To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - beznadziejne CA w carismie 95-99,jak ulepszyc?

kikan - 13-02-2007, 15:07

gdzie moga kupic taka plynna warstwe plynna i za ile?jaka ilosc na dwoje drzwi?czyli twardych mat nie kupowac wogole tylko miekkie?podobno na latanie otworow w drzwiach lepsze twarde
Anonymous - 13-02-2007, 17:08

Jeśli będziesz robił obudowę na wzmacniacz i tam go chcesz umięścić w środku to przydałoby sie jakieś wentylowanie, bo ten blaupunkt będzie sie grzał...
Co do tłumienia drzwi to w castoramie np. są dostępne maty soudal (w kolorze bordo!), albo taśmy dekarskie, które są lepsze od app...
A ten stolarz to coś ściemnia, że nie może kółka wyciąć... :axe:

Serek - 13-02-2007, 18:13

Cytat:
gdzie moga kupic taka plynna warstwe plynna i za ile

W większości sklepów z chemią motoryzacyjną bądź w sklepie z farbami samochodowymi.
Jest to preparat w tubie, którą montuje się na pistolecie malarskim. Jedna tuba na parę drzwi.
http://www.allegro.pl/ite...zi_baranek.html
P.S. Przepraszam za wrowadzenie w błąd - środek nie zawiera bitumu. :P

Cytat:
podobno na latanie otworow w drzwiach lepsze twarde

W zależności jak duże masz te dziury.

kikan - 13-02-2007, 18:47

z tego baranka to lipa stary mnie powiesi jak zobaczy ze takim czyms drzwi pryskam.
wzmacniacz musi byc w bagazniku bo pod siedzeniami jakis druty i kable,nie wejdzie.
z wiekszych sklepow mam tylko nomi wiec nie wiem czy znajde te dekarskie maty.
to czyli ten maty z allegro app i boll to lipa?

Serek - 13-02-2007, 20:58

Ale jak tniesz tapicerkę i rozbierasz pół auta aby przewody położyć to nie powie ani słowa? Ten baranek dodatkowo chroni powierzchnie drzwi (galwaniczna powłoka). Oczywiście nie wygląda to efektownie ale nie w tym rzecz.
Niestety app po pewnym czasie (jeżeli autko nie jest garażowane) straci swoje parametry i stanie się łamliwa i zacznie się też łuszczyć. Stąd ta rada aby pokryć ją Wurthem. Zrobię tak u siebie. Nie stać mnie na zakup mat typu Dynamate za kilkaset złotych. Jeszcze nie :wink:

Anonymous - 13-02-2007, 21:48

O te soudale i taśmy możesz ten pytać w PSB, albo innych sklepach związanych z budownictwem... App są jak napisał Seweryn...
kikan - 06-03-2007, 15:44
Temat postu: pomocy
mam juz caly sprzet potrzebny i chcialbym zaczac go montowac.chcialem przeprowadzic kabel zasilajacy + i juz sie zdolowalem jak zobaczylem ile z tym klopotu,powiedzcie jak mam to zrobic :?: pod schowkiem niema zadnego dostepu do miejsca gdzie kable przechodza z komory silnika.
moze wywiercic dziure w innym miejscu,powiedzcie jak to u siebie robliscie,co trzeba rozebrac itp.

[ Dodano: 14-03-2007, 11:39 ]
mam juz wszystko,porozbieralem drzwi,ale mam jeszcze kilka pytan.
1.wpierw przykreca sie pierscien do blachy potem glosnik krotszymi srobami do pierscienia samego tak?
2.maskownice przykreca sie odrazu z glosnikiem do pierscienia cyz tylko do tapicerki?(mam glosniki powerbass s-6c i tak ten pierscien od maskownicy podklada sie chyba pod glosnik)
3.macie moze jakies dobre miejsce na spore zwrotnice?moze w drzwiach gdzies?
4.mam 8 kawalkow mat miekkich i 6 twardych (30x50cm) ktore gdzie wykorzystac??
5.trzeba wycinac ten kawalek tapicerki w ktorej montuje sie glosnik?bo widzialem wyciete te "trojkaciki"na foto i nie wiem czemu
pierscien o grubosci kolo 2cm wycinam,kwadratowy po zewnatrz.

bardzo prosze o odp poniewaz musze dzis to zrobic bo samochod rozebrany

Anonymous - 14-03-2007, 12:37

kikan napisał/a:
1.wpierw przykreca sie pierscien do blachy potem glosnik krotszymi srobami do pierscienia samego tak?

mozesz uzyc dluzszych i dodatkowo pierscien przykrecic razem z glosnikiem do blachy tj. pierscien swoja droga a glosniki swoja, im bardziej stabilnbiejsza konstrukcja tym lepszy bas.

kikan napisał/a:
2.maskownice przykreca sie odrazu z glosnikiem do pierscienia cyz tylko do tapicerki?(mam glosniki powerbass s-6c i tak ten pierscien od maskownicy podklada sie chyba pod glosnik)

maskownice przykrec do tapicerki aby ladniej wygladalo.

kikan napisał/a:
3.macie moze jakies dobre miejsce na spore zwrotnice?moze w drzwiach gdzies?

ja u siebie mam po lewej stronie obok bepziecznikow a po prawej pod nogami pasazera (tylko tam nie lapala zaklocen).

kikan napisał/a:
4.mam 8 kawalkow mat miekkich i 6 twardych (30x50cm) ktore gdzie wykorzystac??

na drzwi wykorzystaj, szczegolnie na zewn. blache

kikan napisał/a:
5.trzeba wycinac ten kawalek tapicerki w ktorej montuje sie glosnik?bo widzialem wyciete te "trojkaciki"na foto i nie wiem czemu
pierscien o grubosci kolo 2cm wycinam,kwadratowy po zewnatrz.

musisz wyciac bo inaczej dzwiek nie bedzie mial jak sie wydostac spod tapicerki, logiczna oppowiedz bo malo (imo) logicznego pytania.

major - 14-03-2007, 18:55

koorzystaąc z istniejacego już tematu chciałbym sie zapytać jak należy poprowadzić przewody z drzwi do środka samochodu. Wiem że można wykorzystaś osłonke na przwody która już jest. Moj problem polega na tym że nie wiem gdzie wychodzą te kable w kokpicie i co trzeba zdemontowac żeby miec do nich dostęp?? :?: Podejrzewam że będzie z tym troche zabawy :lol:
Serek - 14-03-2007, 20:56

Przewody poprzez przelotki w drzwiach przechodzą przez podwójne ściany wewnątrz kabiny i wychodzą po obu stronach pod deską rozdzielczą. Dostęp może być trudny, jednak nie przewiduję kłopotu w postaci jej demontażu. Latarka, zajrzyj pod deskę na wysokości przelotek w drzwiach.
major - 14-03-2007, 21:15

ok dzięki jutro pstaram się to sprawdzić i napisze o efektach moich zmagań :D
kikan - 15-03-2007, 00:33

do kabiny kableki wchodza za orginalnym glosnikiem,wykrecisz go i wsadzisz reke.jak tylko gruby kabel przez ta oslonke przepchac??

wiem wiem ze trzeba wyciac dziurke na glosnik,ale widzialem powycinane cale te duze plastiki a nie same okragle dziurki.

okleilem juz drzwi matami,jutro dalej walcze.

sygnalowy kabel progiem kierowcy chce poscic cyz glosnikowy prawy tez tamtedy moge?plusowy idzie lewym progiem,masa z karoseri

Serek - 15-03-2007, 11:22

Najbezpieczniej jest zachować odległość każdgo z elementów (sygnałowy lewym progiem, głośnikowe tunelem środkowym, zasilający prawym progiem). Układając przewody nie rób "węża". Każdy z przewodów powinien leżeć bez zbędnych łuków. Montaż przewodów należy zacząć od strony drzwi, nie od środka pojazdu. Radzę zaopatrzyć się w urządzenie "chwytak". Jest to długa, sztywna sprężyna z uchwytem na jednym końcu a chwytakiem na drugim. Pomaga przy przeciąganiu przewodów w trudnych warunkach.
major - 15-03-2007, 19:36

ehhh niestety nie udało mi sie poprowadzić tegoprzewodu narazie próbowałem tylko z drzwiami po stronie pasażera ale tam niestety na wysokosci przelotki przykręcona jaes puszka:9prawdopodobnie jakiś komp) i w żaden sposób nie udało mi się przeprowadzic tam kabla :( co radzicie? :?:
Serek - 15-03-2007, 23:27

Poczekać na kilka ciepłych dni. Zdemontować wszelkie "utrudnienia" na drodze do przelotek. Spróbować ponownie. Nie proponuję innej drogi, ponieważ:
1. szkoda kaleczyć ręce
2. można uszkodzić przewody bądź rozpiąć kostki, jeżeli brak jest wygodnego dostępu