To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Szpala85 i tym razem Galant

k@rol - 16-09-2011, 08:21

Ja o ile pamiętam to chyba przednią szybę ktoś u mnie już wymieniał, ale wydaje mi się że jakość tych szyb jest troche lipna w mojej beemce 3 lata starszej od gala szyba była oryginalna niebyło na niej żadnych rys :|
areksz121 - 16-09-2011, 08:45

BTW

Wszyc co Ty tak wcześnie rano już na forum? :P Ja to normalne, jak w pracy siedze na przerwie a Ty?

szpala85 - 24-09-2011, 19:34

nie wiem czy pamiętacie jak kiedyś jęczałem że kiera w Galu przy max skręcie mi odbija dość silnie w drugą mańkę ...... od tamtego czasu tego nie było do dzisiaj .... znowu cofam i skręcam kołami do maxa i szarpnięcie w drugą mańkę .... z resztą nagrałem filmik ( troszkę ciemno bo u mnie już noc :wink: ) zobaczcie sami o co to chodzi :
http://www.youtube.com/watch?v=LCnMMgJ4rtY

Wszyc - 24-09-2011, 20:03

szpala85 napisał/a:

nie wiem czy pamiętacie jak kiedyś jęczałem że kiera w Galu przy max skręcie mi odbija dość silnie w drugą mańkę ...... od tamtego czasu tego nie było do dzisiaj .... znowu cofam i skręcam kołami do maxa i szarpnięcie w drugą mańkę .... z resztą nagrałem filmik ( troszkę ciemno bo u mnie już noc :wink: ) zobaczcie sami o co to chodzi :

kompletnie nie kminie o co chodzi i słabo widzę :oops: kierownica chyba tym szybciej odbija tym lepiej :roll: albo w ogóle nie ogarniam w czym problem przepraszam

Arek ja siedzę całą noc aż słońce wstanie a potem śpię za dnia :P boję się słoneczka :P

areksz121 - 25-09-2011, 00:15

Jeśli chodzi o tę kierownicę, to mi się wydaje, że wszystko w porządku...heh Jak jeździsz na 17" to też zależy chyba na jakim podłożu tą kierownicą kręciłeś...
szpala85 - 25-09-2011, 10:43

areksz121, to normalne że jak dojeżdżam kołami do max skrętu to kiera nagle mi szarpie i odbija w drugą stronę ? sama z siebie ? ....
stałem w miejscu i podłoże było z kamyków

btw . wczoraj ... czyli dzisiaj byliśmy w Clubie Seven w Legnicy do godziny 2.00 bo później wyciągneli mojego kolegę jak szmatę do podłogi ochroniarze , na zewnętrzną ..... koledze się przysnęło w loży bo co tu ukrywać troszkę "pion" sie wypiło ... podeszło dwóch "koksów" i za obie ręce , nogi na podłodze ..... porażka ....

czuję pewien nie smak do tego klubu po tym incydencie , rozumiem gdyby się tak nawalił i robił borutę , rzygał czy coś w tym stylu ....... a i najlepsze że po wywaleniu go na dwór nie miał już portfela :roll: ochroniarze połasili się na 60 zł ..... bardzo prawdopodobne ..... zgubił ..... nie możliwe ..... żałuję że nie poszedłem za nimi bo musiałem pobiec na parkiet po jego gwiazdę że " zbieramy się" :|

areksz121 - 26-09-2011, 17:13

Szpala85, na twoim miejscu martwiłbym się o maglownicę, czy przy szybkich ruchach prawo/lewo nie stuka. U Hugo stuka w EA, mi też. Ja mam dodatkowo zapoconą delikatnie, a z regeneracją to nie wiem, zwlekam strasznie :P Chyba że na miejscu w NL kupię na szrocie :)

Jak Ci nie cieknie i nie stuka przy szarpaniu kierą, to miałbym powody do radości na Twoim miejscu :P

BTW. Ta impreza to "galancie" wyszła....heh

szpala85 - 26-09-2011, 21:06

areksz121, no właśnie nie cieknie i nie ma stuków przy szybkich ruchach kierą ..... samo0 wspomaganie chodzi bardzo dynamicznie i nie odczuwam żadnych oporów ( na 17' ) , kierą można kręcić w miejscu palcem ...... jedyny dziwny objaw to ten na filmie .. ale też raz na ruski rok się zdarzy :roll: .... dziwne te Gale :roll:
Hugo - 26-09-2011, 22:15

szpala85 napisał/a:
areksz121, no właśnie nie cieknie i nie ma stuków przy szybkich ruchach kierą ..... samo0 wspomaganie chodzi bardzo dynamicznie i nie odczuwam żadnych oporów ( na 17' ) , kierą można kręcić w miejscu palcem ......
Przyjrzałbym się pompie wspomagania.
Wszyc - 26-09-2011, 23:36

jak wolniej kręcisz kierownicą do końca to nie odbija przy końcu?

Dokładnie nie wiem jak maglownica w środku wygląda ale na samej hydraulice i pneumatyce się w miarę znam
Zakładam że maglownica to siłownik hydrauliczny liniowy który ma dwie komory jedna napełniana powoduje wysunięcie tłoczyska w jedną strona a napełnienie drugiej komory po przeciwnej stronie powoduje wypchnięcie tłoczyska w przeciwnym kierunku tak zakładam że w środku wygląda maglownica :roll:

To jeżeli przy szybkim obracaniu do skrajnego położenia maglownicy odbija w drugą przy końcu to oznacza że prawdopodobnie nie zdążył uciec cały płyn znajdujący się w po przeciwnej stronie tłoczyska i wytworzył ciśnienie które spowodowało odbicie kierownicy w drugą stronę :roll: to moja hipoteza :roll:

I nie widzę nic złego w takiej pracy to raczej normalne przewody z maglownicy się są specjalnie grube i też mają swoją ograniczoną przepustowość :roll:

Nie wiem czy wyraziłem się jasno o co mi chodzi ale starałem się :roll:

Wniosek: wolniej machaj tym kółkiem :mrgreen:

szpala85 - 07-10-2011, 19:07

ahhh tam .... nie będę szukał problemu tam gdzie go nie ma :wink: ..... a ze dzieje to się raz na ruski rok to odpuszczam .... jak zacznie się tak dziać co dziennie to wtedy będę sie martwił :wink: .... o .....

btw . mały update :
- Gal otrzymał nową bateryjkę AKUMULATOR BOSCH GIGAWATT 60 Ah 540 A
http://allegro.pl/show_item.php?item=1851281853
( wiem że podróba :wink: )

areksz121 - 09-10-2011, 05:38

Ja mam od zimy Yuasa używkę ze szrotu 55Ah za 20jurków i lata jak szalony :P
szpala85 - 09-10-2011, 15:31

areksz121, mój wcześniejszy miał 70ah 315a i już Galuś ledwo ledwo odpalał ( aku nie trzymał pojemności i szybko się wyładowywał ) z reszta podejrzewam że ten aku był już powyżej 5~7 lat w galu ba miał jeszcze znaki serwisu mitsu z dojczlandi :wink:

a ten obecny już przetestowany gal ładnie odpala na pyknięcie i w końcu mogę bez obaw pooglądać teledyski/filmy na moich LCD :twisted:

szpala85 - 22-10-2011, 17:24

zdało by się cosik napisać :lol:

więc tak chłodnica przyszła :

i została zamontowana :

aku przyszedł i został zamontowany :

i rozpórka od Rafała przyszła i została zamontowana :twisted: :

wszystko pasuje idealnie ... ciesze się :mrgreen:

Wszyc - 22-10-2011, 18:05

Już się chciałem pytać gdzie Ty masz zbiorniczek sprzęgła :roll: ale przypomniało mi się że Ty automata masz :D

Czuć różnice po montażu rozpórki?