To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lancer Ogólne - Uszkodzony lancer.

czarny.marcin - 21-10-2016, 05:53

Jorge napisał/a:
Dlaczego anglika nie kupować?

Ponieważ ma inne kąty odchylenia i zmieni się pole widzenia .
Zrób sobie proste doświadczenie : Usiądź w swoim samochodzie na miejscu pasażera i ustaw sobie lusterka ,zobaczysz ile będziesz widział, to tak samo jakby do anglika wsadzili lusterka z europejczyka więc na chwilę wczuj się w rolę kierowcy w Anglii. :)

Jorge napisał/a:
mam elektryczne, nie podgrzewane.

Co do ogrzewania to trochę dziwne żeby nie było , nie spotkałem elektrycznych lusterek bez grzania . Może po prostu masz je uszkodzone i dlatego nie grzeją , więc nawet nie wiesz że masz .

brylekVFR - 21-10-2016, 06:53

Nie wiem czy na PL ale ogólnie były wersje bez podgrzewanych lusterek. Na Youtube jest filmik instruktażowy jak ktoś zakłada maty do zwykłego lusterka. Takie rozwiązanie pozostawia wiele do zyczenia, no ale zawsze coś. Trochę to nie temat na takie dyskusję, proponuję przejść do odpowiedniego tematu, a tu zrobić porzadki.
dr2ke - 07-11-2016, 09:00

Witam,

Ktoś się orientuje jakie są koszty błotnika przedniego lewego w ASO ? Oczywiście pod kolor i z montażem.

Pozdrawiam

[ Dodano: 07-11-2016, 15:15 ]
Sprawdziłem to się podzielę:

Błotnik: 722 PLN netto
Lakierowanie: 700 PLN netto
Robocizna: 200 PLN netto

Ma ktoś pomysł, gdzie znajdę taniej błotnik ? Najlepiej pod kolor.

Bizi78 - 07-11-2016, 16:21

dr2ke napisał/a:
Ma ktoś pomysł, gdzie znajdę taniej błotnik ? Najlepiej pod kolor.

Allegro, olx itp.

Ewentualnie zapodkładowany zamiennik w sklepach typu IC, motoneo itp.

tyku - 07-11-2016, 17:32

dr2ke napisał/a:
Najlepiej pod kolor.
Tylko jaki :?: :roll:
Ile zbędnego pisania, zadawania pytań, zaoszczędziło by się przez uzupełnienie profilu. :doubt:

dr2ke - 07-11-2016, 18:33

Kod koloru: X4Z lub X42 (w książce wygląda jak Z, ale to chyba 2). W każdym bądź razie czarny. Nie mam coś zaufania do wszelakich lakierników w moim otoczeniu i obawiam się, że jak pomalują to będzie widać różnice.

Na razie pytam zapobiegawczo bo cały czas mam nadzieję, że wgniecenie uda się wyciągnąć. Przede wszystkim nie chcę też sytuacji, że przy potencjalnej sprzedaży auta w przyszłości ktoś mi zarzuci, że było nie wiadomo jak uderzone.

Bizi78 - 07-11-2016, 20:09

dr2ke napisał/a:
Przede wszystkim nie chcę też sytuacji, że przy potencjalnej sprzedaży auta w przyszłości ktoś mi zarzuci, że było nie wiadomo jak uderzone.

Wystarczy porobić dokumentację foto :wink: .

Kod koloru masz na słupku B na tabliczce znamionowej.
U Ciebie to pewnie X42 Black Mica.

[ Dodano: 07-11-2016, 20:20 ]
Tutaj masz prawie pod nosem, tylko trzeba dopytać o kolor i stan 8) .
http://allegro.pl/blotnik...5049425385.html

grzesiopol - 08-11-2016, 00:24

Jeżeli lakierowany zamiennik to szkoda kasy, bo i ta będzie się różnić. Lepiej spędzić kilka chwil na allegro i znależć oryginał z demontażu, teoretycznie nie do odróżnienia od własnego samochodu. 8)
mkm - 08-11-2016, 07:09

Tylko, żeby oryginał był faktycznym oryginałem.
Uwaga na elementy z demontażu, w zamienniku, uszkodzone (wgniotki, rysy itp.) lub już naprawiane (malowane, szpachlowane, zaprawiane) :mrgreen:
Niestety szczerość i wiedza sprzedających momentami jest załamująca... :roll:

orzech305 - 25-01-2017, 15:15
Temat postu: [CY2A 1.5] Lancer X - części karoserii przód - efekt zderzen
Witam, niestety dziś miałem przygodę z żubrem na drodze i efekt jest taki jak na zdjęciu.
Potrzebuję podpowiedzi - jakie najlepiej części wymienić - zakupić, w jak najlepszym stanie i polakierować czy próbować wymieniać w kolorze?
poszukuję:
- lampa lewy przód
- zderzak przód + atrapy
- maska osłona silnika
- lusterko lewy przód

Może ktoś z forumowiczów ma wiedzę na temat w/w części i jakoś uda mi się to w miarę przyzwoitym czasie zrobić...

Dzwoniłem dziś do RDOŚ i raczej nie ma szans na żadne odszkodowanie z tytułu żubra.
Także jeżeli ktoś miał już doświadczenie z jakimś zwierzęciem to w jaki sposób najtaniej "zrobic auto" i może jakieś podpowiedzi w procedurze odszkodowawczej?
https://zapodaj.net/2c248778a7408.jpg.html

mkm - 25-01-2017, 16:18

orzech305, szukaj po internecie.
Dzwoń do handlarzy, którzy mają wystawione części blacharskie - nie wszystkie wystawiają więc jak jest dopisek "posiadam dużo części" to warto dzwonić.

W kolorze (tylko do założenia) może być ciężko - w 80% zapewnienia sprzedającego o stanie "idealnym" jest dalekie od rzeczywistości.
Odpryski, wgniotki, rysy to norma, ale do tego dochodzą uszkodzenia powstałe podczas "magazynowania" - (np. zagięte rogi maski i moje ulubione "musiała upaść podczas pakowania").
Bardzo dużo jest także części z aut po przygodach, wieć może się okazać, że łądnie wyglądająca maska będzie "pięknie" obłożona szpachlą :wink:

Najlepiej jak decyzję podejmie warsztat/osoba która będzie to robić.

Przykładowo - kupno za grosze podniszczonego poszycia, jego naprawa i lakierowanie może wyjść taniej niż kupno zderzaka w stanie "idealnym" :wink:
Jest także opcja, że Twoje części uda się naprawić, bo w dzisiejszych naprawić da się wszystko.
Pozostaje kwestia opłacalności :wink:

KAMiLER - 25-01-2017, 16:20
Temat postu: .
wybaczcie za qot ale podobnie w sedanie mam uszkodzone drzwi z przodu i znalezienie części nie jest takie latwe w kolorze, ktos ma znajomych lub kogos kto ma czesci w miare przystepnej cenie???
lurek - 25-01-2017, 16:52

to na pewno był Żubr? bo wygląda bardziej jak co najwyżej zderzenie z paletą ale puszek żubra ;) Te nasze lancery to chyba czołgi :mrgreen:
Taipan - 25-01-2017, 17:18
Temat postu: Re: .
KAMiLER napisał/a:
wybaczcie za qot ale podobnie w sedanie mam uszkodzone drzwi z przodu i znalezienie części nie jest takie latwe w kolorze, ktos ma znajomych lub kogos kto ma czesci w miare przystepnej cenie???

Nie napisałeś z której strony strony drzwi masz uszkodzone i jakie części Cię interesują. Ja mam szybę drzwi lewych przednich - od kierowcy, oraz klamkę drzwi lewych przednich - od kierowcy. Kod lakieru klamki A39.

orzech305 - 25-01-2017, 20:13

lurek napisał/a:
to na pewno był Żubr? bo wygląda bardziej jak co najwyżej zderzenie z paletą ale puszek żubra ;) Te nasze lancery to chyba czołgi :mrgreen:

sorki stary ale to był żubr - tylko że nie samica 700kg (lub samiec 1 tona) tylko "cielak" - młody osobnik około 300-400 kg. zderzenie przy 30-40 km/h poduszki nie stzrelily,
i jako mieszkaniec Puszczy Białowieskiej umiem odróżnić żubra od palety żubrów.... ;/