To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?

Radassss - 15-09-2010, 15:44

no jak to w czym?? problem w tym ze serwis nie zarobi na filtrze ktory kupuje za 15 zloty a sprzedaje za 40, problem wlasnie w tym tkwi, oni sobie moga nie uznawac gwarancji nie serwis jest gwarantem tylko producent samochodu tutaj reprezentowany przez importera... ja uzywam filtrow hengsta w "moim" serwisie nawet nikt nie pomyslal zeby cos plumkac z powodu przytargania wlasnego filtra oleju, ale widac niektorzy robia co tylko moga zeby kogos naciagnac ;)
Uwex - 15-09-2010, 17:40

Ja też miałem swój filtr , powiedziano mi tylko , że stracę gwarancję na niego .
racer1972 - 15-09-2010, 17:43

A ja myślałem,że gwarancję można stracić na część jeśli nie montuje warsztat... :doubt: Jakaś paranoja... :evil:
mjsystem - 15-09-2010, 19:25

Uwex problem w tym, że w Polsce dalej nie respektuje się praw UE i praktyki monopolistyczne wcąż są akceptowane przez rzeczników naszych "niby" praw... :tfrag:
JCH - 15-09-2010, 23:17

Uwex napisał/a:
JCH napisał/a:
IMO całkiem słuszne podejście

Tzn. że jakiś inny firmowy filtr będzie gorszy od tego ichniejszego ? Np. Mann czy inny Bosch ? Przecież to są uznane firmy i można kupić ich filtry dedykowane do danego silnika , więc w czym problem ?
W tym, że przynosisz im "jakiś" filtr, na pudełku być może i jest napisane Mann, Bosch, itp. ale co tak naprawdę siedzi w środku :?:
Filtry raczej nie są hermetycznie zamknięte. Zresztą nie tylko o to chodzi - cena 40 zł za filtr jest wg mnie do przyjęcia. Być może i kupili za 15 zeta ale za ile kupił i za ile sprzedał "Twój" dostawca filtra :?:
Mam zajrzeć po ile były filtry np. u japaneze :?:

racer1972 - 15-09-2010, 23:17

Niestety mjsystem masz rację... :doubt: Odżałuję te dodatkowe 20zł na oryginalny filtr jak potem mam się z konusami szarpać... :evil: Dziś pokazali w "Turbo Kamerze" gościa co kupił Range Rovera za 500.000zł :!: i non stop stoi na serwisie,wymienili już pół auta i twierdzą,że jest ok i wymiana się nie należy... To nie do pomyślenia w "cywilizowanych krajach"... Po prostu ręce opadają... :?
Uwex - 16-09-2010, 09:11

Pisząc " na niego" piszę o filtrze ! Nie silniku . I nie chodzi o te kilkanaście czy dwadzieścia kilka złotych tylko chcę mieć w aucie części czy materiały eksploatacyjne takich producentów do których mam zaufanie i sprawdzone przez lata . Sami wiecie , że ASO często używają części wcale nie oryginalnych . Mam do tego prawo i z niego korzystam w czym ASO w którym serwisuję auto mi nie przeszkadza .
racer1972 - 16-09-2010, 15:28

No też dokładnie to miałem na myśli... W wielu kartach gwarancyjnych części zamiennych stoi,że gwarancja obowiązuje jedynie przy montażu w warsztacie,który potwierdza to na tej karcie... Montując samemu gwarancji nie masz... Nie rozumiem więc dlaczego miałbyś nie mieć gwarancji na filtr montowany przez ASO... :doubt:
mjsystem - 01-10-2010, 13:04

Byłem na przeglądzie na 20k. Czyli na pierwszym :) Podaję ceny:
1.Filtr oleju: 34,26zł
2.Filtr klimy: 117,29zł
3.Olej castrol slx: 251.00zł
4.Robocizna 202.00zł
Razem 605,61
Nie wiem czy to tanio czy drogo, ale nie jest źle:)
Aaaaaaaa...... no i w końcu przetoczyli mi tarcze hamulcowe, które zaczęły bić. Usługa w ramach gwarancji:)
Delikatnie spytałem o cenę listwy przyprogowej(takiej jak mają wyższe modele), bo mi się podobała... Ok 2k za komplet, więc żeby nie wyszło, że jestem na nie za biedny, podziękowałem za informację :D

Zbigi - 01-10-2010, 13:24

mjsystem napisał/a:
Byłem na przeglądzie na 20k. Czyli na pierwszym :) Podaję ceny:
1.Filtr oleju: 34,26zł
2.Filtr klimy: 117,29zł
3.Olej castrol slx: 251.00zł
4.Robocizna 202.00zł
Razem 605,61
Nie wiem czy to tanio czy drogo, ale nie jest źle:)
Aaaaaaaa...... no i w końcu przetoczyli mi tarcze hamulcowe, które zaczęły bić. Usługa w ramach gwarancji:)
Delikatnie spytałem o cenę listwy przyprogowej(takiej jak mają wyższe modele), bo mi się podobała... Ok 2k za komplet, więc żeby nie wyszło, że jestem na nie za biedny, podziękowałem za informację :D

Mnie w Mit-car 840pln. Doszło jeszcze w stosunku do Ciebie 150 za przegląd powłoki lakierniczej. Pozostała kwota to ich większa robocizna.

mjsystem - 02-10-2010, 10:29

Zbigi napisał:
Zbigi napisał/a:
Doszło jeszcze w stosunku do Ciebie 150 za przegląd powłoki lakierniczej. Pozostała kwota to ich większa robocizna.

Na przeglądzie zawsze masz inspekcję powłoki lakierniczej, co zaznaczają w książce serwisowej, czyli wniosek taki, że mi to zrobili za darmo albo Tobie nie powinni w ramach przeglądu wogóle liczyć tego do kosztów :roll: Warto, by inni forumowicze wypowiedzieli się w tej kwestii... Bo albo ja zostałem potraktowany ulgowo, albo... Ciebie nabili w butelkę...

olosoft - 02-10-2010, 11:09

Przegląd powłoki lakierniczej miałem policzony według czasu operacyjnego. Było to ok 20 minut, nie pamiętam jaka kwota ale poniżej 50zł netto. Tak samo przegląd alarmu. Parę minut czasu operacyjnego.
sla - 02-10-2010, 12:36

Przez 11 lat serwisowania nie zapłaciłem ani grosza za przegląd powłoki lakierniczej, a robiłem to w różnych warszawskich ASO. Mam podejrzenia, że wywołując ten temat na tym forum, sami doprowadziliście do tego że płacicie za tą niby usługę. Jeże3li jakiś dealer przeczyta że robi to X lub Y i bierze za to niezłą kasę i nikt nie protestuje to dlaczego on ma tego nie robić.
DjQuest - 02-10-2010, 19:24

Ciekawa też jest sprawa oleju Castrol, który to leja od roku jako zalecany :) .Cena kosmos to wiadomo, ale znacie jakieś powody skąd taki wybór ?
Hubeeert - 02-10-2010, 19:44

sla napisał/a:
Przez 11 lat serwisowania nie zapłaciłem ani grosza za przegląd powłoki lakierniczej, a robiłem to w różnych warszawskich ASO. Mam podejrzenia, że wywołując ten temat na tym forum, sami doprowadziliście do tego że płacicie za tą niby usługę. Jeże3li jakiś dealer przeczyta że robi to X lub Y i bierze za to niezłą kasę i nikt nie protestuje to dlaczego on ma tego nie robić.
Obawiam się, że jest wprost przeciwnie - Ty byłeś anomalią ;-)