To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Problem ze skrzynią automatyczną

fz1 - 13-05-2016, 19:02
Temat postu: Problem ze skrzynią automatyczną
Dziś zrobiłem dolewkę oleju brakowało około 0,5l ale ten bagnet .... bez lupy można przelać :)
Seba75 - 29-05-2016, 22:03

Siemka.Czy to prawda,że tiptroniki w porównianiu do tych skrzyń bez tipa pracują mniej aksamitnie?Chodzi mi o to,że jak przyspieszam dynamicznie to zmiana biegów jest niewyczuwalna.Natomiast jak rozpedzam bardzo wolno auto to czasami przy załaczaniu biegu wyzszego jest czasami wyczuwalne delikatne szrpniecie? nie wiem jak to nazwać.To sie dzieje tylko jak rozpedzam auto muskajać tylko pedał gazu.Czy Wy też tak macie?
WreX - 29-05-2016, 22:05

Seba75, no u mnie też czasami przy wolnym rozpędzaniu potrafi "kopnąć" tak dynamicznie pociągnąć przy zmianie biegu. Ale raczej typowym szarpnięciem tego nazwać nie można. I nie wiem czy to nie jest np spowodowane, np nauczeniem skrzyni bardziej agresywnej/dynamicznej jazdy wtedy próbuje być dłużej gotowa na wyższych obrotach.
krzysztofpak75 - 30-05-2016, 05:08

Mi tez tak ostatnio kopnęło , jak auto stali kilka dni nie jeżdżone to , przy pierwszym wolnym rozpędzaniu też lekko kopnęło dwa razyA później już malinka ... Ale też wątpię żeby to było normalne...
Krzyzak - 30-05-2016, 08:56

Jak już ci pisałem na PW - u mnie jest to samo. Szczególnie na zimnej skrzyni.
Hugo - 30-05-2016, 08:57

Kiedy ostatnio wymienialiście olej w skrzyni biegów? Mam podobne odczucia co do zmiany biegów w skrzyni z Tipem, wcześniej miałem Gala ze skrzynią bez Tipa i nie przypominam sobie takich objawów. Niedługo będę wymieniał olej w skrzyni to zobaczę czy będzie różnica.
WreX - 30-05-2016, 09:57

Hugo, ja chyba na przełomie 2012/2013 u Bartka we Wrocławiu dynamicznie z tym że przejechane jest od tego czasu ponad 30k km to chyba nie wina oleju.
komarsnk - 30-05-2016, 13:27

Ja zmieniałem niecałe 2 miesiące temu i jak szarpała tak szarpie przy delikatnej jeździe. Inna rzecz, że nie jest nauczona spokojnej jazdy ;)
parian - 30-05-2016, 13:33

U mnie nie szarpie, ale faktycznie zmiana biegu jest bardziej odczuwalna przy delikatnej jeździe, a najbardziej jak całkiem odpuści się gaz. Przy pedale wdepniętym na 1/3 zakresu zmiany praktycznie nie czuć. Chyba taki urok tej skrzyni.
Olej zmieniany 6 000 km temu.

Krzyzak - 30-05-2016, 14:47

Zmieniałem rok temu, w lutym, przejechałem 10 000km. Poprzednio przejechałem ok. 70 000 km ale miałem Transmax E.
Seba75 - 30-05-2016, 17:56

Krzyzak a jak spuszczales tego transmaxa e to jaki mial kolor po 70 tys.km ?
Krzyzak - 30-05-2016, 22:00

tak jak każdy przepracowany olej - dość ciemny; bo on w odróżnieniu od Transmax Z jest czerwony a nie bursztynowy i po okresie pracy robi się brązowy; oba należą do log-life, więc można spokojnie co 90 000km wymieniać
komarsnk - 30-05-2016, 23:43

Mój po 60kkm to była brązowa zupa
dorianps2 - 02-06-2016, 15:09
Temat postu: [EA5A/W 2.5] Problemy ze skrzynią automatyczną invecs II
Panowie, pojawił mi się problem po dłuższej podróży ze skrzynią. Po przejechaniu 300km w jedną stronę a na drugi dzień znów 300hm w drugą, skrzynia zaczęła poszarpywać.
Teraz natomiast kiedy jeżdzę do 60km/h i delikatnym muskaniu gazu (bo stach, że zaraz sie rozleci), to objaw jest taki, że jak się rozgrzeje to co któreś swiatła po zatrzymaniu gubi bieg 1. Dopiero po dodaniu gazu zaskakuje i następuje szarpnięcie. Przy zmianach na kolejne biegi objaw jest taki jakby ktoś sprzegło przeciągał (wydaje mi się że tak wcześniej nie było)

Czyżby zbliżało się najgorsze? Olej był wymieniany stosunkowo niedawno, ale... cholera wie co tam wlali ;/

Jestem z Bydgoszczy, czy ktoś może ma jakieś namiary na kogoś kto się zna na tym?

kabat - 03-01-2017, 21:19
Temat postu: szarpanie i dziwne wibracje
Nie wiem czy to coś ze skrzynią, czy moze całkiem coś innego, ale temat podczepiam tutaj. Jakieś 600km temu miałem pierwszy dziwny epizod. Auto dziwne wibrowało po wbiciu na D albo na R, przy ruszaniu szarpało. Potrwało to chwile i potem juz ok, a dzisaj znowu to samo. Odpala auto jeżdżę normalne, nie daleko wiec nie zdąży sie rozgrzać, gaszę, po chwili odpalam i znowu ta nierówna praca jak by silnika, i szarpanie po przełączeniu na bieg. Mój brat mówi ze to świece. Przebieg teraz koło 164kkm, oleju nie zmieniałęm w skrzyni jeszcze, nie wiem kiedy był zmieniany.