Carisma - Ogólne - Spalanie w DID
Pieniek - 02-02-2008, 17:36
Ja wczoraj zalałem pod korek 52,6 litra na 810 km przebiegu. Wychodzi 6,49l/100 tylko po mieście a komp pokazuje średnie spalanie 6,9. Wartości prawie identyczne jak u kolegi andy1. Mogę dodać, że u mnie po chipie spalanie spadło około 0,5 l na setkę. Wydaje mi się, że slawek st faktycznie może mieć power boxa. Byc może na innych rynkach za dopłatą Mitsu oferowało coś takiego fabrycznie.
Anonymous - 02-02-2008, 19:27
PowerBox tłumaczy wszystkie te objawy - spalanie na tak wysokim poziomie i brak synchronizacji z komputerem pokładowym. Power Box zwiększa dawki paliwa już ZA komputerem, więc niby wysyłany jest sygnał, który następnie jest błędnie przeliczany i komputer zawyża spalanie, a u Ciebie - powerbox jeszcze bardziej je zawyża, niż sam komputer, tym samym zakłamuje w dół, zamiast w górę
Podjedź kiedyś do jakiegoś warsztatu chipującego, może znajdą Ci to ustrojstwo, albo sam je wypnij i sprawdź jak będzie się zachowywać. Jeśli to Chip z prawdziwego zdażenia, to nie powinieneś mieć tak dużego spalania.
Ja mam co prawda 102KM, ale po mieście NIGDY nie spalił mi więcej, niż 6,6 - a dawałem mu ostro w palnik.
gulgulq - 03-02-2008, 13:26
No to ja napisze jak u mnie (fure mam od 2 miechów )
tak srednie spalanie wychodzi 6.5 l/100 km - w cyklu mieszanym, miasto plus podmiejska strefa do 25 km (dojazd do pracy), jazda miare rozsadna bez wiekszych szalenstw
natomiast testujac w roznych warunkah i z ciekawosci kasujac licznik dosc czesto to wyniki takie:
- przez pierwsze pare minut do zagrzania sie silnika spalanie dochodzi nawet do 11 litrow
- trasa 120 (do Krakowa) maks. 130 km/h jakies 4.8-4.9 litra
- jazda z predkoscia ok. 90 km/h, licznik na 2000 obtorow - spalanie kolo 3 litrów :) (udalo mi sie tak jechac okolo 10 km), az milo byla patrzec na wskazania
ustas - 22-02-2008, 18:50
Mam pierwszy rzeczywisty wynik spalania.Po przejechaniu 1270 km ( 400 km w trasie ) auto spalilo 80l paliwa.Spalanie wychodzi na poziomie 6.3l/100km.Komputer wykazal 6.6l/100km,czyli zawyza o 0.3l.Styl jazdy bardzo zroznicowany.Od 80km/h do predkosci maksymalnych (chwilami) ,czyli 190km/h.
Tomashi - 25-02-2008, 14:31
Cholerka... od czasu kiedy kupiłem Cari, zatankowałem tylko raz i do dzisiaj jeżdżę - komp pokazuje spalanie 7.8 Jazda 90% po mieście, krótkie odcinki. Część robiona podczas ostatnich mrozów. Mam pewne obawy, patrząc na Wasze wyniki (miasto).
Komputer pokazuje mi 500 km do tankowania, a wskaźnik zbliża się już do 1/3 baku - coś nie tak?
Anonymous - 26-02-2008, 11:41
Tomashi napisał/a: | Cholerka... od czasu kiedy kupiłem Cari, zatankowałem tylko raz i do dzisiaj jeżdżę - komp pokazuje spalanie 7.8 Jazda 90% po mieście, krótkie odcinki. Część robiona podczas ostatnich mrozów. Mam pewne obawy, patrząc na Wasze wyniki (miasto).
Komputer pokazuje mi 500 km do tankowania, a wskaźnik zbliża się już do 1/3 baku - coś nie tak? |
I wskazuje dobrze... może masz ciężką nogę. Mi w Poznaniu jeżdżąc tylko po mieście i to w korkach spalanie sięga czasami średnio 7,3l. Standardowo ok 6,8 przy założeniu 1/4 trasa, 3/4 miasto. Krótkie odcinki i niedogrzany diesel to niestety wzrost spalania a DI-D się nie grzeje rewelacyjnie.
Wskaźnik paliwa to w ogóle jest cudo. Na początku pokazuje długo pełny bak, potem szybki spadek jakby palił 20/100 a potem znów przy końcówce powolutku. Proponuję zatankować jak będziesz w okolicy dolnych kresek i będziesz widział ile w baku miałeś. Od zapalenia kontrolki jest chyba 8l w baku...
Rafal_Szczecin - 26-02-2008, 14:34
KrisKros napisał/a: | Od zapalenia kontrolki jest chyba 8l w baku... |
ja mam kolo 12 / 14 litrow
Anonymous - 26-02-2008, 19:39
ja też mam 12-14 litrów kiedy zapala się rezerwa - zazwyczaj komp pokazuje 150-200 km kiedy to następuje i spokojnie przejeżdżam tak do 80, po czym tankuję ok 55- 58 litrów.
Teraz mam niby 95 km do stacji, a kontrolka jeszcze nie zaświeciła. Wskaźnik też jeszcze nie leży. Zrobiłem już 840 km, zazwyczaj robię mniej, ale starałem się jeździć ekonomicznie. Jutro pojadę zatankować i zobaczę ile wejdzie.
Cuda się dzieją z tym komputerem i to żaden powód do obaw. Mi nie spala nigdy więcej, jak 6,5 litra na 100, 100% miasto, dużo korków (wg kompa 7.0). Zrobiłem swoją cari niecałe 15 tys km, na 16 tankowaniach. Uważam, że dystans 900 km na jednym tankowaniu za 200 PLN jest bardzo dobry, tym bardziej, że to jazda w 90% po mieście.
Odkąd kupiłem fabryczne radio i mogę sobie swobodnie przechodzić, między wskazaniami, zauważyłem też, że w trasie cari potrafi zejść poniżej 4 litrów. Na dystansie 30 km, w tym 15 obwodnicą 3city (110km/h) - wyszło mi w.g. kompa 3.7 litra. Zero świateł i niepotrzebnego zwalniania i przyspieszania.
Tomashi jeśli jeździsz mało i cari nie zdąży się nagrzać, to może wyjść takie spalanie. Strach myśleć, co byś miał na benzynie. Latem będzie lepiej (mi paliła max 6/100 w sierpniu i wrześniu).
Rafal_Szczecin - 26-02-2008, 21:38
mi po miescie pali kolo 8 litrow ( moze 7,5 ) ale nie umiem uzyskiwac takich wynikow jak Wy macie czyli rzedu 6 litrow po miescie. natomiast jadac na trasie widzieliscie jakie mam wyniki, wiec jest ok .
ostatni jezdzac 70% trasa 30 % miasto spalanie wyszlo ok 6,8 ale to chyba tez dlatego, ze temperatura siegala juz kolo 7-8* C
zobaczymy jakie spalanie bedzie w lato
Anonymous - 28-02-2008, 07:56
witam ponownie.
U mnie nadal coś nie tak w cyklu mieszanym 650 km na pełnym baku- i to na pewno nie jest efekt "ciężkiej nogi" Jakieś pomysły?? Dodam, że to nie jest pojedynczy pomiar. Pozdro
Tomashi - 29-02-2008, 20:53
A u mnie dziś komp ześwirował. Wczoraj pokazywał jeszcze 360km do "stacji", dzisiaj odpalam i... 170 km Szybkie przeliczenie i wyjdzie na to, że na 100 spali mi 8,5-9 l !
Co ci dopiero "oszczędność" DI-D'a
PS. Ktoś sugerował - nie, ciężkiej nogi nie mam. Tyle, że krótkie dystanse, parę razy "czadu" przy wyprzedzaniu i tyle.
Chyba natankuję full i w 20 km trasę na autostradzie i znów tankowanie. Zobaczymy ile to cudo pali na trasie
Anonymous - 01-03-2008, 14:11
Ja teraz spaliłem ponad pół baku na trasie, ale nie oszczędzałem - 120-130 km/h gdańsk -> olsztyn + kilka wypraw naokoło trójmiasta, łącznie ok. 700 km, w.g komputera spalanie 5.4, w.g obliczeń 5,06
Na początku jechałem 90 km/h jakieś 200 km, komp pokazywał 4,8-4,9.
Po mieście 6-6,5 litra (komp pokazuje 6,4 - 6,9), bez zmian. Jeżdżę odcinki po 20-30 km, w tym dużo korków, ciągle światła.
Tomashi, kamson27, może filtr paliwa zapchany macie? wymiana filtrów może pomóc, ew. przepustnica (na benzynie na pewno czyszczenie powoduje zmniejszenie spalania, nie wiem jak w dieslu)
Tomashi - 01-03-2008, 20:41
2 tyg temu wymieniałem wszystkie filtry
JCH - 01-03-2008, 22:13
Tomashi napisał/a: | A u mnie dziś komp ześwirował. Wczoraj pokazywał jeszcze 360km do "stacji", dzisiaj odpalam i... 170 km Szybkie przeliczenie i wyjdzie na to, że na 100 spali mi 8,5-9 l ! | don't panic!
Zatankuj do pełna i zmierz faktyczne zużycie a nie to co pokazuje komp.
Aha, i jeszcze tak sobie pomyślałem.... kiedyś w starym Fordzie okazało się nam, że dziurawy jest bak i w początkowej fazie gdy był pełny część paliwa .... no wiadomo
Zobacz czy nie jest mokro pod autem.
Anonymous - 04-03-2008, 17:33
Pytanko: Kupiłem cari 2003r. DI-D 102KM przejechane ma 48 000 całkiem możliwe bo od 11 2005 wyrejestrowany był. Mam taki problem przy odpalaniu jak jest zimny to muszę go dosyć długo kręcić jak jest ciepły to tak ze 4-5 obr. no i jeszcze komputer pokazuje mi śr spalanie zaraz po odpaleniu ok 19,5l jak trochę pochodzi to powoli spada. Nie miałem okazji przetestować na dłuższych odcinkach bo jeszcze nie zarejestrowałem.
|
|
|