To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony zimowe i felgi

Biodar - 09-11-2009, 22:34

Pytanie: w "sklepopon.pl" jest dwa rodzaje zimowych Nokianów WR g2 205/60/16 - tańsze i droższe. Czy ten parametr 96H i 92H ma duże znaczenie ? bo jedne opony są a tych droższych chyba nawet nie ma na stanie. Można kupić tańsze ?

Pozdr
Biodar

mkrawcz1 - 09-11-2009, 22:43

Biodar napisał/a:
Pytanie: w "sklepopon.pl" jest dwa rodzaje zimowych Nokianów WR g2 205/60/16 - tańsze i droższe. Czy ten parametr 96H i 92H ma duże znaczenie ? bo jedne opony są a tych droższych chyba nawet nie ma na stanie. Można kupić tańsze ?

Pozdr
Biodar

Różnią się nośnością: 96 to 720kg, 92 to 630kg. Nie można zastosować opon z niższym indeksem niż fabryczne, a te mają indeks 92. Zwróć uwagę, z kiedy te opony: z 2008 ja bym nie kupował, będą już trochę twardawe...

Trik - 09-11-2009, 23:18

mkrawcz1 napisał/a:
Zwróć uwagę, z kiedy te opony: z 2008 ja bym nie kupował, będą już trochę twardawe...

A ja bym nie przesadzał z tą datą. co innego z 2004 :mrgreen:

mkrawcz1 - 09-11-2009, 23:29

Trik napisał/a:
mkrawcz1 napisał/a:
Zwróć uwagę, z kiedy te opony: z 2008 ja bym nie kupował, będą już trochę twardawe...

A ja bym nie przesadzał z tą datą. co innego z 2004 :mrgreen:

Zawsze jest to kwestia ceny :-)

mazin - 10-11-2009, 10:08

mkrawcz1 napisał/a:
Wg instrukcji nie będą: stalowe mają stożek, aluminiowe - płasko.

To akurat zależy od felg, moje alusy mają stożek, ale i tak używam dwóch kompletów, bo do alusów są chromowane ;-)

mkrawcz1 - 10-11-2009, 10:24

mazin napisał/a:
mkrawcz1 napisał/a:
Wg instrukcji nie będą: stalowe mają stożek, aluminiowe - płasko.

To akurat zależy od felg, moje alusy mają stożek, ale i tak używam dwóch kompletów, bo do alusów są chromowane ;-)

Fabryczne mają płaskie śruby, niefabryczne - zwykle stożek.

krzychu - 10-11-2009, 10:44

mkrawcz1 napisał/a:

Fabryczne mają płaskie śruby, niefabryczne - zwykle stożek.

Fabryczne w Lancerze są płaskie, np. od Hondy mam na stożek tyle że nakrętki w Lancerze i tak mają stożek (żeby można było zapasowe koło przykręcić) a dopiero potem mają podkładkę płaską. Więc ja na alusach które mają stożkowe gniazda na chwilę obecną mam wkręcone oryginalne nakrętki ale do stalówek które zawsze są ze stożkowymi gniazdami warto wziąć zwykłe nakrętki ponieważ chromowane nakrętki mogą dziwnie wyglądać i kołpak może nie pasować.

mkrawcz1 - 10-11-2009, 12:03

Instrukcja podaje, że nakrętek płaskich można użyć tylko do AWARYJNEGO przykręcenia koła ze "stożkowym" wykończeniem (czyli np. stalowej dojazdówki). Stożek w płaskich nakrętkach ma dużo mniejszą powierzchnię.
Tenzo - 10-11-2009, 13:27

jaru23 napisał/a:
Czy ma ktoś opony Fulda Kristall Supremo? Zastanawiam się nad ich zakupem a cena jest dosyć atrakcyjna.

Ja mam założyłem w tym roku. Generalnie nie wiem jak na śniegu, ale teraz gają radę. Jeśli potrzebujesz do normalnej jazdy oczywiście.

[ Dodano: 10-11-2009, 13:52 ]
mazin napisał/a:

Zresztą, Chińczycy potrafią zrobić wszystko, od najardziej tandetnych plastikowych zabawek, po produkty najdroższych firm, powstające z wykorzystaniem najdroższych technologii. Nie zdziwiłbym się gdyby podrabiali nawet ruskie felgi ;-)

Zgadza się nie dalej jak 3 lata temu najbardziej wypaśne felgi dostępne w salonie do Audi A8 fabrycznie sprzedawane w wersji W12 były produkowane w Chinach :) . Mój ojciec przekonał się o tym jak po 20000 pojechał z bijąca kierownicą do serwisu. Po trzech różnych naprawach w końcu serwis Audi wymienił koła na inne. ale oferują dalej te koła twierdząc, że to wada akurat tych konkretnych.
Wniosek, jeśli Chińczycy produkują jakąś marką to potrafią robić to kwestia procesu a nie kraju.

roch_27 - 11-11-2009, 17:06

Tak jak napisałem wcześniej Lancernik dostał w spadku po VR-4 felgi Enkei (JDM) 16"
Wygląda to mniej więcej tak

pozdro

rav77 - 12-11-2009, 11:17

Witam, zmieniłem dzisiaj opony na zimowe nokiany wr g2. Jak Wam się na nich jeździ? Kupiłem je u dilera we wrześniu za połowę ceny, a ostatnio pojawiło się w prasie kilka rankingów opon, z których wynika, że te opony to jedna wielka porażka. Jakie macie z nimi doświadczenia? Z góry dziękuję za cenne uwagi. Opon już nie zmienię, ale uwagi zawsze się przydadzą.

Pozdrawiam

akbi - 12-11-2009, 11:41

rav77 napisał/a:
zmieniłem dzisiaj opony na zimowe nokiany wr g2. Jak Wam się na nich jeździ?

jeżdżę na nich od ok 3 tygodni ... póki co jest bardzo dobrze /na suchym i w deszczu/ ...na śniegu jeszcze nie testowałem.

rav77, jakiej produkcji są Twoje opony?? Fińskie czy Ruskie?

JCH - 12-11-2009, 11:53

rav77 napisał/a:
zmieniłem dzisiaj opony na zimowe nokiany wr g2. ... ostatnio pojawiło się w prasie kilka rankingów opon, z których wynika, że te opony to jedna wielka porażka.
Też mam WR G2 i też czytałem ten test, bodajże 12 czy 14 opon. Zajęły miejsce drugie od końca przed Firestonami Winterhawkami. Test wygrały Dunlopy 3D, drugie chyba Continentale, trzecie zdaje się UG 7+.
Szczerze powiem mam to gdzieś bo w ub. roku WR G2 zbierały ochy i achy. Jeśli nawet test jest wiarygodny to wątpię czy przeciętny użytkownik będzie w stanie tę różnicę odczuć.

lukas1 - 12-11-2009, 12:33

Cytat:
Szczerze powiem mam to gdzieś bo w ub. roku WR G2 zbierały ochy i achy. Jeśli nawet test jest wiarygodny to wątpię czy przeciętny użytkownik będzie w stanie tę różnicę odczuć.

Popieram
jak kupowalem to w dobrej tej ceni abyly pirelli sottozero na alu felgi 16'', letnie mam na 18 Yokohamy i co musze przyznac ze o wiele przyjemniej jezdzi mi sie na o polowe tanszych 16 tzn miedzy innymi czuje wieksza kontrole na autem i szczeglnie na zakretach

Wulgar

rav77 - 12-11-2009, 15:28

też mi się wydaje, że dla jazdy codziennej a nie wyczynowej to różnicy pomiędzy różnymi producentami nie ma. Cóż, dopiero będę na nich jeździł, zobaczymy czy mają jakieś "nieprzewidziane" zagrania. A gdzie były produkowane, tego już nie wiem...

Pozdr