To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - EA5A Rycerz Johna

mati_z - 12-02-2016, 15:31

Torp12 napisał/a:
mati_z napisał/a:
Torp12 napisał/a:
wydaje mi się że wyższego kosztu OC

No właśnie, wydaje Ci się. Jak założyłem gaz to pytałem w ubezpieczalni i żadnej zmiany nie trzeba było wprowadzać ;)

Skoro nie ma to wpływu na cenę to po co pytają? Tak Ci powiedzieli po montażu a przy następnej składce ileś procent tam wzrośnie i nie będziesz tego świadom :]

Już płaciłem kolejny raz i wyszło tyle samo, albo nawet mniej, bo wcześniej płaciłem na raty :)

Nie ma co na ten temat dyskutować, bo zatwardziałych przeciwników do gazu nie przekonasz, a jak ktoś nie chce oszczędzać to jego strata ;)

Hugo - 12-02-2016, 17:16

Dyskusja o niczym. Jak kogoś stać albo nie chce mu się montować LPG to jeździ na benzynie. Są jednak auta, do których wstyd zamontować LPG, ale Galant do nich nie należy.
robertdg - 12-02-2016, 17:22

Ale farmazony, ludzie hybrydy na LPG przerabiają bo maja na tym oszczędności ;-)
sveno - 12-02-2016, 17:51

ale poszedł temat :)
vrangsinn napisał/a:
Wyraziłem tylko swoją skromną opinie...bez atakowania kogokolwiek
odebrałem to zupełnie inaczej, do tego ten Twój podpis...

Jak napisał Hugo: Galanta nie szkoda gazować, to zwykły kilkunastoletni dupowóz, a jego ceny zaczynają się już od 3000zł. Szkoda to byłoby zagazować coś w stylu Lambo Aventadora.
Poza tym silnik 6a13 bardzo dobrze znosi LPG.

Torp12 napisał/a:
Sveno zapomniałeś policzyć jeszcze: wyższych kosztów przeglądów, przeglądów instalacji LPG, częstszej zmiany świec, przewodów,
to jest w tych skromnie liczonych 15zł, bo wg motostatu to mam oszczędności na poziomie 20zł/100km

Torp12 napisał/a:
no i to czego na kase nie przeliczysz a jest upierdliwe - częstsze wizyty na stacji oraz mniej miejsca w bagażniku, o większej masie auto już nie wspomne.
z tym nie da się nie zgodzić, jednak coś za coś.
Torp12 napisał/a:
Pomijalne chyba nie bardzo, bo jak to wszystko przeliczysz to z wyliczeń Sveno nie zostanie Ci 14000 zł tylko max 10000 zł.
czyli po 5 latach dostajesz drugiego Galanta w gratisie :)
Faktom nie zaprzeczysz, gdyby nie było to opłacalne to ludzie by nie gazowali.

EOT

drexvs - 12-02-2016, 18:38

Robicie syf chłopakowi w temacie oprócz tego nic wiecej. Idzcie pisać do swoich 100stronych tematów żale o LPG albo o zmianie choinki zapachowej. Ktoś ma potrzebe zakłada. Nie ma, nie zakłada i wszystko.
sveno - 12-02-2016, 19:07

drexvs, luzik, gadaliśmy cały czas na temat. To autor tematu napisał, że założył LPG i większość z nas starała się go utwierdzić w przekonaniu że dobrze zrobił :)
John24 - 14-02-2016, 22:03

Od ostatniej wymiany oleju Gal przejechał 13700km.Pewnie zaraz ktoś mnie zlinczuje za to że za późno,ze można było wcześniej etc.. Uprzedzam można było i zrobiłbym to wcześniej gdybym tylko miał taka możliwość.Oczywiście stan był na bieżąco kontrolowany,a ubytków nie trzeba było uzupełniać,bo takowych nie było :biggrin: Silniczek mamy uszczelniony wszystkie uszczelniacze wymienione,wiec ciec skąd nie ma gdzie,nawet pod korkiem sucho :finga:

Galant dostal swiezy olej:
Mobil 1 5w30 ESP Formuła
Płukanka L/M Engine Flush
Filtr: MANN W610/3
Przebieg:182 000km

Podczas wymiany oleju wyczyściłem też korek wlewu oleju i ku mojemu zdziwieniu po rozkręceniu korka znajdowało się tam sporo syfu,tak wiec gruntowne czyszczenie
Fotka w trakcie czyszczenia

Fotka po czyszczeniu

A teraz coś z serii ''Każdy by chcial,a nie każdy może :biggrin:
Wreszcie po ok 365 dniach spędzonych na aukcjach internetowych jest... Orginalny spoiler od Vr4 :ANAL:

Jeżeli ktos ma namiary na jakas firme,albo kogos kto mi poskleja ten spoiler to z góry dzięki! Niestety spoiler jest w stanie agonalnym :axe:

I pytanko,czy te nadkola podejda do Avanca?
Mitsubishi Galant 1997-2002 Nadkola przód

sveno - 15-02-2016, 18:23

John24 napisał/a:
I pytanko,czy te nadkola podejda do Avanca?
niestety nie.

John24 napisał/a:
Od ostatniej wymiany oleju Gal przejechał 13700km.Pewnie zaraz ktoś mnie zlinczuje za to że za późno,ze można było wcześniej etc.
oj tam oj tam, jak lejesz dobry syntetyk to do 15kkm jest ok.
Sam staram się wymieniać olej co 10kkm ale nigdy mi się nie udaje i zawsze wymiana się przeciągnie o 2-3kkm :) o co u mnie nie trudno biorąc pod uwagę trasy po 1500km.

W nowych autach producenci podnoszą interwał do 30kkm :roll:

John24 napisał/a:
Jeżeli ktos ma namiary na jakas firme,albo kogos kto mi poskleja ten spoiler to z góry dzięki! Niestety spoiler jest w stanie agonalnym :axe:
dawaj więcej fot.
Zależy Ci na załatwieniu sprawy na miejscu czy możesz wysłać spoiler?
Trafiłeś w kolorze?

abdul - 15-02-2016, 20:48

John24, ile dales za spoiler? :wink:
Owczar - 15-02-2016, 21:14

Spokojnie można cyknac 15kkm na oleju.
John24 - 16-02-2016, 00:30

abdul napisał/a:
John24, ile dales za spoiler? :wink:

Przeszło pięć i to jeszcze z takiego głębokiego odzysku :-X