[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
m6riano - 01-04-2012, 11:02
kkkarol napisał/a: | Mam blisko jakis sklep Auto Japan gdzie tarcza 175zł, łozysko 85zł i docisk 400 zł. |
Kpl. AISINa 215mm-ok.450zł
Kpl.DAIKIN/EXEDY 225mm-ok.500zł
kkkarol napisał/a: | Czy musze wszystko wymieniać ? |
Zawsze sie wymienia komplet...bo jak ci później padnie po 20tkm np. łożysko to koszt taki sam jak przy wymianie całego kpl. sprzęgła
[ Dodano: 01-04-2012, 11:05 ]
np.:
http://allegro.pl/547-spr...2194084816.html
DziadekMirek - 15-04-2012, 15:38
Kolejna osoba powiedziala mi ze prawdopodobnie slizga mi sie sprzeglo. Ale po tym co czytam na forum (a staram sie zawsze przeczytac jak najwiecej o problemie) widze ze przyczyn moze byc kilka.
Jak stwierdzic z cala pewnoscia, ze konieczna jest wymiana calego, kompletnego sprzegla?
Czy mozna wymianic tylko tarcze?
Moje EA2A na drugim biegu przy 4-4,5 tys obrotow juz nie przyspiesza powyzej 85-90 km/h. Silnik wyje jak wsciekly. Mechasnik mowi ze to sprzeglo. Oczywiscie natychmiast przegladalem na alledrogo oferty. I glupi jestemn, bo sa bardzo rozne. Moze moglby ktos polecic odpowiednie? Nie, nie musi byc wyczynowe do rajdow WRC ) Wystarczy dosc solidne i za w miare rozsadna cene.
Kamil_Ziomek - 15-04-2012, 23:10
Sprawdź jaką masz obroty przy 120km/h na 5 biegu. Jeśli nie 3 tyś obr/min to raczej sprzęgło ci ślizga. Na drugim biegu do odcinki jest prawie albo 110 km/h.
Co do tego co polecamy to m6riano napisał. Musisz tylko sprawdzić czy masz tarcze średnicy 215 czy 225 mm. W tym celu podaj nr vin samochodu żeby mieć pewność na 100% albo data produkcji auta 1998 w górę mają 225. ( proponował bym vin bo zmiana była chyba w czerwcu 1998 roku).
Uwierz mi że łożysko oporowe będzie do kosza tarcza też , docisk będzie przysmażony to samo koło zamachowe.
P.S. Przy gwałtownym przyśpieszaniu nie masz uczucia że silnik się wkręcił a auto przyśpiesza "później"?
DziadekMirek - 16-04-2012, 01:25
Dokladnie. Mam wrazenie ze silnik dal wszystko a samochod przyspiesza z opoznieniem i nie do konca.
Moje auto to luty '99. Poliftowy wiec tarcze juz wieksze.
Dzis znow sprawdzilem. Przy 6 tys obrotow mam 95 km/h na drugim biegu.
ps. to co poleca m6riano to zdaje sie wyzsza polka, co? No wlasnie.
ile srednio kosztuje robocizna mechanika przy wymianie sprzegla? Drugie tyle?
fj_mike - 16-04-2012, 06:27
DziadekMirek napisał/a: | ps. to co poleca m6riano to zdaje sie wyzsza polka, co? No wlasnie. |
Raz a dobrze, nie baw się w tańsze zamienniki bo:
DziadekMirek napisał/a: | ile srednio kosztuje robocizna mechanika przy wymianie sprzegla? Drugie tyle? |
Zrzut skrzyni to jakieś 250zł (zależnie od regionu) i wyżej.
m6riano - 16-04-2012, 18:22
Cytat: | ps. to co poleca m6riano to zdaje sie wyzsza polka, co? No wlasnie. |
Nie żadna wyższa półka...tylko taka półka jaka powinna być w galu..wierz mi ja już mam 4 skrzynie w galu i chyba 3 sprzęgło..i powiem ci że nie opłaca sie wstawiać jakichś luków czy innych chińskich taniości..tylko MIJ EXEDY lub AISIN.
[ Dodano: 16-04-2012, 18:24 ]
DziadekMirek napisał/a: | ile srednio kosztuje robocizna mechanika przy wymianie sprzegla? Drugie tyle? |
W Warszawie 300-400zł(w normalnym warsztacie, nie ASO)
ukaszo - 18-04-2012, 16:04
DziadekMirek napisał/a: | Dokladnie. Mam wrazenie ze silnik dal wszystko a samochod przyspiesza z opoznieniem i nie do konca.
Moje auto to luty '99. Poliftowy wiec tarcze juz wieksze.
Dzis znow sprawdzilem. Przy 6 tys obrotow mam 95 km/h na drugim biegu.
ps. to co poleca m6riano to zdaje sie wyzsza polka, co? No wlasnie.
ile srednio kosztuje robocizna mechanika przy wymianie sprzegla? Drugie tyle? |
DziadekMirek, wg mnie ślizga ci się sprzęgło i przydałoby się je wkrótce wymienić. Słyszałem, że niektórzy zbyt długo przeciągali a efekt był taki, że nie mogli ruszyć z miejsca. Mi jest ciężko w to uwierzyć bo ostatnio przejechałem na takim sprzęgle 800km (ale w Corsie) i nie było tragedii.
Przed wizytą w serwisie zrób sobie jeszcze test na 5 biegu, tzn podczas postoju ustaw się w jakimś bezpiecznym miejscu, żebyś miał kilka dobrych metrów zapasu przed sobą, wciśnij pedał sprzęgła, wrzuć 5, troszeczkę przygazuj a następnie puść nagle pedał sprzęgła. Jak ci natychmiast zgaśnie to tarcza i docisk powinny być ok. Ja ostatnio wymieniałem komplet sprzęgła, ale powodem były same łożyska , 1 w sprzęgle i 2 w skrzyni, więc ten test wypad mi akurat pozytywnie a i tak nie obeszło się bez wizyty w warsztacie.
Cezar - 18-04-2012, 17:46
Mam juz nowe sprzeglo Exedy, plyn do skrzyni MT90 75w90 ok.2l i wyczytalem ze jeszcze brakuje mi plynu hamulcowego DOT4 - ile go kupic?
0,5l starczy?
m6riano - 18-04-2012, 20:21
Cezar napisał/a: | DOT4 - ile go kupic?
0,5l starczy? |
do sprzęgła..?
weź litra..najwyżej troche zostanie..
Krzyzak - 18-04-2012, 22:12
Cezar, jak do sprzęgła, to wchodzi jakieś 150-200 ml
Cezar - 19-04-2012, 00:20
m6riano napisał/a: | do sprzęgła..? |
Krzyzak napisał/a: | Cezar, jak do sprzęgła, |
Oczywiscie ze do sprzegla, bo temat o czym jest?
Krzyzak napisał/a: | wchodzi jakieś 150-200 ml |
Darku podziekowal
Kamil_Ziomek - 19-04-2012, 10:53
Ja już widziałem auto co ruszało tylko na prostej a na ostatnim biegu miało może 20 km/h Tarcza tak się spaliła, że w trakcie jazdy leciał tylko dym spod silnika.
m6riano - 19-04-2012, 20:54
Cezar napisał/a: | Oczywiscie ze do sprzegla, bo temat o czym jest? |
wiem..ale jak sie czyta wszystkjie tematy po kolei to można później kociokwiku dostać..;-)
ps. weź więcej bo jak chcesz przepłukać układ to ci "połówka" może zbraknąć a po co później latać do "nocnego";-)
Maciey - 11-05-2012, 11:23 Temat postu: Szarpanie na pierwszym biegu po wymianie sprzęgła Witam, jak w temacie ,po wymianie sprzęgła (komplet ) mam objawy takie, że nie dam rady płynnie ruszyć z miejsca normalnie telepie mi całym Galem że aż boli . Sprzęgło wymieniał mi znajomy mechanik ale jak na złość teraz jest na mazurach i dwa tygodnie bedę musiał się z tym bujać bo ma mi to poprawić w ramach gwarancji . Dodam , że jak już ruszę wszystko działa jak trzeba , zbiera się jak rakieta , pedał chodzi jak powinien a biegi wchodzą bez walki . Pytanie brzmi : czy ma ktoś pojęcie co może być przyczyną takiej telepaczki? i czy mogę z tym jeździć bez poważniejszych konsekwencji przez dwa tygodnie?
ziutoon - 08-06-2012, 11:29 Temat postu: Odpowietrzanie grwatacyjne Witam
Mój problem polegał na tym że podczas zmiany biegów potrafił szarpnąć. Więc postanowiłem zając się wysprzęglikiem.
Podmieniłem na inny używany i teraz mam problem z odpowietrzeniem.
Cały czas pedał opada w podłogę.
Jak odpowietrzam (dwie osoby):
-pompuje pedałem sprzęgła aż zacznie twardnieć (około 5 min),
-trzymam pedał w podłodze,
-odkręcam odpowietrznik na wysprzęgliku i dociskam jeszcze ręką trzpień aby wycisnać cały płyn,
-zakręcam odpowietrznik i puszczam pedał sprzęgła,
-pedał zostaje w podłodze,
-powtarzam procedure około 20 razy i nic,
przepompowałem już cały płyn przez układ.
Próbowałem metody grawitacyjnej ale u mnie jakoś się to nie sprawdza, straszenie słabo przelewa się ten płyn - kropelkami.
Czy u was też tak słabo leci ten płyn? Przewód mam dziwnie połączony najpierw metalowa rurka później gumowa rurka a później znowu metalowa. To wszystko wygięte w chińskie S .
Czy tak ma ten przewód wyglądać?
pozdrawiam
|
|
|