[97-04]Galant EAxA/W - Problem ze skrzynią automatyczną
Ewcia80 - 11-03-2016, 21:01
Bizi78 troche ciemnawe zdjecie dales ale dzieki.ciezko mi porownac.nawer nie wiem jak mozna sprawdzic poduszke.dodawac gazu i nagle odejmowac?czekam,moze jeszce jakis guru sie wypowie patrzac na zdjecie
fz1 - 12-05-2016, 00:25 Temat postu: Problem ze skrzynią automatyczną Witam mam problem ze AT na zimnym silniku przy wyższych obrotach po przerzuceniu z biegu wstecznego na D lub N na D mam mocne szarpnięcie - czy taki objaw to zwiastun awarii skrzyni biegów? Czy ktoś miał może takie objawy?
krzysztofpak75 - 12-05-2016, 07:17
Witam ja też, tak mialem .powiedz mi tylko czy wyświetlają się Tobie biegi na zegarach tzn. Te diody na którym masz aktualnie biegu , i czy masz światli wstecznego to będziemy myśleć dalej.
Hugo - 12-05-2016, 07:30
fz1, też tak miałem w poprzednim Galancie. Okazało się, że przy wymianie wlałem o 200 ml za dużo oleju do skrzyni. Upuściłem nadmiar i jak ręką odjął.
Krzyzak - 12-05-2016, 08:44
takie duże szarpanie/uderzenie wskazuje na zapowietrzenie elektrozaworów - albo za mało albo za dużo oleju
krzysztofpak75 - 12-05-2016, 08:49
U mnie tak było , gdy nie mialem wstecznego , a nie bylo po prostu napięcia na jednym kablu przy switch selectorze , po podaniu napięcia wszystko wróciło do normy...
fz1 - 12-05-2016, 09:31 Temat postu: Problem ze skrzynią automatyczną Sprawdziłem z elektroniką jest raczej ok ale olej na zimnym silniku jak na moje oko po wyjęciu bagnetu powyżej hot sprawdzę jeszcze na ciepło jaki będzie poziom oleju -taki objaw szarpnięcia mam tylko na zimnym silniku gdy obroty są wyższe na gorącym jest ok.
krzysztofpak75 - 12-05-2016, 09:33
A kiedy olej byl zmieniany? Moze już prosi o zmianę....
fz1 - 12-05-2016, 09:55 Temat postu: Problem ze skrzynią automatyczną Olej był wymieniony na Castrol Transmax Z jeżeli rzeczywiście jest za dużo oleju to jak można upuścić w jakiś prosty sposób nadmiar oleju?
parian - 12-05-2016, 10:51
Najprościej chyba przez wlew, strzykawką z wężykiem.
WreX - 12-05-2016, 14:05
fz1, możesz próbować ze słomką i strzykawką ale uważaj żeby Ci nie wpadła ;>
fz1 - 12-05-2016, 14:38 Temat postu: Problem ze skrzynią automatyczną Pomiar tym bagnetem to jakaś masakra praktycznie nic nie widać na zimnym silniku wydawało się że oleju jest za dużo jak rozgrzałem i robiłem pomiar na pracującym silniku wyszło że jest na granicy cold , po wyłączeniu silnika wyszło w połowie hot i chyba mam tego oleju za mało. Pomiar robiłem z ustawionym wybierakiem na P a doczytałem się że trzeba mieć ustawiony na N, jeszcze raz zmierzę jak będzie na granicy cold to chyba muszę zrobić dolewkę
komarsnk - 12-05-2016, 16:53 Temat postu: Re: Problem ze skrzynią automatyczną
fz1 napisał/a: | Pomiar robiłem z ustawionym wybierakiem na P a doczytałem się że trzeba mieć ustawiony na N, |
Rozgrzać dobrze (przejechać kilkanaście km), zatrzymać się na równej nawierzchni, ustawiać dźwignię w różnych pozycjach PRND, ustawić na N, nie gasić silnika, wyjąć bagnet, wytrzeć, włożyć, sprawdzić stan. Ma być na górze HOT oczywiście.
Trzeba trochę wprawy, kilka razy trzeba powtórzyć pomiar bo faktycznie ten bagnet jest do bani.
fz1 - 12-05-2016, 19:05 Temat postu: Problem ze skrzynią automatyczną Wielkie dzięki za podpowiedzi
Krzyzak - 13-05-2016, 07:51
Ja sprawdzam na P przy pracującym silniku. Kiedyś Bartek mi tak podpowiedział i się stosuję. Na N oczywiście też można.
|
|
|