[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Akumulator w Galancie EAxx
marcinzam - 16-12-2015, 11:42
wyderka napisał/a: | Hugo centra? , to juz lepiej Varta albo Westa [/b] |
Potwierdzam w 100 % miałem wcześniej centrę Futura 7 lat kręcił jak szalony .
Shockwave - 16-12-2015, 16:08
Podłączyłem tego boscha do prostownika i wskazówka od amperażu latała jak szalona po całej podziałce...
Kupiłem aku centra futura 61ah bo nic innego nie było na miejscu a ja muszę mieć sprawny samochód.
A panowie w sklepie powiedzieli jak 4 lata jak na boscha to i tak dużo.
Sklepowy programik pokazał ze do ea2a można dać 52Ah jak i 70Ah ale ja nie zawsze robię długie trasy wiec kupiłem ten po środku
Po podłączeniu galant ładnie zakręcił, ładowanie przy pełnym obciążeniu(wszystkie światła itp) 14.4v wiec spoko.
Dziękuje za wskazówki dotyczące zakupu mam nadzieje ze rano galant zakręci
Cena za nowa baterie to 265zl
inq - 17-12-2015, 09:59
Dobry wybór. Alternator spokojnie go doładuje, a i zapas mocy będzie spory.
Ewcia80 - 30-12-2015, 21:17
Hejka.Jutro bede wymieniać akumulator.Czy po wymianie należy pzrejść jakąs procedurę ustawiania komputera/ecu?Jesli tak to jak to ma wyglądać?Gdzie znaleźć info?
Krzyzak - 30-12-2015, 21:42
Odpal go na kwadrans na wolnych obrotach (nie dotykając gazu) - wystarczy.
Bizi78 - 30-12-2015, 22:48
http://forum.mitsumaniaki...p=607690#607690
mastach - 31-12-2015, 09:46
Bizi78 napisał/a: | http://forum.mitsumaniaki...p=607690#607690 |
Skąd ta procedura pochodzi? Jakieś wiarygodne źródła czy tylko "widzimisię/wydajemisię" autorów BigTomala i Owczar?
Przydałaby się taka informacja...
Napisał bym to zapytanie w tym FAQ ale jest zablokowane
robertdg - 31-12-2015, 09:53
mastach napisał/a: | Bizi78 napisał/a: | http://forum.mitsumaniaki...p=607690#607690 |
Skąd ta procedura pochodzi? Jakieś wiarygodne źródła czy tylko "widzimisię/wydajemisię" autorów BigTomala i Owczar?
Przydałaby się taka informacja...
Napisał bym to zapytanie w tym FAQ ale jest zablokowane |
Procedura pochodzi z SERVICE MANUAL'a
Skończ z wypowiedziami o takim zabarwieniu, bo poza tym tematem było ich jeszcze kilka. Masz problem do wyżej wymienionych userów, to bij piane przez PW.
mastach - 31-12-2015, 10:14
robertdg napisał/a: |
Procedura pochodzi z SERVICE MANUAL'a
|
tylko o to konkretnie mi chodziło, dzięki
Owczar - 31-12-2015, 10:33
Jak komuś brakuje argumentów merytorycznych to pojawia się ból pewnej części ciała.
Procedura, tak jak napisał Robert jest przepisana z serwisowki.
WreX - 31-12-2015, 12:25
Owczar napisał/a: | Jak komuś brakuje argumentów merytorycznych to pojawia się ból pewnej części ciała.
Procedura, tak jak napisał Robert jest przepisana z serwisowki. |
A tak z ciekawości, załóżmy że ktoś nie zrobi tej procedury, co wtedy się dzieje? a raczej czym różni praca silnika itd... czy w ogóle to jakoś wpływa na jazdę/spalanie/AT osiągi itd?
Owczar - 31-12-2015, 12:35
Prędzej czy później sam się nauczy w warunkach drogowych. Ale jeśli chcesz mieć obroty jak należy to lepiej przeprowadzić procedurę. To tak naprawdę ustawienie korekt ltft w różnych warunkach.
Gdybyś wyjechał z ASO autem, które nie trzyma równo obrotów to za chwilę byś wrócił. Dlatego przewidziano taką procedurę.
cybuch - 10-02-2017, 22:19
Panie i panowie, muszę zakupić nowy akumulator - http://allegro.pl/akumula...6706921454.html - taki będzie w porządku? To tylko link, będę kupował ze sklepu stacjonarnego blisko siebie. Kolejne pytanie i chyba ważniejsze. Robię tylko trasy weekendami i nie każdy weekend, więc w takich temperaturach jak teraz (~-10) wystarczy jak co 2-3 dni odpalę gala na 10-15 minut żeby nowego nie zajechać?
Tomasz87 - 11-02-2017, 00:22
cybuch napisał/a: | Panie i panowie, muszę zakupić nowy akumulator - http://allegro.pl/akumula...6706921454.html - taki będzie w porządku? To tylko link, będę kupował ze sklepu stacjonarnego blisko siebie. Kolejne pytanie i chyba ważniejsze. Robię tylko trasy weekendami i nie każdy weekend, więc w takich temperaturach jak teraz (~-10) wystarczy jak co 2-3 dni odpalę gala na 10-15 minut żeby nowego nie zajechać? |
niedawno przerabiałem wybór aku.
okazuje się, że te wszystkie bosche, warty i nawet exide to jeden chłam.
kupiłem TAB Topla - niby noname, podobno niezłe. na razie nie straszne mu mrozy... nawet te kilkunastostopniowe...
Kiedyś wybrałem podobnie, nie pamietam nazwy - ukraiński, taki żółty... gdyby, go nie ukatrupił na własnezyczenie po czterech latach, pewnie i tej zimy dawałby nadal rade... także z tymi popularnymi markami to chyba nie zawsze warto...
Czy co 2-3 dni wystarczy ładowanie? Pewnie nie, ale producent mówi co jaki czas podłączyć prostownik, by utrzymać aku w dobrej formie... choć ja też tego nie robie...
Pawlacz - 11-02-2017, 10:38
Cytat: | okazuje się, że te wszystkie bosche, warty i nawet exide to jeden chłam. |
czy poza takimi uogólnieniami możecie pochwalić się SWOIMI doświadczeniami z konkretnymi firmami?
Ja mam Boscha S4 540A 60Ah, w styczniu stuknęło mu 6 lat,dalej kręci bez problemu. Napięcie nawet na mrozie 12,3 - 12,5V.
|
|
|