To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Jakie opony?

Anonymous - 04-04-2007, 12:46
Temat postu: matador 215/45R17
Ja z kolei mogę polecić po jednym sezonie testowania ok. 25000km Matador mp45
215/45R17. Wiele właśnie czytałem o kierunkowych oponach (najlepszych producentów), bardzo szybko ulegają ząbkowaniu nawet przy 100% sprawnym zawieszeniu, dlatego zdecydowałem się na asymetryczne. Jak narazie jestem bardzo zadowolony.

JaGrab3 - 04-04-2007, 15:04

Też mi tak gadałe moj oponiarz, że opony powyżej 200 szerokości sie bardzo łatwo ząbkują, no i tu niestety jest ból jak ktoś chce kupić używki, bo ząbkowania od razu można nie widzieć, dopiero jak grają to tak wychodzi.
Anonymous - 04-04-2007, 18:12

Witam
A co sadzicie o Firestone TZ200 ?
Firestone
Chce zakupic takie o profilu 195x60xR15, mial juz ktos te opony , jak sie sprawowaly ?

futro68 - 04-04-2007, 21:32

axg napisał/a:
Witam
?

własnie dziś takie (205/60/15) zmontowałem w moim miśku - facet w zakladzie stwierdził że do takiej fury to tylko michelin - ale był jedynie 200 zeta droższy na sztuce więc szybko się wyleczyłem, powiedział też że są głośne i marnie trzymają na wodzie.....
Ale że już je miałem kupione gdzie indziej więc sie za mocno nie dziwię narzekaniom. na początek stwierdzam, że są nieco głośniejsze od wcześniejszych , co do wody nie powiem bo jeszcze nie miałem okazji. Bieżnik wygląda ok., firma dość zacna a cena wyjątkowo dobra kupiłem komplet za 830 złociszy

Anonymous - 06-04-2007, 12:01

swees napisał/a:
Han Solo, przeszedłem przez temat zarówno Dębicy Furio jak i Barum Bravuris. Owszem, Bravuris to dno, ale Furio to mniej więcej 2 metry mułu poniżej...

pozdr

No i kwestia Furiuf rozwiązana :lol: Ja je pamiętam jeszcze z Poloneza więc to nie bardzo miarodajne doświadczenia.
Swoją drogą skoro Dębi ma Ultra Gripy-5 w swojej ofercie i sprzedają się jak woda to czemu Good Year nie podrzuci im jakiegoś "letniego" bieżnika??? Np. Excellence :mrgreen: Mogłyby nazywać się "Ekselencja" albo jakioś ciut oryginalniej np Dębica "Schizio!" albo też Dębica "Psycho!" :biggrin:
W kwestii Firestone-ów to są to (od BFGoodrich) tak jak Kleber-y (od Michelin-a) konkurencja dla Uniroyal-i (Continental). Poprawcie mnie jeśli się mylę. BFgood... i Fire.. to scierają się expresowo jak wyścigowe a trzymają w zakrętach tylko poprawnie. Michel.. nie znaczy "IDEAŁ", wiele modeli z ich oferty, za kupę forsy nie oferuje niczego prócz widocznego(i jeszcze na biało korektorem pociągniętego :lol: )z daleka napisu MICHELIN..
Należy być czujnym :P w przypadku wszystkich "nobilitujących" marek.
Co do ząbkowania to nie zauważyłem jakiegoś związku między szerokością opony a jej podatnością na to zjawisko. Podejrzewam jednak, że proporcje w profilu opony mogłyby być tym czymś "na rzeczy". Przecież 205-tka z profilem 70% wygląda jak balon, a z 50% jak równiutki walec. Styk bieżnika z podłożem jest drastycznie różny.
I jeszcze o jeździe po wodzie.. Jeśli opona ma niski i szeroki profil, to w naszych warunkach klimatycznych lepiej aby miała 4-5 konkretnych rowów na całej szer.bieżniaka lub 2 na środku, a od nich, równie konkretne wycięcia "jodełki".Pierwszy układ, dość popularny w asymetrycznych "papciach"(np Nokian NRV), w drugim u opony kierunkowej (np Brarum Bravuris, czy Uniroyal "raintyre" 550 rally). Za dużo mamy dni deszczowych by bawić się w slick-i latem i za dużo mamy śniegu by jeździć po nim na letnich lub zimowych-light.
Chłopaki, macie fury dynamiczne i dość masywne. Pewnie jak ja lubicie po szybkich i ostrych 3 zakrętach zostawić z tyłu cykora w pseudo-sportowym bolidzie :biggrin: Jesli tak, to osobiście nie widzę sensu w zakładaniu opon turystycznych np Yokohama A-drive wyłącznie dlatego, że są nieco tańsze niż S-ka.

pyt: To ma ktoś w końcu te 205/55,15 czy jestem sam jeden?

W morde :shock: ... najdłuższy post w moim plugawym żywocie :wink:

[ Dodano: 06-04-2007, 12:26 ]
axg napisał/a:
Witam
Firestone
Chce zakupic takie o profilu 195x60xR15, mial juz ktos te opony , jak sie sprawowaly ?

Zaraz zaraz 195/60,15 to chyba mój rozmiar.. Czy nowszy Galant nie ma przypadkiem większego koła niż te prod. 1993-1997r.
195/60,15 wyglądają niczego sobie .. ale tylko z boku :P No cóż, to typowa opona. Trzymała mi auto poprawnie, jest też dość komfortowa. Do Twojego rekina bez kozery zainwestowałbym w felgi 16'. Byleby mocne. Oponę dałbym 205 (choć znam opinie że prawdziwe opony to od 215się zaczynają- bzdura!), jednak nie mniej niż 50% profil. Najlepiej policz sobie co Ci przypasuje z tych, na które pozwala kalkulator zamienników opon (znajdziesz go na stronach sprzedawców opon) Oczywiście wszystkie opony w tym samym rozmiarze a najlepiej wogóle takie same :biggrin: Szerokie i/lub różne rozmiarowo gumy, mają zastosowanie jedynie w autach RWD (raczej Porsche Carrera niż BMW 320) o mocy pow. 200KM lub też wyścigowe(np szeroki przód w starcie na 1/4 mili przy napędzie FWD) pzdr :p

Anonymous - 06-04-2007, 15:47

Przeglądam niemiecką instrukcję obsługi Gala z 97" i według niej widnieją następujące rozmiary opon (w postach przewijały się pytania dot. wielkości):
- 2000 - 195/65R14 89V i 195/60R15 88V
- Diesel - 185/70R14 88H i 195/60R15 88V
- 2500 - 195/60R15 88V i 205/60R15 91V, a do tego zima 185/70R14 88Q i 195/65R15 88T.

Słyszałem, że 205 źle się prowadzi w naszych koleinach (szczególnie na przodzie), więc chyba zapodam takie jak mam zimówki, czyli 195/60R15. Zastanawiam się tylko, czy na nasze terenowe drogi nie będzie lepsza 195/65?
A i jeszcze widziałem w Norauto ich własne opony!? Ciekawe co to za ustrojstwo, pewnie żółte małę rączki to wykonały...

Anonymous - 06-04-2007, 16:12

Daj spokój 65 to balon :? Jazda jest jak na wersalce Cioci Feli.. Skoro 205 jest złe na przód to i na tył bo w Galu nie ma różnicy przód tył. Poza tym, napęd na przód choćby intuicyjnie rzecz biorąc lepiej pociągnie na szerszej oponie. Z tymi koleinami to przesada :badgrin: Kwestia tygodnia żeby się przyzwyczaić do nowości. Zmian istotnych nie ma:) Za to po powrocie na większą średnicę koła którego opona to wysoki balon bujający prawo-lewo, okrutnie dokucza (nawet ten minimalny) spadek elastyczności, a brak wyczucia jezdni i ogólna miękkość staje się nie do zniesienia.. SERIO!!!! PRZYSIĘGAM :biggrin: WARTO!

Czy był temat gum dystansujących poszczególne zwoje sprężyn zawieszenia, mających na celu uniknięcie obsiadania auta na nadkolach czy jak u mnie "gaszenie" przechyłów w zakretach. To nie OT po prostu nie chcę dawać nowego tematu bez potrzeby :P PZDR

ps. Jakie Norauto?>?? Stary omijaj takie rzeczy. Kumplowi się bierznik odkleił w jakimś gównie i się nauczył że na gumach (i oleju) nie da się oszczędzić... :mrgreen:

swees - 09-04-2007, 20:43

ja mam w EA5 205/60/15 i żadnych problemów z koleinami nie odczuwam (oczywiście jeżeli można powiedzieć, że w ogóle się nie czuje problemu kolein ;P )

z tym spadkiem elastyczności to chyba tylko i wyłącznie efekt placebo. gdyby nikt nie powiedział, że w aucie zostały zmienione opony na takie o innej średnicy, nie poczulibyśmy różnicy. czasami wystarczy dokręcić jedną śrubkę albo wypolerować samochód i już się wydaje, że lepiej jeździ. nie dajmy się zwariować...

pozdr

Anonymous - 09-04-2007, 23:13

Racja. Dlatego napisałem odczuwalna, a nie faktyczna zmiana:) Zmiana jednak nastą[i jeśli różnica w średnicy koła wyniesie 5% w górę lub w dól i wiem to z doświadczenia (zmieniałem koledze kola Golfa I na te małe szerokie blaszaki) :biggrin:
futro68 - 10-04-2007, 07:53

axg napisał/a:
Witam

no już wiem nieco więcej zrobiłem na firestonach c-ca 600 km - i powiem jedno opony ogólnie są ok trzymają nieźle na suchym i wodzie ale cholernie głośne - przynajmniej w moim rozmiarze, będę składał reklamację huczy jakby się wysypały wszystkie łożyska.nie polecam

Anonymous - 10-04-2007, 09:56

A coś może w temacie opon HANKOOK K104? Slyszał ktoś coś a może używa??
Anonymous - 10-04-2007, 10:48

Wiecie co? Też przekopuje temat opon. O Hankook-u wiem tylko tyle że jest z Korei. Nie jest to mistrz świata i tylko parę modeli jest ok. Info b.oględne ale dlatego że mnie osobiście nie interesują.
Słuchajcie! W tygodniku Motor był test opon letnich. Trzecie miejsce zajął Nokian, który redakcję "pozytywnie zaskoczył" buahahahha!! :lol: Znajomy zdziera końcówkę całego kompletu od tego producenta. Włożył trochę mamony ale gumy są jakości tych naj.. czyli Dunlop, Michelin, GoodYear, Yokohama. Zaraz za nim w tym teście jest Dębica Furio.. Może teraz coś czarują (magia tylko pomoże tym oponom!) bo ja nie widziałem parę lat temu w nich żednego pozytywu!! Nie warto czytać. Bzdury, a nie TEST!!!
Jak coś dobrego znajdziecie to dzielcie się bo mi na przednich do znaczka zurzycia został milimetr :? :doubt:

Anonymous - 10-04-2007, 16:56

Osatanio kupilem sobie dwie Dunlopy SP9000 215/45 R17.
Jezdzi sie bajka.Na tylnej osi mam dokladnie te same ale juz stare i juz je lekko slychac.Chetnie wymienilbym i te ale skad te fundusze brac. Ten rozmiar troche kosztuje a i tak kupilem je w dobrej cenie.

pozdr.

Anonymous - 10-04-2007, 20:23

bokciu napisał/a:
Osatanio kupilem sobie dwie Dunlopy SP9000 215/45 R17.
Jezdzi sie bajka.Na tylnej osi mam dokladnie te same ale juz stare i juz je lekko slychac.Chetnie wymienilbym i te ale skad te fundusze brac. Ten rozmiar troche kosztuje a i tak kupilem je w dobrej cenie.

pozdr.

A dobra cena tzn jaka jeśli możesz zdradzić tajemnicę??

Przeszukałem dziś troszkę sieć i znalazłem kilka opini nt Hankook'a opon i źle to wcale nie wygląda a i cena przystępna bo już od 338brutto za 215/50/17.

kupował może ktoś u nich?? www.oponytanio.pl ?

[ Dodano: 10-04-2007, 20:29 ]
A i czytam właśnie o jakiś Nankang'ach i również przynajmniej z opini nawet chwalą.

Kurde ale nazwy nie pomyślałbym że bede szukał takich opon i ze wogóle coś takiego jest. No ale cóż cena czyni cuda :badgrin:

Anonymous - 10-04-2007, 23:37

drout napisał/a:
A dobra cena tzn jaka jeśli możesz zdradzić tajemnicę

dokladnie 437 PLN/szt.
Za te pieniadze nie kupisz nic lepszego albo nawet porownywalnego.
Praktycznie wszedzie wolaja powyzej 500 PLN
DOT z koncowki roku 2006 a dokladnie z pazdziernika ,produkcja Made in Japan :)