To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - OPONY do Outlandera II

Anonymous - 21-10-2010, 20:38

Dario2409 napisał/a:
Kupiłem samochód wiosną,cały sezon przejeździłem na fabrycznych Continental ContiCrossContact 225/55/18.Są niezłe - ciche! Dwa dni temu założyłem Nokiany 4x4 WR G2 SUV -są głośniejsze.Jak widze masz Nokiany wiec da Ci to jakieś wyobrażenie....

OK, to już wiem wszystko.
Jeśli Conti są cichsze od Nokianów WR G2 to oznacza, że są dużo cichsze od letnich Bridgestone.
A powiedz mi jeszcze jak z ich trwałością? Szybko się zużywają?

Dario2409 - 21-10-2010, 20:57

Pe.te napisał/a:
Dario2409 napisał/a:
Kupiłem samochód wiosną,cały sezon przejeździłem na fabrycznych Continental ContiCrossContact 225/55/18.Są niezłe - ciche! Dwa dni temu założyłem Nokiany 4x4 WR G2 SUV -są głośniejsze.Jak widze masz Nokiany wiec da Ci to jakieś wyobrażenie....

OK, to już wiem wszystko.
Jeśli Conti są cichsze od Nokianów WR G2 to oznacza, że są dużo cichsze od letnich Bridgestone.
A powiedz mi jeszcze jak z ich trwałością? Szybko się zużywają?

Ciężko mi coś powiedzieć - przez lato nakręciłem 10 tyś - tak na oko nie widać po nich nadmiernego zużycia...może warto by było zrobić pomiary bieżnika....

mitsu00 - 21-10-2010, 21:07

Dario2409 napisał/a:
Ciężko mi coś powiedzieć - przez lato nakręciłem 10 tyś - tak na oko nie widać po nich nadmiernego zużycia...może warto by było zrobić pomiary bieżnika....

Mnie Bridgestony DUELLER-y wytrzymały 3 sezony i jakieś 70-80 tys. km. Padły wczoraj :mrgreen: Na wiosnę zakładam Conti.

13zbyszek13 - 22-10-2010, 11:58

Ja zmianę planuję w poniedziałek to napiszę jakie mam zimówki na których świetnie mi się brykało zeszłej zimy.
Dostałem je w gratisie przy zakupie autka / całe koła na aluszkach /

mitsu00 - 22-10-2010, 12:11

13zbyszek13 napisał/a:
Ja zmianę planuję w poniedziałek to napiszę jakie mam zimówki na których świetnie mi się brykało zeszłej zimy.
Dostałem je w gratisie przy zakupie autka / całe koła na aluszkach /

[url=http://img25.imagesh....th.jpg]Obrazek[/URL]

Z tego co widzę na zdjęciu i po profilu bierznika, to chyba FULDA Tramp.

13zbyszek13 - 22-10-2010, 12:16

zgadza się odczytałem w zapiskach
FULDA YKON 4 X 4 215 / 70 X 16 - zima
MICHELIN 225 / 55 X 18 - lato

rezon - 22-10-2010, 12:17

Dario2409 napisał/a:
może warto by było zrobić pomiary bieżnika
bywają w Lidlach cyfrowe miernik ciśnienia z pomiarem głębokości bieżnika. Koszt tego cuda to kilkanaście złotych. U mnie działa już 1,5 roku.
-WALDOR- - 10-11-2010, 06:40

Czytałem ten wątek wielokrotnie i postanowiłem się podzielić swoimi spostrzeżeniami co do opon zimowych.Zużyłem ich kilka kompletów na moim jeepie rozmiar 235/65/17.
I. Mój podział opon:

1.opony śniegowe lub błotno-śniegowe, charakteryzują się wyraźnym bieżnikiem zazwyczaj są to klocki z dużymi przerwami pomiędzy nimi.Najlepszymi przykładami tych opon są:
--DUNLOP Grandtrek SJ6- najlepsza opona śnieżna jaka jeździłem, świetna w kopnym śniegu nawet powyżej 20cm, wolno się zużywa.Niestety jak większość opon z tego segmentu głośna na czarnym a jak temperatura wzrośnie powyżej 7 stopni piszczy na zakrętach.Powyżej 120-130 bardzo już buczy.
Jednakże jeśli ktoś mieszka poza miastem, nie jeżdzi po autostradach lub zapuszcza się w teren niech ja bierze w ciemno.-szczerze polecam
--Pirelli SCORPION ICE & SNOW- odpowiednik dunlopa choć z moich doświadczeń wynika,że jest od niego słabsza.Gorzej sie spisuje w głębokim śniegu i lodzie a jest równie głośna na czarnym- nie polecam.
--COOPER DISCOVERER - dobra w śnieg i błoto,nawet lepsza niż dunlop ale na asfalt nią wyjeżdżać to już trza mieć jaja- tylko do lasu.

2. Opony szosowe- bieżnik regularny, z mniejszymi przerwami,płytszy niż w oponach śnieżnych, zaokrąglony. Nastawione błoto pośniegowe i jazdę po drogach utwardzonych.
--MATADOR MP - opony tylko na czarne.Jazda tym w śniegu kopnym czy po lodzie to jak chodzenie po linie, jeden błąd i po wszystkiemu.Jedyne opony po założeniu których jadąc w zakrętach musiałem ciągle patrzeć by tył (przy załączonych napędach) nie wyprzedził mi przodu(jeden czy dwa piruety zaliczyłem zanim zrozumiałem że cena skoś się wzięła).Jak ktoś ma te kapcie to zalecam wyjeździć w lecie i kupić nowe już nie takie- dno.
--DUNLOP SP Winter Sport M2-dobre do jazd miejskich i po drogach odśnieżanych ale używałem ich krótko stad w terenie zaledwie kilka razy nimi byłem.
--Nokian WR G2 SUV - obecnie założyłem(215/70/16) do Outka,opisze jak spanie śnieg.

3.Mixy śniegowców z szosowcami- odstępy pomiędzy klockami bieżnika większe niż w oponach szosowych, krawędzie bieżnika ostrzejsze i bardziej pionowe, głębszy bieżnik:
--MICHELIN 4X4 ALPIN-wzór bieżnika ma już swoje lata i jest wycofywany już powoli.Oponka dobrze sobie radzi i w kopnym śniegu i na czarnym.Trwałości nie udało mi się ocenić.Jednak w terenie to nie Dunlop Grandtrek a na szosie nie Dunlop Sport.

teraz ogólnie na ponad 20 samochodów jakie mamy w firmie wszystkie które przyjechały na hankokach lub kumho natychmiast tj. po pierwszym śniegu wymieniono te opony.One są jak z drewna, kosztowało nas to 2 fury.

dab - 10-11-2010, 09:25

waldor...czy ty potrafisz pisac nieco bardziej zwiezle? :roll: To tylko taka mala uwaga i prosba na przyszlosc...
Sam wiesz - po swoich dzieciach - :twisted: jak czytanie meczy wiec troche nas oszczedz... 8)
Masz chyba zbytnia tendencje do pisania o wszystkim...a nie wszyscy przeciez chca wszystko wiedziec :D :rolleyes:
:wink:

-WALDOR- - 10-11-2010, 19:39

Postaram się pamiętać.Choć z drugiej strony posty w stylu"... mam opony dunlop fajne..". jest tylko nic nie wnoszącym spamem. :D chyba jednak ludzie wchodzą na forum by czytać nie tylko by być.
lexus - 10-11-2010, 22:02

Waldor myśle że dla wielu twoje uwagi będą pomocne, nie przejmuj się oftami ,,Trza go chwalić że mu sie chce tyle pisać :biggrin:
Dario2409 - 10-11-2010, 22:50

-WALDOR- napisał/a:
Postaram się pamiętać.Choć z drugiej strony posty w stylu"... mam opony dunlop fajne..". jest tylko nic nie wnoszącym spamem. :D chyba jednak ludzie wchodzą na forum by czytać nie tylko by być.

Masz racje... Myślę że dla wielu Twoje spostrzeżenia będą ciekawe. A jak ktoś nie jest zainteresowany to czytać nie musi.....

13zbyszek13 - 11-11-2010, 18:37

Super opinia do podparci
-WALDOR- - 16-11-2010, 17:38

pierwszy 1000 km na Nokianach WR G2 SUV..pierwsze wrażenia...ciche..bardzo ciche...
lexus - 16-11-2010, 18:07

Nie za wczesnie na zimówki :roll: