Forum ogólne - CB RADIO
Luq - 11-05-2009, 19:17
Witam.
Od niedawna przymierzam sie do zakupu CB i juz nawet jestem praktycznie zdecydowany na zestaw Uniden 520 + Sirio as-100 ( 101 cm).
Ale zastanawiam sie czy lepiek kupic antene na stale czy na magnes... Doradzcie prosze w tej sprawie...
Anonymous - 11-05-2009, 19:31
jak nie musisz ściągać to na stałe, magnes to jest już kompromis z jakością, w róznych przypadkach większy bądź mniejszy
[ Dodano: 11-05-2009, 19:40 ]
krzychu, czy ten uchwyt który montowałeś w Colcie? nie przeszkadzał przy maksymalnym otwieraniu bagaznika w wersji z anteną i bez? I czy słusznie mi sie wydaje, że uchwyt oznacza, że bat przykręcam jakimś motylkiem i da się to w mairę szybko rozmontowac?
Bo myślałem pierwotnie o wiekszym magnesie na sam środek dachu, wychodząc z założenia, że i tak nie ma w Colcie miejsca na uchwyt. Wprawdzie na pewno wygodniej mi bedzie z magnesem zwłaszcza, że nie wykluczam, że radio będę przekładał do innego auta, ale czy pomimo że magnes bym dał na środek to będzie on sporo gorzej działał od uchwytu na klapie? Czy da się stolerować róznice? ( ps. mam lotke, czy tamten colt też miał?)
krzychu - 11-05-2009, 20:09
Alexander napisał/a: |
krzychu, czy ten uchwyt który montowałeś w Colcie? nie przeszkadzał przy maksymalnym otwieraniu bagaznika w wersji z anteną i bez? I czy słusznie mi sie wydaje, że uchwyt oznacza, że bat przykręcam jakimś motylkiem i da się to w mairę szybko rozmontowac? |
Uchwyt idealnie spasował na górnych bokach klapy od góry. Przy maksymalnym otwarciu klapy antena akurat się idealnie równolegle do dachu układała. A klapa była taka że szyba na bokach klapy wystawała więc montaż uchwytu na boku klapy odpadał.
Tak chyba wszystkie anteny mają głowice montowaną do uchwytu a do niech się przykręca motylkiem antenę.
Krzychu
Kris1980_147 - 15-05-2009, 23:03
To i ja przyłączę się do tematu.
Jestem już prawie zdecydowany na takie radio
i do tego wybieram dwie anteny
Antena 1
Antena 2
Doradźcie mi proszę czy ten zestaw ma sens. Która antena była by lepsza.
Serdeczne wielkie Dzięki za wszelkie odpowiedzi.
krzychu - 15-05-2009, 23:10
Nie miałem styczności z tym radiem ale ja wyszedłem z założenie że radio CB kupuję raz a porządne więc wybrałem górną półkę. Co do anteny to ja raczej jestem przeciwnikiem magnesówek. Ani do nie za dobrze działa i spaść może... Jeszcze jak ktoś jeździ 2 autami to jeszcze...
W Cari chyba by można było dość skutecznie coś zamontować w klapie (wywiertać dziurkę) albo w uchwycie na obrzeżu klapy. W 100zł można kupić chyba dość dobrą metrówkę pod montaż.
romero - 16-05-2009, 03:54
Ja w poprzednim aucie wywierciłem dziurę w dachu bo to jest bez wątpienia najlepsze (dla działania),Teraz mam magnesówkę bo trochę mi szkoda wiercić.
Myślę,że różnica między magnesem a uchwytem jest żadna.
Kris1980_147 - 21-05-2009, 22:24
To i ja od wczoraj dołączyłem do rodziny użytkowników CB
Plany się pozmieniały. Kupiłem radio OMEGA i do tego antenę SIRIO OMEGA
Narazie sprzęt w fazie testów, ale na dzień dzisiejszy jestem zadowolony. W weekend sprawdzę na trasie.
Anonymous - 22-05-2009, 19:33
krzychu napisał/a: | Na 19-stym ma 1.0 |
Krzychu nie przeczę że możesz mieć ssuper zestrojoną antenę, że swr możesz mieć poniżej 1.1 Ale NIGDY, a to przenigdy nie spotkałem się z swr 1.00 (taka wartość jest nie do osiągnięcia, bo za dużo czynników ma na to wpływ (przedewszystkim propagacja, później pogoda, miejsce nadawania itd.....usytuowanie anteny też ma wpływ.....)
Jak antena ma na 19 SW <=1,1 to wg szkoły, którą ja pamiętam z czasów rozkwitu CB (ok 10-12 lat temu) to ideał.
Pozdrawiam i gratuluję wszystkim dołączenia do hmmm.....znów coraz popularniejszej grupy, a nawet nazwał bym większej mniejszości społeczeństwa używającego CB.
Idealnych Sw, super odbiorów i dalekich zasięgów życzę.
krzychu - 23-05-2009, 10:27
Ja rozumiem że SWR-meter za 80zł nie jest miernikiem laboratoryjnym ale ten minilog presidenta stroił mi się tak że na 19-stym wskazówka ani drgneła. Na skrajnych było 1,1. Teraz triflex ma na 19-stym około 1,1 na skrajnych 1,6. I faktycznie to gdzie się stroi ma znaczenie bo w garażu zestroiłem triflexa, wyjechałem na pole i faktycznie wymagało to korekcji.
Anonymous - 30-05-2009, 22:26
na antenę się już zdecydowałem - będzie to Sirio AS100 ( ewentualnie ML145 jak na miejscu zobacze, że na aucie nie wygląda na za dużą)
nad radiem ciągle mysle bo nei wiem czy wybrać wariant ekonomiczny (TTI880, i niestety pare niepochlebnych opinii na innych stronach) czy przyszłociowy Harry/Johhny II, ale nei o tym chciałem pisać:)
Radio chciałem schować w podłokietniku, bo mam dośc wysoki i moje pytanie jest następujące, czy wtedy muszę dokupić jakiś głośnik, żeby było coś słychać bez wkładania głowy do podłokietnika ? I czy mogę je bez obaw połozyć na tylnej ściance( pionowo, wyświetlaczem do góry), czy może z tyłu są jakieś kable, których zagięcie będzie coś psuło?bo kabel do gruchy chciałem puścić dołem, żeby podłokietnik był cały czas zamknięty
Bo montaż radia w widocznym miejscu, to chyba mało rozsądne o ile się ceni szyby
I jeszcze jedno co do anteny... czy gdybym stwierdził, że chcę zamontować antene na jakimś stałym uchwycie to moge po prostu jakoś tą magnesówkę w ten sposób przykrecić i podstawkę schować do szuflady, czy trzeba już kupować nowy bat?
spown - 30-05-2009, 22:43
zasilanie wchodzi od tyłu, ale to najmniejszy problem, bo jest jeszcze kabel od anteny, który przychodzi na dość wystające gniazdo... Tak jest zazwyczaj.
krzychu - 31-05-2009, 11:59
Jak będziesz chciał zmienić z magnesówki na uchwyt to musisz zaopatrzyć się w nową antenę.
Z tyłu radia jest dość duże gniazdo na antenę. Jest dość problematyczne bo jak wciskałem radio do deski rozdzielczej to ten kabel ma przygięty i zdarzyło mi się (bo jakoś często kombinuje albo przy CB albo przy radiu CD) że mi się chyba przewód zwarł ale poruszałem i jest ok już.
Anonymous - 31-05-2009, 12:02
czyli w wiekszosci radia montujecie w desce, w widocznym miejscu?w takim razie będę musiał wykombinować nowe miejsce, tylko nie bardzo mam pomysł, bo we wnęce pod radiem jest za mało miejsca.. macie jakieś sugestie?
krzychu - 31-05-2009, 12:21
Zależy parę stron wcześniej masz jak ja zamontowałem z tym że miałem szczelinę 1 DIN pod radiem. O radio się nie bałem bo w poprzednim aucie było na widoku rok nikt się nie zainteresował a teraz mam ubezpieczone i do tego jest na wyposażeniu samochodu wpisane. Ludzie montują różnie albo gdzieś pod deską jeśli jest miejsce, z boku tunelu, czy na rzepach koło fotela. Pomysł ze schowkiem jest dość dobry z tym że trzeba zmierzyć może pod gniazdo antenowe wywiertać w dnie dziurę czy coś. Ale moim zdaniem panel oraz pokrętła powinny być na widoku i pod ręką. Jednak co jakiś czas trzeba skorygować ustawienie pokrętła od głośności czy RF Gain (w przypadku radyjek bez ASC także SQ). Niekiedy też trzeba zmienić kanał itd. Wyświetlacz też warto mieć na widoku wtedy widać z jak daleka ktoś nadaje bo jak kogoś odbieramy na jednej kresce to raczej nas nie usłyszy itd...
Co do głośności nie powinno być źle. Ja montowałem w desce (radio obudowane a głośnik od dołu) pierwsze nie miałem głośnika coś słychać ale trzeba było dawać głośniej, zamontowałem głośnik pod kierownicą (miałem akurat miejsce między osłoną a kolumną) i jest ciszej i czytelniejszy jest przekaz przy okazji głównie ja go słyszę.
Anonymous - 31-05-2009, 12:31
tamten montaż widziałem, ale u mnie nie da rady, bo schowek jest może na 7cm głęboki (nawet samoprzylepne karteczki nie wchodzą na długośc). Chyba bede musial sprawdzić jak to się prezentuję pod kierownicą, albo koło prawego kolana. Bo AC nie posiadam (zakładam, że o tym mówiłes) a po Wrocławiu kręci się parę osób łakomych na cudzą własność
|
|
|