To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Outek I Turbo Leszka R.

W@sio - 08-01-2017, 13:32

Przede wszystkim, najlepiej kupić nowe 4 sztuki, bo jak kupisz parami używki w dodatku o różnym bieżniku to możesz szybko ubić transfer napędu.
Poza tym, ja mam u siebie falkeny i jestem zadowolony 225/55/17 na zime i 225/50/17na lato

Matejko - 08-01-2017, 13:54

vredestein i hankook to bardzo dobry wybór, ale rozmiarowo moze cos przy skręcie kół obcierać,
falken albo maxxis - falken to japonska opona, moze mało znana, ale najpewniejsza z tanich azjatyckich i na maxxisy masz 2 lata gwarancji, na falkeny jak na wszystkie europejskie 5lat

turek61 - 08-01-2017, 17:29

Zamówione. Teraz czekam na dostawę.
Opony Falken EURO ALL SEASON AS200 215/55R17

Fragu - 08-01-2017, 18:08

turek61, dawaj gazować Outka do AUTO FLESZ Lubisz Górny pod Toruniem :)
Przynajmniej będziesz miał pewność fachowej obsługi i montażu strojenie po AFR i EGT, ściągnięty kolektor i estetyka założonej instalacji)

turek61 - 10-01-2017, 21:44

Fragu napisał/a:
turek61, dawaj gazować Outka do AUTO FLESZ Lubisz Górny pod Toruniem :)
Przynajmniej będziesz miał pewność fachowej obsługi i montażu strojenie po AFR i EGT, ściągnięty kolektor i estetyka założonej instalacji)

Faktycznie... syn właściciela kumaty w temacie O1 T, niesamowicie. Jak zapytałem o instalacje i podzespoły to jakbym czytał zestaw który podał mi kszysztof.
Byłem już umówiony na 16 i 17.02.....tak na dwa dni bo w drugim strojenie i jazda oczywiście z AFR
Nie wiem czy bedę załował czy nie ale dziś byłem w Dretanie i rozmawiałem jeszcze raz z chłopakami montujacymi tam instalacje BRC ( nie z szefem tak jak poprzednio).
Podałem im kartkę wydrukowaną z procedurą (podaną na forum) montażu STAGA i zestawem podzespołów. Powiedziałem o swoich obawach i opiniach na forum.Monter uważnie ja przeczytał i uspokajał mnie że nie takie fury i doładowane silniki gazowali, i że nie mam sie czego obawiać bo bedę juz niedługo cieszył sie z jazdy na gazie.Faktem jest że opinie maja zaje...
Oni też demontują kolektor, nawiercaja blisko wtrysków PB a wtryski gazu nie sa na listwie tylko każdy osobno osadzony.Pwiedział też, że reduktor będzie montował taki do 240KM i to powinno wystarczyć.
18.01. rano bedę podstawiał Miska na zagazowanie. Zobaczymy....
Przed montażem zastrzegę sobie ze zapłacę dopiero po jezdzie próbnej na której wkręce miska na 6000 obrotów przez jakiś odcinek trasy i sie przekonamy.
CENA 3250 z montazem wlewu pod klapką a nie tak jak wczesniej podał SZEF 4000 tys.
Tylko ze jak u Krzysztofa zbiornik bedzie niejszy bo na chwile obecną (nowy rok) te 68 l są nieosiagalne, Podłogę i tak lekko mi uniosą (dadza podkłady)

Prosze o ew. pomoc w naierzeniu tych rolek pod pasek wielorowkowy.Kolega google nie chce mi pomóc albo ja nie umiem szukać. Dzis dopiero dowiedziałem sie że podczas wymiany rozrzadu mechanik stwierdził ich nienajlepszy stan"
Jedna od pompy wody a druga prowadzaca:

https://drive.google.com/file/d/0B7CdAjgaxfBYUndteGNzMWttTTg/view?usp=sharing

Za pomoc będe wdzieczny.

W@sio - 10-01-2017, 21:56

Ja bym dla bezpieczeństwa zażyczył sobie wydajniejszy reduktor. A wlewu nie ma co robić pod klapką bo szkoda penetrować blachę, ja mam u siebie w zderzaku schowany pod tablicą rejestracyjną zamontowaną na zawiasach.
Bzyk_R1 - 10-01-2017, 22:22

turek61 napisał/a:
Pwiedział też, że reduktor będzie montował taki do 240KM i to powinno wystarczyć.

Z tego co dobrze pamiętam kolega Sxizo ma taki reduktor w swoim turbiaku i instalację BRC. Z tego co gadaliśmy na spocie to chwali sobie swoją instalację. Ja mimo wszystko wolałem posłuchać kolegów z większym stażem i wiedzą w temacie LPG i poszedłem w sprawdzony zestaw. Ja mam nowy model ACR01 do 250KM i powiem Ci świetnie ogarnia serię, spadki ciśnienia są małe a koło 6000RPM nie ma ich wcale. Ciekawe jakie modyfikacje (KM/Nm) wytrzyma na strojeniu...zobaczymy.

turek61 napisał/a:
Przed montażem zastrzegę sobie ze zapłacę dopiero po jezdzie próbnej na której wkręce miska na 6000 obrotów przez jakiś odcinek trasy i sie przekonamy.

Wiesz taka "próba" może nie być zbyt miarodajna. Może akurat "trafisz" a skąd wiesz czy auto w całym zakresie pracuje tak jak byśmy wszyscy chcieli?

turek61 napisał/a:
CENA 3250 z montazem wlewu pod klapką a nie tak jak wczesniej podał SZEF 4000 tys.

Ja mam pod klapką i rozwiązanie jest spoko. Chciałem tak jak W@sio, ale nie wyszło :) Na pocieszenie powiem że naprawdę chłopaki dali gruuubo tam gdzie wiercili dziurkę we wlewie. Cena już bardziej ludzka :)

turek61 napisał/a:
Tylko ze jak u Krzysztofa zbiornik bedzie niejszy bo na chwile obecną (nowy rok) te 68 l są nieosiagalne, Podłogę i tak lekko mi uniosą (dadza podkłady)

Ja mam 55l, Fragu, też taki podobno zakłada, W@sio, ma 58l bez podkładów. Nie wiem jak bardzo potrzebujesz bagażnika ale ja bym go już nie zmniejszał, i tak jest płytki.

turek61 napisał/a:
Prosze o ew. pomoc w naierzeniu tych rolek pod pasek wielorowkowy.Kolega google nie chce mi pomóc albo ja nie umiem szukać. Dzis dopiero dowiedziałem sie że podczas wymiany rozrzadu mechanik stwierdził ich nienajlepszy stan"
Jedna od pompy wody a druga prowadzaca:

https://drive.google.com/file/d/0B7CdAjgaxfBYUndteGNzMWttTTg/view?usp=sharing

Za pomoc będe wdzieczny.

To samo co u mnie, słuchać już łożyska w rolkach. Na razie odłożyłem temat w czasie, bo jeszcze nie ma tragedii, ale rolki osprzętu to już można zrobić bez spiny w niedługim czasie, jeżeli działasz od razu to poszperaj tu, powinieneś znaleźć bo ja też tam wygrzebałem jak patrzyłem zarys cenowy.
https://aparts.pl/partscatalogue/rolka-napinacza-pasek-klinowy-wielorowkowy-mitsubishi-outlander-i-cu-w-2-0-turbo-4wd-cu2w-2004-04-2006-10,8-00077-04992-18617-0002-00310-0100016,0100082,0100434.aspx

Jeżeli chodzi Ci o same koła pasowe to też coś tam widziałem...

turek61 - 11-01-2017, 13:24

W@sio napisał/a:
Ja bym dla bezpieczeństwa zażyczył sobie wydajniejszy reduktor. A wlewu nie ma co robić pod klapką bo szkoda penetrować blachę, ja mam u siebie w zderzaku schowany pod tablicą rejestracyjną zamontowaną na zawiasach.

Zażyczę sobie wiekszy ale zobacze o ile wzrośnie cena. U Krzysztofa jest do 250 KM i lata.
A czy na Allegro mozna kupić taka ramke na zawiasach bo tez wolałbym nie ingerować w blachę ?

Bzyk_R1 napisał/a:
Zbiornik paliwa mam 55l

i tak będą musieli podnieśc podłoge bo jest wyższy.

Bzyk_R1 napisał/a:
To samo co u mnie, słuchać już łożyska w rolkach.

U mnie nie chodzi o łozyska tylko nie było osłony bocznej i piach i inne śmieci wpadają na pasek i rolki. Koło pasowe uszczerbione.
Ale już niedługo bo jedzie osłona od Staszka.

staszq2 - 11-01-2017, 13:29

turek61 napisał/a:
A czy na Allegro mozna kupić taka ramke na zawiasach bo tez wolałbym nie ingerować w blachę ?

Leszku market budowlany i kupujesz 2 małe zawiaski i do swojej ramki montujesz na małych wkrętach i masz gotowe, koszt 3 zł plus browar co by się dobrze robiło :wink: aha no i zeby nie latało to 2 magnesiki na kleju

Bzyk_R1 - 11-01-2017, 13:40

turek61 napisał/a:
i tak będą musieli podnieśc podłoge bo jest wyższy.

Tera to mnie zaskoczyłeś :shock: Bormtech 55l u mnie się chowa pod podłogą jeszcze luz jest

staszq2 napisał/a:
Leszku market budowlany i kupujesz 2 małe zawiaski i do swojej ramki montujesz na małych wkrętach i masz gotowe, koszt 3 zł plus browar co by się dobrze robiło aha no i zeby nie latało to 2 magnesiki na kleju

Dokładnie tak jak Staszek pisze, ewentualnie jeden zawias przykręcasz milimetr krzywo i już ciężko ramka chodzi :D Miałem już tak zrobione ale przez niedogadanie się i nawał pracy w warsztacie zapomnieli mi tam w zderzaku zamontować pod tablicą. W sumie to są też plusy wlewu pod klapką bo nie trzeba się schylać i wąż daleko za auto wpinać:)

turek61 - 11-01-2017, 17:37

Na początku chciałem b.podziękować Staszkowi za kontakt, pomoc i b. interesującą rozmowę.
Podziwiam Cię "chłopie" ...

Bzyk_R1 napisał/a:
W sumie to są też plusy wlewu pod klapką bo nie trzeba się schylać

Ten argument chyba najbardziej do Zgreda przemawia :mrgreen:

Właśnie dziś rano przy wysiadaniu z Outka odezwała się moja przypadłość kręgosłupa. "Odjęło" mi lewą nogę i kolega służbowym podjechał aby dowieźć mnie do pracy.
4 wypukliny i pęknięta chrząstka na kręgu co jakiś czas dają znać o sobie.
Trzeba znowu pomyśleć o sanatorium (oczywiście bez żony) i zastosować to co mi w poprzednim pomogło czyli ..... :sex: :wink:

Ale to Was młodzieńców jeszcze nie dotyczy. U mnie to już SKS :doubt:

staszq2 - 11-01-2017, 17:56

turek61 napisał/a:
Na początku chciałem b.podziękować Staszkowi za kontakt, pomoc i b. interesującą rozmowę.
Podziwiam Cię "chłopie" ...

Dzięki, nie ma sprawy :mrgreen:
Cieszę się, że mogę pomóc :wink:
Zdrówka dla Ciebie i Misia :wink:

Bzyk_R1 - 11-01-2017, 21:21

turek61 napisał/a:
Trzeba znowu pomyśleć o sanatorium (oczywiście bez żony) i zastosować to co mi w poprzednim pomogło czyli .....

Chyba jednak założysz LPG u mnie i poczekasz w sanatorium w Busku Z. :D musisz przejść ku(r*)ację :D

turek61 - 12-01-2017, 08:00

Witam.Czy ktoś kto zagląda w ten wątek na może nr tel do użytkownika Sxizo ? Chciałbym z nim nawiązać kontakt ale nie wchodzi na forum bo wysłałem mu PW ale cały czas wiadomość oczekuje.
Bzyk_R1 - 12-01-2017, 09:56

Ja mam, próbuję się dodzwonić do niego żeby zapytać :) Jak pozwoli rzucę Ci na PW