[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sedan czy Sportback
jaca71 - 12-02-2010, 15:10
Lestat napisał/a: | Zapominasz ze ja moge sobie sciagnąć półeczke i to sie nazywa 3 wymiar nawet bez kladzenia oparc |
Kolejny argument przeciw SB Miałem już dosyć wożenia gaci, kiecek, toreb, reklamówek itp leżących pod tylną szybą Wyglądało to jak za starych czasów podczas wyjazdów na saksy.
gzesiolek - 12-02-2010, 16:03
Lestat napisał/a: | hmmm ciekawe czemu nie robią sedanów z jhomologacją ciężarową | czyzby prawo nie pozwalalo, ze wzgledu na przekroj otworu zaladunkowego?
i chyba zaden sedan zadnej z marek nie ma homologacji na ciezarowke.
jak masz kratke to ok mozesz sciagnac poleczke (nie ma szans ze zacznie nad zaglowkiem wpadac), ale dopiero wtedy osiagasz pojemnosc sedana a bety w srodkowym lusterku ogladasz
rezon - 12-02-2010, 16:45
gzesiolek napisał/a: | chyba zaden sedan zadnej z marek nie ma homologacji na ciezarowke. | trzeba by poszukać co to było, ale kiedyś widziałem sedana z kratką - super sprawa. Kratka była w całości ukryta. gzesiolek napisał/a: | dopiero wtedy osiagasz pojemnosc sedana a bety w srodkowym lusterku ogladasz | ważna jest nie tylko pojemność ale i "układność" bagażnika. W sedanie - zwłaszcza z krótkim tyłem (Corolla, Lancer, itp.) - jest znacznie gorsza niż w SB czy HB z powodu utrodnionego dostępu w głąb bagażnika. jaca71 napisał/a: | Kolejny argument przeciw SB Miałem już dosyć wożenia gaci, kiecek, toreb, reklamówek itp leżących pod tylną szybą | a to ciekawy argument - czy to nie zależy bardziej od kierowcy niż od samochodu? w sedanie też można sobie położyć gacie pod tylną szybą
DYskusja o wyższości HB nad SB czy na odwrót to jak nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy. Najlepiej jest w nowym Superbie - niby sedan, a można i całą szybę podnieść - pogodzili wszystkich.
jaca71 - 12-02-2010, 16:58
rezon napisał/a: | a to ciekawy argument - czy to nie zależy bardziej od kierowcy niż od samochodu? w sedanie też można sobie położyć gacie pod tylną szybą |
Od kierowcy to tylko zależy co położy ostatnie w HB/SB po wyjęciu półki. Czy swoje gacie czy kieckę zony Ale już od kierowcy nie zależy ile rzeczy trzeba zabrać na wakacje, chyba że żona i kierowca to ta sama osoba.
rezon napisał/a: | DYskusja o wyższości HB nad SB czy na odwrót to jak nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy. |
Nie łapiesz że to jest radosne i wesołe przekomarzanie się a nie wojna ideowa?
Chociaż właściciele sedanów w większości mają większy dystans, a właściciele SB są bardziej porywczy. Czyżby typ nadwozia odzwierciedlał charakter właściciela?
rezon napisał/a: | ważna jest nie tylko pojemność ale i "układność" bagażnika. W sedanie - zwłaszcza z krótkim tyłem (Corolla, Lancer, itp.) - jest znacznie gorsza niż w SB czy HB z powodu utrodnionego dostępu w głąb bagażnika. |
Nie wiem czy to ukłdność czy jak to inaczej nazwać. Ale coś w tym jest. Teść ma camry i tam żeby wyjąc coś co się do końca przesunęło trzeba włazić do bagażnika. Czasami łatwiej cofnąć i mocno zahamować ;P Tylko nie wiem czy jakby to był HB zamiast sedan to by coś zmieniło.
Morfi - 12-02-2010, 17:10
Wole HTB, tez miałem wybór sedan czy hatchback. Te 5 dzwi sie czesto przydają. Latwiej wieksze rzeczy wozić i je wkładać. No i dla mnie HTB jest ładniejszy aniżeli sedan czy kombi
jaca71 - 12-02-2010, 17:12
Morfi,
Auto: Carisma 1.8 GDI 99r
Przy carismie to nie ma dyskusji - sedan był paskudny. Jedyna jego zaleta że występował w wersji 1,6 za bardzo małe pieniądze - promocje?
Morfi - 12-02-2010, 17:15
Pisałem to ogólnie.
Napisze wprost obecnego lancera duzo bardziej wolałbym w wersji sportback aniżeli sedan. Nawet cena jest ta sama.
sla - 13-02-2010, 00:19
jaca71 napisał/a: |
Przy carismie to nie ma dyskusji - sedan był paskudny. Jedyna jego zaleta że występował w wersji 1,6 za bardzo małe pieniądze |
A to że główki nie marzły to już się nie liczy?
Uwex - 13-02-2010, 09:17
sla napisał/a: | A to że główki nie marzły to już się nie liczy? |
się zahartowały już .
jaca71 - 13-02-2010, 10:05
sla napisał/a: | jaca71 napisał/a: |
Przy carismie to nie ma dyskusji - sedan był paskudny. Jedyna jego zaleta że występował w wersji 1,6 za bardzo małe pieniądze |
A to że główki nie marzły to już się nie liczy? |
To było przed urodzeniem starszej
bastek - 30-08-2010, 19:18
odswieżam temat
sedan ma ładniej schowany tłumik i rurę wydechową
jaca71 - 30-08-2010, 19:44
bastek1 napisał/a: | sedan ma ładniej schowany tłumik i rurę wydechową |
Tylko? Jak już się mi SB-ek opatrzył to każdorazowo go mijając zastanawiam się co ludzi popchnęło do tak rozpaczliwego kroku jakim jest zakup tejże właśnie wersji nadwoziowej. Przecież niemożliwe żeby dla same homologacji ciężarowej go kupować
Anonymous - 30-08-2010, 19:47
Fakt, sedan ładniejszy:)
bastek - 30-08-2010, 19:54
nie "tylko", ale "m.in." reszta arg. na 31 stronach
Zbigi - 30-08-2010, 20:20
Miałem SB i sam nie wiem co w nim widziałem. Teraz mam sedana i jestem mega zadowolony.
Sedan mniej pali i ma jakby więcej oddechu przy przyspieszaniu. 195km/h w SB to było max a w sedanie 210 licznikowe bez problemu
W SB lepiej był wykonany tylko bagażnik i po złożeniu siedzeń i wyjęciu półeczki naprawdę bardzo dużo wchodziło (sedan wtedy się chowa).
Niech żyje sedan!!!!
|
|
|