Outlander III GEN Techniczne - Spalanie Outlander III 2016, benzyna 2.0, automat
andyg74 - 03-05-2017, 20:35
No i fajnie
Tafla - 03-05-2017, 20:37
PiotrKw napisał/a: | Komputer wskazał 12,2 l/100km z dystrybutora wychodzi 12,7 l /100km
I nie żeby się licytować, ale małe silniki przy szybszej jeżdzie nie są oszczędne. Jazda miejska , spokojna jazda do 100 km/h tak . Ale już bardziej dynamiczna i szybsza nie powoduje oszczędności w wręcz straty. |
No to mniej więcej tyle ile Outlander. Więc w tym zakresie jest podobnie. Wyżej już na pewno różnica byłaby zdecydowanie większa na korzyść silnika z większą mocą. Tylko że w Polsce (jak i zdecydowanej większości państw) szybciej nie można
bodo44 - 06-06-2017, 12:56
Outlandre 2.0, benzyna, AWD, automat
mieszny cykl: 8,5 l
miasto:9,5 l
trasa: 7,5 l
Mike Pustelny - 13-06-2017, 20:46
Witam,
Wyniki zony:
- miasto srednio 10,5l
- trasa 9l
Moje wyniki:
- miasto - 9,5l
- trasa 8,5l
trasy w miescie przy włączonym start/stopie.
BTW czy ktoś zna badania efektywności pracy start/stopu? w sensie ile mniej paliwa Mitsu zużywa przy włączonym start/stopie w porównaniu z jazdą z wyłączonym?
enea - 13-06-2017, 21:01
autostrada Warszawa-Zg predkość okolo [edit], 12l
Zg-warszawa przy spokojnej jeździe mniej wiecej 8-9l
Edit:
MitsuManiaki wspierają akcję Stop Wariatom Drogowym.
Proszę się nie chwalić takimi rzeczami na forum.
Sim1 - 18-06-2017, 10:04
Mike Pustelny napisał/a: | [...]
BTW czy ktoś zna badania efektywności pracy start/stopu? w sensie ile mniej paliwa Mitsu zużywa przy włączonym start/stopie w porównaniu z jazdą z wyłączonym? |
Jeśli macie w innych samochodach podawane spalanie l/h przy postoju to proszę podajcie orientacyjne wyniki a wtedy wystarczy pomnożyć przez ilość godzin "oszczędzonych" rocznie lub wskazywanych aktualnie i wyjdzie szydło z worka...
Do tego dołożyć rozrusznik targany parę razy częściej.
Wiem mówią że to specjalna konstrukcja... tylko dlaczego wcześniej nie robili "takiej specjalnej konstrukcji" która wytrzymywałaby jakieś 20 odpalań dziennie (czyli ~ 3000-7000 tyś rocznie) i mogłaby przeżyć samochód i nie kosztuje więcej? No takie rzeczy tylko w erze
Znajomemu pokazuje spalanie na postoju 0,5l/1h... ludzie przy stop&go mają ok 4h na rok "zaoszczędzonych", czyli po prostu 0,5*4 = 2 litry ropy wyszło... na dziś 9 zł rocznie. Warto oszczędzać?
andyg74 - 18-06-2017, 22:02
Znajomemu pokazuje spalanie na postoju 0,5l/1h... ludzie przy stop&go mają ok 4h na rok "zaoszczędzonych", czyli po prostu 0,5*4 = 2 litry ropy wyszło... na dziś 9 zł rocznie. Warto oszczędzać?
0.5 l/h chyba nie możliwe, ja bym obstawiał ok.5-6 l/h ale to moje przypuszczenia
Sim1 - 18-06-2017, 23:00
andyg74 napisał/a: |
0.5 l/h chyba nie możliwe, ja bym obstawiał ok.5-6 l/h ale to moje przypuszczenia |
Chyba jednak w miarę realne, to dane z ropniaka TDI.
Jeśli założyć że równiutka jazda z prędkością 100km/h wykazuje spalanie na poziomie 6l/100km... to oznacza 6 l spalane jest podczas 1h jazdy z prędkością 100km/h (i przejeżdzamy 100km) - wszystko się trzyma kupy...
Samochód godzinę stojący raczej nie spali tyle co jadący godzinę z prędkością 100km/h
Niech będzie dla benzyny 1l na godzinę przy postoju
artisan - 19-06-2017, 09:14
Mi się wydaje, że ten system start/stop po prostu pomaga producentom wykazać w testach (laboratoryjnych), że ich samochody mniej palą i mniej wydzielają co2. Taki jest sens wciskania tego systemu konsumentom.
Sannjas - 26-06-2017, 20:12
Ja mam problem ze spalaniem gazu - wychodzi przy trybie miejsko-wiejskim 14 litrów gazu. Już komputer auta zdążył się zbuntować i wywalił błąd mieszanki paliwa... Za dużo gazu, za mało czy w sam raz?
SK666 - 01-07-2017, 13:03
artisan napisał/a: | Mi się wydaje, że ten system start/stop po prostu pomaga producentom wykazać w testach (laboratoryjnych), że ich samochody mniej palą i mniej wydzielają co2. Taki jest sens wciskania tego systemu konsumentom. |
Całe szczęście, że istnieje jeszcze możliwość dezaktywacji tego psuja rozruszników. U mnie to już nawyk po odpaleniu we wszystkich użytkowanych przeze mnie samochodach. Jak to zlikwidują, to trzeba będzie ustawić się w kolejce do tokyo
artisan - 15-07-2017, 22:42
Dziś po zatankowaniu wyszło mi spalanie obliczone przy dystrybutorze na poziomie 8,7 l. Przejechany dystans 480 km, w tym 80 km trasa po drodze krajowej, reszta miasto. Komputer pokazuje mi średnie zużycie 9,5 - 10 l. Czyli pali mniej niż pokazuje komputer
[ Dodano: 23-07-2017, 14:26 ]
Właśnie zrobiłem trasę, ok 200 km, 10 % droga szybkiego ruchu, reszta droga krajowa, spalanie zmierzone przy dystrybutorze - 6,8 l/100. Nie muszę chyba dodawać, że jeżdżę w okolicach przepisowych prędkości ?
mamitsu - 28-07-2017, 13:08
2.0 CVT
u mnie na razie po pierwszych 300km jazdy mieszanej, trochę miasta więcej trasy, 4wd auto bez eco, start-stop, do którego nie mogę się przyzwyczaić , do 140km/h na trasie, wyszło mi 8,5L na dystrybutorze, czyli pod korek 300km i pod korek ...
Uwazam, że jak na taki mały silnik przy takiej masie - spalanie bajka. Miałem sprawdzić tryb eco jeździć delikatniej, ale nie mogę się nacieszyć i nie lubię tak jeździć
Miłego piątku wszystkim
SK666 - 28-07-2017, 18:57
mamitsu napisał/a: | 4wd auto bez eco |
Ja też jeżdżę na stałe w tym trybie. Chwilę temu Tomoman podpowiadał, żeby na długich prostych i suchych trasach zmieniać tryb w 4WD ECO, ma wtedy mniej palić i lepiej się zbierać. Dla jasności mówimy o ustawieniu napędu do potrzeb, czyli wyborze pomiędzy 4WD ECO, 4WD AUTO, 4WD LOCK. Testowałem w trasie, ale nie mogę dojść czy to moje odczucia czy faktycznie coś się zmienia. Trzeba zawierzyć Tomomanowi że tak jest
Samo ECO jako funkcja dająca możliwość bardziej proekologicznego stylu jazdy, zamula samochód, miesza coś w ustawieniu biegów, reakcji na pedał gazu, dodatkowo zmniejsza wydajność klimatyzacji. Spróbowałem ze dwa razy i omijam ten przycisk.
Trzeba "butować" i nie przesadzać z delikatnym traktowaniem, bo auto się przyzwyczai do emeryckiego stylu jazdy .....i zamuli się jak w ECO.
sla - 28-07-2017, 21:03
SK666 napisał/a: | w 4WD ECO, ma wtedy mniej palić i lepiej się zbierać. |
Raczej jedno wyklucza drugie. Jeszcze nie słyszałem , żeby jakikolwiek samochód w trybie eco był żwawszy, może z górki i z wiatrem.
|
|
|