To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sedan czy Sportback

jaca71 - 12-02-2010, 15:10

Lestat napisał/a:
Zapominasz ze ja moge sobie sciagnąć półeczke :-) i to sie nazywa 3 wymiar nawet bez kladzenia oparc

Kolejny argument przeciw SB ;) Miałem już dosyć wożenia gaci, kiecek, toreb, reklamówek itp leżących pod tylną szybą ;) Wyglądało to jak za starych czasów podczas wyjazdów na saksy.

gzesiolek - 12-02-2010, 16:03

Lestat napisał/a:
hmmm ciekawe czemu nie robią sedanów z jhomologacją ciężarową
czyzby prawo nie pozwalalo, ze wzgledu na przekroj otworu zaladunkowego?
i chyba zaden sedan zadnej z marek nie ma homologacji na ciezarowke.

jak masz kratke to ok mozesz sciagnac poleczke (nie ma szans ze zacznie nad zaglowkiem wpadac), ale dopiero wtedy osiagasz pojemnosc sedana a bety w srodkowym lusterku ogladasz ;)

rezon - 12-02-2010, 16:45

gzesiolek napisał/a:
chyba zaden sedan zadnej z marek nie ma homologacji na ciezarowke.
trzeba by poszukać co to było, ale kiedyś widziałem sedana z kratką - super sprawa. Kratka była w całości ukryta.
gzesiolek napisał/a:
dopiero wtedy osiagasz pojemnosc sedana a bety w srodkowym lusterku ogladasz
ważna jest nie tylko pojemność ale i "układność" bagażnika. W sedanie - zwłaszcza z krótkim tyłem (Corolla, Lancer, itp.) - jest znacznie gorsza niż w SB czy HB z powodu utrodnionego dostępu w głąb bagażnika.
jaca71 napisał/a:
Kolejny argument przeciw SB Miałem już dosyć wożenia gaci, kiecek, toreb, reklamówek itp leżących pod tylną szybą
a to ciekawy argument - czy to nie zależy bardziej od kierowcy niż od samochodu? w sedanie też można sobie położyć gacie pod tylną szybą ;)
DYskusja o wyższości HB nad SB czy na odwrót to jak nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy. Najlepiej jest w nowym Superbie - niby sedan, a można i całą szybę podnieść - pogodzili wszystkich. :mrgreen:

jaca71 - 12-02-2010, 16:58

rezon napisał/a:
a to ciekawy argument - czy to nie zależy bardziej od kierowcy niż od samochodu? w sedanie też można sobie położyć gacie pod tylną szybą ;)

Od kierowcy to tylko zależy co położy ostatnie w HB/SB po wyjęciu półki. Czy swoje gacie czy kieckę zony ;) Ale już od kierowcy nie zależy ile rzeczy trzeba zabrać na wakacje, chyba że żona i kierowca to ta sama osoba.
rezon napisał/a:
DYskusja o wyższości HB nad SB czy na odwrót to jak nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy.

Nie łapiesz że to jest radosne i wesołe przekomarzanie się a nie wojna ideowa?

Chociaż właściciele sedanów w większości mają większy dystans, a właściciele SB są bardziej porywczy. Czyżby typ nadwozia odzwierciedlał charakter właściciela?

rezon napisał/a:
ważna jest nie tylko pojemność ale i "układność" bagażnika. W sedanie - zwłaszcza z krótkim tyłem (Corolla, Lancer, itp.) - jest znacznie gorsza niż w SB czy HB z powodu utrodnionego dostępu w głąb bagażnika.

Nie wiem czy to ukłdność czy jak to inaczej nazwać. Ale coś w tym jest. Teść ma camry i tam żeby wyjąc coś co się do końca przesunęło trzeba włazić do bagażnika. Czasami łatwiej cofnąć i mocno zahamować ;P Tylko nie wiem czy jakby to był HB zamiast sedan to by coś zmieniło.

Morfi - 12-02-2010, 17:10

Wole HTB, tez miałem wybór sedan czy hatchback. Te 5 dzwi sie czesto przydają. Latwiej wieksze rzeczy wozić i je wkładać. No i dla mnie HTB jest ładniejszy aniżeli sedan czy kombi :)
jaca71 - 12-02-2010, 17:12

Morfi,
Auto: Carisma 1.8 GDI 99r

Przy carismie to nie ma dyskusji - sedan był paskudny. Jedyna jego zaleta że występował w wersji 1,6 za bardzo małe pieniądze - promocje?

Morfi - 12-02-2010, 17:15

Pisałem to ogólnie.
Napisze wprost obecnego lancera duzo bardziej wolałbym w wersji sportback aniżeli sedan. Nawet cena jest ta sama.

sla - 13-02-2010, 00:19

jaca71 napisał/a:

Przy carismie to nie ma dyskusji - sedan był paskudny. Jedyna jego zaleta że występował w wersji 1,6 za bardzo małe pieniądze

A to że główki nie marzły to już się nie liczy? :mrgreen:

Uwex - 13-02-2010, 09:17

sla napisał/a:
A to że główki nie marzły to już się nie liczy?

się zahartowały już . :lol:

jaca71 - 13-02-2010, 10:05

sla napisał/a:
jaca71 napisał/a:

Przy carismie to nie ma dyskusji - sedan był paskudny. Jedyna jego zaleta że występował w wersji 1,6 za bardzo małe pieniądze

A to że główki nie marzły to już się nie liczy? :mrgreen:

To było przed urodzeniem starszej ;)

bastek - 30-08-2010, 19:18

odswieżam temat :)
sedan ma ładniej schowany tłumik i rurę wydechową :)

jaca71 - 30-08-2010, 19:44

bastek1 napisał/a:
sedan ma ładniej schowany tłumik i rurę wydechową :)

Tylko? Jak już się mi SB-ek opatrzył to każdorazowo go mijając zastanawiam się co ludzi popchnęło do tak rozpaczliwego kroku jakim jest zakup tejże właśnie wersji nadwoziowej. Przecież niemożliwe żeby dla same homologacji ciężarowej go kupować :P

Anonymous - 30-08-2010, 19:47

Fakt, sedan ładniejszy:)
bastek - 30-08-2010, 19:54

jaca71 napisał/a:
Tylko?

nie "tylko", ale "m.in." reszta arg. na 31 stronach :)

Zbigi - 30-08-2010, 20:20

Miałem SB i sam nie wiem co w nim widziałem. Teraz mam sedana i jestem mega zadowolony.
Sedan mniej pali i ma jakby więcej oddechu przy przyspieszaniu. 195km/h w SB to było max a w sedanie 210 licznikowe bez problemu :twisted:
W SB lepiej był wykonany tylko bagażnik i po złożeniu siedzeń i wyjęciu półeczki naprawdę bardzo dużo wchodziło (sedan wtedy się chowa).
Niech żyje sedan!!!! :biggrin: