To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Fabryczny zestaw głośnomówiący - Bluetooth Hands Free Module

Golotheman - 24-08-2018, 09:15

Ale to nie jest voice training dla niej, tylko dla Ciebie.
PS. To już robiłem

mirek20103 - 28-09-2018, 17:21

Witam, mam problem z zestawem głośnomówiącym w Lancer 2010r 1.8 143KM. Mianowicie raz z niewiadomych przyczyn rozładował mi sie akumulator po czym Hands Free System nie działa. Nie reaguje na przyciski przy kierownicy oraz nie ma połączenia z telefonem. Miał ktoś podobny problem? Z góry dziękuje ze wszelką pomoc.
Palkerson - 29-09-2018, 20:06

Tak wszyscy te fabryczne BT padają i włśnie tak to się objawia .. rozladowany aku i grzejący się uklad :/:/ tylko moze ktoś by sie za to wziął i porobił fotki który kondensatorek albo inne cos na płycie wymienić by działało ponownie ;) ???? bo po co kupować uzywke za 450 zł jak i tak się spali ...
shinji01pl - 01-10-2018, 22:18

no wlasnie moze da sie to jakos mniej kosztowo naprawiac...
mnie tez ostatnio padl BT...
sterowanie z kierownicy dziala ale tel nie widzi HFS
natomiast po wlaczeniu HFS z kierownicy na wyswietlaczu radia ikonka baterii jest pusta i nie ma ikonki BT...(nie pamietam dokladnie czy tak owa sie pojawiala)
w kazdym badz razie tel nie znajduje HFS...

[ Dodano: 01-10-2018, 22:45 ]
pytanie: czy fabryczny modul BT mozna zastapic NP modulem GROM???

MitsuLans - 03-10-2018, 01:42

Molo napisał/a:
udało
MitsuLans napisał/a:
A ma może ktoś łopatologiczną (najlepiej obrazkową lub YT) instrukcję
Poradziłeś sobie z tym już ? masz moduł BT zamontowany ?

Tak, z tym że... rozbierając plastik za schowkiem natrudziłem się co nie miara - jest jeszcze jedna wpinka (przynajmniej u mnie) w tylnej górnej części, którą należy "rozpiąć". (może komuś pomoże ta informacja. - stwierdziłem że tej listwy ozdobnej - u mnie a'la carbon, demontować nie będę bo co oryginalnie zamontowane to nie trzeszczy a po demontażu nie wiem jak by było.

Rozbierałem elementy jakąś godzinę po tym jak zaparkowałem auto, po krótkiej jeździe (20km), kluczyk był na off, bez radia i itp.
W momencie gdy wyjąłem moduł... łapska se poparzyłem... dosłownie, cieplutki był jak nie wiem co - ręce schłodziłem polewając świeżo zagotowaną wodą.

Mój moduł nosi oznaczenie : 8785A010

I teraz kwestia: jakie mogę zastosować zamienniki do niego? Orientuje się ktoś?
Dokładnie taki sam stoi za 450-500 na alledrogo. Wg. mnie przesada ;/
Z tego co tutaj wyczytałem, to wersję wyższe niż 010 na końcu raczej mogą nie działać, a co z numerami niższymi? np. 002, 004, 00... do 008 ?

Da się uratować taki moduł czy to raczej przegrana sprawa?

Czy moduł z innym oznaczeniem umożliwiłby mi podłączenie USB?

- tak abym mógł podłączyć pendrive'a z muzyką?

Molo - 03-10-2018, 06:50

Moduly z nizszymi mumerami tez beda dzialac ale to wszystko moduły starego typu i one podobno mają taką przypadłość że się potrafią się zagotować. Ja u mnie założyłem moduł nowego typu A026 z usb i śmiga jak ta lala. Musialem jednak polutować kabelki bo kostka w nowym ma więcej pinów. Jakbyś był zainteresowany to pw.
Pozdro

HUGIO - 04-10-2018, 22:08

Przeglądając ostatnio ten temat oraz kiedyś dokładniej odnośnie MMCSa w pewnym momencie się zgubiłem. Obsługa USB zależy tylko od modułu BT, a nie od samej wersji MMCS (E-4 i wyżej)?
Molo - 05-10-2018, 00:06

tak. usb będzie działało od E04 wzwyż. Ale sam bluetooth głośnomówiący powinien działać bez problemu.
Arecziwaldo - 06-12-2018, 06:31
Temat postu: [CY3A 1.8] Nie uruchamia się system bluetooth
Witam :) właśnie zakupiłem Lancera sportback 2008 r :) mam problem z uruchomieniem systemu bluetooth . Robię wszystko zgodnie z instrukcją (uruchomiony zapłon i wciskam przycisk SPEACH)lecz nie uruchamiają się żadne komendy głosowe ani na wyświetlaczu radia nic się nie pojawia. Z tego co wiem w tym samochodzie nigdy ten system nie był używany. Czy to jakiś przepalony bezpiecznik ?? czy coś źle robię ?? czy w jakimś ukrytym menu jest dezaktywowany system bluetooth ??Pozdrawiam i proszę o pomoc
Bizi78 - 06-12-2018, 08:02

Często ten moduł pada, tutaj masz temat:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=70348&start=0

Arecziwaldo - 06-12-2018, 10:22

Bizi78 napisał/a:
Często ten moduł pada, tutaj masz temat:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=70348&start=0

To najprawdopodobniej będzie ten moduł lecz kolejne pytanie czy jestem w stanie sam go odnaleźć i wymienić(o ile uda mi się zakupić nowy/używany) bez żadnych dodatkowych sprzętów serwisowych tylko posiadając standardowe narzędzia garażowe i amatorskie umiejętności mechaniczne ??

Dzidek1 - 06-12-2018, 13:45

Tak bez problemu znajduje się on nad schowkiem za deską rozdzielczą, dobry śrubokręt gwiazdkowy i trochę cierpliwości 8)
Molo - 07-12-2018, 10:27

Arecziwaldo napisał/a:
To najprawdopodobniej będzie ten moduł
jak już zlokalizujesz ten moduł to określ czy masz starego typu moduł czy nowego:

na zdjęciu górny nowy typ / dolny stary typ
https://a.d-cd.net/5df17c9s-1920.jpg

jak masz nowy to mogę pomóc,

pozdr,
m

Arecziwaldo - 27-12-2018, 15:50
Temat postu: modłu bluetooth
Molo napisał/a:
Arecziwaldo napisał/a:
To najprawdopodobniej będzie ten moduł
jak już zlokalizujesz ten moduł to określ czy masz starego typu moduł czy nowego:

na zdjęciu górny nowy typ / dolny stary typ
https://a.d-cd.net/5df17c9s-1920.jpg

jak masz nowy to mogę pomóc,

pozdr,
m

Witam :) już wiem gdzie znajduje się ten moduł lecz mam kilka prozaicznych pewnie pytań. Oglądałem filmik w necie z demontażu takiego modułu i na nim użytkownik wykręca 4 śruby nad schowkiem wyciąga plastik i ma dostęp do modułu lecz u mnie znajduje się tam jeszcze jakieś pokrętło jakby chłodzenie schowka oraz wyłącznik poduszki powietrznej pasażera czy te elementy też muszę odkręcić i czy dla bezpieczeństwa powinienem odłączyć akumulator przed jakimkolwiek rozkręcaniem ?? wiem pewnie to śmieszne co piszę lecz nie jestem mechanikiem i zanim coś rozkecę wolę się upewnić PS a tak tylko dla upewnienia wiem że poprzedni właściciel na pewno nie używał tego modłułu więc może jednak jest jakiś inny problem że to nie działa ?? rok temu wymieniał ako może to spowodowało jakieś przepięcie w systemie ?? :) pozdrawiam wszystkich na forum :)

mirek20103 - 02-01-2019, 20:20

Witam, miał ktoś problem z tym, że moduł bluetooth nie ma kontaktu z radiem? W sensie raz na sto zareaguje na przycisk Speach i połączy się z telefonem. Moduł wymieniłem w listopadzie, stary się nagrzewał i rozładowywał akumulator.