To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Niebieska Kawa

mjsystem - 27-10-2014, 10:44

Tomek napisał/a:
mały serwis typu: regulacja zaworów, gaźników, wymiana oleju, świec

Tak właściwie to obligatoryjna obsługa coroczna. Myślałem, że coś się sypnęło.

Tomek - 27-10-2014, 11:03

mjsystem napisał/a:
Tak właściwie to obligatoryjna obsługa coroczna. Myślałem, że coś się sypnęło.

dokładnie
źle się wyraziłem

na szczęście nic się nie sypnęło i mam nadzieje nie sypnie

a po wywrotce śladów to całe pasmo nieszczęść, jeśli chodzi o zakup części, miałem kupić lewe lusterko i lewy kierunkowskaz przedni. A lusterka mam od modelu ER-6

No i tak:

- kupiłem używane lusterko za 49zł + przesył, przyszło, ale niestety okazuje się, że ma lewy gwint, a w manetce mam gwint prawy. Bardzo logiczne jest, że powinien być gwint lewy w lewym lusterku, ale jednak u mnie jest prawy. Na szczęście kupiłem z w pełni legalnego źródła z opcją zwrotu, więc to oddam.
Ale nadal nie ma lusterka lewego (tzn jest, ale wygięte), więc kminiłem co tu zrobić, myślałem o spawaniu itp. Ale popatrzyłem jeszcze raz na allegro i są, nowe lusterka do Er-6, oba w prawym gwintem. Komplet za 51 zł - więc kupiłem i czekam na przesyłkę

- kierunkowskaz przez moją nieuwagę kupiłem, ale tylny. Niedrogo i nowy, więc go zostawiam, bo mój i tam był przytarty.
Ale nadal szukam przedniego. A podejrzewam, że mam wzięte od innego modelu i nie mam pojęcie od czego, więc albo skończy się na klejeniu taśmą (czyli tak jak jest) albo trzeba będzie szukać nową parę.

mjsystem - 27-10-2014, 11:11

Tomek napisał/a:
nowe lusterka do Er-6, oba w prawym gwintem. Komplet za 51 zł - więc kupiłem i czekam na przesyłkę

Dwa za 51.00
Tomek napisał/a:
kupiłem używane lusterko za 49zł + przesył,

I znów na allegro drożej niż w sklepie. :?
Tomek napisał/a:
więc albo skończy się na klejeniu taśmą (czyli tak jak jest) albo trzeba będzie szukać nową parę.

Idąc tym tropem pewnie za komplet zapłacisz mniej niż za jedno :lol:
A sprawdzałeś gdzieś na żywo w serwisie moto? Może jakiś dobry mechanik "na oko" zgadnie z jakiego to modelu?

Tomek - 27-10-2014, 11:15

mjsystem napisał/a:
Dwa za 51.00

tak, dwa NOWE za 51, czyli jedno za 25,50
choć teraz widzę, że przepłaciłem, bo gość ma teraz to samo za 49 zł :mrgreen:

dokładnie to tutaj kupiłem:
http://allegro.pl/lusterk...4659114284.html

mjsystem napisał/a:
A sprawdzałeś gdzieś na żywo w serwisie moto? Może jakiś dobry mechanik "na oko" zgadnie z jakiego to modelu?

teraz (tzn. w styczniu może) będę miał więcej czasu, to się poszuka

Tomek - 27-10-2014, 11:20

mjsystem napisał/a:
Idąc tym tropem pewnie za komplet zapłacisz mniej niż za jedno :lol:

no chyba właśnie tak zrobię, bo teraz patrzę na allegro to kierunek 10-20 zł nowy, więc nie ma co kombinować

mjsystem - 27-10-2014, 11:21

Tomek napisał/a:

W zasadzie, jakbyś zdjął kierunkowskaz, to możesz przypasować na spokojnie w jakimś sklepie. tam przecież też pracują pasjonaci i nie jeden kierunkowskaz mieli w ręku :wink: Zima długa, więc czas Cię nie ponagla. :D

Tomek - 27-10-2014, 12:04

mjsystem napisał/a:
Tomek napisał/a:

W zasadzie, jakbyś zdjął kierunkowskaz, to możesz przypasować na spokojnie w jakimś sklepie. tam przecież też pracują pasjonaci i nie jeden kierunkowskaz mieli w ręku :wink: Zima długa, więc czas Cię nie ponagla. :D

tak zrobię jak będę miał czas
na szczęście tak jak mówisz zima długa, to może zdążę

na wiosnę planuję też zakup nowej kurtki, spodni, butów i chyba też nowe rękawiczki na chłodniejsze dni

mam rękawiczki Shima Spark i jestem zadowolony, ale wystarczają tylko na ciepłe dni
wczoraj jazda w temp. bliskiej zera (może kilka stopni) i godzina we mgle dała się we znaki mocno

tak w ogóle to chcę kupić Dniepra do odrestaurowania, ale jak zawsze ten sam problem - brak miejsca, no i jeszcze żona myśli, że ja żartuję

mjsystem - 27-10-2014, 12:27

Cytat:
no i jeszcze żona myśli, że ja żartuję

:lol: Zaskocz Ewelinę :mrgreen:

Tomek - 27-10-2014, 12:34

Nie wiem czy to jest Dniepr, czy Ural, czy inne pieroństwo.
Ale generalnie coś takiego chcę:

http://olx.pl/oferta/ural...D5-ID2ZyAz.html

koniecznie z koszem i najchętniej z napędęm 2wd-3wd

mjsystem - 27-10-2014, 13:07

Tomek napisał/a:

koniecznie z koszem i najchętniej z napędęm 2wd-3wd

Jedyny w kraju 8) Lubię takie ogłoszenia :lol:
Toż to jak czołg. Pewnie koszt eksploatacji wprost proporcjonalny do frajdy z jazdy. :roll: Piękna pasja swoją drogą :wink:

kisian - 27-10-2014, 15:25

mjsystem napisał/a:
Jedyny w kraju 8)

W tym przypadku jest to możliwe.... O tym że Dniepr miał wersje z napędem koła wózka, lub ze wstecznym wiedziałem. Ale że był też z napędem na przód to pierwszy raz widzę/słyszę.

Tomek - 27-10-2014, 15:30

kisian napisał/a:
mjsystem napisał/a:
Jedyny w kraju 8)

W tym przypadku jest to możliwe.... O tym że Dniepr miał wersje z napędem koła wózka, lub ze wstecznym wiedziałem. Ale że był też z napędem na przód to pierwszy raz widzę/słyszę.

napęd wózka to dla mnie jakby normalność

napęd na przód - nie wiem, gdzie występował, a gdzie nie, ale ...

widziałem ostatnio film (musiało to być na joemonsterze albo sadisticu) właśnie jakiejś ruskiej maszyny typu Dniepr, właśnie z napędem na przód
była pokazana zabawa w błocie - po prostu miód malina takie coś

mjsystem napisał/a:
Toż to jak czołg. Pewnie koszt eksploatacji wprost proporcjonalny do frajdy z jazdy. :roll: Piękna pasja swoją drogą :wink:

bardziej chcę to mieć niż tym jeździć, więc koszty mnie tak średnio interesują
bardziej dostępość części, itp

mjsystem - 27-10-2014, 16:34

Tomek napisał/a:
bardziej chcę to mieć niż tym jeździć, więc koszty mnie tak średnio interesują

No nie mów, że muzeum w garażu zrobisz :P na pewno jakieś pokazy czy zloty bierzesz pod uwagę :wink:
kisian napisał/a:

mjsystem napisał/a:
Jedyny w kraju

W tym przypadku jest to możliwe....

Raczej nie jedyny. Pewnie jest ich kilka, ale typ ogłoszenia mnie irytuje.

jacekxx - 28-10-2014, 10:32

Z częściami do ruskich motocykli raczej nie ma problemu. Najtaniej to można kupić właśnie dniepra lub urala. Mi najbardziej podoba się m-72, ale to już inna półka cenowa ostatecznie k-750. W mojej okolicy Ukraińcy trochę tego poprzywozili.
Tomek - 28-10-2014, 10:36

jacekxx napisał/a:
W mojej okolicy Ukraińcy trochę tego poprzywozili.

zaobserwowałem ostatnio wysyp pojazdów sprowadzonych z Ukrainy
ale nie ma się co dziwić, przy takim spadku kursu Hrywny, to dla nich i dla nas złoty interes