To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

mar111cin - 02-06-2011, 16:53

M6riano tzn że już powysyłałeś ?:D
fajnie :D
tylko teraz najtrudniejsza część chyba - znowu będę się musiał męczyć z odbiorem z tymi małpami na poczcie xD

SPIDER-ek - 02-06-2011, 17:45

Owczar napisał/a:
Bardzo fajnie zrobione urządzenie. kaczart pokazywał działanie przy pomocy generatora. Przełączanie na gaz i krótkie omówienie ekranów. Właśnie przekazałem komputerek Zhan-owi.

Ja swoim zacznę się bawić pewnie za jakiś miesiąc :/

Jak bedziesz zaczynał się bawić w podłączanie, to daj znać to ja się przyłącze.

Zhan - 02-06-2011, 23:59

Owczar napisał/a:
Bardzo fajnie zrobione urządzenie. kaczart pokazywał działanie przy pomocy generatora. Przełączanie na gaz i krótkie omówienie ekranów. Właśnie przekazałem komputerek Zhan-owi.

Potwierdzam, dzięki Marcinowi mam już swój egzemplarz i na prawdę sprawia dobre wrażenie, jest przemyślany i dopracowane. Jedyne co bym zmienił to ta nieszczęsna duża czcionka, której trójka przypomina mi skrzydełko motylka ;-) jeśli autor projektu wyrazi zainteresowanie to mogę przygotować swoją wersję zestawu znaków do tego wyświetlacza. Na siłę przyczepiłbym się jeszcze do mrygania ekranu w trakcie jego odświeżania ale pewnie przeszkadza to tylko kiedy się w niego wpatruję a w aucie nie będzie przeszkadzało.
A propos przeniesienia sygnałów do wyświetlacza zamontowanego w zegarach o czym dziś rozmawialiśmy to znalazłem fotki mojego patentu, użytego do wskaźnika paliwa:

Takie złączki są też z większą liczbą styków.
Przy okazji mam prośbę, czy ktoś mógłby mi podać dokładną zewnętrzną szerokość korpusu zegarów HC (ten biały plastik).

Owczar - 03-06-2011, 00:08

Artur, widziałem po wcześniejszych postach, że jesteś perfekcjonistą, a te zdjęcia to potwierdzają. Bardzo ciekawy patent :)

Ciekaw jestem czy uda się coś wymyśleć w kwestii montażu wyświetlacza w zegarach. Sam bym się pobawił, ale mam teraz na głowie ten swap. Ale chętnie zobaczę pomysły innych ;)

Anonymous - 03-06-2011, 00:40

Zhan napisał/a:
A propos przeniesienia sygnałów do wyświetlacza zamontowanego w zegarach o czym dziś rozmawialiśmy to znalazłem fotki mojego patentu, użytego do wskaźnika paliwa:

rozumiem wskaźnik od ilości lpg ? a co pokazywało wskazania wskazówka pb, czy diody od tiptronika ?

Zhan - 03-06-2011, 00:45

Derpin, wskazówka pb
tws - 03-06-2011, 09:35

Zhan co do odświeżania jak się patrzy możliwie na wprost to tego nie widać, jak się patrzy pod większymi kątami (góra/dół) to widać - taka już konstrukcja i szybkość tych wyświetlaczy (w instrukcji podawałem optymalne kąty montażu). Jak LCD jest w zegarach albo na środku deski przy szybie to nic nie widać - gorzej jak jest w konsoli środkowej gdzieś na dole a kierowca siedzi blisko kierownicy - wtedy musi na niego patrzyć z góry i odświeżanie drażni. Myślę, czy nie zrobić też tak żeby różne obszary wyświetlacza odświeżały się w różnym czasie, wtedy może by nie było tego tak widać.

Co do czcionki, jezeli Ci się tylko chce to bardzo chętnie. Ta duża powinna się mieścić w obszarze 10x16pix (szer. x wys.). Możesz przygotować nawet w paintcie obrazki o rozdzielczości 10x16pix (oczywiście jest piksel lub go nie ma, bez cieniowania) lub też w postaci szesnastkowej (np. trójka to 0x0C, 0x0E, 0x06, 0x03, 0x83, 0x83, 0xC3, 0x63, 0x3E, 0x1C, 0x30, 0x70, 0x60, 0xC0, 0xC1, 0xC1, 0xC3, 0xC7, 0x7E, 0x3C). Dla czytelności powinny mieć grubość 2pix ;)

Jak przygotujesz swój zestaw znaków to Ci wgram, czasem nawet bywam w sulejówku to możliwe że byśmy się zgrali.

Jak pomontujecie pochwalcie się fotkami i filmikami. Powoli zbieram materiały z montażów użytkowników .

Jak będą pytania i wątpliwości podczas montażu to pisać, będę pomagał

pozdrawiam

SPIDER-ek - 03-06-2011, 11:03

kaczart, Jak gromadzisz materiały z montażów u userów, to dobrze porobić manuale do róznych samochodów włąsnie z montażu.
tws - 03-06-2011, 11:16

SPIDER-ek napisał/a:
kaczart, Jak gromadzisz materiały z montażów u userów, to dobrze porobić manuale do róznych samochodów włąsnie z montażu.

taki mam właśnie zamiar, niestety sam nie jestem w stanie kupić sobie tyle samochodów, dlatego właśnie liczę na użytkowników

zależy mi też na zdjęciach z miejsc montażu - byłaby to inspiracja dla przyszłych użytkowników

Tomek - 03-06-2011, 13:41

pokażecie zabawke na zlocie (kto będzie), to się potem skuszę
tylko nadal nie widzę dobrego miejsca na wyświetlacz

ps. dużo roboty jest z podpinaniem tego?
mierzy to jakkolwiek spalanie gazu?

mar111cin - 06-06-2011, 12:42

doszedł dzisiaj komputerek :D jestem w trakcie montowania :D robię fotki, to jak dzisiaj mi się uda to poskładać to wieczorem wrzucę ; ) jak narazie to bardzo ładnie pasuje w zegarek z tego co widzę :D
Hugo - 06-06-2011, 13:48

mar111cin napisał/a:
doszedł dzisiaj komputerek jestem w trakcie montowania robię fotki, to jak dzisiaj mi się uda to poskładać to wieczorem wrzucę ; ) jak narazie to bardzo ładnie pasuje w zegarek z tego co widzę
Wczoraj śmigałem przez Świebodzin, byłem w Kalsku na targach rolniczych zobaczyć (przy okazji przejsć się po pałacu w Kalsku gdzie studiowałem i powspominać) i w drodze do domu zrobiłem sobie mały wypad nad jezioro do Niesulic. Czy Ci się to podoba czy nie, jak zakończysz montaż to mozesz być pewnien, że Cię odwiedzę i muszę to zobaczyć na żywo.
mar111cin - 06-06-2011, 15:10

haha ok, właśnie skończyłem składać zegarek ze środkowej konsoli, tzn już to nie jest zegarkiem ; ) powiem tak, trochę się nagimanstykowałem brzeszczotem i nożykiem modelarskim, ale wyświetlacz świetnie pasuje :) bardzo dobrze się trzyma w środku w sumie przez kształty które tam są :)

idę do auta z nim ;)

pipi_ja - 06-06-2011, 18:05

Ja też dzisiaj dostałem przesyłkę. Wrażenie robi dobre, tylko teraz znaleźć troche czasu na montaż.
A tak swoją drogą, gdzie dajecie przyciski sterujące? W zegarku czy jakies inne miejsce?

ALEX-77 - 06-06-2011, 20:01

Jak pomontujecie to wrzucajcie foty :lol: