Pajero II - [2.8 TD] Opony
Free1981 - 26-07-2010, 08:57
Matadory Izzarda "latają" po ubitym śniegu jak letnia po lodzie.... W kopnym śniegu i owszem "robią", ale na błocie pośniegowym już trzeba uważać...
Heilsberg - 27-07-2010, 21:18
To ja jakieś inne tam Matadory miałem, chyba podrabiane jakieś, bo na zimę to były o klasę lepsze od BFG AT. A uważać zimą to trzeba zawsze i na zimówkach i na ATkach. Nie przesadzaj, że na ubitym śniegu jak letnia po lodzie. Załóż letnią na lód to zobaczysz. Izzarda to bardzo rozsądny wybór na zimę jak ktoś chce jeden komplet użytkować zimą i latem na szutrach bo do błota się nie nadają szczególnie, jak to ATki.
Tomasz Grochola - 27-07-2010, 21:54 Temat postu: Re: Opony -co na R15?
hajmanek napisał/a: | Tomasz Grochola napisał/a: | Planuję zmianę opon na jesieni. Teraz mam niemal łyse szosówki 265/70 R15
Upatrzyłem sobie BFGoodrich A/T. Zbierają dobre opinie, dobrze wyglądają, odpowiadają moim potrzebom (tzn. głównie po czarnym, ale często mykam po irlandzkich łąkach, czasami jakieś błotka, torfowiska).
Problem polega na tym, że nie potrafię znaleźć tych BFG A/T na R15.
Pytanie:
Co polecicie na R15 jeśli nie BFG A/T? |
Zobacz te oponki, widzialem je na L200 i wygladaja calkiem niezle, sam sie nad nimi zastanawiam
http://www.camskill.co.uk...m26b0s239p15068 |
No też kiedyś wpadły mi w oko BFG A/T zbierają jednak lepsze opinie i chyba zdecyduję się na te 31/10,5.
Jeżdżę głównie po drogach (zrobiłem 8 tys. przez pół roku), ale od czasu do czasu muszę wjechać w teren i jeszcze jakiś rębak pociągnąć.
Dlatego potrzebuję nieco ostrzejszych opon niż te matadory. W Irlandii śnieg mi raczej nie dokuczy. Owszem, zdarza się sporadycznie, nawet i gołoledź, ale na takie warunki to trzeba mieć opony na mózgu zdrowe.
Dzięki dla wszystkich za odpowiedzi.
Chudy - 09-09-2010, 18:10
Czytając ten temat widzę, że każdy ma odmmienne zdanie. Właśnie stoje przed problemem zakupu opon i nie wiem na jakei sie zdecydować. Warunki w jakich jeżdzę są dość zróżnicowane tzn.
Generalnie auto jest używane do dojazdu do pracy (dziennie robie ok. 20 km), ale moim Pajero jeżdzę na polowania i niejednokrotnie jest potrzeba wjechac na pole albo mokrą łąkę. W zimie jak jedziemy w góry do Międzylesia czasem jest ciężko jak nasypie sniegu. Myślałem o kupnie BFG MUD TERAIN ale piszecie, że w zimie są bardzo niebezpieczne. Może lepiej kupic na zime jakieś zimówki z agresywnym bieżnikiem(ew. jakie) a na lato BFG ALL TERAIN czy MUD TERAIN lub coś podobnego?
Jeśli ktoś z Was jeździ w podobnych warunkach to proszę o pomoc,jakie opony wybrać i w akim rozmiarze.Koszt takich opon to nie mały wydatek i dla tego prosze o opinie. Obecnie mam założone 235/75/15.
damonpr - 09-09-2010, 21:37
Chudy napisał/a: | Czytając ten temat widzę, że każdy ma odmmienne zdanie. Właśnie stoje przed problemem zakupu opon i nie wiem na jakei sie zdecydować. Warunki w jakich jeżdzę są dość zróżnicowane tzn.
Generalnie auto jest używane do dojazdu do pracy (dziennie robie ok. 20 km), ale moim Pajero jeżdzę na polowania i niejednokrotnie jest potrzeba wjechac na pole albo mokrą łąkę. W zimie jak jedziemy w góry do Międzylesia czasem jest ciężko jak nasypie sniegu. Myślałem o kupnie BFG MUD TERAIN ale piszecie, że w zimie są bardzo niebezpieczne. Może lepiej kupic na zime jakieś zimówki z agresywnym bieżnikiem(ew. jakie) a na lato BFG ALL TERAIN czy MUD TERAIN lub coś podobnego?
Jeśli ktoś z Was jeździ w podobnych warunkach to proszę o pomoc,jakie opony wybrać i w akim rozmiarze.Koszt takich opon to nie mały wydatek i dla tego prosze o opinie. Obecnie mam założone 235/75/15. |
Chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie
1. Na zimę nie ma lepszej opony niż nowa zimówka.
2. BFG KM2 M/T są całkiem ciche na asfalcie, a poza nim na 100% będziesz zadowolony.
Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo to niestety nie oszczędzisz...
...chociaż z drugiej strony bardzo dużo osób jeździ na BFG M/T przez cały rok... i mało tego, bardzo sobie chwali
5eba - 09-09-2010, 21:46
Mam BFG m/T - wszystko fajnie ,ale chalas to raz,jazda po mokrym to porazka a i nagle hamowanie nawet na suchym moze sie zle skonczyc - dluga droga hamowania.
Sam chce kupic sobie 2 komplet opon (BFG m/t na drugich alu zostaja na jazdy terenowe) i szukam jakis ATkow. Pytanie do Was - ktory sobie bardziej poradzi w zimie?? Matador mp71,BFG AT czy goodyear wrangler ATR ??
Nie mam zamiaru kupywac 3 kompletu felg na zimowki
Chudy - 09-09-2010, 21:50
Miałem kolego Matadory MP71 w Vitarze i w zimie była porażka !!! Są zbyt twarde i nie dają rady. Nie polecam.
Faraonix - 09-09-2010, 22:08
Ja w zeszlym roku kupowalem na szybko przed przegladem. Zadzwonilem po oponki ale jak zajechalem to gosc sprzedal. Kupilem co mial czyli General Grabber. W teren sie nie nadaja na szose przyzwoite. Zima tez w sumie dawaly rade o ile mozna mowic o zimie w irlandii. Nastepne ktore bede kupowal to najprawdopodobniej Toyo Open Country AT lub MT. Zbieraja dosc dobre opinie, sa ponacinane podobnie jak zimowki i podobno dobrze sobie radza zima i na mokrym.
5eba - 09-09-2010, 22:40
Znalazlem ciekawa oferte na BFG AT - powiedzcie czy zawsze maja biale napisy w 31x10,5r15?? Zalezy mi na bialych napisikach
gołąb - 10-09-2010, 07:25
Nie jestem pewien, czy zawsze. Najlepiej zapytaj sprzedawcę...A tak z ciekawości ciekawa oferta to ile
AndrzejM22 - 10-09-2010, 10:56
BFG AT w małych rozmiarach zawsze ma napis biały z boku opony (w dużych rozmiarach okolice 35 cali i wyżej to już nie zawsze) .
Z ciekawych opon niezłych w zimę dobrych na asfalcie i radzących w terenie jest Goodyear Wrangler DURA TRAC
http://www.tires24.com/wp...lerduratrac.jpg
Tylko cena to taka średnio atrakcyjna może być chyba ze się jakoś promocje trafi.
damonpr - 10-09-2010, 13:21
AndrzejM22 napisał/a: | BFG AT w małych rozmiarach zawsze ma napis biały z boku opony (w dużych rozmiarach okolice 35 cali i wyżej to już nie zawsze) .
Z ciekawych opon niezłych w zimę dobrych na asfalcie i radzących w terenie jest Goodyear Wrangler DURA TRAC
http://www.tires24.com/wp...lerduratrac.jpg
Tylko cena to taka średnio atrakcyjna może być chyba ze się jakoś promocje trafi. |
Kolego,
Gdzie Ty widziałeś BFG A/T w rozmiarze 35"
Ale co fakt, to fakt...
...zapytaj sprzedawcę o biały napis Zawsze to +5 do lansu
jawaldek - 10-09-2010, 15:06
Wszystko co jest większe od fabrycznych dają ostro w kość zamieszeniu->> szczególnie przedniemu. Max który zmieści się bez przeróbek to 32" Na niezależnym zawieszeniu jak wjedziesz w teren gdzie będziesz "musiał skoczyć" to jest duże ryzyko zgięcia podpory kierownicy. Przy 35" lans niesamowity(przeróbka też w nadwoziu i nie tylko)widok też a i wir w baku taki że korek wleu zasysany jest do środka. Wybierając opony brać musimy gdzie i po czym jeździć będziemy. Na śliskim (mokra nawierzchnia, śnieg) AT dają sobie jeszcze radę ale tak średnio,MT to już łyżwy a zdrowy rozsądek pomaga w jeździe. Mamy dylemat: czy lans albo bezpieczeństwo lub użytkowość ->> czarne czy teren i w jakim % . Drogim rozwiązaniem są trzy zestawy: 1)szosowe-2)terenowe-3)zimowe bo jak ktoś kiedyś powiedział ->> jak coś jest do wszystkiego to znaczy do niczego. Albo się lansujemy lub bezpiecznie jeździmy
Gene - 10-09-2010, 16:08
AndrzejM22 napisał/a: | BFG AT w małych rozmiarach zawsze ma napis biały z boku opony |
Nie zawsze choc ja tylko raz widzialem 31" bez owl.
5eba - 10-09-2010, 19:00
Z tego co patrzylem na stronie BFG to w 31x10,5x15 nie ma opcji - wszystkie sa z RWL czyli bialym napisem.
Zamowilem wiec komplecik BFG AT i zobaczymy jak zima bedzie sobie radzil - cenowo wyszedl ok 1600zl
|
|
|