Zloty i Spoty - Zlot 2015 - Dyskusje mocno przedzlotowe
Juiceman - 07-09-2014, 21:28
W skrócie jak wcześniej brud/wilgoć/grzyb.
W Wawrzkowiźnie było trochę lepiej ale i odległości były większe do centrum zlotu.
Co do terminu zlotu jest on stały z tego powodu aby nie było zbędnego marudzenia że ten termin tej osobie nie odpowiada, a tamten termin innym.
Temat zmiany terminu zlotu jest zamknięty nie podlega negocjacji w konsekwencji nie ma marudzenia;p
Może Szczecin poskromiłby się na organizacje zlotu ?
Tomek - 07-09-2014, 21:31
Jaro1974 napisał/a: | Taka sytuacja kiedy zlot się kończy 31-go sierpnia występuje tylko raz na cztery lata ( w 2018 roku 31 sierpnia przypada w piątek czyli termin zlotu powinien wypaść tydzień wcześniej - takie jest moje zdanie- a w 2019 roku 31 sierpień wypada w sobotę a 1 września w niedzielę więc tu może się prawdopodobnie odbyć w tym terminie). I żeby nie było w dalszym ciągu czekam na propozycje. |
zlot jest w ostatni pełny weekend wakacji, a nie ostatni weekend sierpnia
wiec zlot moze byc 30.08-01.09 lub 31.08-02.09
[ Dodano: 07-09-2014, 21:35 ]
Aga napisał/a: |
ZASTRZEŻENIA:
- muzyka - nie rozumiem czemu organizatorzy zlotów od lat upierają się przy Danino - nie cierpię takiej muzy i z tego co słyszałam wielu osobom się to nie podobało |
byłem na disco w drugi dzień, głównie, żeby pogadać z Danino
nie podobała mi się muzyka, więc go poprosiłem, żeby zagrał co innego
Danino jest otwarty na sugestie
Niemniej jednak uważam za godny przedyskutowania w ogóle cel tych dyskotek.
W pierwszy dzien to nie byłem tam za wiele, ale chyba trochę naszych ludzi tam było, pewnie pozostało po otwarciu.
Za to w drugi dzien oprocz mnie nie było tam nikogo z naszych, jedynie miejscowi. Pytanie: czy jest sens sponsorowac miejscowym darmową zabawę, a ośrodkowi obrót na piwie???
Jaro1974 - 07-09-2014, 21:36
Tomek napisał/a: | zlot jest w ostatni pełny weekend wakacji, a nie ostatni weekend sierpnia
wiec zlot moze byc 30.08-01.09 lub 31.08-02.09 |
Masz rację - mój błąd. Co nie zmienia faktu że taka sytuacja powtórzy się za trzy lata
A teraz czekam na konkretne propozycje i się nie odzywam
inq - 07-09-2014, 23:25
Aga, ale jeśli chcesz zlot w Firleju to zapomnij o termin w środku wakacji. Przy słonecznej pogodzie w "okrąglaku" kolejki do baru sięgają kilkudziesięciu osób, na plaży nie ma miejsc i ludzie z kocami wchodzą na teren ośrodka.
Jaro1974, właśnie nie było by jazdy. Każdy ośrodek ma swoja specyfikę i tak jak w Firleju nie ma sensu robić zlotu w lipcu tak w innym miejscu termin ostatniego weekendu sierpnia może nie być odpowiedni. Nie spinajmy się tak z tym terminem. Jak ogłosi się odpowiednio wcześnie to będzie dobrze i każdy kto będzie chciał załatwi te kilka dni urlopu.
mjsystem - 08-09-2014, 07:53
Juiceman napisał/a: | Co do terminu zlotu jest on stały z tego powodu aby nie było zbędnego marudzenia że ten termin tej osobie nie odpowiada, a tamten termin innym. |
Już widzę tą ankietę
Tam dopiero byłaby kłótnia. Szczerze: przyjeżdżamy na zlot - nie na wakacje. Ideą zlotu jest trzydniowe spotkanie się w gronie forum. Zwiedzanie, plaża, opalanie itp. to tylko nie obowiązkowa dowolność decyzji zlotowicza. Powinno być tanio i w miarę pusto od ludzi postronnych. Terminy "letnie" nam tego nie gwarantują, wręcz uniemożliwiają. Pogoda... hm... nie do przewidzenia?
Jaro1974 - 08-09-2014, 09:18
Pogody nigdy nie przewidzi się jaka będzie. Teraz jest ładnie a za godzinę wyskoczy np. burza której de facto nikt nie prognozował. Tu się zgodzę ze Sławkiem że terminy w środku wakacji nie są dobrymi terminami jeśli chodzi o wynajęcie ośrodka na całe trzy dni (kolonie, obozy itp).
inq napisał/a: | Każdy ośrodek ma swoja specyfikę i tak jak w Firleju nie ma sensu robić zlotu w lipcu tak w innym miejscu termin ostatniego weekendu sierpnia może nie być odpowiedni. |
Dawid, każdy ośrodek podobny do Wodnika lub o całkiem innej specyfikacji niż Wodnik zazwyczaj właśnie nastawia się na sezon wakacyjny dlatego że wtedy może mieć z takiego turysty wakacyjnego największy utarg. Nawet w górach (tutaj sezon zimowy też jest zarezerwowany dla turystów). A jak damy wolną rękę na datę organizacji zlotu organizatorom to wierz mi będzie bałagan jak trzeba. Ile ludzi tyle pomysłów i zdań. Ja jestem za tym żeby nie kombinować i zostawić po staremu skoro w miarę to funkcjonuje.
Seichan - 08-09-2014, 09:33
Jaro1974 napisał/a: | Ja jestem za tym żeby nie kombinować i zostawić po staremu skoro w miarę to funkcjonuje. |
Popieram.
Temat zmiany terminu wałkuje się co roku i co roku są powtarzane te same argumenty.
Osobiście jestem przeciwna, bo ciężko będzie znaleźć miejsce na zlot, gdzie będzimy mieć w miarę luźną możliwość dorezerwowywania terminów, jak to było w tym roku.
Poza tym, jak pisał Dawid, w sezonie w Firleju są tłumy ludzi, którym nie jesteśmy w stanie zabronić wejścia na plażę czy na teren ośrodka. W Wawrzkowiźnie było podobnie (chociażby pamiętna akcja z kolesiami z bmw).
Tomek - 08-09-2014, 09:37
inq napisał/a: | Jaro1974, właśnie nie było by jazdy. Każdy ośrodek ma swoja specyfikę i tak jak w Firleju nie ma sensu robić zlotu w lipcu tak w innym miejscu termin ostatniego weekendu sierpnia może nie być odpowiedni. Nie spinajmy się tak z tym terminem. Jak ogłosi się odpowiednio wcześnie to będzie dobrze i każdy kto będzie chciał załatwi te kilka dni urlopu. |
ja się zgadzam z inq
Jakby się znalazła ekipa i super ośrodek, akurat wolny w połowie lipca, albo sierpnia, to co??
nie skorzystamy, bo termin nie taki jak się ludzie przyzwyczaili??
ale to takie hipotetyczne dywagacje, bo już to widzę, jak się ludzie zaczną przerzucać propozycjami i trzeba będzie głosowac gdzie będzie zlot
Może faktycznie Dolnośląskie pomyśli coś o zlocie?? Dużo was tam do działania.
Albo Mazowieckie ?? Też was tam sporo.
JCH - 08-09-2014, 09:51
Moim zdaniem termin może być jakikolwiek (1 kwietnia, 1 stycznia, termin Bożego Ciała, itd.) byle był to termin stały i znany z odpowiednim wyprzedzeniem.
Mając tę wiedzę wiem, jak planować wakacje, urlop czy inne wyjazdy i jeśli chcę się spotkać z MM'sami to wiem, że rezerwuję ostatni weekend wakacji i ewentualnie łączę taki wyjazd z urlopem i dłuższym pobytem w okolicy jeśli mam daleko.
Ankieta
Wg mnie nie ma sensu, bo już te wszystkie argumenty ZA i PRZECIW padły i nic mądrzejszego nie zostało wymyślone.
Jakiś inny termin
Zawsze komuś nie będzie pasowało, bo:
- a to za zimno
- a to za ciepło
- a bo to wakacje
- a bo to nie w wakacje
itd.
Jest OK.
Bartek - 08-09-2014, 10:02
Aga, co do pochwał prawie się zgadzam - prawie, bo warynki trafiliśmy jak na ten ośrodek prawie prezydenckie - inne domki, czy pawilon wyglądały w wiele gorzej, a nawet z naszego domku wszystkie ubrania i pościel przesiąkły zapachem pleśni do bólu....
Co do DJ też mam podobne zdanie - dyskoteka jest głównym punktem na mapie kosztów Zlotu - w mojej opinii absolutnie zbędnym, więcej atrakcji dla dzieciaków by się przydało w to miejsce.
Co do terminu, już pisałem wcześniej - z Firkiem prawie przenieśliśmy Zlot na pierwszy weekend wakacji (demokratura miała zadziałać ), ale dosłownie godzinę po tym wróciliśmy do standardowego terminu ze względu na kolizję terminu z kalendarzem Maćka Wisławskiego. Pogoda jest w naszej szerokości geograficznej na tyle nieprzewidywalna, że można trafić super pogodę pod koniec sierpnia z takim samym prawdopodobieństwem jak i deszczowy lipiec. Jedno co pod koniec sierpnia trochę przeszkadza, to zimne noce, ale gorąca atmosfera + ciepły polar załatwiają ten problem.
Osobiście mam mieszane uczucia co do następnego Zlotu w Firleju - z jednej strony było co najmniej świetnie, z drugiej mam świadomość, że nie wszyscy mieli warunki tak dobre jak my
Jaro1974 - 08-09-2014, 10:07
Tomek napisał/a: | Jakby się znalazła ekipa i super ośrodek, akurat wolny w połowie lipca, albo sierpnia, to co??
nie skorzystamy, bo termin nie taki jak się ludzie przyzwyczaili?? |
Tomku nie o to biega. Ale cofając się o rok wstecz. Zlot w Krakowie - ok. Wszystko ładnie, pięknie, urlop ustalony na koniec sierpnia, wszystko dograne w robocie i bum! Niespodzianka - zlot odbędzie się w połowie wakacji. W moim przypadku było tak - dogadywanie się ze zmiennikami (tu poszło w miarę gładko), napisanie do starego wniosku o zmianę terminu urlopu. I tu zaczęły się schody. A po co ta zmiana, dlaczego, w jakim celu i jeszcze sto tysięcy innych pytań na które musiałem podać uzasadnienie na piśmie. Na szczęście udało mi się przekonać i wniosek został rozpatrzony pozytywnie i dzięki temu mogłem dobrze się bawić razem z Wami. To jest tylko przykład mojej osoby. Ale nie wszyscy mogą mieć takie szczęście jak ja i pomimo tego że będą chcieli przyjechać na zlot nie będą mogli. A ten przykład jest po to aby dać do zrozumienia że danie możliwości potencjalnym organizatorom zlotu ustalenia daty zlotu w własnym zakresie (a bo tak będzie lepiej) nie jest trafionym pomysłem według mnie. To jest moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać. Ja się z tego powodu przecież nie obrażę bo i po co. A ewentualna ankieta też tej kwestii nie rozwiąże w stu procentach.
Tomek - 08-09-2014, 10:30
Jaro1974, ale jak termin zlotu byłby znany już w październiku, czy listopadzie, to co za problem??
Chyba nikt (a na pewno 99% ludzi) nie ustala urlopu na 2015 we wrześniu 2014.
Przykład Krakowa to ciężki temat i nie ma się co do niego odwoływać, w Krakowie praktycznie nic nie było jak Pan Bóg przykazał.
Póki co poczekajmy, aż wyłonią się kandydatury orgzanizacji i wtedy będzie dywagować, albo i nie.
Jaro1974 - 08-09-2014, 10:33
Tomku u mnie planowanie urlopu odbywa się właśnie w październiku. Ale masz rację - nie u wszystkich tak jest.
Tomek napisał/a: | Póki co poczekajmy, aż wyłonią się kandydatury organizacji i wtedy będzie dywagować, albo i nie. |
I tego się trzymajmy
Marcino - 08-09-2014, 11:04
wiem ze na Kaszubach odbywa się sporo zlotów blisko lotniska w Borsku... ale Mitsumaniaki nie chcą zlotu na lotnisku. Honda 3maisto robi np w:
http://www.honda.gda.pl/s...1&topic=49301.0
http://www.czarnowodzianka.pl. Ośrodkuów na kaszubach jest trochę, tylko gorzej z ekipą która by chciała to zrobić.
mmatulek - 08-09-2014, 11:21
Jaro1974 napisał/a: | Tomek napisał/a: | Jakby się znalazła ekipa i super ośrodek, akurat wolny w połowie lipca, albo sierpnia, to co??
nie skorzystamy, bo termin nie taki jak się ludzie przyzwyczaili?? |
Tomku nie o to biega. Ale cofając się o rok wstecz. Zlot w Krakowie - ok. Wszystko ładnie, pięknie, urlop ustalony na koniec sierpnia, wszystko dograne w robocie i bum! Niespodzianka - zlot odbędzie się w połowie wakacji. W moim przypadku było tak - dogadywanie się ze zmiennikami (tu poszło w miarę gładko), napisanie do starego wniosku o zmianę terminu urlopu. I tu zaczęły się schody. A po co ta zmiana, dlaczego, w jakim celu i jeszcze sto tysięcy innych pytań na które musiałem podać uzasadnienie na piśmie. Na szczęście udało mi się przekonać i wniosek został rozpatrzony pozytywnie i dzięki temu mogłem dobrze się bawić razem z Wami. To jest tylko przykład mojej osoby. Ale nie wszyscy mogą mieć takie szczęście jak ja i pomimo tego że będą chcieli przyjechać na zlot nie będą mogli. A ten przykład jest po to aby dać do zrozumienia że danie możliwości potencjalnym organizatorom zlotu ustalenia daty zlotu w własnym zakresie (a bo tak będzie lepiej) nie jest trafionym pomysłem według mnie. To jest moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać. Ja się z tego powodu przecież nie obrażę bo i po co. A ewentualna ankieta też tej kwestii nie rozwiąże w stu procentach. |
U mnie zmiana terminu zlotu w Krakowie kolidowała z zaplanowanym i opłaconym wyjazdem wakacyjnym. Także Jaro miałem podobny problem tylko ja musiałem odpuścić zlot.
|
|
|