Nasze nieMiśki ;-) - Volf 2.5T AWD 210KM 320NM
romek atomek - 18-07-2016, 13:58
Owczar napisał/a: | Jeśli przewody są miękkie, a ucieka płyn to na początek wymiana korka. | będą kombinować - bo to nie że codziennie muszę dolewać właśnie - a raz na czas ... i przyuważyłem jak podSSykuje.. i przyuważyłem mokro ..
romek atomek - 02-08-2016, 09:40
olej zalany filtry wymienione - zaś coś zaczęło stukać w zawieszeniu .
klikanie takie .. byłem na szarpakach ( mam znajomą stację okręgową - nie że robią po znajomości, ale raczej bo wszystkie auta tam przeglądam od przeszło 10 lat ) . szarpali / sprawdzali amortyzatory .. wszystko super nic nie wali ... ( jak to u lekarza - nic nie boli ) ... a kliknięcia jak jadę są i z tyłu ( lewy ) i z przodu - prawy .. szukali na prawdę pilnie i długo - amortyzatory 86% sprawności - całość zawiasu super - nawet podnosili go na podnośniku chcąc szarpać kołami - czy zaś nie łożysko etc. następnie 3ch chłopa bujało wolfem na boki - cisza.. i nic nie znaleźli .. a że to się ładnie odpycha z tych 4 łap - no to się odepchnąłem ze stacji i w zakręcie już nie kliknęło - ale walnęło tak - ze aż się im głowy obróciły .. werdykt - górne mocowanie amortyzatorów do sprawdzenia .. ( werdykt był już wcześniej taki - bo to jedyne miejsce gdzie dojść nie mogli - ale potwierdzenie było słyszalne z przynajmniej 20 metrów ) .. dziwne - bo czasem jak się toto ułoży - to nie słychać nic przez setki kilometrów - a czasem jak ma dzień - to klika co pochwila .. - reszta bez zmian - ponad 3,5k mil zrobione.
angelos - 05-08-2016, 12:23
Mam tak samo. Nie ma reguły.
romek atomek - 19-08-2016, 10:12
update : pojechałem wymienić podkładki pod macpersony - drogie sa łożyskowane ..
no i się okazało że przód amortyzatory - lewy da się wcisnąć ręką bez zbędnej napinki - a prawy wylany .. po wymianie Volvo przestało się bujać na boki na wietrze - i teraz tak składam sobie to do kupy - latał na samych sprężynach w sumie to musiał się bujać - cud że jechał prosto ... 1800 pln weszło.
Lipa - 27-08-2016, 19:43
Bardzo fajny ten Twój Volf, środeczek miodzio, piękny klasyczny bez udziwnień. Wrzuć więcej fotek.
romek atomek - 17-09-2016, 09:09
najniższe spalanie jakie udało mi się osiągnąć wolfem - trasa szczecin warszawa - po za drogami płatnymi przez gorzów wielkopolski - prędkości między 80-120 raczej chillout nie jazda - nie spieszyłem sie wcale - parę wyprzedzeń było - ale ruch sporawy ..
Gaz stroił Struna ze skawiny
czyli po niżej 10l LPG na 100km da sie zejść przy eco drivingu ( jezeli z automatem to jest możliwe ) na złotym gazie - złoty bo jak zobaczyłem cenę na BP to oniemiałem ..
romek atomek - 19-01-2017, 05:41
97k przebieg ..
missfire na 3cim cylindrze .. przy wymianie olejów poprosiłem o zamianę cewek .+ nowe swice ... + wymiana płynu hamulcowego bo się chyba juz gotowal parę razy .. a klocki i tarcze jeszcze na 15 tys spokojnie ... . 10 dni później w między czasie zaczął kaszleć... wywalił po tych mrozach błąd czujnika połozenia wałka . wczoraj wymieniony - śmiesznie bo pracuje na sucho - nie w oleju jak w Pajero .. wymiana 3 minuty - genialny dostęp od góry .. wymieniony wąż od gazu - bo to co syczło przy odpalonym silniku to gaz uciekał jak kabel kuny podgryzly .. poza tym bajka .. spokój .. przycisk ruszania zimowego - robi robotę.. ( raz wypróbowałem ) jak mi się wlącza 4WD to ja lubię - wyłaczam systemy i gniotę gada - jest klimat ) .. wychodząc z auta zawsze sie dziwie że lód był .. oblodzone ... zaśnieżone - a spaloną gumą od "kapcia" czuć . . zawsze mi się wydawało ze czuć będzie tylko po czarnym ..
myślalem że go będe virusował - tak na 260KM jak mówią "stage one" - ale ? chyba już za stary jestem .. i te 210KM wystarczy mi jakoś.. w VOLVO lubię jedną rzecz... kupujesz używkę . i dres nią nie jeździł bokami nie latał .. a czym pojechac jest ... jedynei jedynka i dwójka mogłaby być krótsza... czytałem ze dla bezpieczeństwa wydłużyli te biegi - bo jak już jedzie 100km/h to przyspiesza bardzo fajnie ...
romek atomek - 17-05-2017, 10:12
przebieg obecny 104,5 tys mil -- czyli zrobiłem nim w rok przeszło 38 tys km .
przyczyną moich problemów z silnikiem był zawalony rdzą reduktor gazu - wymiana u gazowych pofesjonalistów - 600 pln od tego czasu skończyły się jakiekolwiek problemy ..
POZYTYWY AUTA :
wczoraj zrobiłem traskę kraków - warszawa - poznań - warszawa - kraków : 1370km
wyszedłem z uta i tylko się otrzepałem - fotele mega duży plus .
spalanie : 140km/h na tempomacie - bierze 9,7l gazu na 100km
spalanie kraków - warszawa dynamicznie : czas 3h przez częstochowę. - w częstochowie 150km - 20l gazu
silnik : fajny - ale już po roku 210KM zaczyna brakować mocy .. bo żeby je mieć - trzeba wcisnąć.
minusy :
hamulce .. zdecydowanie za małe tarcze do tego auta - gdyby nie to że to słóżbowy - bardzo chętnie wymieniłym mu tarcze i zaciski od wersji R.
promień skrętu : jak pisałem wcześniej - on NIE skręca .. - na nawigacji "zawróć" = skręć w lewo i sobie tam już kombinuj.
pozytywne zaskoczenie : autmat, na który wszyscy narzekają - po przekroczeniu 200km/h włącza sobie overdrive'a
ps. spalanie gazu mierzone ( bak do pełna - wykończony do zera ) + Interface OBD II podłączony do auta zz odczytami online z aplikacją Torque Pro.
MartynkaWAW - 17-05-2017, 10:20
Mało Ci pali, kiedyś miałam S80 z T6 i takie spalanie w benzynie byłoby marzeniem.
10 litrów LPG to byłoby z 8 litrow benzyny - w 2.5T i 4wd w takim samochodzie to wynik godny pozazdroszczenia dla 140km na tempomacie.
Choć ogólnie to do tras wolałabym diesla.
romek atomek - 17-05-2017, 11:48
MartynkaWAW napisał/a: | Mało Ci pali, kiedyś miałam S80 z T6 i takie spalanie w benzynie byłoby marzeniem.
10 litrów LPG to byłoby z 8 litrow benzyny - w 2.5T i 4wd w takim samochodzie to wynik godny pozazdroszczenia dla 140km na tempomacie.
Choć ogólnie to do tras wolałabym diesla. | zrobiłem dieslem 140 tys km, nie wrócę do diesla. gaz mnie przekonał bo to volvo jest pierwszym na LPG - oczywiście korek wstydu posiadam schowany choć w 8 letnim 2,5l uturbionym to już nie wstyd a na prawdę ekonomia przy przebiegach 40 tys rocznie.
w piątek muszę jechać do białej podlaskiej - z krakowa .. ustawię mu tempomat na 140 i przelecę 100km na benzynie - choć tam przez Tarnów będzie płasko - krk - częstochowa są górki ..
Jutro wymieniam olej i musi m mechanik zrobić kosztorys hamulców - przeszło 40--45 tys zrobił na jednym zestawie - choć jak piszę 90% trasa, ale biją już choć tarce wytarte są równiutko.
z ciekawych rzeczy - dziwnie reaguje / jest wrażliwy - na niższe ciśnienie w kołach . gdzieś na jakimś forum kanadyjskim zalecali niższe ciśnienie celem podniesienia komfortu po niezbyt równej nawierzchni ( no logiczne ) - ale przy prędkościach 160 + zaczynał dziwnie myszkować po drodze .. wyczułem to mocno po zmianie opon na letnie .. po dobiciu na książkowe autostradowe -- jest tak jak lubię czyli "roller coaster"
Owczar - 17-05-2017, 16:30
Pomiary torque przy lpg nie mają sensu.
Dobrze ustawiona instalacja to spalanie wyższe o 25-30%. Trochę ciężko uwierzyć w spalanie rzędu 7.5l pb
romek atomek - 17-05-2017, 17:26
Owczar napisał/a: | Pomiary torque przy lpg nie mają sensu.
Dobrze ustawiona instalacja to spalanie wyższe o 25-30%. Trochę ciężko uwierzyć w spalanie rzędu 7.5l pb |
masz fotkę na górze ze stacji benzynowej
200 mil = 322 km
zrobione na 31,5 litrach gazu .. przed wymianą reduktora ..
wg wskazania komputera 31.4 mil na galon co daje 9l
ale to była delikatna jazda - nie 140 na tempomacie.
to jest to co pisałem z serii "zaskoczyło mnie"
zobacz tutaj - szukałem dla Ciebie innej niż moja odpowiedzi ..
https://www.autocentrum.p...10km-2002-2010/
Galancior94 - 18-05-2017, 22:18
romek atomek napisał/a: | promień skrętu : jak pisałem wcześniej - on NIE skręca .. - na nawigacji "zawróć" = skręć w lewo i sobie tam już kombinuj. |
W S60 II tego nie poprawili, dalej słabo skręca. Po przesiadce z e39 sie troszke wystraszyłem, gdy przyszło mi zawracać
romek atomek - 19-05-2017, 12:48
Galancior94 napisał/a: | romek atomek napisał/a: | promień skrętu : jak pisałem wcześniej - on NIE skręca .. - na nawigacji "zawróć" = skręć w lewo i sobie tam już kombinuj. |
W S60 II tego nie poprawili, dalej słabo skręca. Po przesiadce z e39 sie troszke wystraszyłem, gdy przyszło mi zawracać |
ja mu to wybaczyłem - jedynie wszystkim mówię, że jak zobaczą VOLVO jak mu "nie idzie" parkowanie czy właśnie zawracanie - to na prawdę niech będą wyrozumiali .. ot wyobraź sobie swój promień skrętu zwykle oscylujący w granicach 10,5m .... i dodaj do niego jeszcze 2
Owczar - 20-05-2017, 01:10
Coś za coś. Napęd awd i fwd ma pewne ograniczenia. W tej kwestii rwd jest zdecydowanie lepszy.
PS Fotka się nie wyświetla.
|
|
|