Nasze Miśki - Pajero I - Wrozamet Edition
Rob^ - 05-03-2016, 12:50
Następny "problemik" ...
Oleum robi kap kap kap ...
christcrusher - 05-03-2016, 18:23
jak to sie mowi , on nie gubi oleju tylko zaznacza swoje terytorium
Rob^ - 08-03-2016, 11:53
christcrusher napisał/a: | ... on nie gubi oleju tylko zaznacza swoje terytorium |
Moja kobieta uważa jednak że kostka pod domem nie powinna mieć aż tyle plam a ja nie lubię wozić ze sobą do lasu cysterny z olejem
Po oględzinach wychodzi na to że leje u góry silnika od strony kabiny. Typuję i mam nadzieję że to tylko uszczelka pokrywy zaworów.
Zamówione ... czekamy na paczkę
mjsystem - 08-03-2016, 12:07
MItsu ogólnie ma tendencje do gubienia oleju, nie do spalania. Uszczelniacze i uszczelki trzeba na bieżąco kontrolować....
Hugo - 08-03-2016, 12:41
mjsystem napisał/a: | MItsu ogólnie ma tendencje do gubienia oleju, nie do spalania. Uszczelniacze i uszczelki trzeba na bieżąco kontrolować.... | Pierwsze słyszę
Rob^ - 08-03-2016, 12:46
Hugo napisał/a: | Pierwsze słyszę |
No ale przecie w jakiś sposób legendy muszą się rodzić
Rob^ - 11-03-2016, 20:55
christcrusher napisał/a: | ...on nie gubi oleju tylko zaznacza swoje terytorium |
Auto stało w garażu przez tydzień i pod nim nie było ani kropli oleju.
Dzisiaj zrobiłem rundkę "na zakupy" tak z 5km i po powrocie, pod autem na betonie zauważyłem kilka kropel oleju.
Mam tylko nadzieję że to uszczelka pokrywy zaworów dokonała żywota ... którą to mam w garaży a nie coś niżej
Jutro planuję akcję wymiany... czy wg Was powinienem na coś jeszcze zwrócić uwagę przy jej wymianie ?
Rob^ - 12-03-2016, 16:50
Zrobione !
Tak to wyglądało od góry ... w zasadzie niewiele widać choć można zauważyć olej na budowie.
... ale po zdemontowaniu pokrywy zaworów już widać lepiej ... zwróćcie uwagę na ślady oleju w miejscu gdzie była uszczelka ... starałem się pokrywę wyjmować pionowo w górę.
a tu widać jak pluło w kierunku kabiny
Tak wyglądała pokrywa od tyłu:
Po dokładnym umyciu i założeniu nowej uszczelki pokrywa wróciła na swoje miejsce
A skoro wszystko poszło tak sprawnie postanowiłem wymienić świece zapłonowe ... bo nikt nie był w stanie stwierdzić ile mają lat
Tak wyglądała świeca numer 1 po wykręceniu
Szybka wycieczka do sklepu i zakupione 4 nówki sztuki
Niestety wymieniłem dzisiaj tylko dwie ... bo gdzieś mi się zapodziała nasadka do odkręcania świec 21mm a nie chciałem masakrować kluczem za 6zł bo dość mocno są zapieczone
c.d.n.
Hugo - 12-03-2016, 19:41
Ale czyściutko pod pokrywą zaworów. Widać, że jeździ na dobrym oleju i w porę wymienianym.
Rob^ - 12-03-2016, 20:23
Hugo napisał/a: | Ale czyściutko pod pokrywą zaworów. Widać, że jeździ na dobrym oleju i w porę wymienianym. |
Jak to mówią ... jak dbasz tak masz !
Rob^ - 16-03-2016, 23:46
Pierwszy od kilku tygodni dzień bez chmur zakończony wieczornym spacerem ...
Rob^ - 07-06-2016, 20:42
Odnawiania Pajero cd ...
Tym razem na tapetę poszło przednie zawieszenie.
Wymienione na nowe zostały wszystkie elementy gumowo-metalowe wraz z wałkami wahacza górnego oraz amortyzatory
Wymieniony został płyn hamulcowy, podregulowany "ręczny" oraz wywalony popsuty rozdzielacz siły hamowania, nowy jest też jeden wężyk który nie wytrzymał testów hamulców oraz rurka miedziana.
W mostach znalazł się nowy olejek
Koszt całkowity z częściami i robocizną .... 1200zł
jacek11 - 07-06-2016, 20:46
Rob^ napisał/a: | Pierwszy od kilku tygodni dzień bez chmur zakończony wieczornym spacerem ...
|
A co to za ziazi się zrobiło ??
Rob^ - 08-06-2016, 11:27
A to że wszystko działa poprawnie trzeba było oczywiście przetestować w terenie !
Wczorajszy ... a właściwie dzisiejszy (1:10) wypad na polowanie na milkiłeja
Bartekkita - 09-06-2016, 05:10
Rob^, jeździsz po Parku Narodowym, czy nie wolno? Wg jak to wygląda z legalnością/karalnością takiego szwendania się, bo zawsze byłem ciekaw.
|
|
|