To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM

Marcino - 02-01-2017, 21:32

RE_man napisał/a:
Grubo z tematem lecisz, popieram :D

Pozdro :wink:

Dzięki również pozdrawiam.

Robie wszytko co potrzeba, staram się minimalizować koszty, reszta to własna praca:)
Dziś Krzyżak przy okazji krótkiej "roboczej" wizty pokazał mi miejsce na kielichu przy pompie hamulcowej które jest zarażone i też muszę naprawić.

Krzyzak - 02-01-2017, 22:14

Marcino napisał/a:
Krzyżak przy okazji krótkiej "roboczej" wizty pokazał mi miejsce na kielichu
to był znak :)
przy okazji dzięki za pomoc
bańka do piaskowania fajna :P

Nacz - 02-01-2017, 22:39

Marcino napisał/a:
Dziś Krzyżak przy okazji krótkiej "roboczej" wizty pokazał mi miejsce na kielichu przy pompie hamulcowej które jest zarażone i też muszę naprawić.

Też by mi się taka wizyta kontrolna przydała, najlepiej kogoś z kombi, niby zrobiłem dużo fotek przed rozłożeniem, ale widzę, że jednak za mało. Marcino jak postępy z pracami przy aucie?

Marcino - 03-01-2017, 07:55

Zawie
Nacz napisał/a:
jak postępy z pracami przy aucie?

Zawieszenie założone czeka na hamulce, a zaciski i jarzma na piaskowanie. To na najbliższe dni.

Marcino - 04-01-2017, 09:29

Zaciski wypiaskowane.... trzeba je teraz czymś pokryć?
Czy ocynk w spray bedzie ok?

Bizi78 - 04-01-2017, 09:43

Ocynk ok, tylko ja bym na wierzch jeszcze dał specjalną farby dwuskładnikową do zacisków.
Tylko najlepiej pomaluj je jak najszybciej bo korozja lubi goły metal :wink: .

Krzyzak - 04-01-2017, 10:35

Ale prowadnic (śrub) czy gumek to raczej nie piaskowałeś? :)
Marcino - 04-01-2017, 11:52

Piaskowałem jak jest. Na śrubach się nie skupiałem. I tak są do wymimiany bo mają wżery i nie mam na dwóch z nich tych gumek bo kiedyś tam zgniły i jeżdziłem bez tego. Dodatkowo dwie są obrobine przy odkręcaniu. Muszę ja zamówić i wymienić.

Piaskowałem zacisk z tłoczkiem, jak pomaluje to je wtedy rozbiorę i zrobię pełną regenerację.
A z tego co wiem to piaskowanie nie bierze gumy, i ja nie widziałem zeby coś tam uszkodziło.
Po dwóch przejściach przez piaskarkę niestety marketowy piasek kwarcowy od 0-2mm - 20kg zrobił się bardzo drobny i dość słabo zbierał ale dokończyłem.

Hugo - 04-01-2017, 12:14

Marcino napisał/a:

Piaskowałem zacisk z tłoczkiem, jak pomaluje to je wtedy rozbiorę i zrobię pełną regenerację.
Też tak robiłem. Tylko dobrze wyczyść wszystko z piachu.
Marcino - 04-01-2017, 12:25

Hugo napisał/a:
Marcino napisał/a:

Też tak robiłem. Tylko dobrze wyczyść wszystko z piachu.

Dzięki za potwierdzenie mojego toku rozumowania.

Krzyzak - 04-01-2017, 14:34

Marcino napisał/a:
są do wymimiany bo mają wżery
no teraz to na pewno :)

Marcino napisał/a:
dwie są obrobine przy odkręcaniu
niech zgadnę - górne, te z gumką? - bo u mnie dokładnie to samo :)
Krzyzak - 04-01-2017, 14:36

Marcino napisał/a:
marketowy piasek kwarcowy
to są piaski (zwykłe) nie-kwarcowe?
Marcino - 04-01-2017, 23:10

Zaciski pomalowane, ale nie obyło się bez kłpotów. Wczoraj prysnałem ocynkiem. Dziś zadowolny postanowiłem dać lakier chlorokauczuk czarny, ze to tylne to się nie będą grzały i nic się nie stanie. Zreszta tak chyba miałem zrobione ostatnio. No i niestety chlorokauczuk rozpuścił cynk i sie zważyło.
Musiałem zmyć rozpuchem, dałem podkład i dopiero lakier. Kupa niepotrzebnej smierdzacej roboty. Garazu nie otworzysz bo zawieje i zamiecie:)

wojtas - 04-01-2017, 23:44

Moim zdaniem lakierowanie proszkowe z podkładem do żeliwa robi najlepszą robotę.
Marcino - 05-01-2017, 08:23

wojtas napisał/a:
Moim zdaniem lakierowanie proszkowe z podkładem do żeliwa robi najlepszą robotę.

Pewnie tak, ale nie mam za bardzo możliwości na miejscu, a nie mam czasu i mozliwości zeby wozić. Trzeba było pewnie całe zawieszenie tak zrobic kompleksowo jak inni robili.

Czarne wygladają ok. Choć srebrne też były fajne,