To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant V6 Juiceman'a

Juiceman - 29-05-2010, 23:52

Heh wkrecaj sie wkrecaj ;) na Zlocie poznasz jeszcze więcej Maniaków :) )

A misiek jezdzi dziennie do 30km odpukać, działa wsio jak należy, jedynie chroniczny brak czasu nie pozwala założyć nowego nadkola i przeczyszczenia środka. Może w przyszłym miesiącu misiek dostanie jakiegoś Gifta to się okaże czy zasłuży =)

Dziś na prawie pustym baku (gazu;p) i wyjętym kole zapasowym z bagażnika w końcu auto się podniosło tak jak powinno być ;) Nadal myślę o rozciągnięciu sprężyn tylnich. Co by nie było w bagażniku zawsze te 100kg jeździ. Jakieś rady odnośnie rozciągania sprężyn? Jeden "fachowiec" z zakładu powiedział, że sprężyn nie rozciąga w innych autach niż mercedesy/audi bo nie bierze odpowiedzialności, za to, że sprężyna znowu może wrócić do swoich dawnych wymiarów ocb? Merce mają lepsze sprężyny hehe :badgrin:

Rafal_Szczecin - 29-05-2010, 23:57

jedz do kowala , i on to zrobi :)
Marcino - 30-05-2010, 11:47

Cytat:
Dziś na prawie pustym baku (gazu;p) i wyjętym kole zapasowym z bagażnika w końcu auto się podniosło tak jak powinno być ;) Nadal myślę o rozciągnięciu sprężyn tylnich. Co by nie było w bagażniku zawsze te 100kg jeździ. Jakieś rady odnośnie rozciągania sprężyn? Jeden "fachowiec" z zakładu powiedział, że sprężyn nie rozciąga w innych autach niż mercedesy/audi bo nie bierze odpowiedzialności, za to, że sprężyna znowu może wrócić do swoich dawnych wymiarów ocb? Merce mają lepsze sprężyny heh

U mnie specjalnie nie siadła ale właśnie zauwazyłem ze oderwały mi sie kawałki sprężyn z tyłu, tzn tak z 5cm dolengo zwoju.
Właśnie zamierzam je obrócić na właściwe miejsce aby w pełni siedziały na amorku zanim postanowię co z moimi. No były dorabiane i wytrzymały ponad 3 lata, ale przez ostatni rok materiały budowlane i fatalna droga na budowę je dobiły.

mkm - 30-05-2010, 11:55

Juiceman, z rozciaganiem roznie bywa.
W "Maluchu" zabieg byl krotkoterminowy. Wydluzona sprezyna po krotkim czasie znow siadala (nawet chyba bardziej).
W omedze mialem podokladane gumowe "podkladki". Bylo wyzej, ale przy jezdzie z predkosciami "autostradowymi" trzeba bylo uwazac bo tyl byl dosc nerwowy.
Zobacz w katalogach czy nie wystepowaly dluzsze sprezyny w jakims innym modelu Mitsu, ktore by podeszly.
Ewentualnie zawsze mozna zlecic dorobienie sprezyny o dlugosci jaka Cie interesuje. Zajmuje sie tym zaklad w Mielcu.

robertdg - 30-05-2010, 12:33

mkm napisał/a:
Ewentualnie zawsze mozna zlecic dorobienie sprezyny o dlugosci jaka Cie interesuje. Zajmuje sie tym zaklad w Mielcu.
Albo zrobić tak jak kolega bieniak dopasowac sprezyny z innego auta ;-)
Albo jeszcze inaczej, kupic zestaw sprezyn na przod i wpakowac je do tylu, tyle ze musialyby byc obnizone o jakies ~30mm, aby auto nie wygladalo jak pick-up

Juiceman - 30-05-2010, 15:20

Panowie ale jest mały szkopuł ja już wymieniłem sprężyny z nivomatów na polecane wzmacniane suplexy. Niestety auto siedzi za nisko. Dlatego chciałbym sprężyny rozciągnąć. Tylko jestem ciekaw jak długo taka sprężyna wytrzyma. Tj czy po 2-4 miesiącach nie wróci do dawnego kształtu. Ale dzięki wszystkich za odzew w sprawie sprężynek :) )
Jogurt - 30-05-2010, 17:17

Przemo to ja Ci powiem jeszcze inny przykład: po rozciągnięciu sprężyny miały dziwną charakterystykę, było bardziej miękko, wkrótce siadły a potem jedna pękła. jedyna rada to porządna dietka :D
Lookashh - 30-05-2010, 21:21

Co tu duzo mowic.. :D po prostu galancio :mrgreen:
gigant87 - 30-05-2010, 21:22

albo obniżenie przodu :D
wtedy cały będzie niski :)

Juiceman - 31-05-2010, 09:46

Może jakbym w Niemczech mieszkał a nie we wrocku to bym go obniżył. Ale na tereny ala poligon tj wrocławskie beznadzieja; / W sumie auto chce podnieść o jakieś 3-5 centów tj tył. czyli sprężyna będzie rozciągnięta o jakieś 5-8 centów.
KaWu - 31-05-2010, 10:56

Juiceman, a ile cm osiadł tył na Suplexach niżej niż standardowe od Nivo :?:
Juiceman - 31-05-2010, 11:09

Jest wyzej niż Nivo przynajmniej tych co ja miałem ; ) Obecnie przy zalanym gazie do pełna (45l) i 30-40litrów paliwa plus koło zapasowe to miedzy nadkole, a oponę wsadzisz 2-2,5 palca. Jak wyjmiesz kolo butla gaz. jest pusta w baku ok 30 literków to wchodzą 3-3,5 palca. Jak przy załadowanym aucie będą wchodzić 4 palce to wyjdzie ideał xD Swoją drogą ciekawa miara xD
KaWu - 31-05-2010, 11:30

A jakie opony- rozmiar :?:
Lepsze jednak Nivo, ktore sie pompuja i utrzymuja poziom :)

Juiceman - 01-06-2010, 12:24

profil 60 i 15R.

Oczywiście, że lepsze są Nivomaty, tyle że koszt jednego to minimum 1000zł = ) mnie na ten luksus nie stać póki co ;)

jacek11 - 01-06-2010, 16:48

Przemek,a jak byś wkręcił w sprężyny gumy?Tak jak to się robi we wspomniany wcześniej Merolu?