[02-06]Lancer CS0 - Czy ktoś wymieniał tuleje wahaczy tylnych poprzecznych ???
viker - 10-07-2013, 00:28
Czy mowa jest o bananach?
rudi88 - 14-08-2013, 19:42
Podłączę się pod temat bo i u mnie zawieszenie z tyłu trzeszczy. Pojawiły się na allegro zarówno banany http://allegro.pl/wahacz-...3426029566.html , jak i wahacze poprzeczne http://allegro.pl/wahacz-...467381020.html. Zakładał już może ktoś te zamienniki? Cena w sumie niewiele wyższa niż same tuleje.
smk - 14-08-2013, 21:25
Kup same tuleje. Każdy kto ma prasę Ci je wymieni. Oryginalny wahacz jest dużo lepszy niż jakikolwiek zamiennik. Nie ma co kombinować.
Należy tylko pamiętać, że śruby mimośrodowe (te od ustawiania kąta pochylenia koła w wahaczu poprzecznym) lubią się zapiekać i trzeba je ciąć!
Arktic - 16-08-2013, 08:33
Ja w zeszłym roku założyłem też jakieś banany za 70 zł szt. Bo nie mogłem znaleźć tulejek w dobrej/ normalnej cenie i jak do tej pory po przejechanych ok.16tkm żadnych luzow nie stwierdzam podczas badań tech. Też wszystko było ok tak więc jestem z zakupu zadowolony ale zaznacze że jeźdże dość spokojnie co może mieć wpływ na wytrzymałość podzespołów
Hornet - 17-08-2013, 23:48
smk napisał/a: | Należy tylko pamiętać, że śruby mimośrodowe (te od ustawiania kąta pochylenia koła w wahaczu poprzecznym) lubią się zapiekać i trzeba je ciąć! |
E tam zaraz ciąć. Jak ostatnio byłem na ustawianiu zbieżności, to mieli taką maszynkę wyglądem przypominającą spawarkę. Przytrzymał "elektrodę" przy śrubie i po chwili mógł nią kręcić
smk - 18-08-2013, 11:55
No bo ją nagrzał. To też jest sposób, ale nie każdy warsztat jest w to wyposażony. U mnie akurat nagrzewanie śruby nic nie pomogło. Śruby kosztują 30 PLN żadna tragedia, a nowe to nowe i łatwiej ustawić zbieżność.
mazzi1 - 14-03-2014, 14:24
Wahacze górne poprzeczne z tyłu. Mam w obu luzy. Czy takie będą ok
http://allegro.pl/wahacz-...3889686897.html ew gdzie można dokupić?
Mam sport kombi 2.0 z 2003
B0RYS - 20-03-2014, 19:55
Koledzy, coś mi zaczęło z tyłu stukać. Wszedłem pod auto i jedyny z wahaczy, który ręcznie udało mi się "wzruszyć" i było coś słychać to taki jak na zdjęciu:
Rozumiem, że to tylny poprzeczny górny, takiego mam szukać?
Jakieś doświadczenia z zamiennikami czy tylko oryginał? Wymienia się tuleje czy całe wahacze?
[ Dodano: 21-03-2014, 20:24 ]
Zabrałem się dzisiaj za wymianę wahaczy, które pokazałem wyżej. Od strony tulei wewnętrznej jest śruba mimośrodowa, do ustawiania kąta. Nakrętkę odkręciłem, ale śruba siedzi. Czy ona powinna dać się okręcić w tym swoim gnieździe mimośrodowym, czy najpierw należy ją wybić z gniazda? Pytam, bo zbliża się weekend, a śruby w zapasie nie mam, jak ją ukręcę to narobię jeszcze więcej problemu niż mam. Wybijać (słabo to szło) czy jest wykręcana i zapiekła się w tulei?
smk - 23-03-2014, 12:59
Najprawdopodobniej zapiekła się w tulei. Kup najpierw śrubę a potem spróbuj ją wybić. Jak się nie da to można ją nagrzać trochę i ponownie spróbować wybić. Jeśli nic nie pomoże to trzeba ciąć. Ja tak miałem z tylnymi wahaczami poprzecznymi.
B0RYS - 25-03-2014, 21:28
Śruby zakupione, ale ciąć trzeba, bo wybić się nie dało. Odkręciłem nawet zewnętrzne zwykłe śruby i wieszałem się na wahaczach - ani drgną w tej tulei, jak zaklejone.
mefur - 04-06-2014, 23:17
Witam panowie,
czy problem skrzypienia tylnego zawieszenia występował także w rocznikach 2006? Obecnie mam przebieg 80 tys. km i coś skrzypi z tyłu, nadmienię ze nie zawsze, mechanik nie może namierzyć skrzypienia, na szarpakach w stacji diagnostycznej też nie mogli wyczuć problemu. Jak można zbadać że to akurat tuleja wahacza tylnego poprzecznego, dolnego skrzypi, jest na to jakiś sposób?
juar_78 - 04-06-2014, 23:31
mefur napisał/a: | Witam panowie,
czy problem skrzypienia tylnego zawieszenia występował także w rocznikach 2006? Obecnie mam przebieg 80 tys. km i coś skrzypi z tyłu, nadmienię ze nie zawsze, mechanik nie może namierzyć skrzypienia, na szarpakach w stacji diagnostycznej też nie mogli wyczuć problemu. Jak można zbadać że to akurat tuleja wahacza tylnego poprzecznego, dolnego skrzypi, jest na to jakiś sposób? |
U mnie, też rocznik 2006, także skrzypi (czy skrzypiało może - bo teraz jakby mniej, albo przestałem zwracać na to uwagę). Zawieszenie niby ok, bo po kupnie auto było u mechanika, wymienił jakąś tam gumę (gumy) z tyłu i na przeglądzie nic nie znaleźli.
yaru23 - 05-06-2014, 02:22
Ja mam problem z lewym tylnym kołem. Mocno stuka w nadkole przy wjezdzaniu na dziure. Dodatkowo mam wrazenie jak by auto było lekko nachylone w lewą strone i odstep pomiedzy opona i nadkolem jest o 1-2 cm mniejszy niz po prawej stronie.
krzychu - 05-06-2014, 06:46
mefur napisał/a: |
czy problem skrzypienia tylnego zawieszenia występował także w rocznikach 2006? Obecnie mam przebieg 80 tys. km i coś skrzypi z tyłu, nadmienię ze nie zawsze, mechanik nie może namierzyć skrzypienia, na szarpakach w stacji diagnostycznej też nie mogli wyczuć problemu. Jak można zbadać że to akurat tuleja wahacza tylnego poprzecznego, dolnego skrzypi, jest na to jakiś sposób? |
Pierwsze to porządne mycie podwozia spróbuj. Po drugie skrzypienie to nie jest luz więc go nie znajdziesz szarpiąc na szarpakach, po prostu na styku gumy z metalem przy ruchu skrzypi, prędzej psikać jakimś smarem silikonowym.
Mi czasem coś skrzypnie, ale nie zwracam na to uwagi.
mefur - 05-06-2014, 22:57
Dziękuję za porady, jednak nie da rady tak obojętnie słuchać tego skrzypienia, dzisiaj spryskałem WD 40 wszystkie możliwe sworznie tylnego zawieszenia, jutro zobaczę czy przyniosło to jakiś efekt, jeżeli nie to będę walczył dalej,
pozdrawiam
|
|
|