekam na przesyłkę
- kierunkowskaz przez moją nieuwagę kupiłem, ale tylny. Niedrogo i nowy, więc go zostawiam, bo mój i tam był przytarty.
Ale nadal szukam przedniego. A podejrzewam, że mam wzięte od innego modelu i nie mam pojęcie od czego, więc albo skończy się na klejeniu taśmą (czyli tak jak jest) albo trzeba będzie szukać nową parę.
mjsystem - 27-10-2014, 11:11
Tomek napisał/a: | nowe lusterka do Er-6, oba w prawym gwintem. Komplet za 51 zł - więc kupiłem i czekam na przesyłkę |
Dwa za 51.00
Tomek napisał/a: | kupiłem używane lusterko za 49zł + przesył, |
I znów na allegro drożej niż w sklepie.
Tomek napisał/a: | więc albo skończy się na klejeniu taśmą (czyli tak jak jest) albo trzeba będzie szukać nową parę. |
Idąc tym tropem pewnie za komplet zapłacisz mniej niż za jedno
A sprawdzałeś gdzieś na żywo w serwisie moto? Może jakiś dobry mechanik "na oko" zgadnie z jakiego to modelu?
Tomek - 27-10-2014, 11:15
mjsystem napisał/a: | Dwa za 51.00 |
tak, dwa NOWE za 51, czyli jedno za 25,50
choć teraz widzę, że przepłaciłem, bo gość ma teraz to samo za 49 zł
dokładnie to tutaj kupiłem:
http://allegro.pl/lusterk...4659114284.html
mjsystem napisał/a: | A sprawdzałeś gdzieś na żywo w serwisie moto? Może jakiś dobry mechanik "na oko" zgadnie z jakiego to modelu? |
teraz (tzn. w styczniu może) będę miał więcej czasu, to się poszuka
Tomek - 27-10-2014, 11:20
mjsystem napisał/a: | Idąc tym tropem pewnie za komplet zapłacisz mniej niż za jedno |
no chyba właśnie tak zrobię, bo teraz patrzę na allegro to kierunek 10-20 zł nowy, więc nie ma co kombinować
mjsystem - 27-10-2014, 11:21
Tomek napisał/a: | teraz (tzn. w styczniu może) będę miał więcej czasu, to się poszuka |
W zasadzie, jakbyś zdjął kierunkowskaz, to możesz przypasować na spokojnie w jakimś sklepie. tam przecież też pracują pasjonaci i nie jeden kierunkowskaz mieli w ręku Zima długa, więc czas Cię nie ponagla.
Tomek - 27-10-2014, 12:04
mjsystem napisał/a: | Tomek napisał/a: | teraz (tzn. w styczniu może) będę miał więcej czasu, to się poszuka |
W zasadzie, jakbyś zdjął kierunkowskaz, to możesz przypasować na spokojnie w jakimś sklepie. tam przecież też pracują pasjonaci i nie jeden kierunkowskaz mieli w ręku Zima długa, więc czas Cię nie ponagla. |
tak zrobię jak będę miał czas
na szczęście tak jak mówisz zima długa, to może zdążę
na wiosnę planuję też zakup nowej kurtki, spodni, butów i chyba też nowe rękawiczki na chłodniejsze dni
mam rękawiczki Shima Spark i jestem zadowolony, ale wystarczają tylko na ciepłe dni
wczoraj jazda w temp. bliskiej zera (może kilka stopni) i godzina we mgle dała się we znaki mocno
tak w ogóle to chcę kupić Dniepra do odrestaurowania, ale jak zawsze ten sam problem - brak miejsca, no i jeszcze żona myśli, że ja żartuję
mjsystem - 27-10-2014, 12:27
Cytat: | no i jeszcze żona myśli, że ja żartuję
_________________ |
Zaskocz Ewelinę
Tomek - 27-10-2014, 12:34
Nie wiem czy to jest Dniepr, czy Ural, czy inne pieroństwo.
Ale generalnie coś takiego chcę:
http://olx.pl/oferta/ural...D5-ID2ZyAz.html
koniecznie z koszem i najchętniej z napędęm 2wd-3wd
mjsystem - 27-10-2014, 13:07
Tomek napisał/a: |
koniecznie z koszem i najchętniej z napędęm 2wd-3wd |
Jedyny w kraju Lubię takie ogłoszenia
Toż to jak czołg. Pewnie koszt eksploatacji wprost proporcjonalny do frajdy z jazdy. Piękna pasja swoją drogą
kisian - 27-10-2014, 15:25
mjsystem napisał/a: | Jedyny w kraju |
W tym przypadku jest to możliwe.... O tym że Dniepr miał wersje z napędem koła wózka, lub ze wstecznym wiedziałem. Ale że był też z napędem na przód to pierwszy raz widzę/słyszę.
Tomek - 27-10-2014, 15:30
kisian napisał/a: | mjsystem napisał/a: | Jedyny w kraju |
W tym przypadku jest to możliwe.... O tym że Dniepr miał wersje z napędem koła wózka, lub ze wstecznym wiedziałem. Ale że był też z napędem na przód to pierwszy raz widzę/słyszę. |
napęd wózka to dla mnie jakby normalność
napęd na przód - nie wiem, gdzie występował, a gdzie nie, ale ...
widziałem ostatnio film (musiało to być na joemonsterze albo sadisticu) właśnie jakiejś ruskiej maszyny typu Dniepr, właśnie z napędem na przód
była pokazana zabawa w błocie - po prostu miód malina takie coś
mjsystem napisał/a: | Toż to jak czołg. Pewnie koszt eksploatacji wprost proporcjonalny do frajdy z jazdy. Piękna pasja swoją drogą |
bardziej chcę to mieć niż tym jeździć, więc koszty mnie tak średnio interesują
bardziej dostępość części, itp
mjsystem - 27-10-2014, 16:34
Tomek napisał/a: | bardziej chcę to mieć niż tym jeździć, więc koszty mnie tak średnio interesują |
No nie mów, że muzeum w garażu zrobisz na pewno jakieś pokazy czy zloty bierzesz pod uwagę
kisian napisał/a: |
mjsystem napisał/a:
Jedyny w kraju
W tym przypadku jest to możliwe.... |
Raczej nie jedyny. Pewnie jest ich kilka, ale typ ogłoszenia mnie irytuje.
jacekxx - 28-10-2014, 10:32
Z częściami do ruskich motocykli raczej nie ma problemu. Najtaniej to można kupić właśnie dniepra lub urala. Mi najbardziej podoba się m-72, ale to już inna półka cenowa ostatecznie k-750. W mojej okolicy Ukraińcy trochę tego poprzywozili.
Tomek - 28-10-2014, 10:36
jacekxx napisał/a: | W mojej okolicy Ukraińcy trochę tego poprzywozili. |
zaobserwowałem ostatnio wysyp pojazdów sprowadzonych z Ukrainy
ale nie ma się co dziwić, przy takim spadku kursu Hrywny, to dla nich i dla nas złoty interes
|
|
|