Carisma - Techniczne - [Carisma] Evoscan i kabel VAG KKL-USB /Nie ELM327/
siwylok - 10-06-2012, 10:11
Wtrące się w temat byście koledzy poradzili
Czy ten kabelek
http://allegro.pl/vag-kkl...2383723151.html
będzie dobry do mojego Lancer'ka z 94r. ?
Kiedyś z kolegą, który posiadał podobny kabelek łączyliśmy się z moim ECU i zaskoczył
volve - 11-06-2012, 09:43
siwylok napisał/a: | będzie dobry do mojego Lancer'ka z 94r. ? |
Do Carismy byłby najprawdopodobniej dobry, ale nie wiem jak z Lancerem, czy też potrzebny jest taki kabel jak tutaj.
[ Dodano: 11-06-2012, 09:52 ]
aren195612 napisał/a: | Co do uszczelki, oryginał jest metalowy pokryty tworzywem, można ja bez problemu stosować wielokrotnie. |
Przed liftem czasem nie była uszczelka bez tego metalu ? Bo gdzieś mi się na forum przewineło, że dopiero po lifcie zaczęto stosować uszczelkę z tym metalem i z tego powodu powstał pomysł z wycinaniem uszczelki z kartonu.
Sam akurat nie robiłem przepustnicy przed liftem, więc ciężko mi powiedzieć jak jest naprawdę.
wichura1 - 11-06-2012, 13:22
siwylok napisał/a: | Wtrące się w temat byście koledzy poradzili
Czy ten kabelek
http://allegro.pl/vag-kkl...2383723151.html
będzie dobry do mojego Lancer'ka z 94r. ?
Kiedyś z kolegą, który posiadał podobny kabelek łączyliśmy się z moim ECU i zaskoczył |
Do Lancera był inny kabel i inne oprogramowanie. Nie masz złącza OBD tylko ALDL tzw: pre-OBD.
Tutaj masz wątek o kablu ALDL i możliwości podłączenia go do PALMa, lub emulatora w PC.
siwylok - 12-06-2012, 00:05
Cytat: | Do Lancera był inny kabel i inne oprogramowanie. Nie masz złącza OBD tylko ALDL tzw: pre-OBD. |
Co ciekawe moj Lancelot ma złącze OBD2
Kolega coltmaniak łączył sie podobnym "przerobionym" kabelkiem ze swoja CJ0.
W ogóle to już go kupiłem to się wkrótce przekonam i dam znać
wichura1 - 12-06-2012, 08:20
W takim razie sprawdź sobie według VIN czy faktycznie jest z 94. Moja Carisma jak się okazuje jest z 99 a w papierach mam 98, bo matołki do papierów wzięły rok produkcyjny, który trwa od kwietnia do marca. Zresztą wiek potwierdzają daty na częściach samochodu, (niemożliwe, żeby był wszędzie walony i miał wszystko zmieniane ). Sprawdź jeszcze pod lewym kolanem, czy nie masz białej wtyczki z 2- 4 pinami (reszty brakuje). Jeżeli masz tzn, że masz 2 systemy testowe, a raczej 2 interfejsy do nich.
racenty - 12-06-2012, 10:12
A czy kabelek wskazany przez siwylok będzie się nadawał do Cari 1.8 85kw? Czy będzie wymagał przeprogramowania bo jest RL.
siwylok - 12-06-2012, 21:53
No i kabelek doszedl - szybka instalacja sterow, lutowanie i .. dzała
Na razie datalogging, bledy i actuator'y nie chca sie polaczyc.
Nie mam pojecia ale sie jeszcze nie poddalem.
Do wichury i dla innych bo moze sie przydac:
Moj Vin wskazuje na koncowke 93r., zlacze 12 pin praktycznie gole jest tylko jeden pin
a jak widac OBDII dzialajace
Tylko te bledy ECU Na kablu od kolegi smigalo wiec musi sie to dac jakos zrobic ......
PS. Polska gola !
wichura1 - 13-06-2012, 12:23
Błędów raczej nie odczytasz. W przedliftowych Carismach pomimo OBD, do 98-99 roku błędy odczytasz tylko błyskami "Check Engine",a żeby uruchomić połączenie z OBD trzeba zewrzeć 4 i 1 pin złącza OBD. Twoje OBD jest w pełni działające dla oryginalnego komputera serwisowego Mitsubishi. Japończycy mieli inny system dlatego zwany był JOBD. Pod ten styk w białej wtyczce podłączasz + diody 12V, - podłączasz do jakiegoś metalowego elementu podłączonego do masy pojazdu. Przekręcasz stacyjkę na ON i zaczyna mrugać podając błędy.
KaWu - 13-06-2012, 15:29
wichura1 napisał/a: | Do Lancera był inny kabel i inne oprogramowanie. Nie masz złącza OBD tylko ALDL tzw: pre-OBD. |
siwylok napisał/a: | Co ciekawe moj Lancelot ma złącze OBD2 |
To jest JOBDII.
Co nie zmienia faktu, że powinno działać bo w identycznych Lancerze miałem to samo.
Także z 94 roku
HOLEK - 17-06-2012, 22:25
kto może mi powiedzieć skąd mogę pobrać program do carismy wraz z instrukcja bo z tego co widzę evoscan nie występuje w pl
plecho1 - 17-06-2012, 22:31
Legalnie jedynie kupić.
HOLEK - 18-06-2012, 07:41
A mniej legalnie
wichura1 - 18-06-2012, 08:46
Mniej legalnie nikt ci nie odpowie.
volve - 18-06-2012, 08:56
A mniej legalnie to trzeba nauczyć się korzystać z wujka G Ale nie polecam, czasem jednak warto zapłacić twórcom za ich pracę(szczególnie za tak przydatny program jak EvoScan).
racenty - 22-06-2012, 12:33
Jakie opcje dodatkowo zaznaczyć w EvoScanie by ładny log odczytać? Mam możliwość odczytania tylko na postoju, nie mam lapka
|
|
|