Outlander III GEN Techniczne - wymiana kół - czujniki TPMS
jacekk - 20-11-2017, 18:51
Napompować (zimne) koła do prawidłowego ciśnienia. Następnie zresetować TPMS (z Settings Menu). System zapamiętuje wtedy ciśnienie referencyjne.
Natomiast brak komunikacji z czujnikami wyświetla inny komunikat (service required).
Picek7 - 21-11-2017, 08:01
A czy jak założę koła bez czujników i pojawi mi się kontrolka od ciśnienia to można ją jakoś przełączyć żeby się nie wyświetlała cały czas?
jacekk - 21-11-2017, 10:10
Komunikat można zgasić przytrzymując przycisk menu, ale za chwilę znowu się pojawi. Żółtego trójkąta oraz kontrolki zgasić nie można.
PS: Komplet czujników kosztuje mniej niż 1 opona.
Picek7 - 21-11-2017, 20:10
Tzn. Po przytrzymaniu menu włączy się dopiero po ponownym odpaleniu czy nawet bez wyłączania silnika?
rajan - 21-11-2017, 22:38
Powróci w trakcie jazdy
sebowy - 22-11-2017, 21:57
rajan napisał/a: | Powróci w trakcie jazdy |
no w trakcie jazdy to nie , ale jak staniesz na światłach albo w korku zwolnisz prawie do ,,zera,, to komunikat wyskoczy...
Cytat: | PS: Komplet czujników kosztuje mniej niż 1 opona. |
jacekk to o jakich kwotach mówimy? albo jakie opony kupujesz ? i na jakie felgi bo tu wszystko robi różnicę
jacekk - 23-11-2017, 14:12
Realny koszt kompletu czujników 500-800 zł + montaż + zaprogramowanie (bo niestety nie wpiszą się same).
Hankook Winter i*cept evo2 SUV 225/55 R18 obecnie kosztuje na oponeo 571 zł. Ale do niedawna kosztowała prawie 800 zł. Opony 215/70 R16 są oczywiście tańsze.
Ja już w swoim życiu zniszczyłem oponę, gdy uszło z niej powietrze a ja się w porę nie zatrzymałem. Potem kupić musiałem parę, bo po 2-3 latach już nie kupisz dokładnie takiej samej opony (nawet pomijając zużycie).
sebowy - 26-11-2017, 22:45
jacekk napisał/a: | Realny koszt kompletu czujników 500-800 zł + montaż + zaprogramowanie (bo niestety nie wpiszą się same).
Hankook Winter i*cept evo2 SUV 225/55 R18 obecnie kosztuje na oponeo 571 zł. Ale do niedawna kosztowała prawie 800 zł. Opony 215/70 R16 są oczywiście tańsze.
Ja już w swoim życiu zniszczyłem oponę, gdy uszło z niej powietrze a ja się w porę nie zatrzymałem. Potem kupić musiałem parę, bo po 2-3 latach już nie kupisz dokładnie takiej samej opony (nawet pomijając zużycie). |
no ciężko się z tobą nie zgodzić... cały czas szukam czujników, ale bliżej tych 500...
kiedyś były na aledrogo w okazyjnej cenie ale to tylko taka jedna aukcja bez papierów a ja nie przypilnowałem tematu i dalej szukam
Picek7 - 08-12-2017, 10:03
Kupiłem uniwersalne czujniki które były zaprogramowane pod Outlandera. Po montażu wszystko było ok. Żadna kontrolka się nie świeciła. Teraz po przejechaniu ok 20 km. zapaliła mi się kontrolka niskiego ciśnienia. Podjechałem sprawdziłem ciśnienie, podpompowałem koła zrobiłem reset w ustawieniach za pomocą menu ale nic nie pomogło. Kontrolka niskiego ciśnienia nadal świeci. Jak myślicie co może być przyczyną dalszego świecenia kontrolki?
rajan - 08-12-2017, 13:05
Picek7 napisał/a: | Kupiłem uniwersalne czujniki które były zaprogramowane pod Outlandera. Po montażu wszystko było ok. Żadna kontrolka się nie świeciła. Teraz po przejechaniu ok 20 km. zapaliła mi się kontrolka niskiego ciśnienia. Podjechałem sprawdziłem ciśnienie, podpompowałem koła zrobiłem reset w ustawieniach za pomocą menu ale nic nie pomogło. Kontrolka niskiego ciśnienia nadal świeci. Jak myślicie co może być przyczyną dalszego świecenia kontrolki? |
Czujniki nie są wgrane do slotu w samochodzie - wizyta w ASO w cenie ok. 60 zł. i wgraję Ci czujniki w wolny slot.
Picek7 - 08-12-2017, 13:29
A czemu błąd nie wyskoczył od razu po montażu tylko po kilku dniach jazdy?
rajan - 08-12-2017, 14:50
A pali Ci się tylko kontrolka ciśnienia, czy też komunikat Service Required?
Mi też pamiętam od razu nie wyskoczyło.
Picek7 - 08-12-2017, 14:58
Na początku pojawił się komunikat Service Required. Ale po skasowaniu w menu świeci się tylko kontrolka ciśnienia.
jacekk - 08-12-2017, 18:26
Komunikat Service Required nie pojawia się od razu. Zostawiłem koło w warsztacie do naprawy. Wróciłem do domu na dojazdówce bez błędów. Komunikat pojawił się następnego dnia i też nie od razu.
Drugi komplet czujników trzeba zaprogramować w samochodzie. Może to zrobić każdy z dostępem do MUTIII.
tokyo - 08-12-2017, 23:22
......i nie jest to zadna filozofia
Czas od 15 do 30 min
|
|
|