Dom/garaż/ogród - wkrętarka akumulatorowa na małą budowę
Bizi78 - 08-12-2015, 21:31
Makita moim zdaniem jest obecnie mocno przereklamowana.
Bardzo dobre wkrętarki robi jeszcze hitachi i MILWAUKEE.
Tomek - 08-12-2015, 21:40
Dzięki Bizi za opinię
niech no tylko przypomnę mój pierwszy post w tym temacie
Tomek napisał/a: | 2. Makita IMHO się przereklamowała i ich cena jest strasznie wysoka, choć jakość też
a pomyśleć, że kilka(naście) lat temu była to średnia półka, jak nie najniższa |
Postawię więc chyba na DeWalta
Hitachi i Milwakee też robiłem, ale akurat nie wkrętarkami
a powiedz mi Bizi co myślisz o piłach Makity (stołowa i ukosowa)
MLT100 i LS0714
Bo też jestem na kupnie w jakiejś perspektywie czasu.
milo - 08-12-2015, 22:43
A co powiecie na wkrętarkę Metabo Bs 14,4 li-ion
Power plus ku zaskoczeniu bardzo długo dobrze sie spisywał ,eurotec niby 18 v ale tak na prawdę ma tylko 12 v takie oszukańcze zagrywki
Tomek - 08-12-2015, 22:55
milo napisał/a: | ,eurotec niby 18 v ale tak na prawdę ma tylko 12 v takie oszukańcze zagrywki |
to co piszesz jest niemożliwe
poza tym "moc" czy "siła" wkrętarki nie jest określana napięciem zasilania, a przede wszystkim momentem obrotowym
dla przykładu:
mam obecnie B&D 12V, ale ma tylko 11Nm, słabizna
na rynku pełno jest urządzeń 10,8V, które tego B&D biją na głowę
milo - 08-12-2015, 23:11
Tomek napisał/a: | to co piszesz jest niemożliwe |
A jednak mozliwe rozkręciłem baterię i sprawdziłem wychodzi tylko 12V więcej sie ładuje niz pracy na niej
kaczka81s - 08-12-2015, 23:16
Tomek napisał/a: | a powiedz mi Bizi co myślisz o piłach Makity (stołowa i ukosowa)
MLT100 i LS0714 |
Ja Ci coś powiem
MLT 100 ma niedokładną prowadnicę, tą którą możesz sobie pod kątem do piły ustawiać, ma nieduży luz. Gdzieś na Youtubie znalazłem filmik jak gość podklejał to srebrną taśmą do kominków, żeby go skasować.
A co do ukośnicy, mieliśmy w Anglii na budowie (nie pamiętam czy ten model dokładnie) jako że była nówka dostałem ją na stan do roboty, też miała niewielki luz na posuwie przy maksymalnym wyciągnięciu. Wg mnie do bardzo precyzyjnej roboty się nie nadaje. Mieliśmy też inne Makity i jedna miała krzywą tą listwę do której przykładasz deskę podczas cięcia, nie wiem czy od nowości czy od używania przez debili. Mam w domu Boscha PCM8S kupiłem go w Szwecji kilka lat temu, dawno go nie używałem, ale mogę się założyć że na posuwie nie ma luzu. Jakiś czas temu robiłem u kumpla na stolarni i miał Metabo (model nie pamiętam) i też żadnego luzu nie miała. Teraz w robocie mam niebieskiego Boscha (modelu też nie pamiętam) też jest dobry, ale jak miałbym wybrać to wolę mojego zielonego, jedyna ich wada nie da się ustawić lasera żeby świecił prosto tam gdzie tniesz. W Szwecji robiłem jeszcze Dewaltem DW 777 też bardzo dobra piła, a nie powinna być droga.
Co do stołowej oglądnij sobie Boscha PTS 10, ma z boku stół jeżdżący, a nie tylko prowadnicę i nie ma na nim luzu bo macałem ostatnio w sklepie taką, kilka lat już taka za mną chodzi tylko jakoś zawsze znajdzie się coś bardziej pilnego do kupienia
Miałem okazję robić Electra Beckum i Festoolem, ale to już górna półka. Mają fajne rozwiązanie: kładziesz deskę na stół i ciągniesz wajchę, a porusza ci się silnik z piłą, oczywiście można to zablokować.
A jeśli chodzi o wkrętarkę sam przez ponad dwa lata katuje Dewalty i są nie do zdarcia
Tomek - 08-12-2015, 23:51
milo napisał/a: | Tomek napisał/a: | to co piszesz jest niemożliwe |
A jednak mozliwe rozkręciłem baterię i sprawdziłem wychodzi tylko 12V więcej sie ładuje niz pracy na niej |
to by znaczyło, że padła bateria lub ładowarka
to tez się zdarza
chyba, że masz tak od nowości, to wpada pod niezgodność towaru z umową
[ Dodano: 08-12-2015, 23:58 ]
kaczka81s, dzięki, muszę rozpoznać temat pił
robertdg - 09-12-2015, 08:44
Jak już to makita, chociaż ja to bym wogóle poszedł w innym kierunku i wybrał coś składanego w europie, np Hitachi, podobnie cenowe też plasuje się AEG/Milwaukee (AEG to kiedyś były bdb narzedzia, obecnie nie wiem jak z jakością). Jezeli zaintesuje Cię totalnie górną pólke to pomyśl o HILTI
RalfPi - 09-12-2015, 19:54
mjsystem napisał/a: |
RalfPi napisał/a:
No i kupił..
Einhell czerwony
Współczuję... |
Po ponad roku uważam, że to dobry wybór na pierwszą wkrętarkę - wiem, że kolejna będzie lepsza (mocniejsza) i pewnie z udarem.. (śmignąłem kilka dziurek w cegle Boschem za 1500zł - szedł jak burza). Z kolei taka mała poręczna może wszędzie dojść i nie sprawie problemów w wierceniu z rękami u góry, czy gdzieś przy ścianie..
Krzyzak - 09-12-2015, 20:39
Wkrętarkę mam Maktec - to taka Makita dla amatorów. Różni się tylko pojemnością akumulatora. Mam już drugiego Makteca - pierwszy ma baterie Ni-Cd a drugi Ni-Mh (bez efektu pamięci). Ten drugi ma nawet udar mechaniczny a moment obrotowy twardy chyba koło 40Nm.
milo - 09-12-2015, 21:46
Tomek napisał/a: | to by znaczyło, że padła bateria lub ładowarka |
Z ilości ogniw wynika ze tylko 12 V
Tomek napisał/a: | chyba, że masz tak od nowości, to wpada pod niezgodność towaru z umową |
Nie tylko u mnie http://www.elektroda.pl/r...1393324-60.html
Tomek - 10-12-2015, 11:47
wybór padł na dewalta
pomacawszy dewalta i makite osobiście, sama jakoś wykonania z zewnątrz już przemawiała za dewaltem
dewalt daje 3 letnią gwarancję
kaczka81s - 10-12-2015, 14:07
Tomek napisał/a: | dewalt daje 3 letnią gwarancję |
Tylko musisz zarejestrować produkt na stronie internetowej w ciągu chyba dwóch tygodni. robertdg napisał/a: | Jezeli zaintesuje Cię totalnie górną pólke to pomyśl o HILTI |
Mam w robocie kilka narzędzi Hilti (szef kupił) i uważam że jest przereklamowana(szef teraz już też), jakość oczywiście pierwsza klasa, ale Dewalt czy Bosch zrobi tą samą robotę za mniejsze pieniądze, więc nie widzę sensu przepłacać. A naprawa Hilti (przynajmniej w niemczech) kosztuje majątek, za samo sprawdzenie w serwisie liczą sobie około 100 euro. Podam Wam przykład, mamy średni młot do kucia, we wrześniu się zepsuł, szef oddał go do sklepu do sprawdzenia, sklep wysłał do serwisu, serwis przeglądnął, sprawdził co zepsute, zadzwonił do szefa i oszacował koszt na około 800 euro, sama część kosztuje około 400, drugie 400 liczą sobie za samo sprawdzenie reszty części czy aby coś tam nie było jeszcze. Szef zrezygnował z naprawy, serwis odesłał młot do domu, szef otwiera kufer, a tam rozebrany na części młot (nawet poskładać do kupy im się nie chciało) i rachunek na 100 coś euro, za sprawdzenie i kuriera Szef stwierdził że za tą cenę kupi nowy młot Boscha z 3 letnia gwarancją, a Hilti więcej już nie kupi. Dodam że już raz dał za naprawę tego młota podobne pieniądze i większość tej kwoty to była rewizja sprzętu, a nie naprawa Nie wiem jak wygląda serwis Hilti w Polsce, ale ja bym się nie porywał tylko na firmę, bo są tańsze i wcale nie gorsze maszyny, które zrobią tą samą robotę, (pamiętam jeszcze z Angli, mieliśmy i Bosche i Dewalty do kucia i tez jeździły po serwisach bo dostawały w na budowie). A jeśli ktoś ma kaprys i pieniądze to może sobie Hilti kupić, nie zaprzeczę że są to bardzo dobre maszyny
RalfPi - 10-12-2015, 20:46
A może Celma ?
krzys78 - 18-01-2016, 22:17
A może Würth? Jeżeli chodzi o wkrętarki to to jest czarny Bosch Kiedyś w sklepie Würth zapytałem o to i człowiek mi powiedział, że to na bazie wkrętarek Boscha jest robione z ulepszeniami wprowadzonymi przez Würtha. I dlatego jest drogie jak smok, niemalże tak jak Hilti. W pracy używamy sprzętu różnych firm. Wkrętarki prawie same Makity BHP 456 i 458. I powiem, że stare makity wyprodukowane w latach 2007, 2008 dużo lepiej się sprawują niż te nowsze. Nowe baterie po kilku ładowaniach potrafią się wywalić. Wiertarki Boscha, Makity i Milwaukee. Nawet jedna taka podręczna do stali Metabo się zawieruszyła Bo zasadniczo w stali wiercimy magnesówkami Fein lub Euroboor. Lisice, duże szlifierki kątowe od Makity. Małe kątówki przeważnie Bosch lub Flex.
A w domu mam taką podręczną wkrętareczkę od AEG na 12V. Jak potrzebuję coś cięższego to z pracy biorę
|
|
|