Galant/Legnum VR4 EC5A/W 97-02 - Pilot z dwoma przyciskami do VR-4.
piotrkor1 - 31-07-2015, 14:59
Grid napisał/a: | piotrkor1 napisał/a: | Grid, To szkoda bo tylko ty mi pozostałeś. |
Kluczyk dotarł i... mam dokładnie ten sam problem. Centralka nie wchodzi w tryb nauki. Będę dalej próbował, dzisiaj już nie mam na to siły. |
Dzięki Kolego,że ruszyłeś ten temat ja też jak znajdę wolną chwilę to spróbuję to naprawić.
kabar - 31-07-2015, 20:24
W sumie mam drugiego VR4 na podwórku bez ori pilota ale centralkę mógłbym przełożyć i spróbować do programować mojego pilota. Znajdę chwilę to będę próbował.
Grid - 03-08-2015, 00:14
Udało się
https://www.youtube.com/watch?v=dcNPAZZ9YMk
Generalnie trzeba się trzymać instrukcji bardzo dokładnie, ale tempo włączania/wyłączania stacyjki ON/OFF to nie jest 1s/1s ale MAX 1s / MAX 1s.
1) Zamknij drzwi (okna u mnie były otwarte żeby nie umrzeć od upału)
2) Zewrzyj piny 1 i 4 narzędziem diagnostycznym
3) Włącz i wyłącz stacyjkę 3x, szybko, jak na filmie
4) Potwierdzenie od samochodu centralnym
5) 3x Lock na pilocie
6) Potwierdzenie od samochodu centralnym
7) Powtórz dwa ostatnie kroki
Stacyjka na ON/OFF żeby zakończyć
Mam nadzieję że u ciebie też to zadziała...
[ Dodano: 03-08-2015, 00:17 ]
Przy okazji na filmiku widać jaki przyjemny klik ma nowy pilot. Starą wersję trzeba wduszać i nie wiesz czy załapało czy nie.
Prawidłowy zasięg działania pilota, ze swieżą baterią, to ok 5-6m.
piotrkor1 - 03-08-2015, 12:21
Grid, należą ci się WIELKIE
Twoja procedura działa.Wsiadłem do samochodu zwarłem piny 1-4 spinaczem i przekręciłem nowym kluczykiem w stacyjce 3 razy w pozycje AC/ON-AC/OF i centralny zamknął wszystkie
furtki.Nie wiem czy na początku nie robiłem to zbyt wolno.
Wiem też że przy otwartych przednich szybach po wyjęciu kluczyka z stacyjki jakaś kombinacja przycisków na pilocie powinna je zamykać?
U mnie też po przełożeniu kierownicy oryginalny moduł kierowcy RHD nie działa prawidłowo to znaczy:przycisk kierowcy(ten podświetlany) otwiera szybę pasażera a pasażera kierowcy.
Nie pomaga tutaj zamiana kabli w module bo to sprawdzałem.Moduł kierowcy z wersji LHD po podłączeniu do kości działa prawidłowo ale nie posiada w panelu przycisku zamykania wszystkich drzwi.
Przyciski na pilocie VR-4 też działają na odwrót:LOCK-otwiera
Tak czy siak Grid zrobił dobrą robotę
Grid - 03-08-2015, 13:36
Dzięki
Też na początku zwątpiłem jak nie chciało do mnie nijak gadać, ale w końcu mi się poszczęściło.
piotrkor1 napisał/a: | Wiem też że przy otwartych przednich szybach po wyjęciu kluczyka z stacyjki jakaś kombinacja przycisków na pilocie powinna je zamykać? |
Tak sekwencja jest taka - otwierasz drzwi (krótkie wciśnięcie) puszczasz przycisk i wduszasz go jeszcze raz na trochę dłużej i puszczasz. To opuszcza szyby. Analogicznie przy zamykaniu samochodu - podnoszenie szyb po powtórnym wciśnięciu przycisku zamykania.
piotrkor1 napisał/a: | Przyciski na pilocie VR-4 też działają na odwrót:LOCK-otwiera |
To chyba są po prostu pozamieniane kable na centralce. Nie powinno mieć wpływu na szyby, chyba że będzie na krzyż - tzn otwieranie auta zamyka szyby.
piotrkor1 - 03-08-2015, 15:08
Grid napisał/a: | To chyba są po prostu pozamieniane kable na centralce. Nie powinno mieć wpływu na szyby, chyba że będzie na krzyż - tzn otwieranie auta zamyka szyby. |
Zamiana kabli w kości nic nie daje-sprawdzone.Po podłączeniu panelu z wersji europejskiej
działa prawidłowo.Co mnie dziwi w panelu japońskim tylne szyby działają prawidłowo czyli
ten przycisk bliżej szyby otwiera lewy tył a przód jest na odwrót.Jedynie jakie kable mogłem przełożyć to te od zamykania całości(podłużny przycisk)bo też działało na odwrót.
[ Dodano: 03-08-2015, 15:12 ]
Grid napisał/a: | chyba że będzie na krzyż - tzn otwieranie auta zamyka szyby. |
U mie wiązki progowe po przedłużałem i idą na krzyż,lewa jest prawą pod deską rozdzielczą może w tym leży problem?
Grid - 03-08-2015, 15:17
piotrkor1 napisał/a: |
U mie wiązki progowe po przedłużałem i idą na krzyż,lewa jest prawą pod deską rozdzielczą może w tym leży problem? |
Ja swojego VR-4 nie przekładałem, ale u mnie szyby działają w zasadzie dobrze. Są dwa felery - moduł kontroli szyb mam japoński, tzn przyciski dobrze sterują, ale przycisk podświetlony mam po stronie "pasażera". Drugi feler to że pasażerowi nie działa jego własny przycisk do sterowania szybami. Jeszcze się za to nie zabrałem, bo czuję że to mi cały weekend zajmie zanim to rozgrzebię i złożę z powrotem.
Wiązki też chyba mam na krzyż... Głowy nie dam.
piotrkor1 - 03-08-2015, 16:36
Grid napisał/a: | Drugi feler to że pasażerowi nie działa jego własny przycisk do sterowania szybami. |
Miałem to samo wypięła się kostka z panela sterowania.
Grid, Ponowne wielki dzięki za wskazówki jak otwierać i zamykać szyby z pilota i w tym przypadku działa prawidłowo LOCK-zamyka wszystkie otwarte szyby,drugi przycisk otwiera przednie.
Może jutro powalczę z tym panelem kierowcy.
Grid - 03-08-2015, 16:43
Wciśnij mi "pomógł" będę chociaż miał +1
kabar - 04-08-2015, 10:20
piotrkor1 napisał/a: | U mnie też po przełożeniu kierownicy oryginalny moduł kierowcy RHD nie działa prawidłowo to znaczy:przycisk kierowcy(ten podświetlany) otwiera szybę pasażera a pasażera kierowcy. |
Jak rozbierzesz ten moduł to zobaczysz że są w nim mostki z rezystorów SMD i jest koło nich opis "LHD" i "RHD". Podejrzewam że wystarczy przelutować ten rezystor w drugie miejsce i będzie ok. ALe jeszcze nie sprawdzałem.
danino88 - 04-08-2015, 11:57
kabar napisał/a: | piotrkor1 napisał/a: | U mnie też po przełożeniu kierownicy oryginalny moduł kierowcy RHD nie działa prawidłowo to znaczy:przycisk kierowcy(ten podświetlany) otwiera szybę pasażera a pasażera kierowcy. |
Jak rozbierzesz ten moduł to zobaczysz że są w nim mostki z rezystorów SMD i jest koło nich opis "LHD" i "RHD". Podejrzewam że wystarczy przelutować ten rezystor w drugie miejsce i będzie ok. ALe jeszcze nie sprawdzałem. |
Trzeba by porównać moduł EU i ten od VR4.
Swoją drogą trzeba programować pilot żeby te szyby się zamykały? Wczoraj próbowałem i zero rezultatów
piotrkor1 - 04-08-2015, 13:12
danino88 napisał/a: | Swoją drogą trzeba programować pilot żeby te szyby się zamykały? Wczoraj próbowałem i zero rezultatów |
Jeżeli masz galanta VR-4 lub legnum po lifcie i oryginalnego pilota z dwoma przyciskami to ta sekwencja działa,w wcześniejszych wersjach tej opcji nie było.
[ Dodano: 04-08-2015, 13:21 ]
kabar, wciskam pomuka.
[ Dodano: 04-08-2015, 21:44 ]
danino88 napisał/a: | Trzeba by porównać moduł EU i ten od VR4. |
Moduły te same tylko podświetlany przycisk kierowcy trzeba przełożyć.Na płytce są nawet styki do przycisku,który zamyka całość.Czyli wszystko P&P.
Nie rozwiązałem natomiast problemu z pilotem.Panel w drzwiach kierowcy nie ma z nim nic wspólnego,bo bez niego pilot działa i tak na odwrót.Stwierdziłem też,że po zamknięciu drzwi z pilota po kilku sekundach same się otwierają.
Możliwe że trzeba będzie pozmieniać kable przy centralce ale to muszę jeszcze posprawdzać.
Grid - 05-08-2015, 00:39
piotrkor1 napisał/a: | Stwierdziłem też,że po zamknięciu drzwi z pilota po kilku sekundach same się otwierają.
Możliwe że trzeba będzie pozmieniać kable przy centralce ale to muszę jeszcze posprawdzać. |
To jest na bank przy centralce sterowanie siłownikami centralnego zamienione. Standardowa funkcja przy pilocie to jest ponowne ryglowanie centralnego jeżeli po otwarciu z pilota nie były otworzone żadne drzwi przez bodajże 15s.
piotrkor1 - 05-08-2015, 08:59
Grid napisał/a: | To jest na bank przy centralce sterowanie siłownikami centralnego zamienione. |
Tylko czy przy odbiorniku,tym w tunelu środkowym pod deską czy przy module ETACS?
kabar - 05-08-2015, 09:02
Ja zmieniałem piny przy przednich zamkach bo przednie działały odwrotnie niż tylne. Nic więcej nie trzeba było robić.
|
|
|