[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wypięcie sworznia wahacza
Seba75 - 17-09-2015, 00:57
Czyli najlepiej kontrolować zaiweszenie regularnie.Moze sie wtedy zawczasu coś zauważy.Wcześniej jak wymienialem proste tp faktycznie skrzypialo na postoju,ale to były ori.A moze w zamiennikach mniej skyzpią a szybciej sie wypinaja?Kontrola gumek sworznia i breskza raz na miesiac i powinno byc dobzre
Shockwave - 17-09-2015, 02:45
Nie przesadzaj. Raz na miesiąc nikt nie będzie kontrolował zawieszenia. Chyba ze kupisz najtańszy zamiennik (na allegro są już za 76zl) i będziesz się bal ze kolo wpadnie w nadkole kilka dni po montażu.
W tak krótkim czasie markowy wahacz nie zużyje się do stanu agonalnego.
Podstawa jest nie kupować tanich zamienników w przypadku najważniejszego wahacza w galancie
Seba75 - 17-09-2015, 08:02
Markowy,czyli jaki?Z tego co czytałem to CTR polecają na forum.Ori za drogi.Ewentualnie jakiś inny z gumką ori Hyudaia.Zobacze ile da rade ten JPN co zalożylem w styczniu.Pytanko do tych bardziej obeznanych:Czy da sie samodzielnie zalożyć tę gumkę ori od Hyundaia?Ewentualnie mechanikowi ile to czsu moze zająć?Czy są potrzebne jakieś specjalne narzędzia?
Marcino - 17-09-2015, 09:09
Seba75 napisał/a: | Czy da sie samodzielnie zalożyć tę gumkę ori od Hyundaia? |
Da się
Seba75 napisał/a: | Ewentualnie mechanikowi ile to czsu moze zająć?Czy są potrzebne jakieś specjalne narzędzia? |
Trzeba zdjąć wahacz, i nową gumkę wbić najlepiej tulejką matalową lub palastikową - nie pamietam dokładnie średnicy - jest w wątku o reganaracji, Krzyżak podawał.
Możesz spróbować dopasować rurkę o takiej średnicy że wcisniesz uszczelniacz. I nie zapomnij posmarować pod gumkę i przy okazji montażu pomiedzy zwrotnicę i gumkę.
Seba75 - 17-09-2015, 10:31
Marcino,czym trzeba posmarować?Jakimś smarem?Jakim?
Marcino - 17-09-2015, 13:50
Do środka może być wg mnie zwykły smar maszynowy - możesz kupić specjalny do sworzni....
A na powierzchnię osłony w stylku z wachaczem jakiś biały smar lub może silkonowy lub coś co się trudno wypłukuję.
Ja chyba dałem biały taki jak do łancucha do motoru z bolla.
|
|
|