To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System

grzesiopol - 18-07-2016, 19:00

Dzięki chłopaki. No tak dopiero teraz zobaczyłem na zdjęciach E-03. A te np. R-01 to oznacza, że to jest na ruski rynek :?: , bo na ruskich forach znalazłem te oznaczenia przy plikach do odblokowania DVD. Pytanie czy z tego R-03 plik do odblokowania będzie pasował do E-03, czy ewentualnie przy okazji nie pojawi się język rosyjski. Tak ten plik się nazywa
Cytat:
LOADING.KWI R-03 {G} (просмотр DVD в движении, формат времени 24h)

tyku - 18-07-2016, 19:43

grzesiopol napisał/a:
czy z tego R-03 plik do odblokowania będzie pasował do E-03

Nie będzie pasował. :(
Wszystko masz opisane powyżej. :wink:

grzesiopol - 18-07-2016, 20:39

Dzięki za przeniesienie tyku tyle tych tematów, że można sie pogubić.

Jestem upierdliwy i chyba porównam sobie te oba pliki czyli ten z forum i ten z ruskiej strony, jak bedą takie same to trzeba będzie zobaczyć czy ten drugi będzie działał ale najpierw muszę zrobić kopie dysku z MMCS

Czyli mogę skorzystać z tej płyty co jest na forum. Dobrze rozumiem :?:

tyku - 18-07-2016, 20:44

grzesiopol napisał/a:
Czyli mogę skorzystać z tej płyty co jest na forum. Dobrze rozumiem :?:
Tak. Na E-03 zadziała.
grzesiopol - 18-07-2016, 21:24

A czy po np. wgraniu nowych map nie trzeba będzie znowu odblokowywać DVD. Czytałem na róznych forach ale nie znalazłem takiej informacji.
tyku - 18-07-2016, 21:32

Jak wgrasz z oryginalnej płyty to niestety DVD in motion przepadnie. :wink:
Jak wgrasz mapy na dysk to będzie działać.
Grzesiu, po co komu DVD odblokowane podczas jazdy, jak nie masz ekranów w zagłówkach :?:
Lepiej mieć SW version: S
:wink:

grzesiopol - 18-07-2016, 22:42

tyku napisał/a:
Lepiej mieć SW version: S
Rafał a co to znaczy, czy to coś zmienia w dostępnych funkcjach systemowych? Prawde mówiąc u mnie funkcje cieniutkie. Ale za to mam światła skandynawskie włączone, powiem, że wygoda nie trzeba pamiętać o włączeniu. Czy to coś da się dograć :?:
brylekVFR - 18-07-2016, 22:51

tyku napisał/a:
Grzesiu, po co komu DVD odblokowane podczas jazdy, jak nie masz ekranów w zagłówkach :?:

Ale zawsze można zamontować, ja czekam na kabelek od tokyo , bo jak był u mnie to zapomniał żeby podłączyć monitory zewnętrze pod MMCSa :mrgreen:

grzesiopol - 20-07-2016, 15:15

W końcu udało mi się stworzyć obraz iso do tych plików z forum a dokładniej do stworzenia obrazu dla xboxhdm. Na Win 7 nie mogłem stworzyć dopiero przeniosłem sie na Win XP i tam mi sie udało. Czy wy też mieliście problem. W międzyczasie znalazłem nowszą wersje do tego xboxhdm ale po uruchomieniu systemu z płyty nie mogłem uruchomić programu do odblokowania. Ta wersja byłaby lepsza bo od razu można chyba będzie "dostać" sie do dysku z poziomu juz uruchomionego systemu slax'a. Poćwiczę i dam znać jak to działa. Ewentualnie jeszcze jest jeden program ale na razie czytam co i jak.
Poprawcie mnie jeżeli sie mylę. Po odblokowaniu dysku tym xboxhdm trzeba zrobić reboot i ponownie uruchomić system np z Hiren's Boot np, żeby zrobić kopie zapasową lub edytować pliki z dysku. A może na tej płycie z xboxhdm po odblokowaniu pojawi się jakiś system linux? Bo z tego co zrozumiałem to po ponownym restarcie dysk blokuje sie na nowo. Mógłby ktoś pokrótce to opisać i dokończyć moje rozumowanie:
1. podłączamy dysk do laptopa, wkładamy płytę xboxhdm
2. uruchamiamy laptopa z płyty, i po pojawieniu się opcji wybieramy 3 czyli unlock hdd
3. wklepujemy hasło dysku i mamy odblokowany dysk
4. co dalej :?:

I z innej beczki. Z tego co widzę z mmcs jest wyjście na dodatkowy ekran, czyli można podłączyć jeszcze coś innego niż monitory w zagłówkach i monitor podsufitowy. Za pomocą przewodów można by było podłaczyć np. telewizor? Żebyście zaraz nie krytykowali to nie chodzi mi o wsadzenia telewizora na deską rozdzielczą a o np zrobienie zestawu z tyłu za siedzeniami dostępny po otwarciu klapy.

fargo - 20-07-2016, 15:23

grzesiopol napisał/a:

4. co dalej :?:

i dysk widać pod windowsem :rolleyes: 6 partycji, a zablokuje się po ponownym uruchomieniu w aucie
Więcej info pisz na priv

grzesiopol - 20-07-2016, 15:27

Mam starego laptopa więc jak podłaczę dysk z mmcs to nie uruchomię windowsa bo go nie ma na dysku :roll:
Czyli kontynuując
1. podłączamy dysk do laptopa, wkładamy płytę xboxhdm
2. uruchamiamy laptopa z płyty, i po pojawieniu się opcji wybieramy 3 czyli unlock hdd
3. wklepujemy hasło dysku i mamy odblokowany dysk
4. uruchamiamy ponownie laptopa np z systemem z płyty np Hiren Boot lub Ultimate Boot CD for windows
5. możemy robić kopię za pomoca programów lub mamy dostep do plików na dysku.

tyku - 20-07-2016, 15:48

grzesiopol napisał/a:
1. podłączamy dysk do laptopa,

W przypadku używania laptopa musimy mieć złącze PATA-IDE. :wink:
Grzesiek, poczytaj powyższe posty. Są linki i opisy: https://pebx.pl/t/mmcs-mitsubishi.1009807/ :wink:

grzesiopol - 20-07-2016, 16:26

Mam Laptopa Toshibę który ma z 10 lat więc chyba nie bedzie problemu. Powinno być plug&play.
Czytałem i właśnie brakowało mi powyższych informacji a muszę zrobić sobie kopie dysku bo nigdy nie wiadomo co się może wydarzyć. Nawigacji i tak nie będę używał bo wolę automapę i to na szybie a nie na desce, poza tym w mmcs brakuje mi możliwości podłączenia rejestratora i uruchomienia janosika a to wszystko mam w jednym phablecie. Dla mnie mmcs to jednostka do muzy i video.

tyku ty się orientujesz więc powiedz mi czy te funkcje w mmcs do systemu czyli włączanie poszczególnego wyposażenia samochodu to można sobie dograć czy tak po prostu ma być i zalezne jest od modelu np. E-03 ma takie a E-02 takie?

[ Dodano: 20-07-2016, 16:37 ]
Niestety mam SATA, więc trzeba do starą blaszankę złożyć lub poszukać innego rozwiązania. :cry:

tyku - 20-07-2016, 16:52

grzesiopol napisał/a:
powiedz mi czy te funkcje w mmcs do systemu czyli włączanie poszczególnego wyposażenia samochodu to można sobie dograć

Masz aktywne jakiekolwiek funkcje w Equipment :?: Jeżeli tak, to po dołożeniu dodatkowego wyposażenia: np składanych lusterek - uaktywnia się funkcja (po zaprogramowaniu) do ich kontroli w MMCS, lub po zaprogramowaniu nowych funkcji np: alarm fabryczny - pojawia się funkcja w Equipment.
Jeżeli masz nie aktywną funkcję Equipment, to brakuje Ci modułu Can Box:

:roll:

grzesiopol - 20-07-2016, 17:12

Can box mam, i mam funkcje, tylko jakoś mało ich w stosunku do tego co jest na necie. Myślałem, że funkcje są w każdej te same. Ale skoro mówisz, że w przypadku dołożenia wyposażenia aktywują się to jest OK.