To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - System audio w lancerach

wiewioor - 20-07-2017, 22:03

easy1600 napisał/a:
Dzięki za odpowiedź muszę jednak się dowiedzieć jak połączyć ten głośnik,

Tak jak napisałem wcześniej - lub na 2 kanały a jeśli masz monoblocka to równolegle. Jeśli natomiast masz 4 kanały to możesz zmostkować (jeśli wzmak na to pozwala) po 2 kanały i sprawa załatwiona. Przy opcji 2 kanałów pamiętaj aby ustawić wzmak na mono - bo cewki muszą pracować identycznie.

easy1600 napisał/a:
no i wzmacniacz który utrzyma oryginalnego suba
Tak jak pisałem wcześniej. Moc głośnika nie jest najważniejsza. Gdy masz powiedzmy głośnik 500W RMS przy 0,2%thd to możesz mieć nawet wzmacniacz 40W przy tych parametrach przy małym obciążeniu. Natomiast nie wyciągniesz wtedy z głośnika jego możliwości. Natomiast odwrotnie możesz głośnik zabić gdyż przy większej mocy wzmacniacza głośnik będzie niestabilny (za duchy wychył, pęknięte gumy, itd, itp.)
Jeśli ktoś ma kompletne dane głośnika RF Fosgate 10` który jest w Lancerach montowany możesz wtedy dobrać do niego idealnego wzmaka.

easy1600 napisał/a:
mocy nie muszę mieć bardzo dużo, chodzi mi tylko o delikatne podbicie basu.

W takim wypadku w zupełności wystarczy ci niższa półka jak np. CARPOWER HPB-602 - bardzo fajny wzmacniacz - postawiłem na tym nie jedno CA. Nie powinieneś uwalić głośnika. :wink:

easy1600 napisał/a:
Zaletą suba do lancera test jego fajne spasowanie.

Spas jest bardzo fajny. Natomiast można zrobić spas samemu a jeśli zrobisz to dobrze to oudowa będzie lepszym rezonatorem niż tworzywo zastosowane w OEM subie. Poczytaj temat: http://forum.mitsumaniaki...hlight=#1245574 - jeśli nie chcesz się bawić zawsze można OEM suba wykorzystać którego można samego kupić na aukcjach.

easy1600 - 20-07-2017, 22:12

easy1600 napisał/a:
Dzięki za odpowiedź muszę jednak się dowiedzieć jak połączyć ten głośnik,

Tak jak napisałem wcześniej - lub na 2 kanały a jeśli masz monoblocka to równolegle. Jeśli natomiast masz 4 kanały to możesz zmostkować (jeśli wzmak na to pozwala) po 2 kanały i sprawa załatwiona. Przy opcji 2 kanałów pamiętaj aby ustawić wzmak na mono - bo cewki muszą pracować identycznie.

easy1600 napisał/a:
no i wzmacniacz który utrzyma oryginalnego suba
Tak jak pisałem wcześniej. Moc głośnika nie jest najważniejsza. Gdy masz powiedzmy głośnik 500W RMS przy 2%thd to możesz mieć nawet wzmacniacz 40W przy tych parametrach przy małym obciążeniu. Natomiast nie wyciągniesz wtedy z głośnika jego możliwości. Natomiast odwrotnie możesz głośnik zabić gdyż przy większej mocy wzmacniacza głośnik będzie niestabilny (za duchy wychył, pęknięte gumy, itd, itp.)
Jeśli ktoś ma kompletne dane głośnika RF Fosgate 10` który jest w Lancerach montowany możesz wtedy dobrać do niego idealnego wzmaka.

easy1600 napisał/a:
mocy nie muszę mieć bardzo dużo, chodzi mi tylko o delikatne podbicie basu.

W takim wypadku w zupełności wystarczy ci niższa półka jak np. CARPOWER HPB-602 - bardzo fajny wzmacniacz - postawiłem na tym nie jedno CA. Nie powinieneś uwalić głośnika. :wink:

easy1600 napisał/a:
Zaletą suba do lancera test jego fajne spasowanie.

Spas jest bardzo fajny. Natomiast można zrobić spas samemu a jeśli zrobisz to dobrze to oudowa będzie lepszym rezonatorem niż tworzywo zastosowane w OEM subie. Poczytaj temat: http://forum.mitsumaniaki...hlight=#1245574 - jeśli nie chcesz się bawić zawsze można OEM suba wykorzystać którego można samego kupić na aukcjach.

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, jutro jadę na wakacje po feriach zacznę działać. Myślę że moje info też się komuś przyda. Może kto podejmie się za kasę robić skrzynki do suba, chętnie kupię.
PODRAWIAM

[ Dodano: 29-07-2017, 20:21 ]
Witam nikt zabudowy do spotsbaka nie robi, chyba będę musiał zamówić cuś takiego kto się zna na czystej muzie niech powie czy to podbije bas i czysto zagra?
http://allegro.pl/wzmacni...6553626890.html + http://allegro.pl/sony-xp...6354271496.html ewentualnie to http://allegro.pl/skrzyni...6572465416.html
nie wiem jakie to duże i czy do lancera się zmieści i czy zostanie miejsce na skrzynkę piwka.

wiewioor - 31-07-2017, 13:48

easy1600 napisał/a:
Witam nikt zabudowy do spotsbaka nie robi,

Jeśli masz trochę zapału, cierpliwości to bez problemu sam wykonasz zabudowę do sportbacka. Poniżej temat jeśli by Ciebie interesował: http://forum.mitsumaniaki...hlight=#1245574

Jeśli jednak zdecydujesz się na zakup gotowej skrzynki to przedstawiony wzmacniacz dla tych 2 głośników da radę. Przy Blaupunkcie będziesz musiał nawet mocno wysterować w dół by nie zepsuć głośnika. Model Blaupunkta to podstawowy głośnik z serii 12 calowych. Sub nie powala natomiast w porównaniu do serii bez głośnika niskotonowego i tak jest niebo a ziemia. Sam dawno temu używałem kilka takich i jak na moje potrzeby w zupełności wystarczało do spokojnego grania (bez łupania pleców). Przy tym GTB (zresztą jak w przedstawionym Sony) masz zamkniętą konstrukcję (co przy klasie niższej) moim zdaniem jest zaletą. Co do Sony też na pewno zagra - parametry ma lepsze od GTB - choć ja Sony nigdy nie byłem zwolennikiem (choć jest to moja indywidualna opinia). Jak dobrze wysterujesz odcięcie, nie podbijesz zbytnio "gain`em" oraz odciążysz midbasy niezależnie na jaki głośnik się zdecydujesz to na pewno różnica będzie znacząca.

easy1600 napisał/a:
czy to podbije bas i czysto zagra?

Z CA jest o tyle trudno, że odczucia i oczekiwania są każde inne dla danego użytkownika. Nawet przy konkursach CA wrażenia odsłuchowe są odmienne przy ocenianiu. Nie wiem czego ty oczekujesz i co rozumiesz pod pojęciem czysto zagra. Przy subie o tyle nie ma zbytnio problemu bo filtr LPF ustawiasz na niskie poziomy (120-200 Hz w zależności od upodobań). Dla czystości i jakości zadbać trzeba o midbasy oraz tweetery ale to już kolejna rozbudowa - niezależnie od wszystkiego polecam wygłuszyć drzwi. Nie będę się rozpisywał nad zaletami tego rozwiązania bo wszędzie gdzie sobie o tym poczytasz znajdziesz informację i potwierdzenie że czasem samo wygłuszenie robi lepszy efekt niż wymiana głośników.

Przy instalacji suba (niezależnie jakiego) pamiętaj o dobrych kablach zasilających i podstawowych zasadach przy zabawie z CA jak dobre połączenia. By sprzęt i kable nie fruwały w bagażniku oraz pod maską - polecam ciągnąć zasilanie bezpośrednio z akumulatora gdyż oryginalne złącze (309 w serwisówce), może być niewystarczające.

easy1600 napisał/a:
nie wiem jakie to duże i czy do lancera się zmieści i czy zostanie miejsce na skrzynkę piwka.

Jak sub z 12 calowym głośnikiem. Małe nie jest. Miejsca przestrzeni bagażnikowej zajmie sporo. Dużo lepszym rozwiązaniem jest stworzenie własnej zabudowy w miejscu wnęki, ale trzeba mieć przy tym trochę cierpliwości i minimalnej wiedzy technicznej.

easy1600 - 31-07-2017, 15:34

Witam i jednak skieruję się w stronę spokojnego czystego grania z głośnikem Rockford Fosgate Punch P1S4-10 MDF 250W http://allegro.pl/rockfor...15.html#thumb/1 nie koniecznie z tym tą skrzynią ale celuję w zamkniętą skrzynię 16-21 litrów. Natomiast mam niezły zgryz z doborem wzmacniacza który nie zabije ceną a w rms pociągnie 250w a max 500w przy 4 ohm. Zastanawiam się nad:

Crunch GTi2200 1x400W RMS / 2x200W RMS
CRUNCH GTX2400 400W RMS PILOT 2-KANAŁY
CARPOWER HPB-1502 NOWY 750W
SONY N502
Crunch GPX500.2 mocny wzmacniacz 500W
MonoBlok Magnat Edition S Mono 1400W
Phoenix Gold Z300.1 Wzmacniacz 1-kanałowy 1200W
BLAUPUNKT GTA 270 DSP 420W

no i nie wiem który zagra dobrze z wybranym głośnikiem, zaznaczam ma grać przyjemnie i czysto nie zależy mi na rozwalaniu budy.
Pozdrawiam

wiewioor - 31-07-2017, 23:21

Do głośnika który podałeś praktycznie każdy wzmacniacz pociągnie. Natomiast:

Carpower - bardzo mocne i bardzo trwałe wzmacniacz - natomiast minusem jest brak filtra subsonicznego, który co by nie mówić odciąża głośnik. Do głośnika który wybrałeś moim zdaniem model 1502 byłby za mocny i jeśli byś się zdecydował na Carpower to z w zupełności wystarczyłby model 602.
Blaupunkt - z konkurencji chyba najsłabszy - natomiast cena przyzwoita
Crunch`e bym sobie odpuścił. W szczególności pierwsze dwie opcje które wg mnie są drogie w stosunku jakości do ceny.
Phoenix Gold - firma klasyk "oldtimer". Ciekawa opcja. Przyzwoite parametry. Typowy monoblock. Subsonic tylko 12db/oktawę. Mógłby być przynajmniej tzw. 4 rzędu lub wyżej - choć wątpię by inni producenci mieli lepsze parametry, tym bardziej, że nawet nie podają tych wartości.
Magnat - również nie głupia opcja. Małe THD choć obecnie w większości przypadków wartości THD są na tyle małe, że trudno znaleźć powiązania pomiędzy pomiarami, a ocenami subiektywnymi. Sam mam starego BlackCore`a Two LTD i dla obecnych potrzeb w zupełności mi wystarcza.
Sony nigdy nie lubiłem więc nie oceniam i nie podaje żadnych informacji bo nie będę obiektywny. :P

Co wybierzesz to już od Ciebie zależy. Jeśli zależy ci żeby
easy1600 napisał/a:
grać przyjemnie i czysto nie zależy mi na rozwalaniu budy.
de facto każdy z tych wzmacniaczy pociągnie ten głośnik. Ważne żeby nie kupić jakiegoś krafta czy audiomedia. :) Sam nie patrząc na budżet pewnie wybrałbym typowo z monoblocków tj. albo Magnata albo Phoenix Gold.

Co do głośnika wybrałeś fajną opcję suba do "czystego" grania nie rozwalając budy. 25 cm gra szybciej. Nie powinien być ospały. Nasze lancery nie mają wbrew pozorom dużej przestrzeni (potrójne de facto dno bagażnika) a co za tym idzie przestrzeni akustycznej. Prawdą jest że z mniejszego głośnika nie wyciągniesz dużego ciśnienia, ale nie tym ci nie zależy więc jest dobrze. Poza tym jak napisałem wyżej nie potrzebuje elektrowni żeby sprawnie działał.

PS. Nie mam programu (nie chce mi się instalować) ale obudowa poniżej 20l dla tego głośnika może być za mała.

easy1600 - 02-08-2017, 20:00

Witam czy ktoś może z czystym sercem polecić ten zestaw na przód Audio System X165EM EVO 799 zł proponowali mi to w Hornhagen Car Audio w Wrocławiu podobno grają rewelacyjnie po odpowiednim wygłuszeniu drzwi.Impedancja: 3 Ohm, Moc nom.: 2x 140/100 Watt https://www.youtube.com/watch?v=qDyZeeWz4MU sory że link z starym audi

sorki nie mogę znaleźć był taki świetny temat z fotami wygłuszenie drzwi w lancerku z fotkami dokładnie pokazane gdzie co kleić gdzie wstawić blaszkę i jakie materiały wykorzystać.
Zbigniew

Czy ktoś wie jak tam są montowane gwizdki na przodzie, zwrotnicy seryjnie chyba nie ma ? bo widziałem jakiś kondensator na głośniku wysoko tonowym.

grzesiopol - 29-08-2017, 10:29

Powiem tylko tyle a właściwie pokaże - wynik 106,3 dB

Pierwsze zdobył też Rochford ale w Outlanderze - wynik 106,7 dB

I niech ktoś jeszcze mówi, że fabryczne zestawy są kiepskie.

easy1600 - 30-08-2017, 20:16

Tak przy 106 decybelach to czysto grało ? fajny konkurs nie na najlepiej gające audio tylko na najgłośniejsze, przy tej mocy wszystkie plastiki rezonowały na maksa. Jak konkursem na najjaśniejszy tv który pali oczy. W każdym fabrycznym zestawie brzęczą drzwi i nie ma szybkiego kik basu, dla mnie absolutne minimum to rf + wygłuszenie ale można założyć coś znacznie lepszego, bez problemu mogę do swojego autka założyć sprzęt wywalający szyby tylko głośność to nie jakość dźwięku. Szkoda że nie mogłem być na zlocie w Grudziądzu następnego zlotu nie odpuszczę, w końcu skończyłem robotę z nagłośnieniem w swoim lancerku na głośnikach evo x audio system jak dla mnie rewelacja.
tyku - 30-08-2017, 22:05

easy1600 napisał/a:
Tak przy 106 decybelach to czysto grało ?
Nie możliwe :!:
Ja do dzisiaj poprawiam wygłuszenie i ciągle coś rezonuje :(

apikus - 31-08-2017, 07:55

easy1600, do boju. Organizuj konkurs. Przyjedziemy zobaczymy.
Na Zlocie mierzona była tylko głośność. Takie były zasady konkursu. To nie był profesjonalny konkurs Car Audio tylko zabawa.

easy1600 - 07-09-2017, 18:11

Apikus rzeczywiście masz racje ciężko zebrać kilka bezstronnych osób do oceny, bo polacy tak mają że co jeden to inne zdanie. Nie ma co się spinać nie wiedziałem że to ma być forma zabawy. Bardzo chciałem teraz pojechać na zlot, ale samochód miałem nie skończony no i pewne moje sprawy pokrzyżowały mi plany. Myślę że następny zlot zaliczę i poznam pozostałych fanów miśków no i Grzesiopola. Moim zadaniem jednak jest to możliwe, na wszystkich ocenianych wozach trzeba odtworzyć te same próbki muzyki, parametry jak głośność i korekcja dźwięku według własnego uznania osób startujących do konkursu. Kryteria głośności też zabawne tylko na następnym zlocie przyjedzie jakiś osioł z zamontowaną tubą z straży pożarnej i zwinie nagrodę. :mrgreen:

Tyku u mnie też rezonuje lusterko wsteczne od strony drzwi nic nie słychać, ale z drzwiami chyba przesadziłem z wygłuszeniem bo są teraz cholernie ciężkie ( całe otwory zaślepione blachą i i naprawdę gruby butyl, pianki też dużo ale to nic nie waży, no i nowe głośniki ciężkie zresztą ledwo wlazły w dystanse) przy mocniejszym zamknięciu myślę że buda się rozleci, a mój lancer waży teraz chyba z 50kg więcej.

apikus - 07-09-2017, 22:29

easy1600, ja się nie spinam :-)
Zawsze mile widziane są nowe konkurencje.
Na Zlocie każdy ma prawo zaprezentować co chce, a jak zgarnie nagrodę to mu pogratuluję :lol:

Ja chętnie zobaczę co zrobileś w swoim aucie, tak że nie mogę doczekać sie następnego Zlotu. :D :D Do zobaczenia.

Tayron - 08-11-2017, 07:28

Witam Wszystkich miłośników Lancerków,

Czytam od dłuższego czasu posty odnośnie całego audio w Lancerze i przyznam szczerze, że połapać się w tym nie jest łatwo, bynajmniej ja trochę się pogubiłem.
Mam do was prośbę o poradę lub pomoc w temacie zmiany audio w swoim Miśku.
Mianowicie posiadam Lancera sportbacka z 2009r w wersji invite 1,8 (CX3A..) - fabrycznie jest : radio z 1CD ( nie znam numeru, gdyż nie sprawdzałem fizycznie) ze sterowaniem w kierownicy i BT przy kierownicy + standartowe głośniki i co za tym idzie, pewnie standartową instalacją audio-czyli nie pod rockforda.
Trafiło mi się kiedyś zakupić oryginalną zabudowę do bagażnika wraz z boczkiem bagażnika, głośnikami rockforda oraz wzmacniaczem również tej firmy (nr 8701A279) niestety brakuje mi oryginalnego mocowania (ramki wsporczej) za pomocą której montowany jest do podłogi auta. Także jeśli ktoś taką posiada to proszę o info, chętnie odkupię.
Chciałbym w końcu zamontować ten sprzęt, ale z tego co wyczytałem należy dorabiać/zakupić/zrobić ... odpowiednią wiązkę specjalnie pod rockforda (niestety nigdzie nie mogę jej zdobyć ).
Mam zamiar również zmienić radio, ale tu też mam pewien dylemat, mianowicie czy zakupić jednostkę dedykowaną fabryczną rockforda i wówczas dorobić jakoś tą wiązkę i wszystko ładnie zamontować i po kłopocie. Czy jednak zakupić urządzenie z nawigacją na androidzie tzn. jakiegoś przysłowiowego chińczyka (którego jedni polecają , a inni nie. Ja chętnie bym widział to w swoim aucie), rzekomo dedykowanego do Miśka. Tu pojawiają się kolejne problemy:
- jak to najlepiej zrobić, co byłoby potrzebne aby chińczyk działał z posiadanymi elementami zestawu rockforda (jak pewnie wiecie w niektórych ofertach jest opis, że jeśli auto posiadało oryginalnie zestaw rockforda, to trzeba dodatkowo o tym poinformować i dołożą jakąś tam wiązkę czy coś w tym stylu), czyli chętnie przyjmę konkretne porady co i jak należy zrobić, co należy do tego jeszcze dokupić itd...
przykład tzw. chińczyka : http://allegro.pl/radio-n...7020481997.html
i dedykowanego rockforda: http://allegro.pl/radio-m...7022807249.html
Reasumując, odnośnie radia dedykowanego rockforda potrzebowałbym schemat instalacji wzmacniacza + np radia, aby móc dorobić wiązkę (a właściwie zlecić komuś jej zrobienie :) ).
W drugim przypadku, czyli sprawą związaną z instalacją chińczyka proszę o radę krok po kroku co będzie mi potrzebne, co zakupić, co należy dorobić i jak to dorobić (schemat, zdjęcie, cokolwiek...) aby taki zestaw zadziałał.
W razie czego podam nr telefonu, aby bezpośrednio porozmawiać o rozwiązaniu tejże sprawy.
Z niecierpliwością czekam na Wasze instrukcję :)

grzesiopol - 08-11-2017, 13:29

Po pierwsze to nie ma czegoś takiego jak dedykowane oryg. radio do rockforda. Rockfordem nazywa się cały system premium audio a w rzeczywistości do oryginalnego zwykłego dokłada się tylko wzmacniacz i głośniki i dokleja napis na panelu radia i ma sie rockforda. Było to pisane wielokrotnie.
Po drugie zanim kupiłeś wzmacniacz i głośniki to trzeba było poczytać co będzie ci potrzebne do zmiany na rockforda wtedy bez problemu znalazłbyś aukcje gdzie kupiłbyś całość łącznie z przewodami, teraz pozostaje ci albo dorobić wiązki ale pamiętaj o wtyczkach (inaczej cięcie i lutowanie) albo szukać i dokupić oryginalne wiązki. Co do schematów to znajdują się w dziale download. Zajrzyj do innych tematów i zobacz kto wymieniał na chińczyka i wtedy poczytaj lub pytaj bezpośrednio na PW co ci potrzeba do podłączenia.

tokyo - 08-11-2017, 15:14

....a wiec tak:
jw grzesiopol +:
1. Rockford to system audi nie radio
2. Wzmacniacz rockforda + radio lub navi tworzy zestaw multimedialny z procesorem dzwieku systemami regulacji woofera oraz poszczegolnych regulacji dzwieku
3. Rockford to wiazka 24 do 27 kabli rozprowadzonych po samochodzie do !kazdego! glosnika poniewaz kazdy glosnik ma swoj wzmacniacz nawet ten wysokotonowy - dlatego tez jest dobre poszerzenie bazy stereo
4. instalacji do rockforda nie bylo w zadnym samochodzie jak nie zostal przewidziany do takiego systemu
5. czas zalozenia rockforda po uprzednio przygotowanej instalacji z rozlozeniem i zlozeniem srodka samochodu tj okolo 10 "bitych" godzin

Chinczyk:
bez wzgledu na to jaki masz system zalaczajacy orginalny wzmacniacz i tyle. Niektore systemy posiadaja odrebna regulacje ale nie dziala to poprawnie (poczytaj niektore wypowiedzi w dziale outlandera)
Rozwiazanie chinczyk lub sprzet markowy (tu musisz zrobic uklon w strone kolegow) + dobry wzmacniacz + glosniki + wytlumienie drzwi - to jest juz szeroko opisany temat.

Sam zestaw multimedialny (taki jaki jest w asx i outlanderze) podlaczony do zestawu rockforda daje rowniez bardzo dobry dzwiek.
Przetestowalem to na kilku outlanderach wyjmujac zwykle radio ori podlaczone do rockforda i zamienilem je na system multimedialny z asxa z kamera - dzwiek b dobry i zadowolenie wlasciciela rowniez