To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Parę pytań odnośnie Outlandera I gen.

Bzyk_R1 - 03-06-2018, 17:23

Nie musi być dakar. Są wersje z dwoma szyberdachami ze skórą. Czasem jest tempomat. Ogólnie to szukaj polifta ze światłami soczewkowymi. Nie wiem które nazwy wersji to bieda a które full, rozpoznaje je po wyglądzie.

Poczytaj w technicznym dziale temat 2,4 Mivec i LPG tam jest sporo fajnych informacji.

Wookie88 - 03-06-2018, 17:26

Do 20 tyś znajdę polifta 2.4 z automatem w uczciwym stanie?

NA wikipedii nie ma info kiedy był polift, podpowiesz ?

Co do tematu o 2.4 i LPG to niestety nie znalazłem, znalazłem tylko 2.0 turbo i lpg

W@sio - 03-06-2018, 21:40

Lift wszedł w 2005 roku :-)
Wookie88 - 03-06-2018, 22:14

Ok Ok, a pytanie o to czy do 20 tyś znajdę coś uczciwego w 2.4 i automacie ?
Bzyk_R1 - 03-06-2018, 23:49

Tak, znajdziesz w tej cenie dakara.

Temat też znajdziesz jak byś chciał:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=92361&start=0

Wookie88 - 04-06-2018, 00:10

A musi być ten Dakar czy może być normalna wersja poliftowa z soczewkami?

[ Dodano: 04-06-2018, 16:32 ]
Przy okazji mam jeszcze pytania z cyklu ciekawość no i ułatwianie życia w czasie użytkowania:

- są jakieś zewnętrzne moduły "komfortu" ? np w oplu jest can smart module który dodaje bajery typu światła przeciwmgielne robią za doświetlanie zakrętów, funkcja follow me home itp a może jest to w standardzie w tym aucie ?

- mocno rdzewieje?

- napęd na 4 koła jest mocną stroną czy raczej ciekawostka która się psuje ?

- czytałem że ksenony oryginalnie nie występowały, a jak świeca standardowe soczewki? widać coś w nocy? bo np w signum jak nie masz ksenonów to kaplica w nocy...

- ten zestaw audio fabryczny, https://i.iplsc.com/-/0003CG9G35J9ONAH-C116.jpg to obsługuje mp3 albo ma jakiś zestaw głośnomówący ?

stickman - 05-06-2018, 16:34

Ja mam nie "Dakar" ale raczej dobrze wyposażoną wersję przedlift (2004). Ma "follow me home".
4x4? Ekstra. Jedzie jak po sznurku. No i na śniegu dodatkowo pomaga.
Moim zdaniem standardowe reflektory dają całkiem dobrze radę.

Wookie88 - 05-06-2018, 16:54

a reszta pytań z poprzedniego postu plus jeszcze dwa :

- ma jakieś "eko" wynalazki typu egr ?

- wersja po lifcie ma te takie osłony plastikowe na nadkola i progi i doły drzwi?

- 2.4 ma bezpośredni wtrysk więc lpg droższe, dużo droższe ?

Bzyk_R1 - 05-06-2018, 17:36

Nie ma eko wynalazków poza katalizatorem

Światła polifta świecą super bo mają H1

2.4 nie ma bezpośredniego wtrysku

Znajdź kogoś kto się zna na tym samochodzie i dopiero jedź oglądać bo tak to dasz sobie wmówić wszystko.

Wookie88 - 05-06-2018, 18:33

Tematy martwe są, pytalem o lpg i cisza, pytalem o to czy we Wrocławiu ktoś ma, też cisza...
Jaro1974 - 05-06-2018, 23:12

Do LPG dochodzi smarowanie gniazd zaworowych czyli delikatnie droższa instalacja niż do 2.0. Kolega PABLO998 ma 2.4 MiVeC w tym że w manualu, jego możesz podpytać o ten silnik.
W@sio - 06-06-2018, 07:56

Wookie88 napisał/a:

-są jakieś zewnętrzne moduły "komfortu" ? np w oplu jest can smart module który dodaje bajery typu światła przeciwmgielne robią za doświetlanie zakrętów, funkcja follow me home itp a może jest to w standardzie w tym aucie ?

Zmartwię Cię - ETACS aż tak mocno nie daje się programować. Auto nie ma szyny CAN więc jest proste i możesz sobie dołożyć co tylko chcesz :)

Cytat:
- mocno rdzewieje?

Jak każdy japończyk. Wystarczy zadbać o zabezpieczenie i nie ma wielkiej tragedii
Cytat:

Jest niemal pancerny, bo jest dość prosty w konstrukcji i bez zbędnej elektroniki

Cytat:
- czytałem że ksenony oryginalnie nie występowały, a jak świeca standardowe soczewki? widać coś w nocy? bo np w signum jak nie masz ksenonów to kaplica w nocy...

Fabryczne soczewki na prawdę dają radę. Testowałem u siebie jakieś tam HIDy czy jak zwał ksenony i wpadały blado w porównaniu do zwykłych żarówek halogenowych.

Cytat:
- ten zestaw audio fabryczny, https://i.iplsc.com/-/0003CG9G35J9ONAH-C116.jpg to obsługuje mp3 albo ma jakiś zestaw głośnomówący ?

W tym wozie nie ma czegoś takiego jak fabryczny zestaw audio. Dealerzy zwykle wrzucali radio Blaupunkt - słabo grające z resztą. Jak chcesz mieć zestaw głośnomówiący czy MP3 kupujesz radio, które to obsługuje i po temacie :) Same głośniki całkiem fajnie grają :)

Wookie88 napisał/a:
- wersja po lifcie ma te takie osłony plastikowe na nadkola i progi i doły drzwi?

Może mieć - nie wszystkie wersje wyposażeniowe miały wyszerzenia. Doły drzwi wszystkie outki mają takie same :)

elektryk - 06-06-2018, 09:21

W@sio napisał/a:
Wookie88 napisał/a:

-są jakieś zewnętrzne moduły "komfortu" ? np w oplu jest can smart module który dodaje bajery typu światła przeciwmgielne robią za doświetlanie zakrętów, funkcja follow me home itp a może jest to w standardzie w tym aucie ?
Zmartwię Cię - ETACS aż tak mocno nie daje się programować. Auto nie ma szyny CAN więc jest proste i możesz sobie dołożyć co tylko chcesz :)
Auto nie jest takie proste, może nie posiada pełnowymiarowego CANa ale posiada magistrale cyfrowe łączące ETACS z przełącznikiem kierownicy i skrzynką bezpieczników pod maską oraz ETACS ze sterownikami okien. Nawet w serwisówce się tym chwalą że to magistrala cyfrowa redukuje ilość pojedynczych kabli. Niestety auto jest z przełomu wprowadzania magistral w samochodach i funkcjonalności ETACS są mocno zafixowane na stałe w kodzie. W kolorowych katalogach dealerskich jest mowa o możliwości personalizacji, ale jedyną użyteczną funkcją są "skandynawskie światła" które zapalają się automatycznie, przy czym to samo można uzyskać nie wyłączając świateł wogóle (bo same gasną po otwarciu drzwi). Doświetlania zakrętów nie da się uzyskać bo oba przeciwmgielne są sterowane jednym przekaźnikiem.
W@sio napisał/a:
Cytat:
- mocno rdzewieje?

Jak każdy japończyk. Wystarczy zadbać o zabezpieczenie i nie ma wielkiej tragedii
Tutaj się nie zgodzę. Kupujesz samochód nasto-letni, podwozie napewno ma ślady korozji. Konstrukcja elementów wydaje się solidna na tyle że korozja ma sporo do przeżarcia zanim się coś nie rozpadnie. Różni ludzie się skarżą np na przednie sanki że się rozpadają. Co do nadwozia to problemy są z zawinieciami blachy np na krawędziach maski, klapy, drzwi, albo tylne nadkola. Mam porównanie z Mazdą z podobnego rocznika. W Mazdzie idą tylko progi i tylne nadkola, zawinięcia blachy nie.

W@sio napisał/a:
Cytat:
Jest niemal pancerny, bo jest dość prosty w konstrukcji i bez zbędnej elektroniki
Napęd jest czysto mechaniczny, czyli może się mechanicznie zużyć. Znane są przypadki np obrobienia wałka wielowpustowego przy centralnym dyferencjale. U mnie mam duże luzy na tylnym dyfrze.
Wookie88 - 06-06-2018, 10:29

Kurde dużo informacji, teraz tylko znaleźć kogoś z Wrocławia żeby mi pokazał auto z bliska ;]

[ Dodano: 06-06-2018, 11:18 ]
A do diagnostyki auta jest jakiś specjalny program/interfejs tak jak u mnie w oplu czy jak to wygląda?

pzyho - 06-06-2018, 11:23

Jesli chodzi o rdze to dokladnie przyjrzyj sie autu od spodu (najlepiej podnosnik + latarka). Dodatkowo ranty u dolu drzwi i tylna klapa. Mialem drobna przygode z tylna klapa i wymienialem na nowa. Stara klapa miala juz calkiem mocno pordzewiale okolice szyby + rant u dolu (od wewnetrznej strony). Na pierwszy rzut oka tego nie widac, bo auto czarne. Robilem teraz przeglad auta i zobaczylem dol :/ Auto 10 letnie a nalotu rdzy wiecej niz w 25 letniej Corolli E10. Takze robie porzadne czyszczenie i zabezpieczenie w tym roku. W tych autkach to chyba koniecznosc.[/quote]