To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła

m6riano - 01-04-2012, 11:02

kkkarol napisał/a:
Mam blisko jakis sklep Auto Japan gdzie tarcza 175zł, łozysko 85zł i docisk 400 zł.

Kpl. AISINa 215mm-ok.450zł
Kpl.DAIKIN/EXEDY 225mm-ok.500zł
kkkarol napisał/a:
Czy musze wszystko wymieniać ?

Zawsze sie wymienia komplet...bo jak ci później padnie po 20tkm np. łożysko to koszt taki sam jak przy wymianie całego kpl. sprzęgła

[ Dodano: 01-04-2012, 11:05 ]
np.:
http://allegro.pl/547-spr...2194084816.html

DziadekMirek - 15-04-2012, 15:38

Kolejna osoba powiedziala mi ze prawdopodobnie slizga mi sie sprzeglo. Ale po tym co czytam na forum (a staram sie zawsze przeczytac jak najwiecej o problemie) widze ze przyczyn moze byc kilka.
Jak stwierdzic z cala pewnoscia, ze konieczna jest wymiana calego, kompletnego sprzegla?
Czy mozna wymianic tylko tarcze?
Moje EA2A na drugim biegu przy 4-4,5 tys obrotow juz nie przyspiesza powyzej 85-90 km/h. Silnik wyje jak wsciekly. Mechasnik mowi ze to sprzeglo. Oczywiscie natychmiast przegladalem na alledrogo oferty. I glupi jestemn, bo sa bardzo rozne. Moze moglby ktos polecic odpowiednie? Nie, nie musi byc wyczynowe do rajdow WRC ;) ) Wystarczy dosc solidne i za w miare rozsadna cene.

Kamil_Ziomek - 15-04-2012, 23:10

Sprawdź jaką masz obroty przy 120km/h na 5 biegu. Jeśli nie 3 tyś obr/min to raczej sprzęgło ci ślizga. Na drugim biegu do odcinki jest prawie albo 110 km/h.

Co do tego co polecamy to m6riano napisał. Musisz tylko sprawdzić czy masz tarcze średnicy 215 czy 225 mm. W tym celu podaj nr vin samochodu żeby mieć pewność na 100% albo data produkcji auta 1998 w górę mają 225. ( proponował bym vin bo zmiana była chyba w czerwcu 1998 roku).
Uwierz mi że łożysko oporowe będzie do kosza tarcza też , docisk będzie przysmażony to samo koło zamachowe.

P.S. Przy gwałtownym przyśpieszaniu nie masz uczucia że silnik się wkręcił a auto przyśpiesza "później"?

DziadekMirek - 16-04-2012, 01:25

Dokladnie. Mam wrazenie ze silnik dal wszystko a samochod przyspiesza z opoznieniem i nie do konca.
Moje auto to luty '99. Poliftowy wiec tarcze juz wieksze.
Dzis znow sprawdzilem. Przy 6 tys obrotow mam 95 km/h na drugim biegu.

ps. to co poleca m6riano to zdaje sie wyzsza polka, co? No wlasnie.
ile srednio kosztuje robocizna mechanika przy wymianie sprzegla? Drugie tyle?

fj_mike - 16-04-2012, 06:27

DziadekMirek napisał/a:

Raz a dobrze, nie baw się w tańsze zamienniki bo:
DziadekMirek napisał/a:

Zrzut skrzyni to jakieś 250zł (zależnie od regionu) i wyżej.

m6riano - 16-04-2012, 18:22

Cytat:

Nie żadna wyższa półka...tylko taka półka jaka powinna być w galu..wierz mi ja już mam 4 skrzynie w galu i chyba 3 sprzęgło..i powiem ci że nie opłaca sie wstawiać jakichś luków czy innych chińskich taniości..tylko MIJ EXEDY lub AISIN.

[ Dodano: 16-04-2012, 18:24 ]
DziadekMirek napisał/a:

W Warszawie 300-400zł(w normalnym warsztacie, nie ASO)

ukaszo - 18-04-2012, 16:04

DziadekMirek napisał/a:
Dokladnie. Mam wrazenie ze silnik dal wszystko a samochod przyspiesza z opoznieniem i nie do konca.
Moje auto to luty '99. Poliftowy wiec tarcze juz wieksze.
Dzis znow sprawdzilem. Przy 6 tys obrotow mam 95 km/h na drugim biegu.

DziadekMirek, wg mnie ślizga ci się sprzęgło i przydałoby się je wkrótce wymienić. Słyszałem, że niektórzy zbyt długo przeciągali a efekt był taki, że nie mogli ruszyć z miejsca. Mi jest ciężko w to uwierzyć bo ostatnio przejechałem na takim sprzęgle 800km (ale w Corsie) i nie było tragedii.
Przed wizytą w serwisie zrób sobie jeszcze test na 5 biegu, tzn podczas postoju ustaw się w jakimś bezpiecznym miejscu, żebyś miał kilka dobrych metrów zapasu przed sobą, wciśnij pedał sprzęgła, wrzuć 5, troszeczkę przygazuj a następnie puść nagle pedał sprzęgła. Jak ci natychmiast zgaśnie to tarcza i docisk powinny być ok. Ja ostatnio wymieniałem komplet sprzęgła, ale powodem były same łożyska , 1 w sprzęgle i 2 w skrzyni, więc ten test wypad mi akurat pozytywnie a i tak nie obeszło się bez wizyty w warsztacie.

Cezar - 18-04-2012, 17:46

Mam juz nowe sprzeglo Exedy, plyn do skrzyni MT90 75w90 ok.2l i wyczytalem ze jeszcze brakuje mi plynu hamulcowego DOT4 - ile go kupic?
0,5l starczy?

m6riano - 18-04-2012, 20:21

Cezar napisał/a:
DOT4 - ile go kupic?
0,5l starczy?

do sprzęgła..?
weź litra..najwyżej troche zostanie..

Krzyzak - 18-04-2012, 22:12

Cezar, jak do sprzęgła, to wchodzi jakieś 150-200 ml
Cezar - 19-04-2012, 00:20

m6riano napisał/a:
do sprzęgła..?

Krzyzak napisał/a:
Cezar, jak do sprzęgła,

Oczywiscie ze do sprzegla, bo temat o czym jest? :P

Krzyzak napisał/a:
wchodzi jakieś 150-200 ml

Darku podziekowal :wink:

Kamil_Ziomek - 19-04-2012, 10:53

Ja już widziałem auto co ruszało tylko na prostej a na ostatnim biegu miało może 20 km/h Tarcza tak się spaliła, że w trakcie jazdy leciał tylko dym spod silnika.
m6riano - 19-04-2012, 20:54

Cezar napisał/a:
Oczywiscie ze do sprzegla, bo temat o czym jest? :P

wiem..ale jak sie czyta wszystkjie tematy po kolei to można później kociokwiku dostać..;-)
ps. weź więcej bo jak chcesz przepłukać układ to ci "połówka" może zbraknąć a po co później latać do "nocnego";-)

Maciey - 11-05-2012, 11:23
Temat postu: Szarpanie na pierwszym biegu po wymianie sprzęgła
Witam, jak w temacie ,po wymianie sprzęgła (komplet ) mam objawy takie, że nie dam rady płynnie ruszyć z miejsca :( normalnie telepie mi całym Galem że aż boli . Sprzęgło wymieniał mi znajomy mechanik ale jak na złość teraz jest na mazurach i dwa tygodnie bedę musiał się z tym bujać bo ma mi to poprawić w ramach gwarancji . Dodam , że jak już ruszę wszystko działa jak trzeba , zbiera się jak rakieta , pedał chodzi jak powinien a biegi wchodzą bez walki . Pytanie brzmi : czy ma ktoś pojęcie co może być przyczyną takiej telepaczki? i czy mogę z tym jeździć bez poważniejszych konsekwencji przez dwa tygodnie?
ziutoon - 08-06-2012, 11:29
Temat postu: Odpowietrzanie grwatacyjne
Witam
Mój problem polegał na tym że podczas zmiany biegów potrafił szarpnąć. Więc postanowiłem zając się wysprzęglikiem.

Podmieniłem na inny używany i teraz mam problem z odpowietrzeniem.

Cały czas pedał opada w podłogę.
Jak odpowietrzam (dwie osoby):
-pompuje pedałem sprzęgła aż zacznie twardnieć (około 5 min),
-trzymam pedał w podłodze,
-odkręcam odpowietrznik na wysprzęgliku i dociskam jeszcze ręką trzpień aby wycisnać cały płyn,
-zakręcam odpowietrznik i puszczam pedał sprzęgła,
-pedał zostaje w podłodze,
-powtarzam procedure około 20 razy i nic,

przepompowałem już cały płyn przez układ.

Próbowałem metody grawitacyjnej ale u mnie jakoś się to nie sprawdza, straszenie słabo przelewa się ten płyn - kropelkami.

Czy u was też tak słabo leci ten płyn? Przewód mam dziwnie połączony najpierw metalowa rurka później gumowa rurka a później znowu metalowa. To wszystko wygięte w chińskie S .
Czy tak ma ten przewód wyglądać?

pozdrawiam