To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [O1 2.0 +LPG] Falujące obroty i "tykanie" pod mask

elektryk - 16-08-2016, 01:04

Ambroży napisał/a:
Założyłem używany silniczek i mam teraz 2000 obrotów non stop. Wydaje mi się, że widziałem na forum procedurę nauki obrotów ale jakoś teraz jej nie mogę znaleźć.
Śmiem wysunąć wniosek że ten silniczek to złom. IMHO ECU dawkuje paliwo pod ilość powietrza z przepływomierza, a silniczek stoi w pozycji lekko otwartej.
Ambroży - 18-08-2016, 00:49

Silniczek po wyjęciu z przepustnicy sprawia wrażenie sprawnego. Działa podobnie jak ten na filmiku. Dodatkowe dane jakie mam to przepływomierz po OBD pokazuje 5.8g, przepustnica 11%. Obydwa wyniki przy 2000 obrotów. Po odłączeniu przepływomierza obroty spadają do 800. Całość operacji na jeszcze ciepłym silniku. Sprawdzę z rana jak będzie na zimno.

[ Dodano: 18-08-2016, 16:50 ]
Na zimno zachowanie takie samo. Po odłączeniu TPS obroty również spadają. Zastanawia mnie otwarcie przepustnicy na poziomie 11% bo to chyba zbyt dużo. Posprawdzam jeszcze co z tym TPS jak znajdę chwilę.

[ Dodano: 22-08-2016, 12:24 ]
Okazuje się, że problem leży w przesunięciu TPS (podczas czyszczenia przepustnicy musiałem go przestawić) Po ponownym ustawieniu wszystko gra i buczy.